Keresés

Részletes keresés

anita.n Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2371

Nem neked van az a nagyon különleges színű? Valaki tavaly vagy tavalyelőtt borzolta itt vele a kedélyeket. 

Előzmény: Törölt nick (2368)
anita.n Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2370

:-))

Előzmény: Törölt nick (2368)
anita.n Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2369

Nem tom mi ez, de majd ha nagyobb lesz bótoljunk. :-)

Előzmény: Törölt nick (2362)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2368

:)

Ez az első bokor. Van 10. :)

Előzmény: anita.n (2367)
anita.n Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2367

Szép lesz!

Az enyémen még zöldek a bimbók. :-(

Előzmény: Törölt nick (2360)
anita.n Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2366

Köszi az ötleteket, majd utánuk nézek a neten is meg a kertészetben.

Előzmény: Törölt nick (2359)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2365

Vágd ki jó mélyen!

Előzmény: senkasudri (2364)
senkasudri Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2364

köszi, és van ellene vmi gyógymód? vagy csak vágjem le? fertőző? a többi ág is megbetegedhet?

Előzmény: Törölt nick (2363)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2363

Ez előfordul 1-1 ággal. Olyan mint a monilia.

Előzmény: senkasudri (2361)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2362

Csináltam róla egész alakosat, talán ezen jobban látszik a levélzete is, sajnos elég borús az idő, így a virág nem nagyon nyílik:

Előzmény: anita.n (2355)
senkasudri Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2361

Sziasztok,

10. éve gondozom ezt a peonia bokrot, de ilyet még nem tapasztaltam. Vajon a hideg idő miatt szürkülnek és halnak el egyes hajtások, bimbók? Segítsetek, ha tudtok.

köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2360

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.26 0 0 2359

A Geraniumok hosszan virágoznak, az Anemonek között is vannak alacsonyabb, magasabb, különböző időpontokban virágzóak, szeretik a félárnyékot de tolerálják a napos helyeket is. Esetleg harangvirágfélék, bögrevirág. Astilbe között is van alacsonyabb-magasabb növésű, szintén félárnyékos helyre való. 

Előzmény: anita.n (2347)
anita.n Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2358

:-((

R.I.P. rockii

Előzmény: Törölt nick (2356)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2357

Majd próbálok levelesebbet is csinálni, ezt ugye direkte körbevágtam (a képet) , hogy jobban látszódjon a virág.

Előzmény: anita.n (2355)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2356

Igen, egy ilyen kis "guggonülő", tán 25-30 cm magas és egy kicsit szélesebb, sajnos a neveiket nem tudom, eredetileg volt mindegyik mellett kis tábla, de hát cicák, madarak, családtagok és egyéb viharok letarolták őket, az a sor, amelyiken van a Szásziriszkerttől jött, mind lágyszárú, egy volt a végén fás, egy Rockii (lehet nem pontosan így hívták), de azt egy családtag "kigazolta" az első ősszel. :-(

Előzmény: anita.n (2354)
anita.n Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2355

Igen, a tenuifoliákat hívják kaporlevelűnek is, meg keleti bazsarózsának is. 

Ha lesz magom, majd kiírom ide. 

A kis piros levélzetéről tennél fel képet? Első nézésre igencsak megmozgatta a fantáziámat. :-)

Előzmény: Törölt nick (2353)
anita.n Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2354

Nagyon szép ez a fehér! Nekem is van hasonló, de még várni kell, hogy nyíljon. Az az érdekes, hogy volt olyan év, amikor totál ilyen volt a virága és volt, amikor meg tök teltek voltak a virágai. Majd meglátjuk idén milyet tol.

Ez a lágyszárú ezmiez??? Honnan? Stb?? Ez olyan kisebb fajta ugye?

Előzmény: Törölt nick (2351)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2353

Ezek a tenufoliák ilyen  "kaporlevelűek"? Nagyon érdekesek! Ha lesznek különféle fölösleges magok én is szívesen elfogadnék belőlük. :-)

Előzmény: anita.n (2344)
anita.n Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2352

Jaaa. Lehet vetek majd belőle, ha a medvehagyma jól érzi magát, akkor gondolom a metélőfokhagyma is. Apa szereti a fokhagymát. Én is, csak én nem akkora mennyiségben veszem magamhoz. :-))

Van ilyen primulám, amit említettél, de nekem napon van, nem tudom, hol jobb neki. Nekem csak sárga van. De szép a piros is, ahogy nézem a képeken.

Hunyorom van néhány, azok szépek voltak, amíg színesek voltak, már vannak magoncok is, hagyom őket, mert nincsenek útban. 

Na, most már tudom, hogy mi a latin neve annak a nefelejcs félének. :-)) Nekem is van, de a sima zöld levelű, szépen virágzik is. Azért az ezüst levelű nagyon szép. Meg látom jó nagy fajták is vannak belőle. Az enyém elég kicsike. 

Hát a Thalictrum aguilegiifolium  tényleg terjedelmes lenne. Mondjuk a haranglábjaim is igen csak el szokták engedni magukat. Meg van még egy pár "valami", ami azért virágzik is. Mondjuk én a hemerocallys-t is betettem árnyékba. Nem olyan szép, mint napon, de ez van, ezt kell szeretnie. Virág eddig nem volt rajta, mert eddig 2-szer hajtott ki ezelőtt, és mindkét alkalommal párnának használták a kölök komondorok. Idén még nem fedezték fel a kölkek, remélem lesz rajta valami kis virág. Meg bőrlevelet ültettem idén tavasszal, de már másodszor is el kellett ültetnem, mert az egyik kölök nagyon rákapott. Kb a 80 %-át kellet visszaszereznem és visszaültetnem. "Sajnos" gyógynövény. Most állandóan szemmel tartom a bőrkéimet.

Előzmény: CBNora (2350)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2351

Mára kinyílt a fehér ( ahhoz képest, hogy eredetileg nem akartam fehéret nekem nagyon tetszik):

A netről vettem valakitől, azt hiszem rózsaszín cirmosként jött.

Kezd nyílni egy másik is, ami első virágos, ez lágyszárú  jóval kisebb virágúnak tűnik, de majd meglátjuk pár nap múlva:

Előzmény: anita.n (2335)
CBNora Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2350

Van pár Heuchera magoncom is, ami magától kelt, nálunk jól érzik magukat, de a metélő fokhagymára gondoltam, az szaporodik. Tele van vele az egész kert. Talán még a hunyor és a Primula veris (sárga és piros), ami itt nagyon szapora, vannak Brunnera magoncaim is. Ezüst levelűek az anyatövek, az utódok is zömmel, de nem mind. A harangláb nálunk elég mérsékelten szaporodik. Itt az árnyékos ágyásokban inkább a hasonló levelű Thalictrum aguilegiifolium terjed nagyon magról, de szerintem az Neked köztesnek túl magas lenne.

Előzmény: anita.n (2349)
anita.n Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2349

Melyikre gondolsz, melyik virágzik nyár végén és terjed magról? A heucherára gondoltál?

Van belőle pár, de elég satnyák, valami nem kerek nekik. Lehet, túl nagy az árnyék, vagy túl nagy a szárazság nyáron, nem tudom. És nem láttam belőle szaporulatot sem. 

Ami még bevált a félárnyékban is, és még szaporodik is az a harangláb. Mindig találok belőle magoncot, meg is szoktam hagyni őket. 

Az egyik fajtám mindig hatalmasra nő meg, össze kell kötni és kikarózni. 

Előzmény: CBNora (2348)
CBNora Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2348

Heucherákat nem tartasz köztük? Nekem azok a nagy kedvenceim, és elég strapabíróak is.

Mi idén ettünk először medvehagymát, már annyira elszaporodott a diófa alatt, hogy nem venni észre, ha egy-egy adagot leszedek. De csalódás volt, a metélő fokhagyma finomabb. Egyébként szerintem az is jó köztes növény lehetne, nyár végén-ősz elején virágzik, mikor már nem nagyon van más hagymás, és imádják a rovarok. Nagyon jól terjed magról.

Előzmény: anita.n (2347)
anita.n Creative Commons License 2017.04.25 0 0 2347

Tavaszi hagymások: kedvenceim a különböző gyöngyikék, hóvirág, különböző gyöngyvirágok ( sajnos a telt virágúból még nem sikerült szereznem ) nagy kedvenc a mocsári kockásliliom ( már van belőle egy kevés magoncom is ).

A fás szárú peóniák  közé próbálok olyanokat ültetni, amik vagy máskor virágoznak ( hosták, honyorok, kisebb virágos bokrok ) vagy leveleikkel díszítenek ( páfrányok ) van többféle ibolya, ami magról is szaporodik.

Idén már volt odvas keltike is, valahonnan hozta a szél a magját, tavaly magától lett salátaboglárka, gondolom ő is a széllel jött. Szeretem a medvehagymát is, mert nekem szép, amikor nyílik. Nagyon akartam annó, nem is eszem belőle, de tetszik, hogy évről-évre egyre jobban elterjed a fák alatt. Jól mutatja a az uralkodó szélirányt. 

Figyelgetem a kertészetekben, hogy mik virágoznak később, akár ősszel. 

Előzmény: Törölt nick (2345)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 0 2346

Így van! A Te "büdösbogarad". Ráadásul egyedi, amilyen jó eséllyel csak Neked lesz :-)

Előzmény: anita.n (2343)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 0 2345

Csodaszépek! A Rosea is valami bűbáj :-)! Ha lesz mag, ilyet is szeretnék :-)! Örömmel fogadok bármilyen magot. Milyen "tölteléknövényeket" ültetsz? Hátha lesz olyan magom, amivel viszonozni tudom a kedvességed.

Előzmény: anita.n (2344)
anita.n Creative Commons License 2017.04.24 0 0 2344

Most fotóztam. Igaz, hogy nem fás szárú, de ő az idei legelső, és már megvan az esély, hogy magja is legyen:

P. tenuifolia rosea

Az idei első fás szárú valószínű ő lesz: 

P. delavaii

Ezek pedig remélhetőleg 1-2 napon belül:

anita.n Creative Commons License 2017.04.24 0 0 2343

Köszönöm!

Hát igen. Valami mindig történik, mindig van miért izgulni, aztán sorra nyílnak, és lassan már nem tudom hová ültessem az új szerzeményeket. Meg azért a magoncok is ott vannak, vigyázok rájuk, és talán röpke 8-10 év múlva kiderül, hogy nem is pillangó, hanem csak büdösbogár. De akkor is az én büdösbogaram. 

Az a legnagyobb baj a peóniákkal, hogy csak egyszer nyílnak és olyan hamar véget ér a szezon. Alig nyílik ki a legelső, és már el is nyílt a legutolsó. 

Úgyhogy kell egy csomó "töltelék" növény. 

Előzmény: Törölt nick (2342)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 0 2342

Láttam már korábban is, irigylésre méltó gyűjteményed van! Milyen különös dolog ez a növényeinkkel...Az elején drukkolunk, hogy megmaradjanak,alig várjuk, hogy nőjenek, gyarapodjanak. Később meg az a kérdés, hova tegyük a sok magoncot :-) 

Előzmény: anita.n (2340)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!