Outdowns.
Még nem kisérleteztem evvel, barátaim receptje szerint még tojásfehérjét is kell belekverni. Viszont lényeges: Hüvös, árnyékos, nyirkos helyen tartsd. Körülötte faforgács, fenyőkéreg, kaszált fű legyen, rendszeresen és állandóan nedvesen tartva.
Irj az eredményről.
Az eddigiek így néznek ki hegesztve:
Gyakorlatilag kész is.
Ajánlom Hammerite-vel festeni, nem kell alapozással vacakolni.
Az akasztós résznél én 2.5-ös villanyszerelő fali tömör rézvezetéket hajtottam a lukba, oválisan, hogy a műanyagakasztók elférjenek benne.Persze csupaszolás után.
Most jön a hajlítás.Ezt úgy csináljuk, hogy a 220-250enti hosszú darab mindkét végére teszünk egy ívet, és aztán vágjuk le a megfelelő egyenes kifutó szakaszok után készre.Ez azért jó, mert hajlításnál nem kell a végénél már csak egy rövid darabbal kinlódnunk, eszméletlen feszítőerőt kifejtve, hanem a másik felét megfogva, nagyobb erőkarral dolgozunk-könnyedén.
Szóval betesszük a köracél végét az egyenes szakaszba, a stiftek mellé, és szépen ráhúzzuk a kivágott ívre a vasat, mindig a nekünk tetsző távolságban megfogva az anyagot.Így:
És meglepődünk, milyen könnyű.Lehetőleg egymenetben csináljuk, úgy szebb ívet kapunk.Egy kicsit ki fogja magát rugni, amikor elengedjuk, ez nem is baj.
Ezután fűrészelés a megfelelő helyeken, és kifúrjuk a kinti végénél, az akasztónak egy 4-es fúróval.
Ha van hegesztőnk, akkor felhegesztjük a zártszelvény négy oldalára a négy kart.
Ha nincs hegesztőnk, akkor a karok belső egyenes szakaszainál 6.5-ös fúróval fúrunk két lukat, a végtől 2cm és 8-10cm távra.Persze úgy, hogy a lukak a hajlítás síkjában legyenek (az ívbe "nézzenek").Lukakat fúrunk a zártszelvénybe is, először egyet, becsavarozzuk a kart, majd a másik lukon átvezetve a fúrót a másik lukat is elkészítjük és ide is betesszük az átmenő anyáscsavart alátétekkel mind a fej, mind az anya alatt.
Folyt köv.
Szóval elsőre ez nehéznek tűnhet egy olyannak, aki sosem barkácsolt, de biztosíthatok mindenkit, aki el tud vinni egy 10 literes vizeskannát a kert végébe, az meg tudja majd hajlítani az íveket is.
Szükséges szerszámok: egy kézi fúrógép, egy dekopírfűrész, kézi vasfűrész.
De luxe verzióban hegesztő apparát és kisflex, hgy ne kelljen fűrészelni a vasat.
Anyagok egy függesztőhöz:3 méter 40x40 zártszelvény, 2 db 2,2-2,5 méter átmérő 12-es hengerelt (nem húzott!!)köracél.
Segédanyag: 1db 40x60cm 19mm vastag pozdorjalap hulladék, 1db 60x60cm 19mm vastag pozdorjalap hulladék.
Hajlítósablon elkészítése:a 40x60-as pozdorja két sarkát, a keskenyebb oldal mentén dekopírral vágjuk le 20cm rádiusz mentén az ábra szerint:
Ezután helyezzük rá a másik pozdorjalapra, és csavarozzuk őket össze, az ábra szerint:
Fúrjunk bele 2 db 12.5-ös lukat az egyenes szakasz mellé úgy, hogy ha bedugunk két, kis darab 12-es köracélt a lukakba, akkor pont beférjen a hajlítandó darab az íves forma és a két bedugott köracél közé.Ez a két kis köracélstift segít nekünk megfogni a munkadarabot.
Folyt köv.
Kedvenc angol kertészkönyveimben mindig a patinás cserepeket dícsérik, mert egy jó angolnak minden ami új, és újnak is látszik, az fúj. Ezért javallják, hogy az új cserepet kezeljük joghurttal, meg trágyalével, és akkor szép réginek tűnik majd, meg a moha is megtelepszik rajta. Hát lehet, hogy az ő csupanyirok éghajlatukon ez beválik, de nekem nem jött össze. (Vagy az a baj, hogy kefírt használtam?) (-:)
Mindenesetre ezzel a zöldfestékes módszerrel egész jó "mohos" cserepeket lehet előállítani, nem harsognak úgy ki a növényzetből, mint a natúrszínűek.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
egy természettől fogva ütött kopott cserép, amire nem került alapozás, hanem szivaccsal különféle festékfoltokat tunkoltam rá. (Drappot, zöldet, és később itt-ott egy pötty óaranyat, de lehet, hogy ez a képen még nem látszik.) Így már művészileg patinás... Kapott még egy kis borostyándíszt, ami nem hivalkodó, hanem beleolvad a zöld maszatokba. Jelenleg muskátli él benne.
Technológia: a cserepek 3 réteg alapozást kaptak "Gesso" alapozóval, mindegyik réteget hagytam megszáradni. Utána a levélmintákat - szalvétákból - körbenyírtam és felragasztottam dekupács (na jó, decoupage) ragasztóval. Mivel ez lakként is funkcionál, a ragasztás megszáradása után vizzel higított ragasztóval átkenegettem az egészet. És kész.
Tapasztalatok: az egész miskulancia olyan műanyagszerű bevonatot képez a cserépen, és előfordult, hogy sérülés hatására lepattan belőle.
Tipp: azóta olvastam, hogy a felületet alapozás előtt célszerű megcsiszolni smirglivel, és az alaprétegeket is az ő száradásuk után. Akkor biztos "ragaszkodóbbak" lennének.
Messze vagyok én a "mester"-ségtől, de idebiggyesztem életem első dekupácsolt cserepeit kedvcsinálónak:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Ha nekem sikerült, másnak is fog!
Ezek azért készültek, hogy a tavasszal hajtatott metélőhagymák (magyarán snittling) ne a sötétbarna műanyagcserepükben csúfoskodjanak a fehér ablakpárkányon.
Na akkor a köz óhajának engedve itt a barkácsolós topic.
Ebben elfér minden, ami kertben/kerthez kapcsolódóan barkácsolós, beleértve akár egy virágtál festést, kerítés reszelést, taligagyártást és amit kitaláltok.
Remélem outdownS és CSINNka idebiggyeszti csodálatos dekupácsolt rafinériái leírását, mert itt könnyebben megtaláljuk