Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
Most, hogy ilyen jól részletezted, rémlik, hogy már olvastam a sztorit, szerintem itt a topicban valahol, valamikor. Nem emlékeztek? Persze lehet, hogy máshol, annyi mindenfelé kapkodok mostanában:-( Mindenesetre megpróbálom megjegyezni:-)
Megtaláltam, amit kerestem:
1215-ben háborúskodás tört ki a Buondelmonte és az Uberti családok között. Buondelmonte de' Buondelmonti eljegyzett egy hölgyet az Amidei családból, de felrúgta a megállapodást. Erre az Amidei és Uberti családok tagjai Buondelmontét a Ponte Vecchio lábánál megölték. Ez a viszály két egymással ellenséges pártra szakította a várost. A város 72 családjából 39 guelf-párti lett a Buondelmonte család vezetésével, a maradék pedig alkotta a ghibellin pártot az Ubertik vezetésével.
Már biztos dolgoztok rajta, de mert lehagytam a lényeget, a II. Világháború végefelé járok és a német csapatok visszavonulásáról írkáltam, amikor is az összes többi hidat felrobbantották.
És akkor jöhet a háború? Ezt a történetet is ahány forrás, annyiképpen adják elő. Az én verióm szerint az akkori conzul volt az, aki kikönyörögte a német parancsnoktól, hogy kegyelmezzenek a hídnak, aki végül megkegyelmezett, de cserébe, hogy nem lehessen használni, kétszáz méteres körzetben lerombolták a házakat.
Benvenuto Cellini a leghíresebb ötvösművésze volt Firenzének és Itáliának, a hídon "dolgozók" adták össze a pénzt szobra elkészítéséhez és felállításához.
Én úgy tudom, hogy Cosimo nagyherceg azért építtette a Vasari folyosót, mert nem akart az utcán végigsétálni az emberek között a Pitti palotáig, sőt azt is olvastam, hogy még akkor is mészárosok laktak a hídon és ő zavartatta el őket, mert büdös volt és ő költöztette a hídra az aranyműveseket. Ki tudja vajon az igazságot? Végülis mindegy, a lényeg, hogy jól néz ki:-)
A henteseket, cserővargákat I Ferdinánd herceg költöztette el a hídról, az 1500-as évek végén. Egyébként Firenzének ez az egyetlen hídja, ami túlélte a II. VH bombázásait.
A 14. században épült a híd Neri de Fioravanti vagy Taddeo Gatti tervei alapján - ez máig vita tárgyát képezi. Helyén már az etruszkok korában is híd húzódott a folyó felett. A Ponte Vecchión keresztül vezet egy „folyosó”, ez köti össze a Pitti-palotát és az Ufizzi Galériát. Maga a folyosó Giorgio Vasari tervei szerint készült 1564-ben egyik Medici herceg esküvőjére. Próbáltam utána nézni, de nem találom: olvastam, hogy valakit pont a hídon öltek meg, és ez után szakadtak 2 pártra a firenzeiek. (ki volt Ő ?)