Pedig a takaras a vilag legegyszerubb dolga. Mikor bejon az elso fagy es leegeti a leveleit akkor a fold felett vagy 5-10 centire levagom a torzset, / megy a komposztba/ vagy 24 orat hagyom a levegon hogy a kijovo le leszaradjon, / ha kozben megint fagy akkor letakarom egy vodorrel aztan megint kitakarom. Amikor nem nedvezik mar akkor befujom jo alaposan minden kis reszet gombaolovel, kicsit szinten hagyom szaradni, aztan egy tiszta pamutronggyal beburkolom lazan, arra egy szinten laza buborekos plesztikdarabot es megkotom a csonkdarabon. Mondom, lazan mert ha jon a tavasz a banan kepes a burkolat alatt kezdeni hajtani a sotetben, szoval legyen helye. Erre en meg szoktam egy plesztik edenyt, vodrot is rakni de nem fontos. A fontos az hogy utana az egeszet beboritod ugy arasznyi vagy tobb fakereggel, / a level nem eleg/, ra egy plasztikdarabot, arra koveket a szelen hogy az eso es hole ne menjen ala. Igy leirva bonyolultnak tunik pedig valojaban igen egyszeru es gyors muvelet mert tavaszig nem kell vele torodnod. Ugy aprilis kozepen szedd le a burkot, / ha rodhadtnak latod se aggodj mert a fenyen, levegon meg fog indulni, a kozepen fog kijonni egy kis zold csonk es rohamosan no/, fujd le jo alaposan az egeszet gombaolovel, marmint rogton kitakaras utan a csonkot/ es kesz. Mivel aprilisban meg johet fagy, ejszakara boritsd le valamivel, en egy pesztikvodorrel szoktam, arra egy rongydarabot, takarot hogy ne bantsa a fagy. Csodalatos, oriasi bananfa lesz hamarosan belole, valami tapot vagy tragyat kapjon, szaraz idoben naponta egy fel vodot vizet, illetve kiszaradni a foldjet ne igazan hagyd. Ha nem tudod eladni a bananodat akkor ultesd be a foldbe mar most, / ha el tudod adni akkor majd onnan kiveszed/ hogy el tudjon helyezkedni meg telig a gyokere, meg tudjon erosodni es akkor biztosan le tudod vagni amikor leegette a fagy a leveleit. Nekem soha egy darab nem pusztult el kinnt pedig nem vagyok valami nagy kertesz.
Majd este teszek fel fotot az enyemrol, gyonyoru, de van itt egy Petronika nevezetu topikos akinek olyan banancsoportja van hogy az emberben megalla levego! O soha nem ritkitja, hagyja hogy noljon ahogy akar. Valami eszmeletlenul szep!
Pont 3 éve vannak banánfáim igy sajnos nem tudom, hogy konkrétan meddig élnek azok amik nekem vannak.
A takarással kapcsolatban sok hasznos dolgot láttam itt, de nem merem megkockáztatni - túl sok macera és izgalom, hogy tavasszal mi fogadja az embert nomeg azért van a növény, hogy egész évben lássam, ne csak amikor jó idő van :)
A 3 eves fa mar a kovetkezo evben elpusztul, nem? Mert nekem a 3 eves gyonyoru oriasi bananom nem jott ki a kovetkezo evben es sarjat is csak egyet hozott ami el is pusztult. Igaz hogy a 3 ev alatt szepen hozta a fiatal fakat, a tavalyi fia most 5-6 meteres es meg fog noni, jovore ki fog jonni de utana aligha, legalabbis nekem nem jott ki es mintha irta is volna egyszer valaki hogy ha viragzik akkor utana elpusztul. Az enyem meg nem viragzott. Nem a takarassal volt baj mert csoportban allnak, a tobbi fiatalabb gyereke siman kihajtott mellette, tehat valoszinu hogy eloregedett mar.
Neked mi a tapasztalatod ezzel? Miota tartasz bananokat? Az enyem mind es mindig takarassal szabadfoldben volt.
Azon túl, hogy odafigyelek a kártevőkre semmi más ellen nem kell védekezzek. A teletetés nálam azt jelenti, hogy bent van a lakásban, az életterünkben 24-26 fokban és növénylámpa világitja.
Koszonom a valaszt.
Mivel erdemesebb foglalkozni v. kezdeni: arulnak a neten magot,sarjat szerezni es felnevelni v. a viragosnal (v.hol ahol arulnak) venni egy kifejlett kozepes peldanyt
Szeretnek egy banant, nem szeretnek gyujto lenni,de egyet szeretnek szerezni
Én is kiszedtem júniusig vagy 20 sarjat, mert már túlméretes volt a banánliget a kertben. Ezután már nem piszkálom. Ne mondja rám senki, hogy amit tőlem kapott az kifagyott.
Eldöntöttem: eladom ezt a nagy fát. Eladásig fel lesz készitve lakásban való tárolásra (kap olyan tápot ami megöli a takácsatkát és egyéb állatfajtát). A nagy fa mellett több kicsi is nő és meghagytam egyet arra az esetre, ha az anyatő meghalna.
Nem fogom tudni tárolni a házban, teletetni pedig nem fogom.
Az irányár 30.000 Ft, az elszállitásról a leendő gazdinak kell gondoskodnia.
Nagyon elegem van a hőségből.A basjoonak,és a red tigernek is leégnek a leveleik.A musa nana érdekes módon szép.Most a melegtől összecsukódnak a leveleik,de reggel öröm rájuk nézni.
Az enyémeket a délelőtti nap éri...ezek is lassan fejlődnek.A basjoot meg a red tigert a délutáni nap süti,azok is lassabban fejlődnek.Amekkora basjoot kiültettem tavasszal,annak már legalább 2 méteresnek kellene lenni,de alig 1 méter csak.Nagyon lassan hozza a leveleket...még a red tiger is lehagyja a növésben. :-)