Off: Tallózva a régi bejegyzéseket, találtam 2 gyönyörū sásliliomot nálad: a barackszínū és a mellette levō fehér megvan még? A nevükön kívūl szeretném megkérdezni, hogy cserére kapható vagy? Ha igen, majd küldök képeket a nálam fellelhetō sásliliomokról. ( e-mailem: borago70@gmail.com).
Először valamelyik magyar kerti lapban olvastam az Austin rózsák kapcsán, hogy van az egyszerűsített metszési mód, mintegy nyírt bokorként kezelve őket, sövénynyíró ollóval...mellette néhány évenként ritkító metszést ajánlanak, pont úgy mint a legtöbb lombhullató bokor metszésénél. Azóta többször belefutottam angol nyelvű cikkben, videó részletben ahol ugyanezt mondták.
Amúgy szerintem elsősorban nem a metszés az igazán bonyolult, hanem megismerni a többféle rózsacsoportot, növekedési formát, virágzási időt. Ezt pedig legjobban saját tapasztalattal, évek alatt lehet begyakorolni. De addig is nagy hiba csak egy van, amit elkövethet egy kezdő: ha fás ágakon évente egyszer nyíló rózsát jól visszavág tavasszal...s várja a virágokat.
Keukenhofban is elültetnek minden ősszel több millió tulipánhagymát,és füvesítenek,aztán következő évben előlről kezdik. Lehet a rózsakertben is így van? De,az alany is számíthat,nekem van egy óriási Fairy,oltott,és van egy pici,ami saját gyökerű dugvány. Mintha teljesen másik fajta lenne
Elképzelhető, de én már arra is gondoltam, hogy fiatalabb tövek és nem várnak velük évekig, hanem folyamatosan cserélik. Ők nem kell, hogy pátyolgassák, óvják évekig, mint mi.
Úgy látszik a magánszemélyeket teljesen le akarják építeni, mint vásárlókat. Talán egyetlen vigasz, hogy azért az utóbbi időben több olyan cég jelent meg, ahol elég sok fajta rózsát be lehet szerezni.
Valóban igazad van. Szerintem érdemes éveken át figyelni a rózsáinkat, a saját tapasztalatok nagyon sokat jelentenek.
Egyébként szívesen elmennék megnézni, hogy az Austin bemutató kertben lévő rózsákat hogyan metszhetik. A múltkor láttam egy filmet és azon a rózsák sokkal alacsonyabbak voltak, mint pl. az enyémek is, pedig már én is próbáltam alacsonyabbra venni őket. Nem sikerült. Főleg a másod és harmadik virágzásra nagyon megnőnek. Ha erőteljesebben visszavágom elvirágzáskor őket, akkor csak a virágzások közötti időt nyújtottam meg, de nem maradtak alacsonyabbak.
Ma telefonáltam Szőregre. Nem annyira tragikus a helyzet. Elfogadták a megrendelésemet 5 tőre, ami végül 2 fajta lett. Legnagyobb meglepetésemre a kitöltött megrendelőlapomat, ami szintén 5 tő volt, végül elfogadták, pedig pirossal írva figyelmeztettek, hogy csak 10 db megrendelését fogadják el fajtánként. Azt gondoltam, nem ment el a rendelés. Most itt állok 2 megrendeléssel.
Aki onnan akar vásárolni, telefonon érdemes megpróbálni. Nagyon kedvesek voltak.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Nem azt mondom, hogy nem a fajtának megfelelően kell metszeni, csupán azt, hogy ugyanazt a fajtát, nem biztos, hogy pont ugyanúgy fogják metszeni Zalában, mint Erdélyben :-) , ettől még lehet jó mindkét metszési gyakorlat.
A rózsáim valóban a 10-15 évben vannak, de azt nem írom alá, hogy nem a fajtának megfelelő metszésben kell metszeni. Én zala megye északi részén élek, ami nem olyan rossz terület rózsa szempontból. Az alföld nem igazán rózsabarát vidék. Azt hiszem, hogy a trágyázás, növényvédelem nagyobb jelentőségű lehet a rózsák életében.
Az én rózsáim még viszonylag fiatalok. 2014-ben ültettem az első töveket. Véleményem szerint, különböző kertekben, különböző éghajlaton, különböző talajviszonyok mellett, nem egyformán viselkednek még ugyanazok a fajták sem. Sok esetben a saját tapasztalat lesz az, ami megadja a választ a megfelelő metszés módra.