Én pont a tüskék miatt irtottam ki. Nem csak az ága szúr, a levele is. Ha lepotyog, összefogok egyet is mással, fájdalmas élmény. Nem szeretek ketyűben dolgozni a kertben. Szeretem érezni a növények, de még a föld tapintását is. A kesztyű sokat elvesz a kerti örömködés élvezeti értékéből. Nem éri meg tartani, nem is olyan bőtermő, van egy csomó féle bogyós amit tarthatunk helyette és még finomabbak is. Volt tüskenélküli is, a fagyállóságuk megegyezik, de az sem volt bőtermő nálam.
Van valakinek TÜSKEMENTES szedermálnája ? Mennyire fagytűrő ? Nekem nagyon tüskés van, korán terem,nagyon jó ízű. Találtam egy-két kertészetben,de látatlanba nem merem megrendelni. Szedrem is málnám is van,szépen teremnek, nem tüskések később érnek mint a szedermálna. Még a vad szedertől is szúrósabb. Ilyenkor a metszésnél vastag bőr kesztyŰt viselek és teljesen külön teszem az ágakat.
Nálunk itt szeged környékén annyi a poloska, hogy a termés 1/3-a ehető. A többit fehér foltosra szívják a poloskák ha meg már pirosodik, akkor teljesen löttyedt lesz a poloskák szívásától. Egy málna szemen van, hogy 2-3 poloska is dolgozik.
Polka málnában ha van valakinek tapasztalata, akkor tud e abban segíteni, hogy miért apró szemű gyümölcsöket növeszt a bokor?
igazad van, így kell tenni...sajnos az egyik málnaimádó unokám járt úgy, hogy nem vette észre a kis poloskát a málnaszemen...órákig kellett vígasztalni, azóta semmi nem kell a kertből.
Megfogadva tanácsod, most a felhőszakadás után megnézem van e poloska a bokrokon...kicsit vizes, de legalább tiszta.
Ugyan... Megrázod az ágat, a poloskák lepotyognak, te meg leszeded a gyümölcsöt. Ha nem markolsz rájuk, nem lesz szaguk.
Én a málnát így szedem, először lerázom/lepöckölöm a poloskát, aztán leszedem. Teljesen jó, így nincs poloskaíze. Persze oda kell figyelni, ha véletlenül megfogom, büdös, akkor azt a gyümölcsöt eldobom.
leérett a málnám, csodálatos lekvárt készített a nejem..érdekes módon alig volt poloska...ennek örömére nekiláttam az érett fehér-ribizli szedésének...
Nos ahogy leültem az első bokor mellé, hozzáértem a bokorhoz, és mint a méhraj, annyi poloska jött elő...szégyen de elfutottam...
Nagyon jó! Én az első szemeken találtam poloskát, mostanában egy sincs. Tavasszal többet is fogtam a falon és erre-arra, de szerintem erősen gyérítettem az állományt.
Érik a málnám! Ennyire még nem örültem a fürtökben lógó sötétpiros szemeknek...mire is az öröm?..hát arra, hogy egyetlen poloskával sem találkoztam...a múlt évben (és előtte)oly' sok polosaka volt, hogy ehetetlen volt a málna...
....nincs poloska, itt-ott van hangya, de már mozgolódnak a tetvek -(az érő gyümölcsök miatt nem permetezek még szappannal sem)- hihetetlen eddig...