Keresés

Részletes keresés

stevan stevan Creative Commons License 2005.04.23 0 0 455

Valami mást gondoltam erről a Nagy Könyv-ről, de most kibújt a szög a zsákból.

Csak biznisz, semmi más, bár másnak indult (valami felemelőbbre gondoltam, én naív ...)  :-((((

Megmondom őszintén, ez a 150 könyv sokkal többet mond el rólunk, magyar olvasókról, mint az a 2, amit sok millió Ft beáldozásával majd egy-egy showműsor keretében "beszavaznak" győztesnek...

Szerintem itt kellene megállni ... (esetleg egy sorsolással dönteni, hogy mégis legyen "győztes", akinek erre van igénye...)

Előzmény: pepanka (444)
pepanka Creative Commons License 2005.04.23 0 0 454

Az Isten rabjait én is imádom...

Egyébként valami hasonlóra akartam utalni, mikor arról írtam, a minap, hogy van, aki úgy fogja fel, hogy a kötelezőkek csak iskolás korban "szabad"olvasni, aztán már nem "szabad", hogy időd legyen rá (inkább nézz valami népbutító maszlagot a tévében, és panaszkodj, hogy nincs időd az igényes időtöltésre) 

Én vallom, hogy ami ma középiskolás kötelező anyag azért van, mert azok a világirodalom legkiemelkedőbb alkotási közül vannak.

A Tüskevárról írt véleményemet elleben fenntartom, érzek benne valami furcsaságot, valamit, amit talán nem fejeztem ki jól, de aminek alapja az, hogy nem tudom/ nem tudtam elképzelni (ettől még persze lehet), hogy valaki, aki rendszeresen olvas, aki szeret olvasni, aki olvasott, feltehetőlweg nem egy kiemelkedő alkotását is a világirodalomnak, mégis a Tüskevárt tartaná a hozzá legközelállóbbnak.

Te megcáfoltad ezt. Ennyivel árnyaltabb lett a kép.

Nem zavarna persze,  ha nem úgy emlékeznék én vissza rá, mint az első kötelező olvasmány.

Érdekes, az Egri csillagokkal szemben nincs ilyen ellenérzésem.

Hopp, eszembe jutott megint egy amit el tudtam volna a listán képzelni: 

A skarlát betű.

Hamvas és Márai szeretetét nem tagadom meg magamtól, számomra sokat mondanak az írásaik, de ez nem jelenti azt, hogy nem olvasnék szívesen mondjuk Austent, vagy esetleg Tolsztoljt. (Bár az oroszoktól én Csehovot szeretem inkább, erről jut eszembe:van Csehov kvíz a www.kvízpart.hu -n, még én csináltam kb egy éve)

Amúgy az énáltalam tervbe vett olvasnivalók közül a József és testvérei és Móricz Erdélye szerepel a 150-es mezőnyben. Már hetek óta remélem, hogy lsz majd valahol időm rájuk.  

Bár a Karamazov testvérek is lehet, hogy majd sorra kerül.

Hopp, hopp.

Úgy látszik, ma az egész napom azzal telik, hogy felfedezek írókat, akiket hiányolok. Krúdy Gyula a következő.

Panka  

Előzmény: MrsBennet (452)
SOLYA Creative Commons License 2005.04.23 0 0 453

Megnéztem a listát, kis csalódás volt. Nincs nagy baj vele, de reménykedtem egy két fajsúlyosabb regényben, a József és testvérei és a Harmonia Caelestis szintjén.

Rájöttem, hogy szégyenletesen keveset olvastam a magyar listáról, a külföldivel nem kell szégyenkeznem.

Rejtő, Wass Albert túlreprezentált.

Az 1-2 becsúszott, éppen divatos ponyva meg remélem, jól kiesik majd.

Bár eddig is optiimistább voltam a kelleténél...

Megnézem a műsort, részletesebben tanulmányozom a listát és majd bejelentkezem. Bár megint úgy kell felvetetnem.

Csinálok majd egy olyan összesítést, amiben megnézem, hány könyvet szeretnék elolvasni a listáról.

MrsBennet Creative Commons License 2005.04.23 0 0 452

Csak csöndben jegyzem meg, mennyire tele vagyok azzal, hogy mindenki a kötelezőket fikázza már szinte kötelezően. Nem lehet, hogy ezek nem véletlenül kötelezők? Nem lehet, hogy az emberek iszonyú nagy részének tetszenek is? Lehet, hogy csak felnőttkorú kortársaimnak, de mégis... Sztem a szavazók egy része nem mostanában kapott fel kötelezőt, nem halt bele egyikbe se, felnőtt, később a kezébe vette és elkezdte élvezni, hogy jaj, de szép, nicsak, milyen értelmes, ah, mennyire nekem szól. Én valahogy így tudom elképzelni. De aki idejön, hogy közölje, a kötelezőket csak bunkók szavazzák be, így már eleve be se kéne számítani a listába, az (sztem!) érdekes bizonyítványt állít ki magáról.

Tüskevár, Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, stb, stb, nem győzném kitalálni, melyikre szavazzak hamarabb. Mind szeretem. A Tüskevárat évekig minden nyáron előhalásztam a polcról, és nem teszek rá fogadást, hogy az idén is ne biggyeszteném a nyaraláskor az úticsomag tetejébe.

Van, aki csak akkor tekinti magát kultúrlénynek, ha Máraira, Hamvas Bélára vagy Kertész Imrére szavaz, én akkor is annak tekintek valakit, ha nem nézi le a régebbi korok produktumait se. Igenis, hajrá Egri csillagok - Isten rabjai - Láthatatlan ember (mi is volt még Gárdonyitól? :)) és igenis, egyetlen sms-t küldtem el, azt is legdrágább Móra Ferencemre, az Aranykoporsóra. (Sajna, az nem kötelező. :(()

Wolfhauser Ottokár Creative Commons License 2005.04.23 0 0 451
Szerintem az Emil und die detektive nagy könyv.
Előzmény: Devil Inside (447)
pepanka Creative Commons License 2005.04.23 0 0 450

teljesen vegyes korosztályt és társadalmi státuszú embert képvisel

Ezt én is így gondolom, és közben rájöttem, hogy az eltérni, a sorból kilógni vágyó ösztönöm abban is megmutatkozik, hogy mit olvasok, no jó, ezt eddig is sejtettem, de ahogy látom, a listán az egyes írók legismertebb/legnépszerűbb  alkotásai vannak fenn, én meg mintha ösztönösen olyan iránt érdeklődnék, ami nem az első gondolata általában az emberknek, ha mondjuk mondani kell egy művet egy írótól. Most a listán lévőket nézve, így vagyok többek között Esterházyval (miiiiiii?, csak egyvalami van tőle a listán?) Wass Alberttel, vagy Szilvási Lajossal, külföldiek között meg pl. Austennal.

Őszintén szólva hiányolom Hrabalt, néhány éve még mintha népszerűbb lett volna. S jól láttam, hogy Vernétől is csak egy szerepel? Ezek meglepő dolgok számomra.

P.

Előzmény: ejropalepke (449)
ejropalepke Creative Commons License 2005.04.23 0 0 449

Elégedett vagyok a listával. Különösen ahhoz képest, hogy teljesen vegyes korosztályt és társadalmi státuszú embert képvisel.

Gyanítom, hogy a végeredmény nem az én választottam lesz, de így is jó.

Szerintem jelen van a kortárs irodalom a világ- és a magyar irodalomból egyaránt: Esterházy, Nádas Péter, Vámos Miklós, Kertész Imre, Závada Pál, Faludy - Heller, Kundera, Eco, Márquez, stb.

A magyar kedvencem nincs benne a listában, de rájöttem, hogy micsoda remekművek pl. az Iskola a határon, Az ötödik pecsét - szóval tudok majd választani a százasból.

tomajer Creative Commons License 2005.04.23 0 0 448

Az, hogy 150-ből, csak 78-at olvastam, még hagyján.

De hogy van vagy húsz, amiről még csak nem is hallottam:-(

Van mit bepótolni!:-)

Devil Inside Creative Commons License 2005.04.23 0 0 447
Nem tudok versenyezni veled, én mindössze 62 darabot találtam, annak is egy része gyerekkoromból ismerős. Aztán van néhány bizonytalan, mint A kicsik Lőrincz L-től, vagy a 10 kicsi néger Agatha Christitől, fogalmam sincs olvastam-e pont ezeket, abban az időszakban, mikor még nem untam meg halálosan Leslie L. Lawrence sémáit. Van akitől sokat vagy mást olvastam, pont a bekerült könyvet nem: Remarque, a Szerelem és halál órája nagyon ütött, de lehet hogy olvastam a Diadal ív árnyékábant is? Arról szól, hogy bevonulnak Párizsba a németek, aztán... passz. Hellertől is csak az Isten tudja volt meg.

!!!Kultúrsznob veszély!!!

Azért elég röhejes egy olyan verseny, ahol A két lotti, Tom Sawyer küzd az 1984-gyel vagy a Szerelem a kolera idejénnel. Az iskolai kötelezők, kb. ugyanolyan szintű, de nem tanított művekkel. A láthatatlan ember vs. Esőisten siratja Mexikót. Agyonmarketingelt amerikai szerzők "történelmi" művei vagy inkább bestsellerei, szemben ebben a témában sokkal otthonosabban mozgó európaiakkal: Ken Follett A katedrális vs. Mika Waltari Szinuhe, Da Vinci kód vs. A rózsa neve. Ahol nagy könyv lehet az Emil és a detektívek, miközben egy darab Stanislaw Lem könyv sem került be a 150-be, se a Solaris, se az Éden, se más.
Szóval örülök, hogy van egy játék, ami igyekszik növelni az olvasás presztízsértékét, de ne kelljen már elolvasnom a Bambit, hogy szóba álljanak velem az emberek... (Vavyan Fable-t és Stephen Kinget sem vagyok hajlandó többet olvasni, bőven elég volt az a 2-2 könyv amibe anno belefutottam.)

!!!Kultúrsznob veszély vége!!!
Előzmény: Hayloft Ezekiel (442)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.23 0 0 446
Bejutott a legjobbak közé mind a két könyv, amit jelöltem.
Druon: Az elátkozott királyok
Wass: A funtineli boszorkány
Magdi60 Creative Commons License 2005.04.23 0 0 445
Mit mondott Churchill?
"Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam."

Ennyit erről.

(Az eredményt azért ne vegyük majd kőbe vésett dolognak.)
Előzmény: pepanka (444)
pepanka Creative Commons License 2005.04.23 0 0 444

Igaz viszont, hogy így, majd amikor a végén kimondják az eredményt, hogy tehát, Magyarországon a ... - és nem azt fogják mondani, hogy az emelt díjas telefonálók és SMS-ezők között ... a Nagy Könyv : X

És kik veszik természetesnek, hogy ez az lejárás, mármint kik szoktak hozzá, hogy emeld díjas SMS-ben (ki)szavaznak...?- na azért csak nem az a réteg dönt efföllött is, leglaább is reméálem.  

Persze, innentőlkezdve hiába van benne Hamvas Karneválja, Sánta Ferenc Ötödik pecsétje... a külföldieknél meg két kötettel is Marquez, vagy például József és testvérei Manntól.

Nekem sem tetszik a lista. Nem tetszik, hogy a Harry Potter teljes mellszélességgel kéviselteti magát.

A kötelezőkről meg annyit, hogy különválasztanám, azt aki mondjuk a Tüskevérra szavazott,  (erre rosszmájúan azt mondanám, hogy akkor olvasott utoljára kötelezőt), és más pl a Bűn és bűnhődés, és ha valaki azt jelölte.

Aki azt írta, hogy hiányolja  a mai irodalmat, részletezné, hogy mit hányolt? Engem érdekelne. (Tudom magamról, hogy nem vagyok otthon a jelenkori irodalomban, ezért is érdekelne.)

Panka

Előzmény: Magdi60 (443)
Magdi60 Creative Commons License 2005.04.23 0 0 443
Ez egy játék, és kompletten vették meg a licencet, úgy kell csinálni mindent, ahogy benne van. Szerintem legalábbis, mint ahogy a tv2 Naplója, ahol már számtalanszor elnézést kértek az emelt díjas szavazás miatt, de előírás.
Egyébként, nyerni is lehet valamit, s az esély sokkal nagyobb, mint pl. az ötöslottón, ahol kb. 1 a 44 millióhoz.
Igaz viszont, hogy így, majd amikor a végén kimondják az eredményt, hogy tehát, Magyarországon a ... - és nem azt fogják mondani, hogy az emelt díjas telefonálók és SMS-ezők között ... a Nagy Könyv : X
(Az MTV a játék előírása szerint jelentkezik a hozzá tartozó műsoraival is.)
Előzmény: Hayloft Ezekiel (442)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2005.04.23 0 0 442

hát ott van Dan Brown meg a potter :))) az semmi? :))

Egyébként meg miért is kellene nekem emelt díjas sms-ben szavazni???

(stílszerűen:) a nyomorultak!

Ez elvette a kedvem. Maradok az olvasásnál.

150 könyvből 109-et olvastam, még Vavyan Fablét meg a Lőrincz L. Lacit is :))

Előzmény: Micuir (440)
Magdi60 Creative Commons License 2005.04.22 0 0 441
Á, nem rossz az!
Az egyik tippem benne van. Ennyiből azért lehet választani. Szerintem.
(De vigyázzatok: két különböző telefonszámot sikerült megadniuk, a lista elején van a jó, a végén egy másik, ahova nem megy el az SMS.)
Előzmény: Micuir (440)
Micuir Creative Commons License 2005.04.22 0 0 440
Mi a véleményetek a 150-es listáról? Én csalódtam, mert kb. a fele kötelezô olvasmány. A mai irodalom meg nincs sehol!
Magdi60 Creative Commons License 2005.04.22 0 0 439
(Az előbb a tv2-őn nem volt egyáltalán szimpatikus nekem ez a Coelho.)
Előzmény: haramati (437)
pepanka Creative Commons License 2005.04.22 0 0 438

No, én be tudok menni a fórumokra, csak rohadt lassú az egész oldal, mondom, nem ekkor a kapacitásra készültek, biztos. Még ma is látom, írják folyamatosan, hogy most regisztálták magukat.

(Bár éjjel idegesítő volt, mikor úgymond más nevén jutottam be - promléma leírását lásd aljább, másoknál - és gyorsan írtam az üzenőfalra, hogy valami baj van, sőt, hogy ezek személyiségi jogi promlémák, és először fenn volt az üzenőfalon, utána meg eltünt, törölték, mintha aki a felelős volt, nem akart volna saját hibájával szembesülni, de ma már minden rendben megy)

Panka  

Előzmény: haramati (437)
haramati Creative Commons License 2005.04.22 0 0 437
Kb két napja nem tudom megnézni, a Coelho topikot, hogy kidühöngjem magamat.

Az a hír röppent fel ugyanis, hogy PC szombaton dedikál. Ennek mindenki nagyon örült.

Köv hír: csak 150 kiválasztottnak.

Erről tudtok ti valamit???
Előzmény: pepanka (436)
pepanka Creative Commons License 2005.04.22 0 0 436
Ahogy elnézem, totális káosz van az oldalon, örülnék, ha megszüntetnék a visszásságokat, már csak a saját maguk érdekében is.
Devil Inside Creative Commons License 2005.04.22 0 0 435
Mégis. Asszem nyitok erről egy topicot.
Előzmény: Devil Inside (434)
Devil Inside Creative Commons License 2005.04.22 0 0 434
Mostmár legalább nem tudok belépni. Ez legalább adatvédelmi szempontból megfelelő megoldás.
Előzmény: Devil Inside (433)
Devil Inside Creative Commons License 2005.04.22 0 0 433
Most kezd eldurranni az agyam.

Háromszor regisztráltam magam, különböző nickeken, utána megpróbálok belépni és sikerül is, de valami tök ismeretlen ember adataival vagyok bent.

Adatvédelem meg a f@szom....

(Azért regisztráltam újra, hátha a béna rendszer elfelejtett szólni, hogy van már olyan nick, de az üzenetekből úgy tűnik kipécézett embereket és mindenkinek az ő adataikat mutogatja a sajátjuk helyett.)
lollipop Creative Commons License 2005.04.21 0 0 432
Amúgy én simán szavaztam még múlt héten. Semmi probléma nem volt.
Sőt, fel kellett vetetnem a kedvenc könyvemet a listára, és az is áfutott vagy 2 nap alatt : )
szóval no problem
lollipop Creative Commons License 2005.04.21 0 0 431
"Más. Volt már téma - egészen biztosan volt, csak nekem kerülte el akkor a figyelmemet - hogy a jutalompontokat miért bögrére és pólóra lehet beváltani, miért nem valami komolyabb dologra? Kicsit furcsállottam."

esetleg egy könyvre?? : ))
Előzmény: pepanka (430)
pepanka Creative Commons License 2005.04.21 0 0 430

Szerintetek miért?
Nekem ez gyanús.

Nekem is.

Mert lehet, hogy én kivételezett egyén vagyok. Lehet, hogy nekem protekcióm van, lehet, hogy én is résztveszek ebben a nagy és gonosz összeesküvésben, egy merényletben, mit az olvasni szeretők ellen készülnek elkövetni, nekem ugyanis sikerült tegnapelőtt.

(Na igen, nem hamarkodtam el.)

Az viszont vitathatatlan, hogy most valamiért nem tudok rámenni az oldalra. Állandóan "a kiszolgáló nem megjeleníthető" jön be, de hát ez hányszor előfordul weblapokkal. Ettől én még nem képzelem, hogy valami átverésről lenne szó.

Más. Volt már téma - egészen biztosan volt, csak nekem kerülte el akkor a figyelmemet - hogy a jutalompontokat miért bögrére és pólóra lehet beváltani, miért nem valami komolyabb dologra? Kicsit furcsállottam.

Panka. 

Előzmény: jucó1 (429)
jucó1 Creative Commons License 2005.04.21 0 0 429
Ma akartam szavazni kedvenc könyveimre.
Hát ez a szavazás kész átverés!
Az adataimat a regisztráció során még csak begyűjtötték, de aztán semmi nem történt.
Egyszerűen nem lehet szavazni.
Szerintetek miért?
Nekem ez gyanús.
andzsin Creative Commons License 2005.04.20 0 0 428
Ahogy átnézegettem a listákat anagykönyv oldalon még a következők voltak olyanok, akikre a "magas" irodalom fanyalog: Asimov (és általában a sci-fi), Rowling, Dumas, K. Follett (A katedrális minden 3. embernél előbukkan), May, R. Cook.
andzsin Creative Commons License 2005.04.20 0 0 427
Érdekes dolog ez. Segítsetek mér nekem elhatárolni a "szép"irodalmat a "ponyvától". Mit szép a "szép" és mitől ponyva a ponyva? Pl. nagyon érdekes de a könyvlistákon nem találok Victor Hugo-t pedig az szépirodalom és nem az utolsók közül való. Viszont van sok Stephen King vagy Lőrincz L. László? Ők hová tartoznak? Vagy említhetném az egyik kedvencemet a James Clavell-féle Shogunt, ez pl. hová való?
Nell Gwyn Creative Commons License 2005.04.20 0 0 426
(Bocs, akkor nem ilyen egyszerű a linkelés.) Szóval: http://hvg.hu/kultura/20050420nagykonyv.aspx
Előzmény: Nell Gwyn (425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!