A csukapörkölt nagyon finom. Füstölt szalonnával indítasz, a pörcöt kiszeded és mehet bele az apróra vágott hagyma, egy kiló halhoz egy fej. Ha ez is megvan, belerakod a besózott, beirdalt halszeleteket és felöntöd annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Lehet csalni, hogy előre megfőzöd a fejet, farkat és annak a levével öntöd fel, de ez szerintem felesleges buziskodás. Felforralod a cuccot és ha leülepedett a habja, akkor teszed bele a paprikát. Fél órát forralod erős lángon, és félidőtájt teszed bele a fokhagymát, akkor nem illan el az íze. Kifőtt csuszatésztával eszed, amire rászórod a szalonnapörcöt. A tejfölös csukaderék is jófajta étel, ha este hazaesz a fen jó fáradtan, bedobom a mikróba aztán tizenöt, húsz perc után ott a finom, meleg vacsora. A sűrűn beirdalt csukaderék kap sót, borsot, bekenem tejföllel, úgy, hogy az irdalásba is bejusson, alá és rá egy kevés vaj, mindezt egy jénai tálban aztán zsupsz, be a mikróba. A töltött csuka az egyik kedvencem, csak tökölős. Meg kell nyúzni a halat, a húst lefejteni a csontról majd ledarálni, tejben áztatott zsemlével, petrezselyemzöldel, egy tojással összekeverni, sóval, borsal, pici szerecsendióval fűszerezni, esetleg egy kevés szardellapaszta is mehet bele csak azzal vigyázni kell mert sóz, aztán tölteléket vissza a bőrbe, bevarrni, átkötözni, krumplikarikákra tenni a tepsiben aztán mehet a sütőbe. A krumpli a szűk keresztmetszet, az sül át lassabban. Hidegen is nagyon finom.
újabb kérdés: a fésűkagyló anatómiája. ami a google-ban kijön magyarul, az a lap pont nem nyitható meg. emésztőzsák? bélfodor? mi a koral, mi van annak a szélén, ami puha (fodor, perem, bajusz a szótár szerint). Tehát: pucolt már vki héjas fésűkagylót?
és akkor úgy írjam hogy a gerinc melletti szálkasor? (amúgy válaszoltam neked a Spektrum topikon szarvasgomba olaj ügyben, csak nem azonnal)
NAGYON KÖSZÖNÖM a felvilágosítást, nem ígérem, hogy nem fordulok többet hozzád, vagy a többi topiklakóhoz, mert van még 2 órányi filmem. no most akkor azt is elárulom cserébe - remélem mindenki örömére, - hogy jön a River Cottage Gone Fishing.
A halak jelentős részében (pl. lazac, pisztráng, süllő, csuka...) a gerinc vonalában van egy szálkasor, amit az általad említett módon egyszerűen ki lehet vágni a filéből.
A horgásznak (nálunk) kötelező tartozék a horgásbot és egy szerelésen legfeljebb három horog lehet. Kötelező mellette ülni és várni a kapást. A sorhorgot általában nem bottal használják, háromnál sokkal több horog van rajta és gyakran felügyelet nélkül hagyják.
A Halászati (ez vonatkozik a horgászokra is) törvény szerint a horgászat hobbi, a halászat meg üzleti célú halfogás. Ebből adódik az eltérő szabályozás. Úgynevezett "kissszerszámos halász" engedéllyel használható a sorhorog is.
drága vagy, köszi. Miért tilos? mert egyszerre többet fogna ki?
más. pin bone. ami képet-videót találtam halügyben, eccerűen, csipesszel kihúzzák a szálkát. de a marha csípőcsontját és az ember kulcscsontját is jelenti. ámde a filmen a filé közepén, hosszában ejtenek egy Valakú vágást. na most akkor mit irjak?
sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Filmet fordítok, és a line caught kifejezést szeretném magyarítani, de még horgász honlapon sem találtam rá való utalást. látni persze látom, hogy mi ez - egy horgászzsinóron vagy 6-7 makréla is lóg, amikor kirántják a botot - de mi ennek a magyar neve?
Rég jártam erre! Örömmel újságolom, hogy megszülettek a legújabb halfogyasztók 2 kislány személyében akikre már nagyon vártunk. 2009.04.28-án történt. Tudom, későn szóltam. Otthon: ruhatépés hamu korbács.... mag a szokásos dolgok... Ők még nem tudják, hogy halfogyasztók lesznek, viszont ÉN MÁR TUDOM, mert nagy ésszel (önfényezés) írtam már topikindítóban is a HAL JÓ! Óvó figyelmeztetést is hoztam magammal: Jönnek a hidegek (előbb utóbb) és a jegesmedve nem szereti a konkurenciát! http://www.vicclap.hu/link/5459/
Nem nyersen pucoltam, szét is nyílottak, ami makacsul zárva maradt azt kidobtam, nem akartam egy alapos gyomormérgezéssel megkoronázni a nyaralást. Szóval egy fehérborral, sóval, borsal, rozmaringal ízesített lében főztem meg őket, aztán egy kis fokhagymás vajban átkevertem és kapott egy kis citromlét. Ez szerintem tipikusan a szegényember kajája, máramennyiben maga gyűjti, mert az ízétől nem vagyok elragadtatva. Az a másik két kagyló, ami a grillrácson figyel, sokkal finomabb. Először a halpiacon vettem párat, utána magam is gyűjtöttem.
A "boar" alapesetben vadkant jelent, bár mint kanadai vadásztársaktól megtudtam, a hím medvére is használják. Amúgy valóban én ráncolom a homlokom a képen, mert egy kiló feketekagylóból egy kistányérnyi ennivaló lett...