AZ RER NEM JAR EGESZ EJJEL! Metrobol is csak a 14, 1, 2, 4, 6, 9-es vonalak, es abbol is csak nehany allomas tart nyitva egesz ejjel.
Szoval ajanlom, hogy toltsetek le a Noctambus terkepet (vagy masneven Noctilien) az RATP oldalarol, mert este 11 utan nem fogtok tudni visszamenni a kempingbe.
Parizsban kimetroztuk magunkat rendesen. Sztem annyira nem koszos. Nem tiszta de nem veszes es hetvegen nem is voltak annyira sokan rajta. A latvanyossagoknal viszont annal tobben. Parizsbol mar eljottunk, mar off-topic helyeken jarunk. Megneztuk Mont Saint Michel-t, -ami nagyon jol nez ki- es tobb kastelyt is a Loire volgyben.
A park nyitva van esőben is és a szabadtéri játékok is működnek, csak nem annyira kellemes, amikor sikítasz a hullámvasúton és befolyik a szádba az esővíz :-) Mi április elején voltunk két napot, mindkét napon hol kicsit esett, hol nagyon, mindig fújt a szél, de a tömeg és az időjárás ellenére nagyon élveztük, még mi felnőttek is. Csak pozitívan (ahogy már fentebb is olvashattad) :-)
köszönöm a választ!jövőheti időjárást is meg lehet nézni valahol az oldalon?:) nem tudok franciául... Illetve ha legroszabb esetben eső lenne, úgyis el tudunk menni nem? Tehát a park nyitvatart, csak gondolom azok a dolgok amik a szabadban vannak, nem működnek?! Imádkozom a jóidőért!:)
Sziasztok!Én jövőhéten megyek bnőmmel Párizsba, elsősorban Disneyland és a többi látványosság miatt.Voltam már Disneylandben Párizsban 3 éve, és volt tavaly szerencsém az amerikaiba is ellátogatni Los Angelesben :) Kérdésem az lenne, van valahol valamilyen honlap, ahol meg tudom nézni Párizs időjárását a jövőhétre? Köszönöm előre is a válaszokat :) Ill. ha kedden v szerdán megyünk nagy tömeg várható? Direkt hétköznapra időzítettük, hétvégén biztos többen lesznek:)
Meg csak kiprobalas alatt, de mar mukodik. En nem probaltam ki, mert hala istennek a gyorskassza is egybol szabad volt, pedig szombaton delutan voltunk... de ha kiprobaltam, majd referalok :))
Lehet,hogy LA -hez képest a párizsi Disneyland smafu,de aki nem jut el Amerikába,annak szerintem ez is nagy élmény. Biztos,hogy ti mindent bejártatok a Parkban?Rengeteg attrakció van.A mi kamasz gyerekeink reggeltől estig mindíg ültek valamin,és nem volt óriási sor sem.... Amikor kisebbek voltak,akkor is reggeltől estig jól szórakoztak.
Van egy nagyon jó kajálda,a Dumbo mögött.Rántott halat (is) lehet enni sült krumplival.Valami isteni....és magyar pénztárcához sem drága. Sajnos márciusban zárva volt,így mi is a sült csirkésnél ettünk.Előszőr kell blokkot kérni,-ahogy írtad -és utána kaptuk meg az ételt.
Sokan voltak,ezért időbe telt,de az ember alkalmazkodik.....úgysem tud mást tenni.Az a kérdés,hogy hagyja-e ,hogy ez elrontsa a kedvét.
Párizzsal én elfogult vagyok.Engem nem zavar ha büdös vagy szemetes a metro,mert ez is Párizshoz tartozik.Észre sem veszem.Csak élvezzük,hogy ott vagyunk.
Neked is ezt kívánom.Érezzétek jól magatokat.
Off. Ha Németországban laktok,ne hagyjátok ki az EuropaParkot.....amennyiben még nem jártatok ott.
Franciaorszagban az arak kb 30%-al magasabbak a nemetorszagiaknal. Ezert nagy a 21-es busz forgalma Strasbourgban :)) (gyk: azzal lehet atmenni Kehlbe, a nagybevasarlast intezni, ezt is csinaljak egyebkent rendszeresen).
A nagyaruhazakban estenkent; de foleg pentek-szombaton rengetegen vannak, de idot sporolhatsz meg, ha a gyorskasszahoz mesz (caisse rapide). Itt magadnak huzogatod le az arucikkeket, es te is fizetsz. En sosem megyek emberes kasszahoz. Sokan azert mennek, mert nincs bankkartyajuk, a rapidkassza meg nem mindig engedi a kp-s fizetest. Azt is tudni kell, hogy az emberes kasszaknal van ugynevezett "caisse de priorité", vagyis a terhes kismamakat es a rokkantigazolvannyal rendelkezoket elore kell engedd a sorban. Ezert is halad lassan a sor, mert van, hogy fel oraig is ott allsz, ha eppen harom kismama meg ket rokkant erkezik utanad, mindegyiket magad ele kell engedd. Ha meg ketemeletes az aruhaz; sose menj az also (elelmiszer) szintre fizetni, fent rendszeresen rovidebb a sor (igaz nem biztos, hogy van gyorskassza).
Egyebkent az Auchanban ma mar mukodik a bevasarlokocsira helyezett kis szamlalo is, ami automatikusan jelzi, hogy milyen erteku arut teszel a kocsiba, es a vegen az azon levo arat fizeted ki. Ez is gyorsitja a haladast, csak sokan meg nem ismerik, ezert nem hasznaljak. Bar azt nem tudom hogy mindegyikben van-e, itt a mellettem levoben (Okabe) van.
A Mosel volgye es Luxembourg utan tegnap megerkeztunk Disneylandben, ma a Louvre es egy kis La Defense volt. En '96-ban voltam LA-ban a Disneyben es szep emlekeim voltak de most nagyon nem jott be. Amit pozitivumkent tudok emliteni, hogy szep es 1-2 attrakcio tetszett is de a tobbseg nagyon gyermeteg. Eppen ezert a gyereknek tetszett is nekem viszont nem. Sajna az Indyre es meg 2 dologra miatta nem tudtunk felulni. Gyerekeknek tenyleg jo de felnotteknek sztem nem egy nagy elmeny bar nejem is egesz sok dolgot elvezett. Sok hinta "hasonlo" mint a pesti vidamparkban, persze a korites mas, sokkal szebb de alap ua. Nekem nagyon lehuzosnak tunt az egesz. De lehet, hogy csak azert mert mar az elejen a 12 eurot kernek a parkolasert. Bent a kajakat ki lehet fizetni, van grillcsirke is, nem csak a klasszikus junk food ahogy lentebb emlitette vki. Az innivalokat is dragalltam 2.5-ert amig meg nem lattam Pariszban, h 3-ert adjak a fel liters colat es hogy az Auchanban is 1.8. A kajaert nagyon sokat kellett sorba allni, 1 penztar es 1 kiszolgalas volt 2 sorra, a blokkrol neztek, h mit kerunk, az alapjan raktak ossze. A bejutas eleg siman ment, nem kellett sokat sorba allni. Az attrakcioknal viszont mar sokat kellett varni pedig sok helyen meg nem is ert a sor a kapukig. Fast pass persze segit de nem mindig sikerult ertelmesen eltolteni az idot. Nekem tul sok bent a bolt es tul keves az attrakcio. Gyak. azert fizetek egy csomo penzt, h bemehessek a boltokba es 2 bolt kozott kapok egy kis szorakozast is. Arnyek es pad ahova lehetne ulni alig van pedig mar a tegnapi 25 fokban is elkelt volna. Ha ennel melegebb van az mar gyilkos. Meleged van? Menj be a boltba es vasarolj. Ma voltunk a Louvre-ban es most annyira az sem jott be. :-) Iszonyat sok ember volt es iszonat meleg volt bent pedig kint ma 16 fok volt. Egyedul azt a termet klimaztak rendesen ahol Mona Lisa volt. 6 eve mar voltam a Louvre-ban, raadasul olyankor amikor ingyen volt es akkor sem voltak ennyien. Persze a kiallitas kifogastalan.
Ja, es minden mindenhol lassan megy, az Auchanban amig a penztaros lehuzogatja a vonalkodokat addig megromlik amit vesz az ember. :-) Es ehhez kepest minden draga. Mi most Nemeto.-ban elunk es ahhoz kepest is.
Kicsit osszevissza es negativ lett amit irtam de egyreszt faradt vok masreszt tenyleg igy ereztem mindent. Holnap jonnek a klasszikus Parizsi latnivalok. Remelem csak pozitiv elmenyeim lesznek.
Mondjuk ezt a prioritys beszallast (marmint a sorbol kiemelesest) nekem a multkor pont Ferihegy 2-n volt szerencsem megcsinalni visszafele jovet, es az Air France volt... Masfel oras sor allt a secu checknel...
De egyebkent en is inkabb Malev parti vagyok, plane hogy altalaban nem sokkal dragabb az Easynel. (csomaggal meg plane) Es meg ugy is, hogy egy kopesre lakom Orlytol :)))
busz a montparnassera 12,50 egy útra, én azzal mentem be mikor megérkeztem mert lövésem nem volt semmiről :) orlybus negyed óránként jár, 6,40 denfertről orlyra. ha hazafelé jöttök és esetleg easyjettel, akkor több mint 1 órával indulás előtt menjetek ki a reptérre szerintem, akkor kb időben bejuttok. legalábbis hétfőn kb húszmillióan voltak, check in 3 pultnál, aztán beszállás az összes easy gépnek a B oldalon, kb 200 méteren kígyózott a sor az átvilágító kapuig, sztyuvik időnként végigrohantak a soron és kiemelték azokat akiknek pár percen belült indult volna a gépe és előrevitték. nekem 7:25kor lett volna boarding, 7:20kor jutottam át a kapun, és akkor a 7 órás meg utána lévő gépeknek is még mindig boarding volt... én gépem is csak fél órát késett. őrület, maradok malévos meg max wizz, easy never again...
A legegyszerubb es leggyorsabb: Orlybus, 6 euroert kozvetlenul a Denfert-Rochereau-n rak le. Montparnasse-ra a Car Air France megy kozvetlenul (a palyaudvar mellett tesz le), de ez eleg draga (Orlyra nem tudom mennyi mert meg nem mentem vele, CDG-re 16,50.)
Leggazdasagosabb: 285-os busszal a Villejuif Louis Aragon megalloig (1,60 a jegy) majd innen 7es metro a Place d'Italie-ig es ott atszallni a 6-osra, a Montparnasse-ig (1,10 a jegy, vagy Pass Navigo). De ez lassabb, plane hogy a D7-es (regi N7) most teljesen fel van turva, es az alagutakat is lezartak. Viszont jelenleg az A6/B is le van zarva kifele Villejuifig, szoval szanjatok ra rendesen idot a kimenetelkor is.
Az RER-Orlyval kombot csak akkor ajanlom, ha sok a felesleges penzetek, csak az Orlyval 10 EUR egy utra kb, es akkor meg Antonybol (3. zona) RER jegyet is kulon kell venni...
Taxi teljesen felejtos, 40-50 euro a minimum, csucsidoben akar joval tobb is lehet, olyan taxiba meg plane ne uljon be senki, ami ugy kornyekez meg, mert azok a hienak. Taxidroszton viszont nyugodtan lehet taxit fogni Parizson belul, sokkal nem dragabb, mint Pesten (kb 16 euroert atvisz a varoson).
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy az Orly reptérről hogy jutok be a Denfert Rochereau vagy Montparnasse környékére a legegyszerűbben és gazdaságosan? :-)
diadalív teteje is jó, szintén olcsóbb, ott is lehet maradni bármeddig :) igazából szerintem az eiffel toronyba nem is nagyon van értelme felmenni, ebből a másik kettőből sokkal szebb a kilátás. diadalívről látszik jól a la defense is, sötétedés után szép volt.
Sokan vannak, foleg hetvegen, ha a szokokutak is mukodnek akkor a kertbe plusz nyolc EUR a belepo.
Ha valaki nem jutna fel az Eiffelre, akkor ajanlom a Tour Montparnasse-t, sokkal szebb a kilatas (latni az Eiffelt is), fedett es nyitott resze is van, kis bar is van fenn ahol nem dragaert le lehet ulni egy apérora, olcsobb, mint a torony, es legfokeppen- nincs akkora tomeg, rogton fel lehet jutni, egy lifttel, nem kell atszallni, es hatalmas a tetoterasz, ahol annyit vagy fenn amennyit akarsz (tornyon nagy tomeg eseten fel oraban maximaljak a harmadik szinten valo tartozkodast). 10 percnel meg sosem tartott tovabb feljutni. Es nagy szel eseten sem zarjak le (az Eiffelt igen).
Tegnap online megvettem az Eifel-toronyra és Disneyland-be is a jegyeket. Korrekten emailben küldték a visszaigazolást, kinyomtattam a jegyeket és így sokkal nyugodtabb vagyok, mintha postázták volna. Beszámolok majd, hogy kb. mennyi időt spóroltam ezzel. Képtelen lennék 4 órát sorban állni.
amikor mi voltunk, akkor tényleg extra sokan voltak, bent is alig tudtunk mozdulni, és messze állt a sor is, de tényleg elég gyorsan haladtak. persze hosszabb is sor is lehet akár, meg ha valakit megnyugtat, hogy megveszi előre a jegyet, akkor vegye meg.
Én (is) rendeltem az auchan .fr-ről Disneyland belépőt nagyon kedvezményesen,de azaz ajánlat csak április 30-ig volt elérhető. Most megnéztem,olyan akció van,hogy 1 jeggyel kétszer mehetsz be,csakhogy minimum 7 napnak el kell telnie a két látogatás között.
Egyébként a postás nem nyúlja le a jegyeket.Tértivevényes ajánlottan érkezett.Tehát át kellett venni....és 2 nap !! alatt itt volt.
Azonban ha az ember nagyon aggódik,köthet 2-3 euroért biztosítást is a jegyekre.(200 euronál nem sok a 2-3 ) ..de nem volt rá semmi szükség.
A Disneylandben pedig 3 perc alatt bent voltunk.
Még egy tipp: javasolom mindnekinek,aki tudja pontosan,hogy mikor menne fel az Eiffel toronyba -hogy neten foglaljon előre jegyet .Külön sor van nekik,és nagyon gyorsan haladnak.Mi március végén csupán 4 órát álltunk sorban,de rászántuk az időt.