Keresés

Részletes keresés

H. E. Wright Creative Commons License 2020.01.18 0 0 1188

Szia! Érdeklődnék, hogy mi történt a köveddel, kijött végül magától? Én is úgy állok, hogy az uréterben van két kövem, azt mondták, ha nem jön ki, műtét. 😔

Előzmény: A piros tornacipős lány (1179)
H. E. Wright Creative Commons License 2020.01.12 0 0 1187

Sziasztok! Sok információt kaptam innen, most én is megosztom a tapasztalataimat. Jobb vese alsó kelyhében volt egy 7 mm-es kövem több, mint 2 évig. Semmi panaszt nem okozott, ezért bár rendszeresen ellenőrízték, nem csináltak vele semmit. Tavaly kimozdult a kő és immár a vesemedencében vérzést okozott, ezért kerültem ismét urológiára. Addigra 8 mm volt. Előzetes vizsgálatok után okt. 22-én voltam először zúzáson. 30 percig tartott és kellemetlen volt ugyan, de nem fájt. Nem tudom hányas fokozaton történt. Rögtön a zúzás napján és másnap távozott egy csomó apró fragmentum. Éjféltől másnap este 10-ig görcsöltem, semmi nem segített, de bírtam. A következő héten kedden görcsöltem megint, a No-spa és a fájdalomcsillapító mit sem ért, de ez is tűrhető volt. Csütörtöktől már a hólyagomban éreztem fájdalmat, alig tudtam pisilni, de azon segített a No-spa, enyhült a rossz érzés, könnyebb lett a vizeletürítés is. Vasárnap délután "szültem" egy 3,5 mm-es és egy csomó apró követ, utána már nem éreztem semmit.

A kontroll vizsgálaton kiderült, hogy maradt egy 5-6 mm-es darab, az uréter szájában. Dec. 3-án voltam másodszor zúzáson, ahol csak a röntgennel látták a követ. 7-es fokozat volt a legmagasabb. Ez már súrolta a fájdalomküszöböm alsó határát, de nem volt vészes. Aznap távozott 4 apró homokszemnyi darab, de több nem. Másnap elég szarul voltam, görcs ugyan nem volt, de jobb oldalt fájt mindenem és napokig émelyegtem. Azóta szinte semmi. Pénteken voltam kontrollon. A kő kettétört és elhagyta a vesémet, de még nem sokat haladt, ill. haladtak lefelé. A nagyobb darab van alul, a kisebb felül. A röntgen szerint 9 mm, de az orvos azt mondta, kb 5-6 mm lehet és van esély rá, hogy kijön magától. Két hét múlva kell visszamennem kontrollra és ha nem szabadulok meg tőle addig, akkor valószínűleg műtét lesz. 

A helyzetemet végig nehezítette, hogy az első zúzás előtt 3 nappal eltörtem a nagylábujjamat, ami igencsak akadályozott abban, hogy sokat mozogjak. Még mindig fáj, de már nem érdekel, kedden megyek zumbára (már amúgy is nagyon hiányzott). Bízom benne, hogy sikerül kiugrálni. 🤞

Egyébként kalcium- oxalát dihidrát kövem van. Nekem azt mondták ez könnyen törik.

thome2001 Creative Commons License 2020.01.11 0 0 1186

Koszonom a valaszt. Nekem most meg a veseben. Nehany napja kezdodott a gorcsoles, verzessel az elejen.

Előzmény: Törölt nick (1185)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.11 -1 0 1185

Szia. A Soten voltam én is, és a várakozási időm 3 hét volt, ami nem sok mert csak péntekenként van zúzás. És hol van jelenleg a köved? Nekem 9 mm-es volt, és két hét alatt a veséből az uréter alsó szakaszáig eljutott, és ott zúzták meg.

Előzmény: thome2001 (1184)
thome2001 Creative Commons License 2020.01.11 0 0 1184

Szia

Latom nemreg volt zuzasod. En tegnap ejjel voltam sote urologian veseborcs miatt. Azt mondtak, hogy 10mm a ko. Menjek el rontgenre es megzuzzak, addig fajdalomcsillapito, gorcsoldo. Penteken meglett a rontgen, dokinazt mondta hetfon hivjam az eredmeny kapcsan. Az lenne a kerdesem, hogy a zuzasra mennyit kellett varnod? Hosszu a varolista? A soten voltal esetleg te is?

Koszonom!

Előzmény: Törölt nick (1181)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.10 -1 0 1183

Értem, akkor tényleg nem lehetett zúzni, mert írtad előzőleg, hogy közel volt már a köved a hólyagodhoz. Remélhetőleg most még olyan helyen van, hogy zúzható.

Előzmény: A piros tornacipős lány (1182)
A piros tornacipős lány Creative Commons License 2020.01.10 0 0 1182

Szia Carle, 

nekem az orvosom kizárta a zúzást, a petefészek védelme miatt. 

Így sajnos csak a műtét maradt.

Én is szerettem volna a zúzást, hát most megyek majd orvoshoz újra, hogy mi legyen, kiderül nemsoká.

Előzmény: Törölt nick (1181)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.10 -1 0 1181

Az előző kövednél, illetve a mostaninál nem gondolkoztál zúzáson? Mert nem kell befeküdni, nincs utána felépülési idő, hanem reggel bemész, majd pár óra múlva haza mész. És pár nap, vagy hét múlva minimális fájdalom mellett megválsz a köveidtől.

Azért írom, mert először engem is műteni akartak (gerinc közeli érzéstelenítésben, endoszkópos úton, lézeres kő eltávolítás), de én inkább a könnyebb módszert választottam. Ez múlt hét pénteken volt, és azóta nagyon minimális fájdalom mellett kettő közepes méretű kőtől megszabadultam. Ha még van is bennem (bár úgy tűnik már nincs, mert panasz mentes vagyok), akkor azok is biztosan könnyedén kijönnek majd.

kgaboroo Creative Commons License 2020.01.10 0 0 1180

Nospa görcsoldót szedjed és sok-sok folyadék. Ha nem nagy a kő akkor kijön magától, csak ne stresszelj rá. Minél több jön ki annál kevésbé fogod érezni.

A piros tornacipős lány Creative Commons License 2020.01.10 0 0 1179

Sziasztok,

Egy kis vigaszért jöttem :)

Legutóbb szeptemberben estem át ezen az egész macerán,-... nekem akkor nem jött ki természetes úton a kő, műtéti eljárásra került sor. Most újra elindulhatott egy, mert ugyanazok a tünetek vannak, lekopogjam, még nagy görcsöm nem volt.

Most olvastam egy fórumon, egy turmixot, ami elvileg nagyon hatásos, el is készítettem: 1dl hidegen sajtolt olívaolaj, 1 dl sör és 1dl citromlé. Reggel és este egy fél decit ebből meginni 6 napon keresztül.

Valaki próbálta már? Már egy csuporkával megittam, mondanom sem kell, isteni finom, de most ez kevésbé érdekes. :)

Jövő héten jutok el orvoshoz, remélem, ez a köröm természetes úton zárul és nem kötök ki újra a műtőasztalon. :-(

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.08 -1 1 1178

Akkor szedd a rowatinexet, és igyál nagyon sokat. Én egy ismerősömtől kaptam egy vesekő hajtó tea keverék receptet. A lényege hogy reggel és este kell a teákat inni, de mindennap más teát.

Hétfő: Reggel: Tőzegáfonya  Este: Kukoricabajusz

Kedd:               Ánizsmag                Medveszőlő

Szerda:            Apró Bojtorján         Zsurló

Csütörtök:        Babhüvely               Galaj

Péntek:            Bodza                      Aranyvessző

Szombat:         Édeskömény            Kankalin

Vasárnap:        Gyermekláncfű         Iglice

Előzmény: entente (1177)
entente Creative Commons License 2020.01.08 0 0 1177

Nekem 11-12mm nagyságú volt a kő és a vese felső 1/3-ban zúzták össze.

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 1176

Ki fog jönni, és a kisebb darabkák már nem okoznak különösebb fájdalmakat. Bár nekem az uréter alsó szakaszában volt a kő, a hólyag előtt, és ott zúzták meg. Neked most mekkora volt, és hol helyezkedett el?

Előzmény: entente (1174)
kgaboroo Creative Commons License 2020.01.08 0 0 1175

Nem fog 2 nap alatt kijönni a összes. Pl ha a vesekehely alsó részében ülepszik le akkor csak fejen állva mozdul ki onnét. :-) 

Nekem jött kifelé másfél hónapig. Mind megfogtam.

Előzmény: entente (1174)
entente Creative Commons License 2020.01.08 0 0 1174

Igen,ezeket olvastam én is a témáról.Sajnos nekem a csokoládé a gyenge pontom,de a cél érdekében nem fogyasztokk belőle.Nekem ez volt a hetedik kövem,fél év alatt kettő és ez most betett nekem.Remélem hamarosan nekem is elindulnak a darabkák kifelé,de ez a bizonytalanság hogy mikor és hol?! Már bekészítettem magamnak gyógyszereket,biztos ami biztos alapon. Jobbulást neked és persze minden sorstársnak!

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 1173

Kalcium-oxalát vesekő megelőzésre többek között ezt írják:

"kálcium- oxalát kövek: Cél a táplálékkal bevitt oxalát mennyiségének csökkentése. Magas oxalát tartalmú ételek: például a sóska, spenót, cékla, rebarbara, zöldbab, kakaó, csokoládé, erősen főzött kávé, tea, kóla, ribiszke, málna. A táplálék mellett a szervezetünkben is keletkezik oxalát a szénhidrátok lebomlása során. Gyógyszeres kezelés azokban az esetekben indokolt, ahol a vizelettel kiválasztott különböző anyagcseretermékek mennyisége emelkedett, és ez az ürülő anyag szerint más és más készítményt jelent."

http://semmelweis.hu/urologia/2015/02/18/vesekovek-kiujulasanak-megelozese/

"Kalcium-oxalát kő

A korábbiaktól eltérően újabban nem ajánlják a kalciumbevitel csökkentését. Az étrend napi kalciumtartalma 1000–1200 mg legyen, ugyanakkor a túlzott bevitel sem kedvező (különösen akkor, ha 1000 mg kalciumot veszünk be), mert az hirtelen, nagymértékű kalciumürítést okozhat. A tejtermékekkel elfogyasztott kalcium egyenletesen szívódik fel. Kerülni kell a magas oxaláttartalmú élelmi anyagokat. Magas oxaláttartalmú élelmi anyagok: kakaópor, zellergumó, paraj, rebarbara, sóska, petrezselyem, cékla, csokoládé 40% kakaótartalommal, tejcsokoládé 30% kakaótartalommal, kávépor, sárgarépa, zellerlevél, zöldborsó, szárazbab.

Az oxalátkő kialakulását elősegítheti a C-vitamin nagy mennyiségű bevitele is. Napi 500–1000 mg feletti fogyasztás nem javasolható. Kerülni kell az állati fehérjék túlzott mértékű fogyasztását, csökkenteni kell a só mennyiségét az étrendben. Só helyett használjunk friss vagy szárított fűszernövényeket (borsikafű, kakukkfű, tárkony, bazsalikom stb.)! Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról és a rendszeres testmozgásról sem!Kalcium-oxalát kő

A korábbiaktól eltérően újabban nem ajánlják a kalciumbevitel csökkentését. Az étrend napi kalciumtartalma 1000–1200 mg legyen, ugyanakkor a túlzott bevitel sem kedvező (különösen akkor, ha 1000 mg kalciumot veszünk be), mert az hirtelen, nagymértékű kalciumürítést okozhat. A tejtermékekkel elfogyasztott kalcium egyenletesen szívódik fel. Kerülni kell a magas oxaláttartalmú élelmi anyagokat. Magas oxaláttartalmú élelmi anyagok: kakaópor, zellergumó, paraj, rebarbara, sóska, petrezselyem, cékla, csokoládé 40% kakaótartalommal, tejcsokoládé 30% kakaótartalommal, kávépor, sárgarépa, zellerlevél, zöldborsó, szárazbab.

Az oxalátkő kialakulását elősegítheti a C-vitamin nagy mennyiségű bevitele is. Napi 500–1000 mg feletti fogyasztás nem javasolható. Kerülni kell az állati fehérjék túlzott mértékű fogyasztását, csökkenteni kell a só mennyiségét az étrendben. Só helyett használjunk friss vagy szárított fűszernövényeket (borsikafű, kakukkfű, tárkony, bazsalikom stb.)! Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról és a rendszeres testmozgásról sem!"https://diabetes.hu/cikkek/hypertonia/1602/vesekovek-etrendi-kezelese

Előzmény: entente (1170)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 1172

Múlt héten pénteken voltam zúzáson, és akkor haza is jöttem. Vasárnap jött ki itthon az első darabka, ma meg a másik. Csak kisebb fájdalmaim voltak, és csak ez az egy vesekövem volt. Még nem vizsgálták be, de valószínű hogy kalcium-oxalát. Jövő héten kell majd kontrollra mennem. Bár sajnos még van kövem, de az már epe kő.

Előzmény: entente (1171)
entente Creative Commons License 2020.01.08 0 0 1171

Carle otthon vagy kórházban sikerült megszabadulni tőle? Fájdalomcsillapítót gondolom használtál.Van még köved?Bevizsgálták,melyik típus?

entente Creative Commons License 2020.01.08 0 0 1170

Nagyjából minden rendben van,kis nyomást érzek a vesém körül.Kicsit aggaszt,hogy nem láttam,nem éreztem kő vagy homok távozást.Érdekelne ki hogyan,mivel próbálja csökkenteni a vesekövet.Tudom csodaszerek nincsenek,de gyógytea,rovatinex kúra vagy amit itt olvastam HCA tabletta?Nekem kalcium-oxalát köveim voltak-vannak.

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 1169

Egyébként most szültem meg egy újabb darabot :) Egy 4x5 mm-est. Remélem ez már a vége, mert az előző, vasárnapi az 3x4 mm-es volt.

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.08 -1 0 1168

Nekem is ráírtak egy csomó dolgot a zárójelentésemre amit nem néztek meg.

Egyébként mi újság, minden rendben?

Előzmény: entente (1167)
entente Creative Commons License 2020.01.07 0 0 1167

Nekem az a fura,hogy a zárójelentésemben benne van a vérnyomás értéke is,miközben senki nem nézte meg.A jó hír,hoy most nem görcsöl és már csak rózsaszín a vizelet.

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.07 -1 0 1166

Érdekes hogy nem avatkoztak be. Nekem azt mondták egy másik kórházban, ha begörcsölök, akkor endoszkópos úton veszik ki a követ. Egyébként a mostani zúzásom előtt is ezt szerették volna, mármint endoszkópos lézeres kő eltávolítás. De én a zúzást választottam.

Előzmény: entente (1165)
entente Creative Commons License 2020.01.07 0 0 1165

Nagyon remélem,hogy ez a véres vizelet elmúlik.Doki nem is látott utána,csak kiaták a záójeentést és kész...mehetek haza.Lett vlna még pár kérdésem,de majd a kontroll vizsgálaton kiderül. A 7mm kövemet termézetes úton hoztam világra,de a kórházban kb.két nap alatt és öt fájdalomcsillapító injekció után.Sajnos a wc-ben landolt,nincs meg.

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.07 -1 0 1164

A véres vizelet ilyenkor normális, és a sok folyadék ivással egy két óra múlva kitisztul.

Egyébként az alatt mit értettél, hogy a kórházban "szülted" meg a 7 mm-es köved? Magától jött ki, vagy valamilyen beavatkozással?

Előzmény: entente (1163)
entente Creative Commons License 2020.01.07 0 0 1163

Megtörtént a kezelés. Ez az élmény nem lesz a legszebb élményem. Túl lehet élni,de azért fájdalmas dolo.Most full véres a vizeletem és mintha megindult volna a kövem vagy ami maradt belőle.Nem kellemes dolog.

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.07 -1 0 1162

A legtöbb kórházban ha a vizeleted kitisztul és már nem véres, akkor az nap haza engednek. A lényeg hogy nagyon sokat igyál a zúzás után, és ha minden renden van, akkor 2-3 órával később már mehetsz is haza, és holnap meg dolgozhatsz.

Előzmény: entente (1161)
entente Creative Commons License 2020.01.07 0 0 1161

Köszönöm a bíztatást,csak még nem igazán tudom mire észüljek fel igazán. Én már holnap mennék dolgozni,de nem ismerem a zúzás utáni történéseket.Tudom,hogy ez szinte mindenkinél egyedi,így felkészülni nem lehet erre.Na majd megírom az első tapasztalatomat is és még egyszer köszönöm a bátorítást!

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.07 -1 0 1160

Mint ahogy lentebb írtam, nekem múlt héten volt életem első zúzása, és nem volt olyan vészes, esetleg csak kellemetlen. Ráadásul előzőleg azt mondta az orvosom, hogy mivel elég kemény a kövem, ezért nem valószínű hogy sikerül szét törni. Ehhez képest már a kórházban kipisiltem kisebb darabokat, tegnapelőtt meg egy 4mm-est.

Tehát kibírható a zúzás, nem lesz semmi gond, és hamar túl esel rajta.

Előzmény: entente (1159)
entente Creative Commons License 2020.01.07 0 0 1159

Éppen itt vagyok a kórház várójában és várom a zúzást. Annyira nem lettem sajnos nyugodt. Túlélem,mint az előző 7db kövemet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!