Azért a forralás után pár perccel már nem 100 fokos a sörlé, gyorsan visszahűl 80 fok környékére, az meg már elég messze van az elméleti maximumtól. Viszont ha kotyogót raksz rá, akkor abban visszafelé megy majd a folyadék, hiszen a vödörben csökkenni fog a nyomás, ha meg teli tetőt raksz rá, akkor a vödör horpad be, és talán a tetőt is lepattintja magáról a deformáció során.
Köztes megoldás lehet pár lefagyasztott sósvizes palackkal lehűteni a sörlevet valamennyire, majd úgy elrakni másnap reggelig a vödörben - csak kérdés, hogy mennyi ilyen palack kell, hogy mennyire hűtse le a sörlevet...
Hát annyit szoktam csinálni ilyen hőfokon, hogy nátrium perkarbonátot szórok a vödörbe és néhány liter forró vizet ráöntök, abban oldom fel meg rázogatom benne egy ideig, de az azért közel sem ugyanaz valóban, mintha "teli" önteném sörlével, de bírni bírja, bár csapot már kellett cserélni azért mert a menetnél elhasadt, és az nem ugyanaz az anyag, etilén és etilén közt is van különbség azért, meg nem tudom a vödör lehet h ps talán. Szerintem kannában hűtsd ki inkább...
ezt ilyen nagy műanyagkannában szokták aminek a fogójába is folyik a lé és minél kevesebb levegő maradjon benne, aztán fejre állítva hogy a forró lé a kupaknál is sterilizáljon(ez a hagyományos módszer). elvileg a vödör is bírja 100 fokig, de azt nem erőltetném
Egyelőre nincs merülőhűtőm és általában fürdőkádban hűtöm a sörlevet kb egy óra alatt 20- 25 fokra, emiatt eddig nem volt probléma, de jellegében egy idegesítő feladvány, az egyetlen része a főzésnek, amit nem élvezek.
Ausztráliában nagy sikerrel (értsd: fertőzés és ízhiba nélkül) művelik a no-chill módszert, melynek lényege, hogy elteszik a lefőzött sörlevet hűlni, és csak másnap élesztőzik be. a közhiedelemmel ellentétben a lassú lehűzlés miatt nem fertőződik be a sör, mert el van zárva egy tartályban.
Próbálta ezt valaki? A mezei olasosz erjesztőtartály kibírja szerintetek ezt a hőmérsékletet? Nem akarok műanyagot a sörömben...
Ha ajánlotok erre a módszerre tutibiztos tartályt, azt is megköszönöm.
Az én Helles recept tervem: pilseni maláta, pár % lék (3-5) munich , cara hell , esetleg melanoidin. Cefrézés: 62C-on 40perc, 72C-on 15-20 perc. Forralás 75perc vagy 90 perc.Komló természetesen német. Erjesztés folyékony élesztővel , starter, igen. Száraz esetén 34/70 vagy mangrove két tasak,20l esetén Erjesztés :10C-on ,negyedik naptól 5 psi nyomás, erjedés végén 16-18C két nap , átfejtés másik keg-be 10- 15psi nyomáson 3C-on 4-6 hét. OG 1.048 IBU 20-22. Dekokció esetleg egy lépcsős,persze akkor melanoidin nem kell. Hasznos lehet esetleg Lager Method . Cefre király a Narziss könyvet letöltötte ,pár hete. Letöltésekhez nem értek. Egészségedre.
Nem a spórolásról van szó, de ha bélelt tárolóba rakom és lefedem a forralások idelyére, akkor azzal addig sem kell foglalkozni. Egyszerűbb is így talán. Igazából a 3 lépcsős dekokciónak értelme valóban nem sok lehet, főleg a mai maláták esetében, de úgy voltam vele, hogy első körben kipróbálom a hagyományos verziót. Ti hogy tapasztaljátok, sok különbség van a sima infúziós cefrézéshez képest? Itt nem is annyira a kihozatal, sokkal inkább az íz érdekelne. Illetve alap maláták esetében, ha csak 10-20 percig forralom a kivett részt, elkerülhető a túlzott sötétedése a sörlének? Max arnysárgára szeretném, így még a bécsi és a müncheni malátán is vacillálok, hogy merjek e tenni bele 5-5%-ot.
Aki 3x dekokciót akar, ne spóroljon sem az idővel, sem az edénnyel. Erre rá kell szánni. A dekokciós forralásnál szerintem nem kell tartani a 1fok/perc ütemet. Lehet neki jobban is tolni, csak oda ne égjen. Azoknak az enzimeknek már úgy is annyi. A visszaöntésnél én is aggódok kicsit, de eddig nem volt gond. Kijött, amire számítottam. Lehet, hogy egy része kicsit túlmelegszik, de szerintem mi ezt nem vesszük észre a kihozatalban, sem az ízben. Én gázon főzök. A legkisebbik rózsa legkisebb lángján tartom a cefrét, amíg a kivett részt forralom. Elég jól tartja a hőfokot. Persze ezt is kell néha kevergetni. Szerintem én sem fogok egyszeresnél többet csinálni.
A forrázástól én is parázok kicsit, de gyors keveréssel talán megússzák az enzimek. Inkább a visszahűlés okozta hőfok elcsúszás aggasztott, de akkor beszerzek egy jó hűtőládát, aztán abban cefrézek be. Így legalább nem kell majd plusz egy edény a forraláshoz. Ludwig Narziss könyvet csak fizetős oldalon leltem fel anno sajnos... Ha tudtok adni hozzá linket, ahol ingyen leszedhető, azt nagyon megköszönöm! Novemberben szeretnék főzni egy jó Helles-t, ha valakinek van esetleg egy Augustiner Oktoberfest klón receptje, ne fogja vissza magát. :)
Igen ,hőszigetelni kell vagy rá fűteni hogy ne hűljön nagyon vissza.Nekem inkább a vissza keverés a macera mert attól félek hogy helyi túl melegedés jön létre. Kérdés van e értelme a három lépcsős dekokciónak. Hasznos lehet : sernevelés cefrézés, de a leg részletesebb Ludwig Narziss A sörgyártás , emlékeim szerint le tölt hető.
A 100 perc jogos, mert ha 32 fokról indulok, akkor csak 68 perc, míg felforr, hiszen 1 Cf/perc. De az a 32 perc nem oldja meg a visszahűlés problémáját, mivel én három lépcsős dekokciót szeretnék. Viszont ha ennyire PRO vagy, akkor válaszolhattál volna a konkrét kérdésre is a hőtárolós edényt illetően. Persze ha egyáltalán az lett volna a cél, hogy segíts... ;)
Az alábbi videóban látható a válasz a kérdésemre, ha esetleg más is tervezi kipróbálni az eljárást.
Szeretném kipróbálni a dekokciós cefrézést. Ahogy olvastam róla, felmerült bennem (egyenlőre csak) egy kérdés. Miután becefréztünk, kivesszük a képlet alapján kiszámított főzőcefre mennyiségét a cefrézőedényből és el kezdjük 1fokc/perc melegíteni forrásig, ami cukrosító pihentető nélkül is minimum 100 perc lesz. Ezalatt nem fog teljesen visszahűlni a cefrézőedényben hagyott rész, eltolva ezzel a képlettel kiszámított, elérni kívánt következő cefrézési hőfokot? Vagy eleve valamilyen hőtartós edényben kellene tartani a nem főzött részt, addig amíg vissza keverjük hozzá főzött adagot?
Ugyan ezt a kalkulátort használom, de azért a brix mérő által megadott értéket nem veszem etalonnak épp ezért rá mérek rendes fokolóval is. Van 3 db is az fg-t mindegyik azonosan mutatja. Brix merő csal.
Nekem is Aliexpresses van és ugyanazt tapasztaltam ami Te: az OG stimmel (leellenőriztem, egy fok eltérés volt a rendes mérőhöz képest), az FG viszont teljesen rossz volt, sokkal többet mutatott.
Csapon Podcast talán 17 vagy 18 adásban, emlékeim szerint a vége felé tárgyalták ki . Talán kiegészítők és kütyük cím szó alatt. Sajnos az enyém nem túl megbízható, 1.050 környékén elfogadható, 1.070- től többet mutat. Elméletileg hőmérséklet kompenzált ,de inkább csak 20-30C használható.
Az erjedő lének már más a fény törése ezért pontatlan . De találsz hozzá kalkulátort pl. brewersfriend Refractometer Calculator Cefrézésnél talán hasznos , erjedésnél pontatlan ,az én tapasztalatom szerint.
Rekord sebességgel megérkezett kínából a Brix/SG refraktométerem (5 hónapig tartott az útja, biztos gyalog jött).
Rögtön jól össze is zavart.
A búzából tettem el egy kis "steril" mintát főzés után és palackozás előtt. A műszer szerint az OG 1.042 (ez jónak tűnik) a FG viszont 1.027. Hát ez utóbbi karcsúnak tűnik, a sör viszont rendesen leérett, íze teljesen rendben van, az élesztő szépen leült az aljára (ja, egyébként ez az olasz-féle búzasör)
Tudományos célból felbontottam egy üveggel és rámértem, 1.026 a FG. "Érzékszervi vizsgálatnak" is alávetettem a sört ha már felbontottam, és teljesen rendben van, nem cukros (ezzel a FG-vel édesnek kellene lennie) és az alkoholtartalom is érezhetően hozza az elvárható 4% feletti szintet.
Lehet, hogy refraktométerrel csak OG-t érdemes mérni? Valakinek erről tapasztalat? (a műszer jó, 0 pontot beállítottam sótalan vízzel, meg 5 és 10%-os cukoroldattal leteszteltem és pontos)
Közben beérett az olasz-féle búza is. Kellemes, nem túl komplikált búzasör, a bolti változatoktól leginkább a kraftos jellegű komlózás különbözteti meg.
Lepalackoztam a mézet is, persze rákóstoltam a fickósörre. Olyan fehérbor-sör szerelemgyereknek tudnál leírni, ez kicsit bizarrul hangozhat de egészen kellemes lett. Jó, hogy belekomlóztam rendesen, mert sokat "halványult" a komló íze, de azért bőven érzik.
A pH mérő meglepően pontos, a TDS/vezetőképességmérő is elég jól használható, főleg összehasonlító mérésre. Utóbbi alatt arra gondolok, hogy a lágyítás előtt és után is mérsz vezetőképességet és ha utána jóval kevesebbet mérsz akkor jól csináltad.
Köszi, ez jó anyagnak látszik, rendelek belőle és kipróbálom.
Lágyítás tekintetében Öreg Néne tanácsán elindulva összeraktam egy 4 átfolyós házból álló apparátot. Az elsőben 10 mikronos PP, a másodikban 0.5 mikronos PP szűrőbetét van, a harmadikban 0.5l aktív szén, az utolsóban pedig a legegyszerűbb arcú, regenerálható vízlágyító gyantából fél liter van. Szerintetek ez így megfelelő?
Arra gondoltam hogy ezután ásvány vagy forrás vízzel felütöm, ha túl lágy lenne szűrés után.
Ti víz paraméter mérésre mit használtok? Én most lakmuszt és folyadékos KH/NK mérőt használok, de godnolkozok valamilyen digitális megoldáson. Ti mit használtok?