Akkor is,ha a 3. focimeccs mondjuk a Levante-Huesca, a kosár meg mondjuk a Real-Barca Hangával?
A focimeccs csak példa volt,tudom,hogy nem játszanak nemzetközi kupában,de hétvégente simán adnak egy ilyen meccset is, merthogy a jogot megvették a nagycsapatok miatt,kvázi 2 gyengébb csapat meccsét ingyen közvetítik. Az embernek herótja van a rengeteg focitól.
Az az igazság sajnos, ezt Kristófék is többször elmondták, hogy a 3. focimeccset is többen nézik, mint a kosárlabdát 2 másik focimeccs mellett. Anno volt ilyen is, nem lehet rájuk fogni, hogy nem próbálták ki. Számok nem hazudnak, sajnos. Ők se saját maguk ellenségei.
Nyilván nekem sem tetszik. Valahol nem igaz, hogy nem lehet kompromisszumot kötni, hogy oké, adunk 4 (esetleg 5) meccset és egy kosár csak befér. De tavaly volt olyan, hogy 8! Európa Kupa volt csütörtökön és utána megint este 11-kor a kosár.
Per pillanat ez az 5. forduló, valahogy kibírom, hogy nem látok minden meccset, de sajnos februárban/márciusban is ez lesz és akkor egy picit már dühítő... Alig várom már akkor, hogy a legjobb 8 kialakuljon és akkor nem lesz annyi meccs...
Hát ez szivás. A háromból legalább egy csatornán nyomhatnának pár meccset. Nem hiszem el, hogy mindegyiken csak focit kell adni, mert csak arra vágyik a teljes lakosság.
A Milano esetében inkább abban látom a javulás okát (bár ezt még mindig kicsit korai talán kijelenteni), hogy hagyták Pianigianit dolgozni, és ez kezd szép lassan beérni, mint annak idején a Montepaschi Sienánál. Ahogy ma izomból verték idegenben az Olympiakoszt (2 perccel a vége előtt +20-szal mennek - talán nem kiabálom el..) az már nagyon sienás volt...
Legyunk mar esznel ok ujoncok, ido kell nekik Bullock bizonyitott... Amerikaban elek 3 havonta vok itthon (azonnal Alba meccsre megyek) ez a magyar felfogas ha valami nem kezdodik jol meg se varjuk a kozepet de menjen.... Eltem Londonban is ott is van 3 honap trial shift-ed (3 honap probanap) es ha azutan nem megy akkor nem megy viszlat... Amerikaban ez 6 honap... Volt egy bajnokcsapatunk ahonnan Shepardot is kibasztatok volna.. Jo reggelt! Ebreszto!!! En is Magyar vagyok ugy is halok meg de kulfold megtanitott bizni... Bizzunk a csapatban
Ezzel az alaposan megerősített Milánóval picit vitatkoznék :) (de ez tényleg csak szőrszálhasogatás :) )
Nézzük kit cseréltek le, az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest:
2017 októbere (akik már nincsenek Milánóban) :
M.Kalnietis
Z. Dragic
A. Abass
J. Theodore ( a BL MVP-je volt az azt megelőző szezonban)
A. Goudelock
A. M'Baye
C. Jefferson ( pár napja írt alá a 76ers-hez az NBA-ben)
P. Young ( a Panathinaikosz egyik alapembere volt előzőleg)
2018 októbere (az újak) :
M. James
N. Nedovics
A. Della Valle
C. Burns
J. Brooks
(+ 2018 februárjában érkezett Kuzminskas)
A magam részéről ebben nem látok olyan komoly minőségi ugrást, inkább óvatosabb visszafogottságot, és sokkal több tudatosságot, az előző évekre és főleg nyarakra jellemző látványos rebuildekhez képest. Milánóban egy jó ideje nem a keret minőségével és erejével volt a gond, hanem hogy az a rengeteg pénz (csak az elmúlt 4 évben, összesen több mint 100 millió euró ment el a csapatra...), és a játékosok egyéni tehetsége, képessége és magas minősége, nem nagyon manifesztálódott csapatjátékban, hiába a legjobb edzők sora...
Ez sem egyszerű kérdés, mert például a Galata első két EuroCup meccsén 1900 illetve 2100 néző volt spanyol és olasz klub ellen... és ők is a 16 ezres Sinan Erdemben játszanak (úgy látszik a város 3. számú sportcsarnokát, a régi 12 ezres Abdi Ipkecit, már nem nagyon használja egyik klub sem).
Amit a liga létszámáról írtál, azzal egyetértek. Nincs itt nagy gond a nívóval még így sem, és 18 csapat esetén sem lenne, még attól függetlenül sem, hogy a Podgorica szerintem sem megy 4-5 győzelem fölé az alapszakaszban, de az eddigi meccseiken korrekt ellenfelek voltak, erős csapatok ellen. Hozhatnék erre hazai párhuzamot, ha már pofozógépekről beszélünk, hogy amikor a TF-et faltól falig pofozzák (eddig) mindenhol, az alapvetően nagyon más, mint a Buducsnoszty eddigi EL szereplése.
Nem azt írtam, hogy sok az Euroligás isztanbuli csapat. Azt írtam, hogy eleve sok abban a városban a csapat! Tőlem lehetne 3 Euroligás, a legjobb a Fener, Galata, Besiktas trió lenne, mert sikerek esetén ezeknek a csapatoknak van néző, sőt szurkolóbázisa. Az a baj, hogy így szétforgácsolódik a nézőközönség.
Nem gondolnám, hogy a 16 csapat sok a ligában. Egyelőre a Buducnost valóban nem tűnik túl erősnek, de ez az első szezonjuk, van 3 vereségük, de egyszer se verték bucira őket, fognak ők csipegetni szerintem. És a Eurocup eleje, bármikor be tudna lépni a Euroligába, ha nem is az elejére, de nem lennének pofozógépek (Loko, Kazany, Valencia, Malaga, Zvezda pl).
Oké, de akkor kit?:) Szerintem nincs 16 (18 meg főleg) EL szintű csapat most Európában. Most néztem meg, ez a Buducnost örül ha lesz idén 5 győzelme! Pofozógép lesz szerintem. Én is szeretnék francia meg még egy német csapatot, de nem ütik meg a szintet. 12 csapat kéne és akkor az minőség lenne!
Szerintem is teljesen felesleges és irreális az isztambuli csapatok száma. Van 3 euroligás (Fener, Efes,Darussafaka), mellette két nagy bázisú, de mostanában kevésbé eredményes nagy klubjuk (Galatasaray, Besiktas - Eurocup, ill. BL), és akkor még a nemzetközi porondra ki-kinéző Istanbul BB, vagy Buyukcekmece nem is tétel.
A Napolinál már elég régen volt zsúfolt a San Paolo.
Az elmúlt 4 szezon hivatalos bajnoki átlagnézőszámai:
32 266
38 760
36 601
43 050
az idei pedig (4 hazai meccs) 28 402
Ami pedig az Euroligát illeti, ott is vegyes a kép, a Zvezda kiesése biztosan visszaveti majd az átlagot ( a Podgorica jó ha a felét hozza majd annak amit a Zvezda hozott), ráadásul itt a Darussafaka, amelyik bármennyire is jó csapat, hát finoman szólva sem Euroliga franchise a Mafc nagyságrendű maroknyi közönségével... Egyébként valahol abszurd is az hogy hiába hatalmas város Isztambul, 6-7 komolyabb élvonalbeli csapat nagyon sok, és emiatt már az Efes is az ürességtől visszhangzó arénában játssza meccsei többségét. Tegnap még viszonylag sokan, 5549-en voltak a Zalgiris ellen, de ha ezt vesszük hogy a csarnok (Sinan Erdem Dome) 16 ezres, ez épphogy harmadház...
Na, ha már az NBA se vonzaná be a tömegeket ott lenne vége az világnak.
Viszont a top fociligáknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet. A Napoli pl jegyárat emelt és konkrétan kongott is az ürességtől az előtte általában zsúfolt San Paolo.
Tegnap a Milano-Real-on itt az euroligában is megvolt szerencsére a hangulat és a meccsre sem lehetett különösebb panasz. Gondoltan a szuper tinije távozása esetleg kicsit visszavetheti a Margitot. Ráadásul a felépült Llull terítette betlivel nyitott, de ez is csak arra volt elég az alaposan megerősített olasz "divatmárkának", hogy kicsit megszorongathassa Randolph-ékat.
Azért az NFL-ben vagy NBA-ben, de Európában a top fociligáknál sincs visszaesés. Athénban is morogtak, hogy idén emeltek a jegyárakon jelentősen, és hát a görögök se az a nagy vásárlóerő. Nem úgy tűnik, hogy az új Euroliga csapatok fognak dobni a nézőszámon.
Tegnap azért legendás volt a Barca meccs vége, mikor Pesic felrajzolta az utolsó figurát, csak rossz oldalról :) Lett is belőle egy olyan játék, amit figura nélkül is kihoztak volna... Barca megint egy simán hozható meccset dobott oda az ellenfélnek, de azért jobbak lesznek mint tavaly :)
Ezekhez a számokhoz azért azt is hozzá kell tenni, hogy minden csapatsportban tetten érhető a nézőszám csökkenés és ez valszeg a közvetítési szám exponenciális növekedésével arányos. Kis túlzással már szinte minden elérhető a neten élőben minimális erőfeszítéssel és ingyen.
Tegnap este értünk haza, pont belenéztem a Gran Canaria-Barcába, és éppen erre gondoltam én is, hogy történetük első Euroliga meccse, és rengeteg az üres szék.
Ha egy idős a Papp Laci Arénával az OAKA, akkor ezek a görögök valamit nagyon elcsesztek. Össze se lehet hasonlítani...
Az a durva, hogy amúgy az a csarnok gyakorlatilag a Papp Laci Arénával egyidős, ugyan valamivel korábban épült a 90-as években, de a 2004-es athéni olimpiára teljesen felújították.
De ettől függetlenül, nagy élmény egy 10 ezres kosármeccs, az biztos. :) (bár abban igazad van hogy ez nem volt kiemelt meccse a Panának, de szerintem a hazai Euroliga meccsei többségén, talán 4-5 kivételtől eltekintve, szerintem még ennyien sem lesznek)
Tegnap egyébként a Darussafaka- Podgorica EL meccsen 1006 néző volt... de nekem az is kicsit csalódás, hogy a Gran Canaria-Barca is csak félházas volt tegnap, ahogy a Bayern München idei Euroliga debütálása is csak 3300 embert (félház ez is) vitt be a müncheni Audi Dome-ba a múlt héten....
Csak pár szót, múlt héten voltunk a Pana-Maccabin. A hazaiaknak ez nem volt egy igazán kiemelt meccs, de azért 10ezer felett volt a nézőszám. A tábor is hozott egy erős átlagot, jó hangulat volt.
A csarnok... Igazi Balkán, szezon első meccse, de retkesek a székek. Egy hatalmas aréna, rengeteg kihasználatlan hellyel, de egyedi az biztos. Teljesen más kultúra, mint Litvániában, ahol tavaly voltunk. Nem volt sör a büfében, hogy dögöljenek meg. :)