Egyébként külcsín-belbecs amennyire becsapós lehet, annyira nem. Ha látunk valakit, kapunk róla egy benyomást és ez nem csak arról szól, hogy kancsal-e vagy nagy-e a füle, hanem ha a kisugárzása olyan, akkor összességében szépnek látjuk, függetlenül a hibáktól. Vannak dolgok, amik sugároznak az emberről, ilyen a boldogság, a mély fájdalmak, még a bölcsesség is. Ezért beszédes egy kép is akár, és ezért alkotható valamiféle vélemény is valakiről ez alapján. Amit írsz, az okosság, intelligencia, az empátia és a tapintat, de akár a férfiasság-nőiesség is ugyanígy leolvasható. Ezzel persze nem mondtam újat, csak arra utalok, nem feltétlenül különíthető el mindig egymástól a külcsín meg a belbecs.
Szerintem mindegy mit vártál, a külsejéről senki nem tehet, készen kapjuk, mégha valamennyit tudunk is rajta alakítani. Ezért nem tartom színvonalasnak, ha valakit a külseje miatt cikiznek, gúnyolnak. A legszebb nő vagy pasi is válhat quasimodová perc alatt, elég egy baleset; gondolj erre legközelebb.
Ja értem. ;) Ne várd hogy érzelmileg túlfűtötten nyilatkozzam a szubjektív belbecs karakterisztikájáról, olvass inkább szerelmes verseket; pl. William Blake-t :)
Mittudom én? Csak úgy mondtam; de általában okosságot, intelligenciát, empátiát, tapintatot, egyfajta férfiasságot - nőiességet, korrektséget, talpraesettséget, józan észt, stb. értek alatta. Írjak esszét róla?
Most miéééér? A Woody-fijú orczázmánya szerintem kifejezetten intellektujális, Einstein meg kifejezetten szép, még ha néha kissé zilált is. d. ha hagynám! :-)
Ja, hogy Adept kit-mit képzel el szuperembernek? Hát nem tudom, szerintem csak nem gondolta át. Távol álljon tőlem, hogy azt gondoljam Zoroastro azokkal a kvalitásokkal rendelkezik, mint pl. Woody Allen; de ő például remek példa arra, hogy a külcsín nem sokat mond a belbecsről. De említhetném akár Einsteint is, akihez pl. én most azonnal mennék feleségül ha a. kérne b. élne c. alkalom adódna rá - viszont tény és való, nem ő kapta a "Superman" című mesefilm címszerepét.
A Szondi-tesztben a vizsgálati személynek hatszor nyolc arcképet kell rokonszenv és ellenszenv alapján rangsorolnia. A választásokat egy bizonyos mutató szempontjából értékelve az emberek két csoportba oszthatók. Szondi e két típust k- és p-énalkatnak nevezte el. Az előbbit szárazabbnak, rendszerezőbbnek, racionálisabbnak, elemzőbbnek, agresszívebbnek, extrovertáltabbnak írta le, az utóbbit pedig alkotóbbnak, érzékenyebbnek, irracionálisabbnak, introvertáltabbnak találta.
Ez meg nem a fényképen lévők külső - belső tulajdonásgainak összefüggésével foglalkozik, hanem azzal a projícióval, amit az ember a másik ember fényképnek láttán érez vele kapcsolatban; konkrétan, hogy szimpatikus-e neki avagy sem.