Engem érdekelnek ezek a leírások. Különösen érdekel hogy ki mit talált az "újvilágban". De az ilyen infókat mindenkép jelöljétek spoiler tag-gel. mondjuk lehet írni háttérbe olvadó színnel és akkor csak az látja akit érdekel :)
Elég jól állok kutatásban, pedig csak 50-60%-al tolom,
mert kémkedésre is adok 10-et.
Mint említettem, egy római város átállt hozzám - na, erre Cézár betámadott!
Visszafoglalta a városát, utána pedig jó kis taktikai csapattologatás kezdődött, mert országom elég hosszan terpeszkedik el, ő meg egyszerre 3 (!) helyen támadott, és a pretóriánus elég kellemetlen egy fajta (ókor végét írtuk).
Megoldottam a helyzetet, és ellentámadtam, elfoglaltam egy fontosabb városát, ekkor már középkor eleje, neki (is) van hosszúíjásza...
Ezért békét is kötöttem az egy város elfoglalása után, de főleg azért,
mert közben Szulejmán is megtámadott!
(az a bizonyos hozzám átállt római város remélem megint átáll majd...)
Hogy miért, fogalmam sincs (pleased volt a viszony).
Serege még nem ért el hozzám... majd meglátjuk...
(országát még csak nem is látom a térképen).
Szomszédaim közül amcsik és etiópok már friendly-k...
1, ha megtámadnak onnantól azt csinálsz az aggresszorral amit akarsz
2, ha friendly civ hív háborúba vagy szövetség révén kerülsz be akkor is szabad préda
továbbá van három feltétel mikor mi magunk üzenhetünk hadat:
1, újvilági civet lehet támadni
2, aranyat birtokló civnek (tulajdonkép az újvilági civeknek lesz aranya szóval az első pont nem is lenne annyira szükséges :) ). De ebben az esetben csak újvilági városokat lehet megtartani
3, ha valami balul sül el és saját alapítású várost/városokat veszítünk akkor lehet hadatüzenni ezek visszaszerzésére, de csak azok tarthatóak meg a háború végén. az esetleges többit vissza kell adni
Ha téged támadnak meg akkor azt csinálsz az aggresszorral amit akarsz :). Szóval ki is lehet irtani akár.
Ez a saját városos kitétel azért van hogy ha elveszítettél egy háborút/városokat akkor legyen esélyed visszavágni, de mivel itt te üzentél hadat így csak a saját városaid szerezheted vissza.
Terra térképnél szinte biztos hogy csak az astronomyval lehet áthajózni (illetve caravellel már optics után)
Érdekes lesz ez a gotm, most másodszor futottam neki, az elsőt i.sz 250 felé abbahagytam, mert szerintem elcsesztem a városok lerakását.
Másodszor jobban elzártam déli szomszédom lehetőségeit...
És egy városa még át is állt hozzám (jobban erőltettem a kulturális terjeszkedést is).
Mennek a háborúk jobbra-balra is, én egyelőre kimaradok, de a szabályok szerint nem is mehetek bele, nem friendly a nép, aki hívna harcolni... (de nem is baj)
Noble-n játszom, de valóban, mintha ez erősebb szint lenne,
a pontlistán 3.-4. vagyok... mindez i.sz. 500-ban...
A kiskapus módszer teljesen rendben van, a politikus csak a látszatra ad :). össze lehet ugrasztani más civeket anélkül hogy mi magunk hadban állnánk vagy kerülnénk.
Képzeljétek valahogy úgy, hogy te, az uralkodó, még ha szivesen igába hajtanál pár civilizációt a néped túlságosan pacifista. Szóval nehéz őket meggyőzni a háború előnyeiről. Szerencsére a békénél is jobban szeretik az aranyat szóval az mindig megfelelő indok egy kis hódításra. Megsegíteni egy friendly civet (még akkor is ha ő az aggresszor) szintén nemes tett. Nem is érdemes az ilyen kérést megtagadni mert utána aligha lesz friendly :).
be kell hogy legyenek kötve, de ezt a munkát alighanem elvégzik az őslakosok :)
még annyit hogy igyekezzetek visszatöltögetés nélkül játszani, viszont ellentétben a civfanatics gotm-mal ezt újra lehet kezdeni akárhányszor. Szóval lehet próbálgatni több féle stratégiát
Lepörgettem pár kört kiváncsiságból, csak hogy ne érjen senkit túl nagy meglepetés: a nehézségi fok picit csalóka mivel ez egy scenárió és nem normál játék.
Becslésem szerint 1-2 nehézségi fokkal nehezebbre kell számítani a megadottnál, bár az is igaz, hogy "csak" két cél van: életben maradni és megszerezni az aranyat. (az összes óvilági arany ezüstre lett változtatva)
A térkép large, terra map de 1-2 civ átkerült az újvilágba. Mi Churchill-lel vagyunk. A játék célja aranyat szerezni az újvilágból (vagy akárhonnan :) ). Összesen 6-t kell megszerzni, ez azt jelenti, hogy a mi, vagy a vazallusaink kultúrális határain belül kell lennie. Az nyer aki ezt a célt először eléri. (egyébként meg csak a conquest és time victory aktív)
Van egy extra szabály is: Churchill nem egy aggresszív uralkodó, nem üzenhet hadat holmi alantas szándékból :). Persze ha megtámadják onnantól a belátására van bízva hogy milyen válaszlépést tesz.
Van néhány kivétel ez alól a szabály alól:
Churchill hadat üzenhet, ha:
-az új világi civekről van szó, velük szabadon lehet háborúzni
-erre egy friendly civ kéri (meg perzse lehet defensive pactokat kötni stb)
-ha korábbi háború miatt elveszített saját alapítású várost/városokat- ekkor a háború végén csak ezt/ezeket a városokat tarthatja meg.
-és végül harcba szállhat olyan óvilági civ ellen aki aranyat birtokol, de ebben az esetben csak újvilági városokat tarthat meg a háború végén.
settings: no tech trading, no tribal village, no random event, no city razing aggressive AI :P,
Az egyik újvilági civ egy picit tápolva lett. valószínűleg komoly kihívásra kell számítani tőle, de az is lehet hogy nem, egyelőre nem teszteltem.
((a settingsben ki akartam lőni a cultural flipet conquest esetén, de sajnos lehet hogy pont az ellentetje sikerült :( , szóval erre vigyázzatok ))
Ma este, vagy legkésőbb holnap felrakom az új gotm-ot.
Jelenleg úgy gondolom, hogy egy terra map lesz, de egy kicsit majd belepiszkálok. Mi az "óvilágban" leszünk, de az új világ sem lesz lakatlan...sőt :) ott fog lakni az egyik legtáposabb civ mind közül. ( ha tudom úgy fogom megcsinálni hogy ezt a civet mindenki más gyűlölje, a cél hogy hatékonyan lehessen a diplomáciát használni ellene (pl biztos hogy lesz egy saját megalapított vallása az első körtől kezdve, de ha lehet akkor diplomáciai értékekbe is belejavítok.)
A cél az újvilághoz fog kötődni valamilyen szinten, még nem döntöttem el 100% hogy mi (pl elfoglalni az egészet, elfoglalni x várost, megszerezni valamilyen nyersanyagokat..szóval valami ilyesmi.)
Ha tudom akkor két nehézségi fokozat lesz, noble ill emperor.
az adott célt (amit majd kitalálok) kell minnél előbb teljesíteni
Na lesz valami? Bánatomban megcsináltam a legújabb civfanatics-os BOTM-ot. De lehet, hogy nem fogják elfogadni, mert kétszer visszatöltöttem. De annyira utálom, ha a kör elején még eszemben van, hogy valamit kell csinálnom a kör végén, aztán elfelejtem, és ezzel mondjuk elesek 300 aranytól... Mindenestre a tőlem telhető legbecsületesebb módon játszottam.