Régóta szeretnék belemerülni a kaszálásba mint mentálhigiénés tevékenységbe :) Ehhez viszont az otthon talált ütött kopott törött felszerelés nem alkalmas.
Régóta keresek kényelmes szettet. Nagyon megörültem ennek a fórumnak.
Ha van esetleg valaki aki magát gyakorlottnak érzi a témában... Győr-BP-Kecskemét vonalon... vagy bárhol :D
Egyik hétvégén szeretnék beugrani egyeztetni mit érdemes venni vagy a vásárolt szettet beállítani jól.
Megegyezés szerint étel ital vagy tetszőleges valuta ellenében :D Jó lenne személyes módon kezdeni a kaszás karriert.
Ennél a fajta nyélnél (Schröckenfux) én nem a hagyományos beállításokat követem, hanem a "gyári" módszert, és ez be is vált idáig, persze lehet finomítani az aktuális kaszálnivalóhoz a penge fogását. A fotó nagyon csalóka egyébként, tényleg olyan, mintha túl kiállna, nagyot fogna, de nem... (a pirosat már precízebben állítottam egyébként)
A 60-as hegye kb 1-2 cm-el beljebb van a referenciaponthoz képest, míg a 70-es penge kb 2-3 cm-el, ahogy itt:
"Szlovén- Osztrák majdnem ugyanaz..." szerintem oly annyira igaz, hogy ha megnézzük az olcsóbb (beütés nélküli) osztráknak-németnek árusított kaszákat (7-8 eFt-os árkategória), mintha mind ugyanott gyártották volna, csak más a matrica és a név. És ha megnézzük a szlovén gyár prospektusát, pl a DEUTSCHE SENSE-típusaikat...
Szerintem itt gyártatják fél Európa kaszáit... De lehet, hogy tévedek, csak egy gondolat...
Az arany egy 70-es Freund Victoria. Kicsit lágynak érzem, csak finomabb dolgokhoz. (a kalapálás próbálgatásához vettem, olcsóbb Bauhaus-os)
A piros egy 60-as szlovén. Szerintem jobb, keményebb anyag, de a kidolgozása igénytelenebb, jobban meg kellett küzdeni az első élkialakításnál, egyenetlen volt az ív és az élvastagság, nehezebb volt a kikalapálás, de most már nagyon jó...
Én is elkészítettem a Schröckenfux kaszanyél alapján a sajátomat egy hagyományos nyél átalakításával, és a Schröckenfux beállításokkal. És kisúlyoztam (!) vmi talált lukasztóféleséggel, ami majdnem tökéletes(hajszálnyit lehetne nehezebb). Szuper, a kasza egy kézben is szinte jól áll, csak egy kicsit forgok ide-oda egyenes tartással, és szinte magától vág :)
de egyébként tényleg az van, hogy nem szabad erőből (kézzel ráhúzva) kaszálni, mert az éles kaszával valójában csak forgolódni kell és lassan haladni előre, nedves fűben nem kell erőkifejtés
nem az enyem nem hajlitott, fix kacsokkal van korisfabol, es nagyon konnyu. A hajlitas lenyege szerintem, hogy nem kell bevagni a veget (hegyezni) es nem gyengul ezaltal, de lehet koze van az eroelosztashoz is. Hajlitottat csak aluminiumot probaltam de nem volt jo. Erdemes a nyel veget, vagy akar az egesz nyelet lenmagolajjal kenni mert a folyamatos nedvesseg megeszi es eltorik ott lent a karikanal.
Ami az eroelosztast illeti, kivancsi vagyok a felso kacs moge szerelt nehezek szereperol (ami a 2 video vegen volt lathato) ki fogom probalni.
Van, vagy volt a kezedben hajlitott nyelű? Nekem is kétkacsos -fix- van hozzá egy régi magyar penge a többivel nem állt jól. Jól lehet vele (ahogy a videó 3. folytatásában látható) kaszálni. Hajlitottal még könyebb?
Van egy jó széles hatalmas osztrák pengém, de ehhez még nyelet kell keresnem "brutál nagy" Szárába 1250 van beütve, majdnem 100 cm hosszú és a tövénél 14 cm széles. Még "szűz" ugyan használtam vettem vkitől, egy kisebbel- az fiamnál landolt- elég vastag az éle nem lesz egyszerű kikalapálni, de valamelyik nap nekiveselkedek.
Nekem is egy öreg szaki(50éve kaszál) azt tanította, hogy a végén a kasza hegyét kicsit meg kell hajlítani. Ő úgy kiverte a kaszát a kisüllőjén, hogy utána a 2centis füvet is simán, erőltetés nélkül vitte, én meg csak néztem. Sokat tanultam tőle
Nem kizárólagosan a cipőt, hanem minden a fűben nem látható tereptárgyat amiben megakadhat, kicsorbulhat a kasza éle. Ezért hajlították meg régen a kasza hegyét is.
Más nyél.... a végében van bőven anyag, igy lehet "faragni". Jó videó. Én is igy kaszálok már egyenes derékkal. Viszont a tövét -seggét- nem teszi le a kaszának, heggyel kaszál. Nem is gyüjti össze rendesen a kasza. Irigylésre méltó sok sokféle kaszája van. Érdekes és akár követhető is, ahogyan megoldja a penge rögzitését. Szélén kiáll az, amit be kell süllyeszteni-nem tudom mi a neve. "Normálisan" ez a nyélbe középen van bevésve. Nem látom, pontosan hogyan s szlovákul nem tudok.
Lánggal melegitve és melegen állitottuk be a kasza szögét, de azokat már továbbadtam.
Azért elgondolkodtató, hogy a környező országokban mindben gyártanak normális kaszát és hozzá nyelet, amit alig kell alakítani. Nálunk normális nyelet soha nem csináltak, a kaszagyártás is a múlté.
Ennek a cseh, vagy szlovák komának a videóját nézzétek meg, hogy milyen egyenes derékkal, könnyedén kaszál, mert minden paraméter profin be van állítva. Érdemes még látni a kacsok elhelyezkedését. Kár, hogy azt nem mutatja, hogy hogyan érte el, hogy a penge párhuzamos legyen a talajjal és jól felfeküdjön.