Tudni természetesen nem tudhattam, de arra gondóltam.
Nekem 3 füge fám van, kettő kiültetve, egy dézsában a pincében a leánderekkel telel.
A teleltetett füge (még fiatal) 50 db fügét termett, esetenként 8-10 dkg, és utolsó darabig mind beérett. A szabadban lévőket agyon takargatom, mégis alig térnek magukhoz, míg a dézsás már a pincében tökéletesen kezd hajtani. Min. 3 hét előny.
A papayám az egyik emeleti szobában van ablak közelében, míg a plumériám a galérián. Foglalnak egy kis helyet, de nem vészes. A felcipelése viszont nem kellemes.
Nekem a citrusokból 3 van, ami már igen méretes, a többi kisebb, így a leándereket még nem szorítják ki.
Marakujával próbálkoztam idén, hatalmasra nőtt, rengeteget virágzott, kézzel szakszerűen poroztam, de egy sem kötött!
Bocsánat bombaba, de nem láttalak, de viccen kívül nem gondóltam, hogy más is itt van néha, kettőnkön kívül.
Nálam a trópusi növények szép számmal vannak (kicsik és nagyok), a citrusok csak az utóbbi 5-6 évben szaporodtak el, mint a gomba.
Aztán van még a pluméria (igencsak méretes), aztán dézsás növények (japán naspolya, füge, leander) és végül a datolya szilva, végűl többféle kerti gyümölcstermő (mint a vörös levelű fanyarka).
Köszönöm. Én is nagyon bízom benne, hogy megmarad. Februárban már volt rajta, de lehullott ekkora méretben. Mondjuk nem is csodálkozom télen, fényhiányban.
Köszönöm. Közel 3 éves, több méteres, magról lett szaporítva, több mint 10 virág nyílott el, naponként egy-kettő.
Beporoztam ecsettel, de sajnos nem kötött. Rájöttem, hogy gyorsan meg kell szüntetnem a tápszerezést, helyette kálium lombtrágyával permetezem. Rengeteg virág bimbó van rajta és nagyon bízom benne, hogy kötni fog.
Gratulálok a virághoz. Érdeklődnék, hogy mennyi idős a növény il. magonc-e vagy dugványként lett szaporítva? Nekem tavalyi magoncaim vannak, már nagyon várom az első virágzást.
Nincs igazán magyar neve én neveztem el így. Camellia oleifera a latin neve, az olaját használják. A teaféléknek savanyú talaj kell, ezt érdemes szem előtt tartani, meszes talajban nem érdemes próbálkozni, nálam semleges a talaj, nagy gödröt kell ásni, majd savanyú tőzeges keveréket kell a gödörbe tölteni , ha nem savanyú a talaj.
Elég sok alfajtája van a sinensis teának, nagyobb levelű, kisebb fűzfaszerű stb... Nagy a szórás hidegtűrésben is, a legjobbak 6B zónát is bírnak, -18-20 fok körül. Nálam 3-4 éve van kiültetve , télen 5 réteg fátyolfólia van rajta, ami védi a sok csapadéktól is, meg a hideg széltől. -20-21 fokot kapott 2017-ben, pár levele foltosan fagyott, semmi egyéb. Sajna a rágcsálók megtúrták nyáron, és visszaszáradt, de kezd rendbe jönni, pedig szép kis bokrocska volt már.
A camellia érzékenyebb, de takarva -15 körül az is elvan még. Ha tutit akarsz akkor olajtea, most kelnek a magoncaim, az -20 fokot takarás nélkül bírja elvileg (még nem teszteltem), nálunk átlagos helyen is szép bokorrá nőhet. Mondjuk olyan mint a camellia, a habitusa, de szép virága van.