Keresés

Részletes keresés

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.05.03 0 0 1155

27 hónap elteltével Csákányospusztán a helyzet (szinte) változatlan. A kettős kereszt másképp nézett ki, ill. akkor épp nem volt meg ez az információs tábla.

Ha jól tudom, akkor nem olyan rég az országos kéktúra nyomvonalát itt is módosították, most alig pár lépés kitérőt kell tenni a templomromhoz.

Előzmény: Jesper Olsen (553)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02 0 0 1154

A lapra nem is pecsételtem pont emiatt, csak a Templomromok a Dunán túl mozgalomba. Nem akartam "kispistázni" :-).

Felkerestem még emellett a Lajosmizsén található Pusztatemplom romot is. Na meg mást is, de az már nem ide tartozik.

Csévharaszt is ott volt nem messze, de kifutottam az időből :-(.

Még képrendezgetés alatt állok :-).

Előzmény: Jesper Olsen (1153)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.05.02 0 0 1153

A cserkészek mozgalmában elfogadják, emiatt ne aggódj.

Korábban írtam, hogy mi is szívesen látunk egyéb középkori templomokról és romokról készült képeket, tehát a Tieidet is. :-)

Előzmény: Törölt nick (1152)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 1152

Én is mindenhol ezt láttam - a helyszinen is.

Előzmény: Jesper Olsen (1151)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.05.01 0 0 1151

Gótikusnak irják a források.

Előzmény: Törölt nick (1150)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 1150

A minap egy teljes napig volt lehetőségen császkálni Bács-Kiskun megyében, így két templomromot is becserkésztem.

Bevallom, az egyikkel kicsit gondban is vagyok, ami nem más mint Pusztavacs.

http://www.turabazis.hu/kep/turamozg/94/romankori-templomok.pdf

Eszerint a táblázat szerint Pusztavacson is található román kori emlék. Egy romot és egy teljesen, gyönyörűen felújított templomot találtam de egyik sem román kori a leíratok szerint.

Van ott arrafelé még más rom is a környéken, amit nem sikerült megtalálnom? Pedig még a helyiektől is faggatóztam, Önkormányzat se tudott segíteni.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 1149

Az előzmények gyönyörű helyei és képei után be sem merem rakni..... :-(

Minap Győrben jártam, ahol szintén található román kori templom(rom). nem máshol mint a Káptalandomb, Püspökvár városrészben, ott is a Bazilika - Székesegyház mellett.

Egyébként Győr műemlék jellegű bejárása, terei gyönyörűek. A Bazilika mellett található Zichy Ferenc látogatóközpontban érdemes kiváltani a 6 helyszínre is érvényes belépőt annak akit érdekelnek eme kulturális hagyatékok ( 100ft/fő a hat helyszínre - Káptalanház, Torony kilátó, Szentek tornya kiállítás, Bazilika múzeum, Apor Vilmos kiállítás, Egyházmegyei Kincstár és műemlék könyvtár, Múzeumház).

László67 Creative Commons License 2014.04.07 0 0 1148

Tarnaszentmária, Sarlós Boldogasszony-templom

(A fotók 2014. április 6-án készültek.)

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.04.07 0 0 1147

Szép helyeken jártatok!

László67 Creative Commons License 2014.04.07 0 0 1146

Egyházasdengeleg, Szent Imre-templom

(A fotók 2014. április 6-án készültek.)

jazd Creative Commons License 2014.04.06 0 0 1145

Sziasztok! Tavaly meglátogattam a jánoshidai XII századi román kori templomát. Igaz csak részleteiben marad fent ez az alföldi templom. 

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.06 0 0 1144

Nekem egyébként olyan az egész mintha valaki innen hordaná a követ a saját céljaira.

Előzmény: Jesper Olsen (1143)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.04.06 0 0 1143

Elég durva (és szomorú látni). Mivel nem volt igazán kemény tél, elképzelhető szándékos rongálás...

Előzmény: Törölt nick (1142)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.06 0 0 1142

Érdekelne a véleményetek

A nagyvázsonyi pálos kolostorromoknál nem túl jó dolgokat tapasztaltam a mai napon, mégpedig azt hogy sok helyen teljesen friss omlások-romlások vannak a falakon!

Ezt az időjárás okozhatta avagy rongálás?

Ahol fehérlik a falmaradvány ott mindenütt frissek a kiromlások, megdöbbentő mértékű a pusztulás!

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1141

Nincs mit!

Szoktam nem feltétlenül "csak" Román kori templomromot felkeresni, mint ahogy gondolom más is a fórumból.

Előzmény: Jesper Olsen (1140)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1140

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (1139)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.16 0 0 1139

Apostagon a központban a református templom mellett helyezkedik el. Sok sajnos nem maradt belőle (ebből is építették fel a református templomot). Igazából csak a kör alapja maradt meg, ami kb. 8-10 méter átmérőjű.

Sajnos semmilyen tájékoztató táblával vagy ismertetővel nem találkoztam a helyszínen. A tábla helye látszik – ahogy a képeken is – de maga a tábla úgy néz ki valaminek áldozatul esett. Ez a templom, egyébként a További templomromok Magyarországon elnevezésű túramozgalom egyik állomása, én a nem messze lévő önkormányzatnál pecsételtem.

Előzmény: Jesper Olsen (1138)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.03.08 0 0 1138

Az apostagi romról szivesen olvasnék...

Előzmény: Törölt nick (1137)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.08 0 0 1137

Hegyeshalom nálam is sokszor tervben volt, de eddig még sajnos sose sikerült odaérnem. De legalább másnak sikerült, gratulálok!

Én pár hete Apostagon jártam megnézni egy korai romot, de ez bizánci, így itt OFF.

Előzmény: Jesper Olsen (1133)
Blue Monday Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1136

Pompás túra lehetett.

Én 3 éve jártam ott de akkor körbe volt állványozva,úgyhogy semmit sem lehetett látni belőle és be is volt zárva.

Úgyhogy tartozom még egy úttal arrafelé.

Hegyeshalomban nem tudtam arról a templomról,na de megyek én még arra...

Előzmény: Jesper Olsen (1134)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.03.02 0 0 1135

A templombelső szépségei:

A korábban észlelt problémák nagy részét orvosolni tudták az elmúlt évek munkálatai során, most egyedül az utolsó képen látható repedés adhat okot az aggodalomra (de az idegenvezető szerint fokozott figyelmet fordítanak rá).

Előzmény: Jesper Olsen (1134)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.03.02 0 0 1134

A túra folytatása Lébényben zajlott. Mivel erről már többen is írtatok, csak néhány képpel illusztrálnám a látogatást. A bejutás igen könnyű (látogatóközpont van), mivel a templom ma is működik, úgy vélem, a misék idején van csak korlátozva a mozgás.

Nagy élmény volt számomra, hogy kb. fél órát egyedül maradhattam bent, élvezve ezt a csodás épületet és hangulatát.

Mindkét kapuzata figyelemreméltó

Előzmény: Jesper Olsen (1132)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.02.22 0 0 1133

Még néhány fénykép Hegyeshalomból:

Felszentelési keresztek (a gótikus szentélyből és a románkori falon)

A 18. századi romantikus festés meghagyott részlete

Szenteket ábrázoló falfestmények a diadalíven

Előzmény: Jesper Olsen (1132)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.02.22 0 0 1132

A múlt szombaton – kihasználva a mainál enyhén szólva kellemesebb időjárást – mini templomos túrára indultam Győr-Moson-Sopron megyébe.

Első állomásom a határszéli Hegyeshalom városa volt, ahol a középkori erődtemplomot néztem meg. (Előző nap beszéltem a plébános atyával, aki egy keresztelő kapcsán nyitva tartást ígért.) A vasútállomástól 10 perces sétával lehet eljutni a település központjában álló templomhoz, mely első pillantásra már kedvező benyomást tesz a látogatóra.

Mind a templom épülete, mind pedig a keleti oldalán lévő torony három különböző fázisban épült, így más-más stílusjegyeket mutat. A templom középső része épült legkorábban, román stílusban. Építési idejére nincs okleveles adat, feltételezhető, hogy más falusi társaihoz hasonlóan a 12. század közepén készült. Akkor még torony nem kapcsolódott hozzá, szentélye félköríves volt. A 14. század első felében kora gótikus stílusban bővítették, hajóját kb. 2 méterrel meghosszabbították és tőle keletre felépítették a csúcsíves diadalívet és a fél nyolcszögben záródó szentélyt. Festése ekkor készült, kiemelendők a diadalív keretezéssel elválasztott arcképei (melyek szenteket ábrázolnak). A templom újabb átalakítására a 17. század végén került sor (ekkor vették újra használatba), elkészült a hajó fiókos dongaboltozata. Korábbi elrendezése a 18. században gyökeresen megváltozott. Nyugati végén félköríves alaprajzú barokk toldás készült, itt alakították ki az új szentélyt (1720 előtt történt mindez). – Mai állapotában a műemléki helyreállítások után a szentély újra visszakerült a középkori helyére (a sekrestyés néni emlékei szerint nem volt könnyű a híveknek megszokni a változást).

az északi oldal

A torony is három szakaszban alakult ki mai állapotában. Először ezen a helyen még csak a templom gótikus szentélye helyezkedett el. Erre az 1600-as években – védelmi célokból – szabálytalan nyolcszög alaprajzú felmagasítást építettek (minden oldalra nyitott lőrésekkel). Végül, a 18. század folyamán ezt a felépítményt óra- és harangszinttel valódi toronnyá magasították, rá falazott téglasisakot tettek. (Érdekesség, hogy az óra lejjebb helyezkedik el, mint az ablak.)

A megbeszéltek alapján bent is volt alkalmam körülnézni, kicsit elbeszélgetni a kedves, már 70-en túl járó plébános atyával és a sekrestyéssel. A keresztelő elején még ott voltam, aztán került sor a kinti fényképek elkészítésére. (Utólagos önkritika: jó lett volna kicsit több időt hagyni a belső tér részleteinek fényképezésére. Ha arra jártok, figyeljetek erre.)

A műemlék meglátogatása után továbbindultam Lébény felé.

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.02.16 0 0 1131

Kívánom, hogy így legyen! :-)

Előzmény: László67 (1130)
László67 Creative Commons License 2014.02.14 0 0 1130

Szeretném folytatni...  :-)

Tavaly lakásfelújítás miatt elég kevés szabadidőm volt; a Jáki templomról és a Magyarszecsődiről készítettem fotókat, de sajnos csak ennyi a termés.

Idén is szeretnék néhány templomot felkeresni, remélem, több szabadidőm lesz, mint tavaly...  :-)

Előzmény: Jesper Olsen (1127)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1129

Nekem nem lennének aggályaim ilyen esetben. Mondjuk arra érdemes vigyázni, hogy ne túl sok jusson egy napra, mert az - legalábbis nekem - csökkenti az élményt. (Kérdés, mi a "ne túl sok"? :-)))

Előzmény: Törölt nick (1128)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1128

Nekem pénteken majdnem összejött egy jó kis templomkereső nap pénteken Békés és Csongrád megyében. Arra kellett volna mennem kocsival munka ügyben, de csütörtök este le lett fújva... pedig már összeírtam az útvonalat is.

Mondjuk annyira én nem szeretem "kocsival becserkészni" az ilyen helyeket, kicsit így hiányzik a "romantikája", de néha ha arra járok, és tudom, ki tudja mikor megyek oda megint, ki szoktam használni.

Tudom, szégyenletes dolog, mert sokkal "fair"-ebb megközelítésnek érzem a dolgot egy hátizsákos bakancsos verzióban....

Előzmény: Jesper Olsen (1127)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1127

Folyt. köv.? :-)

Éppen Rád is gondolva tűnődtem azon, hogy néhány régi "motoros" mostanában kevesebbszer jelentkezik e fórumon. Ráadásul én sem vagyok valami szorgalmas mostanság. Szerencsére van néhány újabb csatlakozó, akik tartják a frontot. - Idén remélem sikerül néhány helyre eljutnom, de be kell vallanom, hogy gyalogos (tömegközlekedő) turistaként ez egyre nehezebb, mivel fogynak a könnyen megközelíthető helyek. :-(

Előzmény: László67 (1125)
gumidani Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1126

Elölről is egyet:

Előzmény: Blue Monday (1123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!