Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1443

"A kritikus pont, tömeg átlépése önerőből rettentő nehéz, ha legtöbbször nem lehetetlen "

Amerikaban is ,mellesleg akkor se volt konnyebb csak igy utolag latszik.Sok kis ceg arra jatszik akiknek valami jo know how-juk vagy szabadalmuk van, vagy kezdenek piaci szegmensek lenni,hogy valami multi jo penzert megveszi oket.Kapnak a tulajok egy igazgatotanacsi allast meg egy valag penzt azt elmalmozhatnak eletuk vegeig ha okosak.

Előzmény: advocatusdiaboli (1442)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1442

Az Apple is. Sőt, még Gates is. Edison meg a térdén egy vonatfülkében gyerekmunkás kalauzként - aztán lett belőle General Electric.

De itt sajnos azért ezt nehezebb eljátsszani. A kritikus pont, tömeg átlépése önerőből rettentő nehéz, ha legtöbbször nem lehetetlen - vagy elviselhetetlen kockázatot hordoz. Sajnos.

Előzmény: Derek (1441)
Derek Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1441
A Hewlett Packard egy garazsban kezdett.
Előzmény: advocatusdiaboli (1440)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1440

Hát, az is lehet. De akkor favágóknak. ;-)))

Mindenesetre valami semmi himi-humi kis cégként indult. Mint a világon mindenki, aki később nagyra nőtte ki magát.

Előzmény: Derek (1439)
Derek Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1439
Gumicsizmakat gyartott
Előzmény: advocatusdiaboli (1432)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1438

Ottan már voltunk háromszor. Már név szerint köszön nekik a Joulupukki. :-)))

Lehet tőlük tanulni, mert korántsem fenékig tejfel persze ott sem, de racionálisak. Működő ország, az intézmények teszik a dolgukat, és én az ilyet szeretem. Ezt a nagy össznépi katyvaszt, össztársadalmi rabosítást nagyon rosszul viselik az idegeim.

Előzmény: Maotai (1436)
breien Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1437
Nézd, mivel a szakmai sikereimet én is az elektronikában értem el, azért ezzel kezdem a választ. Én 1973-ban, Bp-en, a Hidász utcában olyan "mikroelektronikával" dolgoztam, ami majdnem azt tudta mint a mai, csak annyiban tért el, hogy egy vadonat új Csepel tgk-ba volt beszerelve, a mostani a kezedbe is elfét.

A pénzügyi területen, csak akkor látok esélyt a sikerre, ha végre Mo-on a pm-be végre megtanulják a szakmájukat, s nem a cucializmust dübörögtetik még 2006-ban is.
korodnál fogva, nem biztos hogy emléxel arra, hogy annakidején öt évig használta az állam a pízemet / meg másokét is ha szgk-t akartál venni / a vételár felét öt évvel előtte be kellett fizetni, s egy fillér "kamatot sem kaptál rá! /
Nos az ótó a sláger ebben az országban. Tavaly 50 000 szgkt vettek vissza a hitelezők, az idén már juniusban 40 000 felett tartottak. Ugye, tudod, hogy mennyivel fizetsz többet öt év alatt az "autódért", ha azt hitelre/ liesingre veszed.
Felháborít, hogy a pm-ben, annyira visszafejlődtek 2006-ra a "szakemberek"? hogy van a "pofájukon bőr" 30, akár negyven évre kamatmentesen használni az adófizetők pízét / a TB-vel, most ezt teszik / Mond, ott mikor akarják már megtanúlni a szakmájukat? vagy hányszor fogják még csődbevinni a szülőhazámat?

Soha a büdös életbe nem fogják tudni a "konvergenciatervet" / a pénzügyi egyensúlyt, / ha antiközgazdasági elven, a cucializmusban megszokott garázdálkodásukkal végzik az áldásosnak nem nevezhető ténykedésüket.

Az már csak a pofátlanságukat jellemzi, hogy van bőr a képükön azoktól vizit díjat, recepdíjat stb -t szedni, akik havonta százezreket fizetnek TB-re.

bocs az indulataimért, de ebben az országban, mikor engedik dolgozni a közgazdákat, akik megtanulták a szakmájukat, s nem pártszemináriumokon szerezték a "szakértelmüket"?

breien
Előzmény: Logofet (1416)
Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1436
Én sajna (ellentétben a nejemmel) még nem voltam, de a kölköt - majd ha nagyobb lesz - tervezem elvinni Lappföldre "mikulást" nézni....
Előzmény: advocatusdiaboli (1432)
zividivi Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1435
Számodra valószínűleg nem!

Amerika diktálni szokott, nem pedig figyelni a birodalmaira. Dehát, mint mondottam. nem neked szólt az üzenet: Sapienti sat!
Előzmény: Derek (1429)
Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1434
Hát, igazad van szvsz
Előzmény: Logofet (1431)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1433
Pontosan...
Előzmény: Logofet (1431)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1432

Ez már csak azért is lehet, mert a Nokia eredetileg valami kis faipari vállalkozásként kezdte, olyasmiként, mint ami minden faluban van ott kettő.

A finneket amúgy igen kedvelem, eléggé hazajárók is vagyunk feléjük, a feleségem éveket élt - tanított - finnországban, imádja őket. Jó hely, csak az éghajlat....

Nyáron csípem (nem igazán kedvelem a kánikulát), de voltam ott télen is, és a bajszom lefagyott, ez azért nekem sok.. Meg azt is jobban szeretem, ha éjszaka sötét, nappal világos van, ott ez csak komoly megkötésekkel teljesül. :-)))

Előzmény: Maotai (1427)
Logofet Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1431
   Hát, ha nincs más megoldás, akkor ez lesz. De azért nem gondolom, hogy ekkora árat kellen fizetni  azért, hogy rend legyen. Vagy legalább rendecske. Ugyanis én valahogy azt látom, hogy nem az az alapvető probléma, hogy nagy az ÁHT hiánya, nagy az eladósodottság. Hanem az, hogy úgy viselkedünk, mint az a család, akinek a bank készül elvinni lassan a házát a feje fölül, és nem az a reakciójuk, hogy a gyereket nem fizetős iskolába íratják át, kisebbre cserélik a házat és az autót, és befejezik a heti háromszori étterembe járást, hanem úgy döntenek visszaviszik az üres üvegeket, hetente csak kétszer mennek étterembe, és kölcsönkérnek Szabóéktól. Az asszony meg sikít, hogy ez így nem lesz jó, ő inkább elválik. Mer' nem ezt ígérte neki a Béla. Emmeg így nem fog menni.
Előzmény: Maotai (1418)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1430

Barátom, még akár igazad is lehetne - ha tudnál jobbat mondani. A jelenlegi, globális kapitalizmus valóban olyan irányba megy, ami vagy egy súlyos válságban végződik, vagy még az előtt eltérítik az eredeti irányból.

Viszont most még megy, és valószínű, hogy még akár évtizedekig fog is menni ebbe az irányba. Lehet, hogy az alapvető irányváltást jelentő fordulatot ezen fórumba irogatók legifjabbjai sem fogják megélni. A realitás tehát az, hogy a mostani játékszabályok mellett kell játsszani, ahhoz mi ugyanis kevesek vagyunk, hogy átírjuk azokat, és ahhoz is, hogy akkor duzzogva elvonulva a magunk elképzelései szerint cselekedjünk.

Ahogy Kossuth mondotta: " tudomány a lehetetlen művészete, a politika a lehetséges művészete".

Most ezt az utat van realitása járni, közben okos ember folyamatosan figyel, és ugrásra készen várja, ha az ösvény elágazáshoz ér. De most ilyet nem látni. Tudjuk, hogy valahol vár ránk ez az elágazás, de lehet, hogy a messzeség ködében.

Előzmény: zividivi (1425)
Derek Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1429

"Na, nekem ebben a topikban már nincs is több mondanivalóm. Sapienti sat!"

Mondanivalod eddig sem volt.

Előzmény: zividivi (1425)
Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1428
Mit szólsz 1427-hez ?
Előzmény: advocatusdiaboli (1426)
Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1427

Egyébként a finnekkel van egy storym (a dátumoknak és a neveknek nem néznék most utána - de totál valós) :

Az egyik falu tehetős szülöttje - örökös híján - a falura hagyta a vagyonát/egy részét, mely egyik eleme egy nem jelentős vagyont képviselő részvénypakett volt.

A falutanács úgy döntött, h nem adja el, hisz a fő a takarékosság.

A részvények árfolyama egyre csak ment fel és a megugró osztalékokat sem élték fel, hanem további részvényeket vettek belőle, míg egy napon a falu a cég legnagyobb egyéni tulaja lett - a Nokiáé.

Előzmény: Maotai (1424)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1426

Ugyanarról beszélünk. :-))

A finn-skandináv 90 körüli történések mögött valós gazdasági válság állt, amelyet kezelni nem, csak hozzá alkalmazkodni lehetett.

Nálunk meg fiskális válság van, a gazdaság méreteihez képest jól teljesít, piacai viszonylag stabilak, kilátásai tűrhetőek. Ez fiskális válság, ez az államháztartás, nem a gazdaság válsága.

De ha elszúrják, még az is lehet belőle.

Előzmény: Maotai (1424)
zividivi Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1425
Örömmel nyugtázom, hogy a topikban megtörtént a kiegyezés!

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg van mindenki elégedve, mi kell ennél több a tökéletes boldogsághoz? Ami piti baj még itt-ott előbukkanna, azt majd kinövi a hülye társadalom, felvilágosult unokáink majd lecserélik vagy megszüntetik a méghülyébb államot egy sokkal jobbra, vagy abszolút semmire, és már csak néhány generáció kell ahhoz, hogy leszálljon végre a Földre a mennybéli Paradicsom, amit többezer éve ígérgetnek mindenkinek a másvallásúak.

Szerintem meg avval az "értelmiséggel" és "haszonemberekkel" vannak a legnagyobb bajok, akik nem akarják észrevenni a rendszer tarthatatlanságát. De az még csak az ő bajuk lenne, ha nem erősködnének annyira mellette. Mert így mindenki mást tönkre fognak tenni, méghozzá nem csak anyagilag.

Na, nekem ebben a topikban már nincs is több mondanivalóm. Sapienti sat!

Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1424

Szóval a finnek nem a rossz gazdaságpolitikájuk, hanem a SZU bedőlésének lettek áldozatai, és volt akkora bázis és tartalék, hogy túlzó megrázkódtatás nélkül ki is heverték. Nálunk meg ez nincs meg, nálunk iszonyat méretű lenne az arcraesés, tehát célszerű is elkerülni.

Ezt nem értem,

az exportpiacaik majd felét veszítették el, tehát a reálgazdaság naon nagyot kapott - ellentétben most velünk, akik csakis azért tudjuk (elvileg) kikerülni a pénzügyi, tehát nem reálgazdasági válságot, mert az továbbadóztatható (elvileg), ráadásul akkoriban a VG-ban messze nem volt olyan likviditásözön, mint ma.  

Előzmény: advocatusdiaboli (1422)
Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1423

Én tudom, h az orosz piac összeomlása komoly oka volt a válságnak - ezért is emeltem ki őket, mint a legnagyobbat szívókat.

De a válság végigsöpört egész Skandinávián (meg Anglián).  

Előzmény: advocatusdiaboli (1422)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1422

No a képhez azért hozzátartozik, hogy a "bukás" külső körülményeknek volt köszönhető, ugyanis sokan nem tudják, de a finn gazdaság csaknem akkora mértékben volt összenőve - tehát volt függésben - az orosz piaccal, mint a mienk. És a piacokat ők is elvesztették, bárhogy is kapálóztak - ahogy mi is. A SZU csődbe ment, ez ténykérdés - ez is mutatja, hogy akik a keleti piacok feladásáról, önkéntes kivonulásról és hasonlókról beszélnek, azok félrebeszélnek.

Szóval a finnek nem a rossz gazdaságpolitikájuk, hanem a SZU bedőlésének lettek áldozatai, és volt akkora bázis és tartalék, hogy túlzó megrázkódtatás nélkül ki is heverték. Nálunk meg ez nincs meg, nálunk iszonyat méretű lenne az arcraesés, tehát célszerű is elkerülni.

Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1421
azaz
Előzmény: Derek (1420)
Derek Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1420
Haj kerem a szocializmus az draga mulatsag csak a legfejlettebb gazdasagok engedhetik meg maguknak, ok sem mindig,nem csoro keleteuropai lepusztult vagy alulfejlett gazdasagok ezert is eleve bukasra volt itelve a nagy kiserlet.Szocializmushoz kokemeny ,viragzo piacgazdasag kell maskepp nem megy
Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1419

Ja,

az ábrán a mínusz a többlet.

Maotai Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1418

Ez 1 módon tán megvalósítható lenne (szelídebb formában) - ha nem csomagolnánk, hanem hagynánk, h a piacok bedőltsenek minket (max 1-3 hónapon belül megtörténne).

Ez történt 92-ben a skandináv országokkal, ahol a legnagyobbat (bazi nagyot) Finno bukta. Utána alapjaiban alakították át a gazdaságukat és a szociális rendszereket.

Meg is lett az eredménye.

Előzmény: Logofet (1416)
Logofet Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1417

A kulcsszó a látszólag. 1985-ben fejeztem be a Berzsenyi Dániel Gimnáziumot. Felvettek a BME Villamosmérnöki Karra. Mert ugye, a mikroelektronikáé a jövő. Előfelvételisként egy év katonáskodás alatt Szolnokon -katonacsalád gyerekeként- megtanultam milyen a lepusztultság, a rozsdás UAZ-t mennyive egyszerűbb lemázolni a méregdrága festékkel mint rendbehozni, -de a szemle az szemle-, láttam hogyan lopnak a hivatásos tisztek. Utána, szintén baromi drágán -a képzés állami költségére gondolok- elvégeztem az egyetemet. Mire elvégeztem, megszűnt Magyarországon a mikroelektronika. a MEV leégett. De már 14 évesen a bútorgyárban dolgozva nyáron azt mutatták meg először a helyi szakik, hova kell elosonni aludni. Barátaimnak egy másik helyen be se kellett járniuk. Csak az elosztható bérkeret növelésére használták őket. Az egyetemi szakmai gyakorlat alatt viszont be kellett járni, csak nem tom minek. Egyik évfolyamtársam hiába szúrta ki az általa tesztelt mérőeszközök hibáját, nem hittek neki. kiröhögték. Aztán kevésbé röhögtek, amikor visszaküldték az exportszállítmányt.

Látszatok. Látszatmunka, látszat-hadsereg, látszatképzettség, látszatjövő. Csak az elfecsérelt idő nem volt látszat. Lassan 39 évesen elég sok az ősz hajszálam, és már nem akarok látszatokat. Valódi reformokat, valódi országot, valódi szándékokat. Túl nagyok lennének az igényeim?    

Előzmény: Törölt nick (1396)
Logofet Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1416

Joggal várhatnánk? Szerinted ha kiállna valaki és azt mondaná: Az egészségügy ma sem ingyenes, ezért fizetni kell mától érte. Köss biztosítást egyénileg, de ha nem teszed, csak a sürgőssségi ellátásban részesülsz. Budapesten kettő darab kórház lesz. Nem tarthatunk fenn 40 emberre iskolákat. Holnaptól nincs gázártámogatás. Nincs lakáshiteltámogatás. A 13-ik hónapot nem találom a naptárban, ezért minden ilyen jellegű kifizetés megszűnik. A közszférában foglalkoztatottak létszámát két hónapon belül 20%-kal csökkentjük. Az összes korengedményes nyugdíjat megszüntetjük, az összes rokkantnyugdíjast különleges bizottságok elé rendeljük, aktuális leleteikkel és háziorvosuk friss szakvéleményével. Csodálatos gyógyulásokat elfogadunk, de amennyiben hamis leleteket, megalapozatlan orvosi véleményeket találunk, azok kiadójával szemben büntető eljárást indítunk. Mindenki köteles tételes vagyonbevallást beadni, január elsejétől 1%-os vagyonadót kell fizetni. Az államháztartás hiányának növekedése elfogadhatatlan, ezért már 2007-ben egyensúlyi költségvetést készítünk, kerül amibe kerül. Mindennemű adókedvezményt és támogatást megszüntetünk, kivéve a szociális támogatásokat. A nyugdíjak adókötelesek lesznek. Családi pótlékot csak a legszegényebb 40%-nak fizetünk. Az APEH létszámát 5 ezer fővel növeljük. A munkaügyi hatóság számát 2 ezer fővel növeljük. A cégeladások esetén az összes bizonylat hitelesített másolatát az adásvételi szerződést vagy a társasági szerződés módosítását készítő ügyvédnél letétbe kell helyezni. Tételes leltárt kell készíteni, amit az APEH erre létrehozott ügyosztályának képviselője hitelesít, amennyiben a leltár értéke meghaladja az 1 millió forintot. Ha ez nem történik meg, a rosszhiszeműséget vélelmezni kell. A hálapénzt törvénytelennek nyilvánítjuk, így annak átadása-átvétele a büntető jog eszközeivel üldözendő. Ilyesmik.

Szerinted, hány szavazatot kapna? 

Előzmény: breien (1376)
Logofet Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1415
   Gyanús vagy nekem! Már másodszor jössz a Kupával. :-)))
Előzmény: advocatusdiaboli (1374)
Logofet Creative Commons License 2006.08.25 0 0 1414

Nem lesz szimpatikus, amit mondani fogok. Nem kell ott dolgozni. El kell menni máshova. Eddig is a saját és a két gyereke jövőjét élte fel. Ha leesik a létráról és nem tud többet dolgozni, nyugdíja lehet akár 30 ezer forint is. Az kitart majd hónap végéig? De, tegyük fel a jobbik lehetőséget. Megöregszik. Egészségben. Nyugdíja lesz akár 40 ezer forint is. Gyerekei felnőnek. Ők tartják majd el. Ha tudják. De nem, mert a többek között általa sem befizetett járulékok miatt végletekig elszállt államadóság törlesztését és a nyugdíjakat fogják fizetni. 

Azt mondod, a vállalkozónak 6 alkalmazottja van. Ha havi 8 órára minimálbéren bejelentené őket, az cca. havi 200 ezer forint kiadást jelentene neki. Ha a vállalkozó ennyit nem termel meg, ne dolgozzon. De gyanítom, megtermeli, csak nem erre költi.

Sajnos, ha helyben nincs munka, el kell költözni máshova. Ha csak ebben a szakmában nincs munka, át kell képeznie magát. Nincs más út. Mert az nem reális alternatíva, hogy mások fizessenek helyette. 

Előzmény: twist (1348)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!