Keresés

Részletes keresés

Xaxonos Creative Commons License 2015.03.18 0 0 4028
Szia, mi is csak tartók vagyunk nem szakemberek és csak a tapasztalatainkat osztjuk meg. Üdv köztünk. Még hidegek az éjjelek,a tojást csak akkor hagyd kint ha fagyvédett bő almos fészekbe tojik. Kevésbé értéktelen tyuktojásra ,mütojásra ha van kicserélheted de azt sem fontos. Ha sikerül majd keltetned a kotló pulyka tudja a dolgát,etet itat,melegit,óv és véd. Viszont akkor is jó ha féregtelenited és leitatod majd a kicsiket. Féregteleniteni a kotlót sem árt. Neten olvass a :( black head) azaz a fekete fejüség nevű betegség után,ez okozza a kispulykák elhullását méreghányós korban. Sajnos szakkőnyvröl én sem tudok pedig szivesen olvasnám .
Előzmény: esszenus18 (4025)
Xaxonos Creative Commons License 2015.03.18 0 0 4027
A pulykák nyaka és böre elég változó. Azért figyelld,de szerintem is inkább tojni készül,érzi a tavaszt ilyenkor hormonalisan is megváltoznak és produkálnak furcsa dolgokat.
Előzmény: KP2014 (4023)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.18 0 0 4026

Pápa mellett Marcaltőn.

Előzmény: kátyi12 (4024)
esszenus18 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 4025

Sziasztok! Új vagyok ezen az oldalon! Láttam, hogy értetek a dolgokhoz! :) Szeretnék segítséget kérni tőletek. Sok helyen kerestem a Sütő Zoltán könyvét A pulyka címmel, de sajnos sehol sincs. Esetleg van valakinek elfekvőben otthon, amit eladna, vagy kölcsönbe adna, hogy a kispulykákat jobban fel tudjam nevelni?? Addig is pár kérdésem lenne. Most kezdtek el tojni a pulykáim, amit szeretnék velük kikeltetni. Összeszedjem a tojást, vagy hagyjam alattuk? Ha kikelnek, akkor az anyapulyka meg tudja tanítani őket enni? Vagy akkor is nekem, vagy egy kiscsibe segítségével kell megtanítani? Mit tegyek, hogy ne dögöljenek meg a méreghányás miatt?? Ezen kívül érdekelne, hogy valakinek van kék, illetve royal palm pulyka kiscsibéje? Áprilisban készülök Monorra, ott át tudnám venni! Egyenlőre ennyi kérdés! :) köszi

kátyi12 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 4024

hol talál hato a bak pulyka

Előzmény: Törölt nick (4022)
KP2014 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 4023

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

A pulykatojóm kb. egy hete rendszeresen behúzódik a sarokba és sokkal kevesebbet mozog, mint máskor. Először azt gondoltam, hogy a kakas taposta le, de aztán észrevettem, hogy a szeme alatt a bőr mintha kicsit meg lenne dagadva. Ezen kívül ha felkel, akkor a csőrével mindig a lábát piszkálja.

Tegnap megnéztem alaposabban, nem láttam semmiféle élősködőt rajta, nem náthás és a súlya sem csökkent (egyébként eszik rendesen).

Gondoltam arra is, hogy tojni akar, mert mostanában sokszor igazgatja maga körül a szalmát, de eddig még nem tojt (mondjuk elég fiatal, ez nem lep meg).

Viszont a fején a bőr elég furcsa, ezért nem hagy nyugodni a dolog.

Ilyenkor mit lehet tenni?

Előre is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.16 0 0 4022

Nekem van egy elvihető kakaskám. Sajnos a tojója kirepült, és megfojtotta a kutyám. :(  Nagyon kedves jó kakas. 2 éves. A tavalyi költésnél, végig őrizte a tojóval a tojásokat, majd a kis pulykákat is inkább ő nevelte, mint a tojó. Szívesen adnám, ha jó célra menne, nem levágni, mert ritka kincs az ilyen gondos kakas. Bronz amúgy.

Előzmény: h.randi (4015)
Xaxonos Creative Commons License 2015.03.15 0 0 4021
Akkor aggódni valód nincs,ha szemzettek a tojások és egészséges állománytól valóak,a körgép majd végzi a kotlást. Nagyon jó gép!
Előzmény: *kotka* (4018)
Xaxonos Creative Commons License 2015.03.15 0 0 4020
szevasz! Igen,párosodnl akarnak! Na tojnak már rendesen? Szoktasd őket külön külön fészekre aztán majd elkotlanak.
Előzmény: Bodor Csongor (4019)
Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.15 0 0 4019

A pulyka tojóim mostanában állnak egy helybem .inkább kucorodnak a fejüket lehajtják és a szárnyukat kétfele tartják.Most mit csinálnak?Csak akarnak párosodni

*kotka* Creative Commons License 2015.03.14 0 0 4018

Jaj de szuper! Köszönöm! Ez remek hír, már kezdtm feladni, főleg a páraszükségletre vonatkozó különbségek miatt voltak aggályaim......Nekem is PL M. van, a kör alakú 100 SK.- típus. A kezelő kiskönyvben leírtak alapján keltettem benne tavaly. Mégegyszer köszi!

Előzmény: Xaxonos (4017)
Xaxonos Creative Commons License 2015.03.14 0 0 4017
Szia,nekem Pl machine keltetöim vannak, Tiéd milyen? Én pulykát ugyanugy keltetem mint a csirkét csak hamarabb rakom be egy héttel hogy egyidöbe keljenek,ha szemzett a pulyka tojás minden gond nélkül kikeltek így. Nyugodtan pakolhatod egybe őket,!
Előzmény: *kotka* (4016)
*kotka* Creative Commons License 2015.03.14 0 0 4016

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, ha van már valakinek ebben tapasztalata. Keltetőgépben szeretnék keltetni tyúktojást. Egy nagyon kedves ismerősöm felajánlott nekem 10 db. pulyka tenyésztojást. Érdeklődnék, hogy össze lehet-e szinkronizálni valahogy a keltetési hőt/párát, mert nekem sehogy nem jön össze (a neten olvasottak alapján). Tudom, hogy időben is csúsztatni kellene a gépbepakolást. Keltetteket már együtt pulyka és tyúktojást? Válaszotokat előre is köszönöm.

h.randi Creative Commons License 2015.03.12 0 0 4015

Sajnos nem járható az a megoldás hogy elviszem őket mert itt helyben (faluban) talán ha rajtunk kívül még 2 családnak van pulykája és ezek mind 1 szülőktől valók, tehát testvérek. Nem nagyon tenyésztik itt nálunk a pulykát, csak addig tartják míg vágásérett nem lesz. Ezért vagyunk meglőve mert mi keltetnénk csak ahhoz kellene egy idegen bak. Böngészem a netet hátha találok a közelben.

Előzmény: Xaxonos (4014)
Xaxonos Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4014
Szerintem is szép tojok. Ha nem találsz eladó bakot és nem eladó van a közelben ugy megteheted hogy elviszed a tojókat párszor hozzá ,,fedeztetni' náluk elég pár akció és termékenyeket tojnak. Csak érdekességként irom le: nekem volt egy már őzvegy pulyka tojóm aki ugy gondolta ő ujra tojni fog nyáron,annyira hajtotta az ösztöne hogy kinézett egy kopasznyakú kakast magának és üldözte a szerelmével,szegény kakas meg már rettegett töle és bujt meg menekült. Pár nap balhé után jöttem rá mi a gond mikor ráleltem a pulyka dugesz tojásaira.
Előzmény: h.randi (4013)
h.randi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4013

Kedves Csongor!

Nagyon köszönöm a segítséget és a gratulációt. Igyekszünk a lehetőségeinkhez képest jól tartani a jószágokat. Kicsit nyugodtabb vagyok, akkor már csak a bak pulykát kell megtalálnom. Sajnos itt komárom-esztergom megyében nincs hirdetés. Mindenesetre nem adom fel.

Előzmény: Bodor Csongor (4012)
Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4012

Van neki mellpamacsa.

Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4011

De nagyon szép tojók jó lenne melléjük egy kakas .gratulálok hozzájuk

Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4010

Gondolom mostmár kéne neki párosodni azért ül le

Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4009

A képen mind kettő tojó.A kakas egyáltalán nem igy néz ki.Nagyobbak a nyakán levő mirigyek,és a szerva is nagyobb.Valoszinüleg csak azért sátorozik mert nincs bak.

Előzmény: h.randi (4008)
h.randi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4008

Szia Xaxonos!

Tettem fel képet. Az elsőn van a szóbanforgó tollaska. A másodikon a fekete, amelyik normális. Remélem meg lehet állapítani így képről hogy milyenek.

Előzmény: Xaxonos (4007)
Xaxonos Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4007
Szia. Ha tudnál képet felrakni róluk biztosan megmondanánk milyen a nemük. A hímek ilyenkor már szinte mindig sátoroznak és a mirigyeik jóval nagyobbak a tojókénál,nyak,orr lebenyre gondolok. Viszont a tojó is sátorozik néha és ha nincs bakja hajlamos rá hogy letámadjon más baromfikat.
Előzmény: h.randi (4006)
h.randi Creative Commons License 2015.03.11 0 0 4006

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni pulykával kapcsolatban. Ősszel kaptunk 2 db pulykát. Nem tudták megmondani milyen neműek mert még fiatalok voltak. Pár hete azt vettük észre hogy az egyik hergéli a tyúkokat, sátorozik, viszont ha közelítünk hozzá leül és ha kaparjuk a hátát emeli a farkát. A másik pulykánál nem próbálkozik, teljesen közömbös. Lehet hogy kétnemű vagy még nem alakult ki milyen ivarú? A másik nem csinálja ezt. 

Kérlek adjatok tanácsot vagy ötletet mit lehetne vele tenni. Levágni sajnálom mert olyan szép ezüstös színe van.

Előre is köszönöm:  hrandy

Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4005

Akkor kezdem gyüjteni az ilyen tojásokat

Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4004

Ez royal palm és hibrid keverék.De hasonlite?

karibaba Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4003

Nem tudom, nálam a bronz tojások nem ilyenek voltak.

Azoknak az egyik fele hegyesebb, sokkal pöttyösebbek volt, súlyuk (ha esetleg leméred) 74-80 gramm között....

Ettől független nem kizárt, hogy ez is az. :o)

Előzmény: Bodor Csongor (3971)
Xaxonos Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4002
Ha teszel rá nyerget akkor nem tudja a karmával kitépni a hátát a bak. A bak petéjét a tojó 28 napig is képes tárolni,igy egy két párzásból is megtermékenyülhet egy fészek alja tojás. Azt nem tudom ha már tojik és elviszed a hibrid bakhoz hogy melyiktöl lesz több kispulyka de elméletileg keverednek a peték is mert azé is odamegy. Gondolom ott is az erös gyöz! A tojasok amiket felraktál szerintem pulyka de kinyomozhatod ugy is hogy vagy megnézed az ujjaddal tojós e a pvlykád vagy ha nem akarsz a seggébe nyulni úgy zárd be külön és várd a tojást.
Előzmény: Bodor Csongor (3997)
Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4001

S.O.S.

Bodor Csongor Creative Commons License 2015.03.09 0 0 4000

Karibaba utoljára raktam fel képet s megszeretném kérdezni hogy az pulykatojáse

karibaba Creative Commons License 2015.03.09 0 0 3999

Szia Gábor!

Ha nem volt még pulykátok, akkor ne 50 db-bal kezdj!

Megveszel 50 db előneveltet, mittomén 120 ezer Ft-ért, aztán, ha valami felüti a fejét köztük és nem tudod lereagálni, akkor mehet az egész bagázs a gajdecba'... :os

Nem beszélve arról, hogy egy növő félben lévő pulyka burkol mint állat, nem győznéd etetni őket.

Tápot otthon nem tudsz keverni, főleg, mert tudtommal a pulykatáp gyógyszeres...

Kiindulásnak végy 5-10 db-ot. 3 hónapos korukig csak tápot adj nekik, aztán folyamatosan keverheted búza-kukorica darával, majd amikor elérik a 4-5 kilós súlyt kezdheted vagdosni őket.

Egy tojó simán kikelt egy-egy alkalommal 20-25 kispulykát, ezért sok tojót nem érdemes hagyni, meg aztán sok szaporulat = rengeteg kaja, óriási helyigény.

Az őshonosak ellenállóbbak (pl.: bronz, réz) a fehér húspulykák meg gyorsabban, nagyobbra nőnek....

Mivel kezdő vagy, lehet, hogy egy bronz csapattal jobban járnál, de majd eldöntöd.

Eladás: egy pulykát felnevelni nem olcsó mulatság, szerintem, ha élősúlyban 1000 ft-ot kérnél kilójáért, akkor sem sok hasznod maradna (6 kilós pulyka -élősúlyban- 6 ezer Ft.), főleg, ha minden etetnivalót úgy kell megvenned...

Jobban jársz, ha ti magatok eszitek meg őket, vagy kis korban (mondjuk 4 hetesen, 1500 Ft/db áron) adod el őket. Tudod, a vevőnek mindig drága, az eladónak mindig olcsó...

Legjobb recept különben -ha már belejöttél- fehér húspulyka tojóra, bronz bakot tenni.

Így az utódok ellenállóbbak lesznek és nagyon jó növekedési erélyük lesz!

Sok sikert!

Karesz

Előzmény: Kölce (3988)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!