Ezt a topicot azért hozom létre, hogy itt megbeszélhessük az egyes Állati! topicokban felmerülő vitákat, veszekedéseket. Itt szabad vitatkozni, érvelni, támadni, védekezni, DE káromkodás, személyeskedés, és IRL adatok kiadása nélkül!
Remélem, ezt a topicot kitüntetett figyelemmel kísérik majd a tisztelt moderátorok, és megakadályozzák a viták törvénytelen elfajulását.
Valamint nagyon remélem, hogy itt nem ellenségek születnek majd...
Megertem, hogy a kerttulajdonosok mergesek a rengeteg kobor macska miatt. . .ha nem lesz, vagy kevesebb lesz, a kar is kevesebb lesz - lecsillapodnak a kedelyek.
Par napja eszrevettem, hogy a cicaim feszulten figyelnek. Egy cirmos kandur ment vegig a kertemen. Nem kaptam a puskamhoz, a macska valakinek a tulajdona, nem okozott kart, csak eppen elkborolt - ettol meg nem valt koborra. Biztos vagyok benne, hogy minden karteves nelkul hazament. Miert? Mert nincs macska tulnepesedes, gondoskonak roluk, szeretik oket - hulyek lennenek kobor macska lenni, ha megvan a joletuk?!?!?
Ilyen egyszeru ez. Minel elobb lesz a helyes megoldasi javaslatbol gyakorlat, annal hamarabb lesz beke.
Csak hát tudod, hogy van, Thick vélhetően kifejezetten csak az olyan vadőrök társaságát keresi (már ha egyáltalán...), akik kifejezetten kilövéspártiak. Biztos lehet olyat is találni...
"Persze, hogy nem szunteti meg a mar meglevo kobor kutyakat. Tessek oket befogatni, es ellatatni."
Úgy látszik, nem sikerült eljutnia a tudatodig, hogy a kóbor kutyát nem lehet befogni, vagy pedig túl drága és túl körülményes befogni.
Ivartalanított kutya szerinted nem szökhet el, és nem válhat kóborrá? Az ivartalanítás csak a szaporulatot akadályozza, tehát csökkenti a potenciális kóborebek számát, nem szünteti meg magát a kóboreb-jelenséget.
"Megbirsagolni, es a birsagbol menhelyet. Elobb vagy utobb megtanuljak."
És közben tönkremegy a vadállomány, amiért az egész cécó történik. Az ország nem nevelde. Buta ember mindig lesz, száz százalékosan sosem fogod tudni felelősségre nevelni őket. Ráadásul kóbor kutya nem csak az ember felelőssége miatt van, hanem ezer más okból. Pl. két kóbornak az almából, vadon születve.
Ezt pont egy vadőr ismerősömtől tudom : ), meg hát onnan is lehet sejteni, hogy sajnos nem ritka a csonttá fogyott kutya, akit az erdőkből-mezőkről szednek össze állatvédők -meg nem ritka az sem, hogy már csak a teteme összszedhető. : (
Amúgy meg teljesen igazad van. A kutyák többsége nem képes a természetben életben maradni, és nem is arra vágyik. Nevetséges ez az egész hisztériakeltő szándék ezzel kapcsolatban...
Kertembe betévedő macska esetén igen, mert az én kertem, viszont senki macskája. Állami vadászterület vagy nemzeti park más, ott nem magánjellegű szívügyek döntenek. Állam vadja vs. senki kutyája.
Egyszeruen egy hatarido - aki nem ivartalanitott, azt megbirsagolni.
Persze, hogy nem szunteti meg a mar meglevo kobor kutyakat. Tessek oket befogatni, es ellatatni.
Ez persze extreme - de ennek kellene lennie az iranynak, nem lovoldozesnek.
Az embereket meg kell tanitani - es a sajat penzukon, mert az legerzekenyebb - hogy az o felelosseguk az orszag vadallomanayanak a tisztan tartasa. Az o felelosseguk a hazi kiskedvencekrol valo teljes gondoskodas.
Sehol nem tapasztaltam meg annyi felelosseg elharitast-atharitast, mint Mo-n. Lehet kovetelni, lehet felelotlennek lenni - majd jon valaki utanunk, aki megtorli az orrunkat. . . Ha mulasztast kovet el valaki - vallalja a kovetkezmenyeket. Az nem vallalhato, hogy a vadallomany kipusztul - az vallavhato, hogy allat menhelyet hoznak letre, es az o adojabol tartjak fennt, mert magatol nem teszi. Akkor aztan a sok normalis ember (mert hiszek benne, hogy van ilyen, sot ok vannak tobben) majd szembenez azzal a szomszeddal, aki szelnek ereszti a kolyokmacskakat alom alom utan, mert az "ove, azt tesz vele amit akar, szabad orszagban el". No ez nem szabadsag, ez anarchia. Megbirsagolni, es a birsagbol menhelyet. Elobb vagy utobb megtanuljak.
Jó estét! Pontosan így van. Mo-on iszonyat arányok vannak:legalább tízszer annyi a kutya, mint ahánynak valaha is esélye van gazdához jutnia. Szívem szerint kötelezővé tenném a nem kifejezetten tenyésztésre szánt kutyák ivartalanítást, mert ez az egyetlen járható út.. A kutyák legnagyobb része amúgy a természetben egyszerűen éhenhal. Nagyon kicsi százalékuk képes fenntartani magát.
Viszont működik. Ha szerinted hibás, akkor írd körül érvekkel, mi a hiba benne, és hogyan lehetne jobb. Amit eddig írtál amegelőzésről, az mind szép, de a kilövés abbahagyását nem indokolja.
Általános alany, az ország egészét értettem alatta. Én konkrétan nem irtok, mert nem vagyok vadőr. Van kb. hat vagy hét vadőr és erdész ismerősöm, ők a saját területükön irtanak.
A hivatalos álláspont nem feltétlenül egyezik a többség véleményével. Ugye? Érdekes, mikor arról volt szó, hogy nem lőheted le a szomszéd kertedbe tévedő macskáját, olyasmit írtál, nem értesz egyet az erre vonatkozó jogszabállyal. Érrrdekes... :-)) Ha viszont egybecseng véleményeddel, akkor elfogadod.