A nyílás pont akkora, mint a nyílászáró mérete. Nem ez a kérdés. Hanem hogy a nyílás körül, mivel ez egy EPS zsalus ház, ott az 5cm hab. Ahogyan az első rajzocskán látod. Az ablakok még nincsenek legyártva. Azt kell eldöntenem, hogy akarok-e 5cm habot az ablak és a betonmag között (ezt javasolja a gyártó), VAGY a kivágott hab helyére tegyek fa keretet (az ablak is fa!!!), VAGY vágjam ki a habot és rendeljek szélesebb ablakokat. Vagy ezen utolsó megoldás, de toktoldóval.
Ebben segíthetnél, mit válasszak, mert most még mindenre van lehetőség, mert az ablakok méretét még nem véglegesítettem.
mitől nem akkora az a nyílás mint amekkora nyílászáró ?
Megint két különböző tulajddonsággal bíró anyagot próbálnak egynemüsíteni . Műellenőrként ki lenne zárva , hogy Én ezt átvegyem . Milyen műbizonylatot fogsz így kapni ,, HEEEEEEEEE ?Ki adja neked így a garanciát és mire ? HEEE?
A műanyagos cég ha ők b,,szták el akkor adjon ingyen és bérmentve tok toldól és majd alaposan körbe kell burkolnos , csak keress előtte egy hőszigetelési szakmérnököt aki kiszámolja , szakvéleményezi és átadja a műellenőrödnek , ha van ilyened .
De ez egy nagy baromság .Ne tedd mert később megbánod !! Csak , korrekt és szakszerű, a nyílászáró készítője által is preferált megoldáson törd a fejed , mert így él a garanciád .
Jaj, pont a héten jött ki az ablakot forgalmazó, és majdan beszerelő ember. Azt mondta, hagyjuk benne az 5cm habokat körben, ő majd jó hosszú betoncsavarokkal befogatja a betonba, "oszt jónapot". Így szokták a habházaknál mindig.
A hanghidat és in felvetettem neki, és azt javasoltam, hogy kivágom pl 8cm szélesen a habot a betonig, beleszerelek minden ablaknyílásba egy fa keretet, aztán ebbe a keretbe jöhet az ablak. pl így:
De lebeszélt róla, hogy nem fog együtt dolgozni az én keretem az ő keretükkel, és stabilabb, ha simán a betonba rögzítenek. Szóval most éppen kétségek között vergődöm.
Szia. Ezeken mi is átmentünk. Harc az építésszel, főleg a statikussal, aztán a kivitelezővel. Sajnos nem volt annyi időm, hogy magam falazzak, és a kőművesek csak betonozzanak. Ezt az első 1m falnál még megtettük, de utána rájuk bíztuk úgy, hogy az első szakaszt közösen raktuk fel. Nekik 1 hét kellett 1 szinthez (3-3 szakaszban). Ha rájuk csak a betonozást bíztam volna, akkor le lennénk maradva, amit nem engedhetünk meg magunknak.
Ugyan nem PKC, hanem Isoteq, de a lényeg ugyanaz. Sajnos a kőműveseim nem szerettek bele a technológiába. Azzal volt a bajuk, hogy szárazon megépítettek egy szakaszt, szépen bevasalták, beszintezték, aztán a betonozáskor elkezdtek ferdülni, elmozdulni a falak. A földszinten még nem, mert ott kézzel csinálták, de az emeleten, ahol már pumpával, ott igen. Főleg, amikor a pumpás nem hozott lassítót. Pedig az emeletet sem engedtem kevesebb részletben építeni, csak 3 x 4 sor szakaszokban.
Most jönnek a belső munkák, remélem, a habban dolgozás (vésések, egyebek) meghálálják a választásunkat. Ugyan nekem kemény műanyag összekötőim vannak, de már alakul a "vésési" technológia :)
Azt nem tudom elátámasztani, hogy nem ismerik a technológiát. Ha az adott kivitelező éppen nem, akkor a haverja igen. Vagy ha nagyon nem, akkor lehet hívni a gyártótól segítséget.
köszi, akkor jól értettem!! Az az igazság, hogy - bár a műszaki ellenőrünk azt mondta a falak állapota megfelelő - de mindenben a hibát keresem. Bár javítani már nem tudnak rajta, de legalább tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Igazából a legrosszabb az, hogy nem ismerik ezt a technológiát még itthon. Az építésszel vitázni kellett, hogy mi pkc-ből akarunk építkezni. Majd a Pkc által ajánlott "szakember" hibát-hibára halmozott. Mi pedig simán bedöltünk a hülyeségeknek!!! Pedig a technológiát nagyon jónak tartjuk azután is, hogy fél éve benn lakunk a házban! Sőt, ha mégegyszer építkezésbe fognánk, ugyanebből az anyagból építkeznénk!!!
Szerintem azt érti alatta, hogy ne a hab legyen a koszorú felett, hanem a betonmag. Ha a betonmag nem a koszorún ül, hanem a "mezőben", akkor a padlót kezdi el terhelni, ami nem biztos, hogy arra van méretezve, hogy elbírja az egész házat :)
Az önmagában nem baj, ha a hab is a koszorún van, de a mag mindenképpen legyen még rajta.
Occccssseee már tudja, mindent tudni szeretek: mi is az, hogy terhel a fal a lábazatra? Paraszti ésszel: hogy a falnak pl. a koszorún (nálunk zsalukő) kell lennie???
ÓÓ segíthetnél, segíthetnél!!!!! :-)Az egyikkel megegyeztünk peren kívül, de nem fizet! A másik közölte, hogy én vagyok a hibás, mert én voltam otthon, amikor levágták a szigetelést - ŐK - ezért most készül a perirat vagy mi a szösz!!! Ja! Tudok ablakost ajánlani!!! Vele biztos ne dolgoztass.:-)) Végig megvannak a kivitelezőid??
Érdekesen néznek ki az ablak helyeid. A kollégák itt biztos tudnak jótanácsot mondani, de nálunk úgy készült az ablak, hogy az ablakkeret alatt 5 cm-rel lejjebb került a beton, és elvileg arra kellett volna rátenni 5 cm hungarocell szigetelést és erre ültetni az ablakot, hogy ne legyen hőhíd. Ez nálad hogy lesz íly módon megvalósítva???? Meg az a kérdés merült még fel bennem, hogy az ajtóknál (hú nem tudom pontosan hogy hívják), olyan zsilippel oldották meg az ajtó kijelölését??
5 cm-t számolt a terveződ??? Akkor nincs is olyan rettenet baj nálunk a 4 cm-es lépésállóval + hőtükörfóliával+ betonnal???
Jó ötlet az ajtók/ablakok ideiglenes kitöltése. A kivágott elemeket később beépíted, semmi többlet-hulladék nem lesz emiatt. Sajnos nálunk ez nem jutott senkinek eszébe, ezért a nagyobb ajtók felett már összejött fél centi/egy centi szétnyílás.
Kár, hogy nem egy hónapja írtad :)
Viszont a 7 cm padló alatti hőszigetelés elég soványnak hangzik. Tudom, az 5-höz képest ez is fejlődés, de abban sem vagyok biztos, hogy a rendeleti minimum hőszigetelési értékek teljesülnek. Van valami a szerkezeti alaplemez alatt is ?
Édes Istenem! Én még emlékszem arra a mondatodra, hogy hülye vagyok, ha nem a Ti kivitelezőtökkel építtetek! Ezek szerint mégsem jött be a pali? :( Szomorúan hallom! Az tuti, ha nálunk hasonló történne én nem ügyvédhez fordulok, de ismersz! Mi lesz a megoldás nálatok? Pereltek??? Szólj, ha segíthetek!!!
Jól emlékszel, a beugróban lesz a bejárat, de úgy csinálja a kivitelezőnk, hogy a zsaluelemeket berakja, a nyílásokban a sort folytatja (ahol a "lőrések" vannak azok a nyílászárók helyei), majd ha a beton megkötött, ki fogja fűrészelni. Elmondása szerint így biztosabban tudja tartani a sorokat. Engem meggyőzött, remélem más is helyesli ezt a technikát.
Természetesen kilógatta a falat kb 8 cm-re.
Az aljzatszigetelést a tervezőnk 5 cm-t számolt, aljzatbetonnak szintén. Mi ezt átszámoltuk 7-7 re, így ennek megfelelően rendelem az ajtókat.
Igen, beköltöztünk, de írtó sokat szívtunk és szívunk még ma is. Ha érdekel szívesen mesélek!!! :-)) Ami nálunk a legeslegnagyobb hiba volt, hogy elszámolták a rétegrendet 4 cm-el, így nem fértek be a nyílászárók, semmi baj, ezért levágták a nyílászárók alatti szigetelő részt......... nem fért be a 8 cm aljzat szigetelés, csak 4 cm! Meséljek még??? ÁÁÁÁ!!! Legalább adtunk munkát az ügyvédünknek!!!!
Figyu! Nem a beugróban kellene lenni a bejáratnak (ha jól emlékszem a terveidre!!)???? Ott van és a fotó csal vagy ...........???? Kilógatták 5 cm-re a pkc-t az alapon túlra??? Csinálj jobb, közelibb képeket lécci-lécci!!!
Urak! Ha nem haragszotok egyben válaszolok a hozzászólásaitokra, melyeket köszönök szépen! Valóban, egy hónap kötési időt nem számoltam, de akkor most melyik a jobb? Várni, hogy kössön, vagy a technológia miatt rögtön falazni?
Halad a dolog. Az alap lefolyószerelés kész, szerelőbeton kész. A falak a negyedik sornál tartanak. Izgatottan várom a továbbiakat. Most boldogság van és egyenlőre szépen dolgoznak és precíznek tűnik az egész!
Ma kint volt a műszaki ellenőröm és neki is tetszett a dolog.
Kiviteleződnek meg van még a feje a nyakán vagy már nincs.
Kivitelezőnek lennie kell 1 dm felelős műszaki vezetőnek .
Neked kell , hogy legyen 1 db építési Műszaki Ellenőrödnek .
Ezeket az emberkéket ringbe kell terelni ( szerződés ) és össze kell ereszteni ( zakatol a munka ).
Neked csak annyi a dolgod , hogy fizetsz ,-mint a katona tiszt .
Ha nem vagy meggyőződve az alap minőségéről NE ÉPÍTS RÁ !!!!
Hívd a tervezőt ,szomszédot , kőműves haverokat -- bár kit , csak a falakat ne kezd el amíg meg nem nyugszik a lélek , mert később ez sokkal de sokkal többe kerül és akkor már verheted a falba a fejed .
Klassz, ha már az alapozásnál tehernek érzi a dolgot.
Érdemes lenne meggondolnod, hogyan lehetne megkímélni a további kínlódástól.
Szakaszolásban szerintem arra gondolt a kollega, hogy köt-szilárdul az altalaj, meg a beton amíg Te arra vársz, hogy a kivitelező újból megmutassa magát a helyszínen.