Csütörtökön írtam a tulajdonos hölgynek( aki anno felvette a rendelésemet telefonon) egy email-t, eddig nem jött válasz ha nem jelentkezik pár napon belül akkor felhívom őket! A volt főnököm a paradicsompalántákkal járt így, ő mondta mindig úgy kell menni a piacra, hogy nem azt kell kérni amilyen fajtát szeretnél, hanem meg kell kérdezni hogy milyen fajták vannak!Van benne igazság🤔!
Akkor ezt meg állapíthatjuk hogy nem lila füge ! Én szoktam ilyen esetben jelezni hogy valami nem stimmel a növénnyel az eladó felé ! Muszáj szólni másként ezek az esetek elharapóznak ! Már több téren is tapasztaltam ilyet ,nem állom meg megjegyzés nélkül !
Ennek szellemében, végre beérett az első szem VDS fügénk😊
Kicsit sárga, de a miénk😁! Jó édes volt! Rendeltem a dm kert-től remélhetőleg valódi VDS-t mert most van készleten náluk, már csak valami jó helyet kell neki találni, de lehet hogy csak jövőre ültetem ki!
Azért tudd, hogy a lila fügének sok változata van. Akkor neked más fajta van, az enyém már régen (!!!) leérett. De igenis, a lila szivar valamelyik változata van nekem. Másodtermés sajnos nincs, de remélem jövőre az elsőtermésnél majd a fényképével jelentkezhetem.
Fontosabb inkább, hogy várjuk meg a fórumtárs legközelebbi jelentkezését, hogy végül is milyen színre érett be az a fügéje! Addig várjunk türelemmel.
Sejtettem, hogy így lesz, nem bánom mert szépek, van rajta bőven termés, csak kicsit bosszantó hogy nem azt kapja az ember amit szeretett volna, de hát ilyen az élet!
Ez sosem lesz kék füge . Már sárgul az megérik 1-2 napon belül ,a nevét nem tudom de ez olyan közönséges füge nekem is van ilyesmi kis nyélen ül a termése . Van rajta bőven termés most is már az első adag leérett .
A lila füge már az érés elején lilává válik, amikor még nem is ráncos sima a héja már akkor tintakék ! Nekem is van még néhány hét és érik van rajta vagy 5-6 darab !
Lehet, hogy lila lesz, de várj, amíg teljesen megérik. Nekem is van lila, de csak akkor lett olyan színű, amikor már ráncosodott, szinte aszalódni kezdett (először zöld, sárga, pirosas és végül lila színű).
Szeretném kérni a segítségeteket fajta meghatározással kapcsolatban az idén tavasszal vásároltam neves kertészetből (online) 2db füge bokrot kifejezetten Violette de solies fügét szerettem volna, de szerintem nem azt kaptam amit vásároltam,nem hogy nem VdS de még nem is lila termésű. Ennek ellenére a fügék szépen gyarapodnak, de szeretném ha megnéznézek a csatolt képeket,és meghatároznátok milyen fajta fügék lehetnek.
Mikor kell költöznöd? Ha kerted van, méretes cserépben-dézsában átvihető, hűvös fészerben jól átteleltethető a füge, és tavasszal fagyok után kiültethető. 7 bokor nem semmi, bár a 2 évesek még nem óriásiak. Nálunk a közönséges füge van a kertben, csak akkor sértődtek meg, mikor 4 éve a márciusi fagy rájuk rontott, nem sikerült fóliával borítani őket. (3-4 méteres bokrok, 2-3 méter magasak.) Akkor augusztusban kezdtek bogyózni, akkor öklömnyi gyümölcsöket adtak -bár nem vitték túlzásba- még novemberben is volt éret. Most dől róluk. Helyük szélvédett, így csak -5oC alatt kell a töveiket betakarni.
Bujtással gyökereztettünk 3 éve havernak, 2 bokra lett, idén fordultak szolidan termőre.
Talán néhány ágat levághatnál gyökereztetésre. Ilyen időben egy-másfél hét és a dugvány már gyökérkezdeményt hoz. Azután teheted kis cserépbe, a telet is végig fogja bírni a tavaszi kiültetésig. Most csináltam, ezért merem javasolni. Majd a napokban is fogok ilyen ágakat levágni és gyökereztetni.
Sajnos nem hiszem, hogy eséllyel tudnám ezt a műveletet (most) elvégezni, mert már a fügebokrokon is száradnak a levelek, hiába kapnak esténként egy kanna vizet! Szinte forr a talaj, mivel egész nap derékszögben süti a nap a kertem.
És csak halkan mondom :) önző vagyok, ajándékba kaptam őket, és dédelgettem 2 éven keresztül, nem szívesen hagymán másra :( hiszen most már termőre fordult majdnem mind!