MNB akció . A magyar jegybank kommunikációs támadást intézett a forint gyengítése érdekében. Politikai szempontok érvényesülnek szakmai szempontok helyett? A gyengülő fidesz beveti Járait? Mi lehet a célja? A forint gyengítése? Pénzügyi bizonytalanság keltése?
Orbán megelőzte Gyurcsányt. Ha nem tévedek néhány nappal korábban 2013-2017 közé tette az Euro bevezetésének lehetőségét. Ez annyit jelent, hogy valódi reformokat, megszigorításokat egyik nagy párt se tervez.
Senki se gondolhatja komolyan, hogy a választásokig olyan mértékű "takarékosság" hajtható végre ami számottevően csökkenti a hiányt. Ergo arra ment ki a játék, hogy rávegyék a szocikat a megszorító intézkedések meghozatalára, s a kampányban nyomhassák ezerrel, hogy lám itt az új Bokros csomag, de majd mi...
Szvsz. bejött volna a dolog, ha Járai és Szapáry mértékletesebb. A kormány "feljelentése" után, felesleges a kozmetikázás, szigorítás, hiszen Járai és Orbán is azt mondja, elment a hajó.
Nem maradt más, mint megtámadtatni a forintot, mert ez még talán hoz a konyhára, lehet riogatni a népet. A baj az, hogy ez a minél rosszabb, annál jobb, hozhat győzelmet, de az ország mindenképpen veszít. Ha Szapáry hallgat, akkor a kormány szigorúbb költségvetést készített volna, mert a 2010-et tartani akarta. Most bárki alakít kormányt, hivatkozhat a fokozatos átmenetre, s marad minden a régiben.
Hülye! 15 éve így számolunk! Sőt elárulok valamit. Az EU-ban sokan csinálják így és eddig mindig volt egy kis ejnyebejnye, de nem kötöttek bele senkibe. Ez nem csalás! Csak eddig b@szott rá mindeni. Még az EU is. Csak tudod, ha már feljelented magad, akkor már nem teheti meg az APEH hogy nem nézi meg az adóbevallásodat... De ki az abalf@sz, aki magát jelenti fel?
Schrödertől meg Chiractól azt is elfogadják, hogy "Kapjátok be!". A görögök meg totál hamis adatok alapján kerültek be. Persze így utólag már fenemód szigorúak velük... :-P
Csak zárójelben. Mindenki így könyvelt eddig. Ez az eszköz elfogadott volt és simán szemet hunyt felette az EU. Csak ebbe tudtak belekötni az MNB-nél. Más országokban a jegybank nem csinál ilyet. Elkeseredett akció a jobboldal részéről. Habzik is a jobboldai nickek és politikusok szája.
Hát úgy nem is lesz soha csapat, ha a saját jegybankunk is ellenünk dolgozik. Érdekes, hogy a "független" jegybank éppen a most a választások elött száll be a belpolitikai csatározásaba.
De szerintem már nincs senki aki függetlennek gondolná. Ezt sikerült Járainak elérnie.
"Mikor is helyezte be a Gyurcsány az embereit a jegybank tanácsba?"
Kiderült, hogy a Monetári Tanács összetételének nincs köze az alapkamat csökkentéséhez, erre te "Hát persze, a kormányzati nyomás addigra aktivizálódott. A Gyurcsány kiadta, mindenáron csökkenteni kell a kamatokat,(az inflációt) hónapról, hónapra." Természetesen Járai azonnal szalutált, s három héttel korábbi kijelentései ellenére 75 bázispontos kamatvágást hajtatott végre.-))
Amiről te beszélsz az nem focicsapat.
Csak egy jó kis színjáték.
Itt a piros, hol a piros?
Medgyessy ki, Gyurcsánny rá!
Bátorság, rakd be, és érezd jól magad!
Épp csak mi nem engedhetjük meg magunknak... S szvsz te is csak azóta nem vagy euró-párti, amióta Gyurcsány azt mondta, nem olyan fontos az nekünk - fontosabb megvenni a t. választókat kilóra, 2006-ot szem előtt tartva.
Nem az EU-val megy itt szembe senki, hiszen mi is tagok vagyunk, hanem az EU brüsszeli bürokratáival, akik azt hiszik, statisztikai-könyvelési elvek mentén kell gazdaságpolitikát csinálni. Mindenki szembe megy velük, aki megengedheti magának, be sem lép az €-zónába.
Hát persze, a kormányzati nyomás addigra aktivizálódott.
A Gyurcsány kiadta, mindenáron csökkenteni kell a kamatokat,(az inflációt) hónapról, hónapra.
A jegybanki alapkamat csökkent is, csak a többi bank egyáltalán nem vette komolyan.
Nézd meg a szavazások közölt eredményeit. Valamennyi tag a csökkentésekre szavazott, csak a mérték volt más.
Február 21-én a Monetáris Tanács (ez még a régi összetételű) 6 tagja a 75 bázispontos, 2 tagja pedig az 50 bázispontos csökkentést támogatta (Auth nem volt jelen).
Március 29-én a Monetáris Tanács 11 tagja az 50 bázispontos, 2 tagja pedig a 75 bázispontos csökkentésre szavazott.
[i[Február 22-én -miközben semmi nem változott- 0.75%-os kamatvágás, amely azóta folyamatosan tart. Kilenc hónap alatt 3%-al csökkent az alapkamat, a tőkebeáramlás pedig folytatódott. Year on year inflacio 2004 decembereben 5.5%, 2005 augusztusban 3.6%, az az inflacio 2%ot esett, mikozben a kamatok harmat. A maginflacio 5.1%rol 1.4%ra esett, azaz tobbet, mint a kamatok!!! A legutolso 25 bps kamatvagas utan elkezdett gyengulni a forint. tehat Jarai a legnagyobb rosszindulattal max 75 bp-t tevedett. De lehet, hogy a kovetkezo hetek honapok esemenyei bebizonyitjak, hogy semmit sem.
Tokeletesen ertem. Csakhogy nagyon nem vagy tisztaban a nagysagrendekkel es az ok okozati osszefuggesekkel. Orbanek hipotetikus 100 mrdja lofasz ahhoz kepest a forro tokehez es devizahitelhez, ami az elmult evekben ide bejott. Jarai magas kamatjanak a celja az inflacio letorese. Masreszt a bearamlo penzt sterilizalni kell. A forint nem azert gyengul,mert Jarai barmit is rosszul csinal, hanem azert mert a kormany a rettenetesen felelotlen fiskalis politikat, hazudozassal, ezaltal a szavahihetosegenek felaladozasaval tetozte. Gyurcsany egyetlen szerencseje, hogy a nemzetkozi piacok meg mindig nagyon joindulatuak. Ez nem fog orokke igy tartani. Szopas lesz belole, de oriasi.
Nem törpül el. Ez hatalmas károkat okoz. Az államháztartási hiány nagyságát szerintem is csökkenteni kellene (amúgy nem csak mi kozmetikázunk), de akkor az ellenzék miért akarja állandóan csökkenteni a bevételeket, s növelni a kiadásokat (a kormány csökkenti az üzemanyag árát, de nem eléggé; támogatják az alacsony nyugdíjjal rendelkező távfűtéses lakások tulajdonosait bérlőit, de nem eléggé; emelni akarják a minimálbért, de az ellenzék szerint nem eléggé...
Január 27-én kijelenti, hogy tovább nem csökkenthető, mert minden úgy sz@r, ahogy van, s csak ilyen magas alapkamat mellett biztosítható a tőke Mo-on tartása. Február 22-én -miközben semmi nem változott- 0.75%-os kamatvágás, amely azóta folyamatosan tart. Kilenc hónap alatt 3%-al csökkent az alapkamat, a tőkebeáramlás pedig folytatódott. Ennyit Járai helyzetfelmérésének realitásáról. Mellesleg előbb utóbb sikeres lesz a propagandája, s akkor kormánytól függetlenül szívunk mindannyian.
Hallottad Surányi heti nyilatkozatait? Én nem. A jegybank elnökének nem a kormány elleni nyílt fellépés a dolga.