Keresés

Részletes keresés

macipofa Creative Commons License 2011.12.03 0 0 4398

Az nagyon szépen gyógyul. Nekünk tavaly mütötték, Maci mindkét könyökét. Már a mozgásán sem látszik :-) Most jöttünk a Bevásárlóközpontos sétából...ilyenkor bejöhetnek a fresibe és a pénztánál (ahol a kimérhető finomságok vannak) várnak , mig mi vásárolunk. Néha elcsornak 1-1 kis falatot... Momo múltkor úgy meglepődött , hogy rászoltam, hogy a szótyiból lopott, a pogácsa helyett... Persze mindenki megcsodálta öket. Momo most a mütét után nagyon nyafogos , hisztis lett. már 5mp után nyüszög, ásitozik ami ásitás- nyuszögés egybe. Húz. Macitól 2 lépésre nem hajlandó eltávolodni. Rá kell nagyon feküdnöm a külön foglalkozásra...

Előzmény: Léna fundi (4396)
Léna fundi Creative Commons License 2011.12.03 0 0 4397

Kedves kataka!

Szerintem nagy gond nem lehet,ha jókedvű és étvágya is van akkor nem hiszem hogy bármi baja is van!

Ő ilyen felépítésű,maximum kicsit rosszabbul hasznosítja a táplálékot mint a másik,a miértjét nem tudom..

De én nem aggódnék ha jó az evőkéje..(-:

Űdvözlettel Léna

Léna fundi Creative Commons License 2011.12.03 0 0 4396

Kedves Macipofa!

Jobbulást kívánok a macidnak,sajnos az enyém is a héten feküdt kés alá,súlyosfokú könyök artózisa volt,most épülget a drágám..

Üdvözlettel Léna fundi

kataka2 Creative Commons License 2011.12.03 0 0 4395

Lorka!

Féreghajtót negyedévente kapnak a kutyáink és havonta a macskánk, így szerintem egymástól sem valószínű, hogy elkapják. Az étkezés kb 70-80%-a táp, a maradék pedig vegyesen konzerv, esetleg házikoszt, de az elég ritka. Csontot  és nyers húst soha nem kapnak. A marmagassága úgy 70-72cm. 

Őszintén szólva a másik kutyán szuka, 41kg és 66-68cm marmagas, de ő egyáltalán nem olyan sovány, szerintem jól néz ki. A kan kutyánk szinte már duplája kaját kapja mint a szuka, és semmi eredménye.

Nem tudom mi lehet ez, és a legbosszantóbb az, hogy az állatorvosok sem tudnak semmi értelmes magyarázatot adni.

Kata

Előzmény: Lorka* (4394)
Lorka* Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4394

Kataka.

Mekkora a kanod marmagassága?

Ha nem egy hatalmas termetű kan akkor az 50kg nem biztos,hogy kevés a méretéhez.

Az alatt mit értesz,hogy rendszeresen kap féreghajtót?

3 havonta vagy félévente?

Húst szik vagy tápot?

Előzmény: kataka2 (4392)
Lorka* Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4393

Kedves Feketepanda.

Te mint tenyésztő a véleményedet kérem abban,hogy számodra mit jelent az ,hogy tenyésztési garancia?Mert ugye a jelentősége óriási.

Ne a Ptk. nézzük hanem a minden napi életetet a rutint!Az életben hogyan működik ez ha sor kerül rá?

Előzmény: feketepanda (4383)
kataka2 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4392

Kedves Mindenki!

Kicsit eltérnék az előző témától és a segítségeteket szeretném kérni. Reméllem nem haragszotok.

2 és fél éves kan kutyánk véleményem szerint nagyon vékonyka. Már 3 dokinál is voltam vele, és senki nem talált semmit ezzel kapcsolatban. a 3ból kettő szerint ez az ideális, de szerintem igen vékony.A harmadik doki azt mondta, hogy lehet hogy férges, de rendszeressen kap féreghajtót, most is kapott biztonság kedvéért. 50kg, ami nem is tűnik olyan kevésnek, de szerintem mégiscsak sovány. Nincs valami tippetek ezzel kapcsolatban? Kezdek aggódni, hogy valami komolyabb baja van.

Előre is köszönöm!

Kata

Léna fundi Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4391

Oh tényleg bocsi!

kutyimaci Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4390

Összekevertél Macipofával:) Joy-nak semmi baja!!

Sajnálom a kedvenced, mielőbbi gyógyulást, neked meg sok erőt, szükséged lesz rá. 

Egy szó mint száz, jó adag szerencse is kell a választáshoz. Én is rájöttem már, hogy ez a garancia egy érdekes kis dolog, annak jó aki tenyésztési szándékkal vásárol kiskutyát és nem nő nagyon a szívéhez. Az ki tudja cseréltetni a "terméket" . Van ilyen is , megértem. 

Előzmény: Léna fundi (4389)
Léna fundi Creative Commons License 2011.12.02 0 0 4389

Kedves kutyimaci és mindenki!

A tenyésztőnek elsősorban nem az almot kell ellenőrizni hanem azt a kutyapárt kell(kellene)akikkel fedeztet!

Azokon a csöpp kutyákon ,,sok ellenőrizni való nincs "még megszületésükkor...de hát sajnos tudjuk ,hogy nem egészen egésséges kutyákat is tenyésztésbe vesznek.

A héten műtötték meg az én kedvencemet is(akit mellesleg liállítási szándékkal vettem)súlyosfokú artórisa,porkopása miatt a jobb könyökén...

A kedves tenyésztő persze azt sulykolja belém,hogy a táplálással és a homokon való tartással lett szegénykém diszpláziás,nem pedig öröklött genetikai úton...sajnos a valódi okát sosem fogom megtudni,nem is ez a lényeg...csak felháborító hogy kissebb vagyonért vesz az ember kiállítási minőségű kutyát és hobbiként végzi(persze ettől ugyan úgy szeretem),de a cél nem ez volt!

A tenyésztési garanciáról a véleményem legyen az írott vagy szóbeli ,hogy a kukában a helye mert semmit nem ér!

Egy rosszul tápláltad nevelted fel dumával már ki is bújt a tenyésztő a felelőség alól és nem lehet bizonyítani, hogy mi is a valós oka a nem tenyészthetőségnek!(persze vannak korrekt tenyésztők ahogy Lorka is elmondta akikre lehet számítani.,és nem kell heteket könyörögni csak ,hogy a kezedben tarthasd legalább a törzskönyvet!

Lényeg a lényeg hogy körültekintöbben kell kutyát vásárolnunk,megtanultuk!

Sok sikert és jobbulás kívánok kutyimacinak!

Lorka* Creative Commons License 2011.12.01 0 0 4388

Szerződés ide vagy oda.........az én szememben az a korrekt tenyésztő, aki ha baj van helyt áll és nem a kifogásokat keresi és félre beszél.

Szerintem nem kell leírni semmit ,mert ha a tenyésztő korrekt akkor állja a szavát és helyt áll legyen az a kutya akár 2,5 éves is ,mert nem ér neki annyit az egész, hogy egy ilyen dolog miatt kockáztassa a hírnevét.

Pont azért beszélünk tenyésztőről és nem hobbi kutyásról,mert pontosan ismeri a fajtát és a betegségeit ezért tudja,hogy (ebben az esetben a dp) az a génekben van tehát öröklött betegség.

Egy magára valamit is adó tenyésztő egy ilyen miatt nem járathatja le magát és az a fontos neki hogy a jó híre mindenkihez eljusson.

Ha már egyszer garanciát vállal akkor ne a kifogásokat keresse és hárítson hanem igen is oldja meg a bajt, mert ettől lesz igazán elismert,megbízható tenyésztő valaki.

Az én saját tapasztalatomat leírnám nektek.

Vásároltam egy kutyát  (nem nevezném meg a kennelt) nem írtunk semmilyen papírt.Sajnos az idő elteltével kiderült egy betegség ami miatt a kutyát nem tudom arra a célra használni amire vettem.Szóban annyit mondott a kölyök átadásakor a tenyésztő,hogy tenyésztési garanciát vállal rá,de leírva semmi sem lett!!!

A 2 éves elmúlt a kutya jeleztem a tenyésztőjének mi törtét......annyit mondott szó szerint idézném,mert ez még a mai napig is a fülemben cseng,hogy nagyon sajnálja ami történt és természetesen helyt fog állni!!!Megjegyezte ,hogy kicsit hamarabb is szólhattam volna neki mert már elmúlt 2 éves,de attól függetlenül állja a szavát.Azóta megeggyeztünk ,hogy mivel fog kárpótolni.

Na nálam itt kezdődik  tenyésztő!!!!

Lorka* Creative Commons License 2011.12.01 0 0 4387

Kedves Léna fundi.

"A" ennél biztos több véleményed van a dologról:-)

Ha megtennéd,hogy kifejted örülnénk.

Előzmény: Léna fundi (4386)
Léna fundi Creative Commons License 2011.12.01 0 0 4386

a

kutyimaci Creative Commons License 2011.12.01 0 0 4385

A hallgatásból is le lehet vonni bizonyos következtetéseket!!  Szerintem is kötelezővé kellene tenni bizonyos egészségügyi szűréseket a fundinál a tenyésztésbe vétel előtt. Ez volna a minimum. Tudom hogy van aki ezen most jót mosolyog, mindent ki lehet játszani, ezt is, és meg is teszik. 

Arra a kérdésemre hogy a tenyésztő hogyan ellenőriz egy egy almot még nem kaptam választ. Persze felmerülnek itt etikai kérdések is szerintem. Ha kiderül hogy egy kölyök az alomban valamilyen nyavajával küzd, nem kéne e  a többi ugyan azon alomból való kölykök gazáinak  figyelmét is felhívnia? Én mint gazdi szeretnék róla tudni spec. Vagy ez pánnikkeltés, esetleg körültekintő megelőzés?

Erről a garanciális dologról meg van a véleményem. Sehogy sincsen ez jól kitalálva. Még működhetne is ha nem állatokról, kutyáról lenne szó, aki családtag!! Az én elveim nem egyeznek a családtagok csereberélésével. Ha kiderül róla hogy beteg, pont akkor hagyjam cserben? Passzoljam le valami számára idegenhez hogy kínlódjon vele más? Biztosan a tenyésztők nem így látják, megértem bizonyos mértékig őket is. Én nem tudnék többé tükörbe nézni..de ezt is egyéne válogatja. 

Ne csak hárman levelezgessünk itten. Jó kis téma ez, tessék hozzászolni!! Kényes, tény! 

Lorka* Creative Commons License 2011.12.01 0 0 4384

Sajnos ez a legmagyobb probléma hogy ilyen kutyákkal (C-D) tenyésztenek!!!

Egy felelősség teljes tenyésztő aki igen is a minőségre törekszik,és próbál minél többet megtenni azért, hogy a lehetőségekhez képest egészséges kiskutyákat produkáljon, annak akár mi legyen is leírva , akkor sem fog ilyen szűrési eredményű kutyákkal tenyészteni!

Ezért tartunk ott ahol tartunk mert sajnos ilyen szinten nem foglalkoznak vele!

Szerintem nagyon is fontos lenne,hogy a MEOE bevezesse a fundiknál a kötelező DP szűrést tenyésztésbe vétel előtt.

Mert akkor minden tenyésztő kutyáit nyomon lehetne követni!!!

feketepanda Creative Commons License 2011.12.01 0 0 4383

Igen én vagyok Kutyimaci, pedig van itt más tenyésztő is:) De ők vagy hallgatnak vagy csupán kíváncsiak.

Nézzük:

"

A Ptk. előírja, hogy ha a szerződés állat szolgáltatására irányul, a szavatossági igény a teljesítéstől számított 60 nap alatt évül el. Tehát a vevőnek az állat átvételétől számítva ennyi idő áll rendelkezésére, hogy érvényesítse szavatossági jogait. Ezen általánostól rövidebb határidőt indokolja a szolgáltatott dolog élőlény mivolta, a teljesítésekor már meglevő hibái, betegségei és egyéb fogyatékosságai általában rövid időn belül jelentkeznek és felismerhetők.

Abban az esetben ha a betegség nem volt felismerhető az átadástól számított 60 napon belül, akkor a végső esetben a vásárlástól számított 2 éven belül, de a hibe (betegség) felismerésétől számított hatvan napon belül még mindig lehet igényt érvényesíteni.

Előfordulhat azonban, hogy egyes betegségek, rendellenességek a teljesítéstől számítva 60 napon belül nem ismerhetőek fel, esetleg nem is jelentkeznek ezen idő alatt. Természetesen ilyen esetekre is nyújt segítséget a jogszabály.

A Ptk. szerint ha a vevő az igényét menthető okból nem tudja határidőn belül érvényesíteni, szavatossági jogaival a teljesítéstől számított 60 napon túl is élhet. Menthető oknak minősül a rejtett hiba, jelen esetben például az állat születési rendellenessége, lappangó betegsége, mely 60 napon belül nem volt felismerhető.

Rejtett hiba esetén a vevőnek a 60 nap az igénye érvényesítésére nem az állat átvételétől, hanem az állatban rejlő hiba felmerülésétől áll rendelkezésére, azonban csak akkor, ha a szerződés teljesítésétől számított 2 év még nem telt el, tehát a végső időpont a vásárlástól számított 2 év."

Szerződés köttetik szóban és írásban is. Mindkettő érvényes tanukkal hitelesítve, igazolva.

Egy tenyésztő elérhető ha baj van és elérhető ha öröm van. És az egy adott gazdival megállapodásra jut.Segít, örül, sír vagy tépi a haját. Felajánlja a segítségét, értekezik, megoldásokat ajánl fel. Kicseréli a kutyát....stb. Akkor kezdi tépni a haját, ha a gazdi mindent elutasít...bár én ilyenkor megkérdem: Mit szeretnél?:) Ha a válasz lezárja a dolgot, akkor nincs vita.

Miben juthat megállapodásra? Csereszavatosság vagy leértékelés.  

A legkíválóbb vonalak is hordozzák a fundinál a hajlamot. Mert a fajta maga hajlamos méretei és adottságai miatt. Amíg eleve C-D a toleranciahatár Európában csípőre és könyök II-vel is vidáman tenyésztenek, addig nincs mentes vonal csak a Marson. Álmodozhatunk erről, felesleges:) A "továbbküldi" ugyan igaz, de eleve már az ükapjától kapta, ugyan apja-anyja mentes volt.Tenyészreklamációt sem lehet fenti miatt a fajtánál érvényesíteni mondjuk egy C-s csípőnél, hiszen top európai kennelek oldalain fennen reklámozott  kan mondjuk ilyen.

Ha mától genetikailag tökéletesen azonosítható lenne, és kiírtanák az összes hordozót nem maradna fundi. Ezt csaknem megcsinálták a németjucival.Eredmény? Ma az állomány nagyobb százaléka csd eltért, mint mielőtt nekiálltak. Az emberi hülyeség határtalan. A fundi nem versenyagár és nem doberman. A fajtát annak kell tekinteni ami. Minden tenyésztőnek már volt valamilyen esete. Maximum letagadja, nem beszél róla vagy ujjal mutogat. Aki tenyészt az ezt tudja.

Lorka* Creative Commons License 2011.11.30 0 0 4382

Ez egy nagyon jó kérdés Kutyimaci.Engem is érdekelne a válasz:-)

Én úgy gondolom ha a tenyésztő leírja a szerződébe,hogy teljeskörű garanciát vállal arra,hogy a kölyök(kölykök) öröklött betegségektől mentes(ek) akkor igen is helyt kellene ,hogy álljon.

Mivel szerintem a legtöbb cikkben azt lehet olvasni,hogy alapvetően a diszpláziára a hajlamot öröklés utján lehet megszerezni ezért én etethetem a leg szuperebb táppal is (Akár vékonyan tartva is) a kölyköt az az esetek nagyobb százalékában kijön.

És persze van olyan eset is, ami a kevesebb mint olvashattuk is,hogy nincs röntgennel kimutatható dp,de az utódaira tovább küldte.

Ez az én egyéni véleményem.......mindenkinek más és más,de ha a tenyésztő leírta a szerződésbe hogy öröklött betegségekre garanciát vállal akkor ez nem lenne szabad,hogy vita tárgya legyen, mert a dp az etetéstől csak nagyon súllyosan elhízlalt kölyköknél jöhet ki.Ha egy kutya génjeiben nincs benne és normálisan van etetve akkor nem is lesz beteg.

A másik pedig ha örökölte csak akkor örökíti,ha szerezte nem örökíti.

Ez az én meglátásom,de hát azért van a fórum,hogy megbeszéljünk mindent.

Előzmény: kutyimaci (4380)
macipofa Creative Commons License 2011.11.30 0 0 4381

Jelentem, kezdünk gyógyulgatni. Már 9 hete volt a mütét. Még kicsit sántit, de már ördög rossz. A szőre is szépen visszanőt. Jelenleg 48 hetes és 40 kiló. 3 hét múlva megyünk végső kontrolra. Akkor döl el, hogy a másik csipőjét kell-e müteni. 95 % , hogy igen, de a téli időszakban nem szeretném és nem tudom megoldani az intenziv ápolását. Igy ha kell is, marad tavaszra. Addig kap ultraspurt, zöldkagylót, és Fundiknak való fajtatápot.   Még mindig vörös a haja....:-)

kutyimaci Creative Commons License 2011.11.30 0 0 4380

Te vagy itt az egyetlen Tenyésztő, aki hozzászól a témához, most mindegy milyen fajta, nagytestű! A kérdés mindenki felé nyitott!!! 

tételezzünk fel, veszek egy kölyköt  úgy nevelem ahogy meg vagyon írva. Szuper minőségű tép, semmi erőltető mozgatás, stb., ami szerintem neki való! Majd kiderül hogy az eb CsD-s! Van garancia a kutyámra két éves koráig, az állatvédelmi törvény előírja, vagy megállapodtam a tenyésztővel valamiben. Ilyenkor ki fogja eldönteni kié a felelősség?? Hiszen látjuk, nagytudású orvosok is vitatkozna róla mitől és miért ... Vagy egyedül maradok a problémámmal? Mondván, nem megfelelően tápláltam?  Ha az eladott kölykök nincsenek szűrve(mert átlag kedvencek esetében nem szokás) akkor a tenyésztő honnan tudja hogy nem fordult e elő az alomban bármilyen vázrendszeri megbetegedés? 

Nyilván sok olyan tápot forgalmaznak amit biztos nem etetnék meg a kutyámmal. Akkor inkább az ételmaradék!! Kis utánna járással azért nagyszerűek is vannak, amivel biztonsággal fel lehet nevelni egy nagytestű kutyát, mindenféle hiánybetegség kialakulásának elkerülésével. 

Előzmény: feketepanda (4378)
Lorka* Creative Commons License 2011.11.29 0 0 4379

Az, hogy valakinek sikerült „megfelelő táplálással” diszpláziamentes kölyköket felnevelnie diszpláziás tenyészállattól, nem az ő érdeme, hanem egészen egyszerűen csak szerencséje volt, mert a tenyészkutyában kevés kishatású gén volt, de a diszpláziát genotípusosan továbbküldte az utódokba!!!

feketepanda Creative Commons License 2011.11.29 0 0 4378

Bár sem genetikus, sem biológus nem vagyok, de nekem a környezeti tényező tananyagom volt.

Környezeti tényező két csoportba osztható:

1. Forrástényező: az élőlények fogyasztják (zsákmány-táplálék), befolyásolja a létszámsűrűség

2. Kondícionáló: az élőlények nem csökkentik, és az létszámsűrűség nem csökkenti (napfény, szél, hőmérséklet)

És ezt ki lehet bontani és statisztikázni populáció(k)ra. Jelen esetben a fundira lenne értelme.

Tehát, ha a poligénes multifaktoriáliasan fix. (mert az), akkor tény, hogy a környezeti tényező váltja ki. És ebben hatalmas része van a kajának. Ahogy a fiam fogalmazott: "az vagy, amit eszel"

Alapvetően kell a genetikai hajlam, mint pl. a rák esetében, viszont nagyon erős szerepe van a környezeti tényezőknek. Pl. rákkeltő anyagok. Más a tolerancia szint, ez egyedi. Bár a kutatások csak az embernél igazolták a születéskor már fennálló, ún. öröklött csd-t. A kutyák mentesen születnek (állítólag)...akkor pedig rajtunk (is) áll mivé neveljük. A fajta az ami. Míg kutatások és tények igazolják, hogy befolyásolni lehet, addig ez a dolgunk. És keresni a lehetőleg minél jobb eredményű egyedeket, igen. De, míg a top ebek közeli ősei B-C-D eredményűek, addig sok a dolog. És míg 70-30 % a mentesek utáni statisztika.

Én pl. most tiltom az ismeretlen eredetű tengeri halevés minden élőlény barátomnak és családomnak is. Pedig a japán tengerpart messze van ...  ez is egy környezeti tényező...

Előzmény: feketepanda (4377)
feketepanda Creative Commons License 2011.11.29 0 0 4377
Lorka* Creative Commons License 2011.11.29 0 0 4376

Kutyimaci.

Abszolult osztom a véleményed.

Egy pár sort még hozzá fűznék egy levélből ollózva.

"A diszplázia egy poligénes öröklődésű munltifaktoriális megbetegedés, amelyben a kis- és nagyhatású gének is bekavarnak a klinikai megjelenésénél, ebből következik, hogy táplálással a kialakulása nem megelőzhető, maximum csak egyes egyedi esetekben a súlyossága mérsékelhető (de ilyenkor a táplálás mellett speciális tornára is szükség van). Tudom, hogy sokan ezt nem így gondolják, pedig így van. Az, hogy valakinek sikerült „megfelelő táplálással” diszpláziamentes kölyköket felnevelnie diszpláziás tenyészállattól, nem az ő érdeme, hanem egészen egyszerűen csak szerencséje volt, mert a tenyészkutyában kevés kishatású gén volt, de a diszpláziát genotípusosan továbbküldte az utódokba (amely utódok egy hasonlóan hordozó, de fenotípusosan egészséges kutyával párosítva majd simán produkálhatnak súlyosan diszpláziás utódokat is, és ilyenkos sem az új tulajdonos lesz a hibás, aki „nem megfelelően etette a kiskutyákat”, hanem a genetikának lesz köszönhető a dolog). A diszplázia öröklődésmenete több ezer oldalnyi szakirodalmat ölel fel, tehát egy-egy eset vagy tenyészpár kapcsán nem lehet általános következtetéseket levonni, mert az öröklődésmenete miatt csak populációgenetiaki szinten tanulmányozható és vizsgálható.

Előzmény: kutyimaci (4375)
kutyimaci Creative Commons License 2011.11.29 0 0 4375

Nekem ebből a sok irományból még is csak kiderült, hogy a diszplázia örökletes fejlődési rendellenesség, amely különböző tényezők miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki. Lásd helytelen táplálás, megerőltető mozgás. Az adott egyed megbetegszik két tök egészséges szűrt szülőpártól is, mivel hogy recesszíven(lappangó) öröklődik. Nyilván olyan kutyáknál amelyiknél dignosztizáltak enyhe Dp-t ott e betegség kialakulásának kockázata nagyobb az utódokat tekintve!, ezért kellene ezeket az egyedeket tenyésztésből kivonni. Ezért sok tenyésztő nem is vállal garanciát DP esetén. Személy szerint bízom benne, hogy ki is vonják(ettől még lehet "top" kutya, a kiállítások sztárja, a kennel reklámja ha úgy tetszik)legyen szó bármely fajtáról. Ez meg a tenyésztők lelkiismeretén múlik nagyban!! ,  akik a fajta nemesítéséért, egészségének megőrzéséért dolgoznak!!! (Ne is keverjük össze a törzskönyves szaporítókkal, mert ez már egy másik eszmecsere tárgya volna.)

Előzmény: macipofa (4374)
macipofa Creative Commons License 2011.11.29 0 0 4374

Nagyon jó és okos gondolatok. 8 ortopéd sebészből 7 ugyanezt mondta, mikor a véleményüket kérdeztem, egy mütéttel kapcsolatban.

Előzmény: kutyimaci (4372)
kornél88 Creative Commons License 2011.11.28 0 0 4373

Mitől van ennyi beteg ember? régen miért nem volt ennyi???? "Szerintem a génmanipulált, szójás, tartósítószeres kaják is tehetnek erről." 100% hogy a kutyákra is hatással van!

Előzmény: feketepanda (4371)
kutyimaci Creative Commons License 2011.11.28 0 0 4372

http://www.pkkm.org/index.php?l=erdekes&id=12

Ez is egy érdekes cikk! Érdemes végig olvasni. 

feketepanda Creative Commons License 2011.11.28 0 0 4371

Ami nekem nagy kérdés, hogy pár évvel ezelőtt az agarakat és pl. a szánhúzó kutyákat abszolút dp mentes fajtának tartottak (szűrésekkel), addig ma egyre több közepes dp eredményű van köztük...mutálódnak? Egyik sem felkapott divatkutya (szerencsére).  Szerintem a génmanipulált, szójás, tartósítószeres kaják is tehetnek erről.

Előzmény: kutyimaci (4368)
Lorka* Creative Commons License 2011.11.28 0 0 4370

Kutyimaci.

Nekem ezt írta egy táplálkozás specialista.

-A jó minőségű tápok túlzott etetése sem diszpláziát, hanem csontnövekedési problémákat okoz a nagytestű növendékekben, tehát a diszplázia a tápetetés elhagyásával sem megelőzhető. (A túlzott energia ellátás miatt kialakuló csontfejlődési zavar viszont igen.És mindez azért van így, mert a diszplázia, mint említettem genetikailag öröklődő, ez a fajta csontfejlődési zavar viszont nem öröklődő megbetegedés).

feketepanda Creative Commons License 2011.11.28 0 0 4369

Egyszerűbb és biztosabb a babát nézetni, mert tény és való, hogy mentes ebeknek is lehet....stb. Ez örök vita, professzorok tömkelege nem ért egyet. Hol a mi tudásunk hozzájuk képest?? A szívrendellenesség halálos is lehet...míg, aszongyák az okosak, hogy a csd-t ki tudod koplaltatni kamaszon és teljes életet élhet.

Mivel őt szólóban szűrettem, ez pont itt van. Szívre többnyire komplett almot nézetek, de Joy babát magamnak akartam, így neki ez névre van csináltatva, mert magamnak akartam:) A PennHip-je 0,5-0,55 DI eredményű volt, mert elég öreg baba volt nálam, hogy megnézessem. De szkennelni fogom, ha sikerül, bár a röntgenje eredeti nagyságban van meg. Ő volt az első PennHip-esem:)) Pussza a nózijára!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!