Nem tudom miért nincs elterjedve a Börner,de véleményem szerint jelenleg az egyik legjobb alanyfajta hátrányokról egyenlőre nem tudok beszámolni,talán a szárazságot bírhatná kicsit jobban.Hosszabb távú tapasztalatom T5c és SO4-ről van jelenlegi ültetvényem nagy része ezekre van oltva.Öntözetlen területen vagyok a száraz nyár egyértelműen meg tudja viselni mindkét alanyt.Érés időben nem különböznek a ráoltott nemesek viszont az SO4-en lévő tövek törzse 10 év alatt a duplája mint a T5c-re oltottaké,ezek jobban is terhelhetőek.Néhány tőkém volt 5bb-n is de ezek nem mentek semmire.
Visszatérve a georgikonra közepes növekedési erejű de a gyökérzete sokkal gyorsabban fejkődik a börnernél viszont fordítva ugyanazon idő alatt kevesebb gyökér fejlődik ezért lassabb a fejlődése de erősebb a ráoltott nemes növekedése.Nagyobb gyökértömegnél elöbb lehet terhelni a szőlőt,viszont ha mindegyik megfelelően kifejlődött már a börner jobban terhelhető erre kell oltani a nagyszemű nagyfürtű fajtákat.A talajom löszös-agyagos más területen lehetnek másféle vélemények,végül is azt kell eltalálni hogy a saját talajodon mi a legjobb!
Viszont az alanyok táblázatában nekem valami nem tiszta. A georgikon28 gyenge-közpes növekedési erélyű, az "egyéb" oszlopban meg gyorsan fejlődik. A börner közepes-erős növekedésű és az lassan fejlődik. Ezt értelmezné nekem valaki nálam okosabb legyszi?
Hosszú távú tapasztalatom még nincsen a legidősebb általam készített oltvány három éves és egyszer termett. Szépen kineveli a termést a ráoltott nemes hajt mint az őrült maximálisan elégedett vagyok vele.Szárasság tűrése nincs olyan jó mint a georgikonnak de jobbnak bizonyúl a T5c-nél.
Három anyatőkém van Börner Georgikon és T5c ezekből szedett vesszőből készítem az oltványokat pár év múlva többet tudok majd mondani.Ami nekem még tetszik a börnernél az a szép tiszta forradás amit képpel illusztrálok is egy általam készített oltvánnyal amit tavaly készítettem és márciusban a helyére ültettem.
Üdvözlök mindenkit.Végigolvastam a topikot és szeretnék köszönetet mondani a kérdezőknek és a válaszolóknak egyaránt.Rengeteget tanultam ,mondjuk így egy hét alatt lezvarva kicsit tömény,ülepednie kell ,viszont a millió kérdésem napról napra fogyott. Rebrik és Kulicz urak videóit megnézve kedvet kaptam hogy talán ez még nekem is sikerülhet.Pár tőkém van csak ,legmodernebb fajtám a télen beszerzett két Néró, többiek eredete a történelem homályába vész.Innen szeretnék majd segítségetekkel javulni. Az idei évet tapasztalatszerzésnek szánom .Sikeresen szereztem vesszőket Néró és Szőlőskertek királynője fajtákból idén ezekkel gyakorlom,ismeretségi körömből más fajtákra nem tudtam szert tenni , remélem gyakorláshoz ezek megfelelőek. Köszönöm önzetlen segítségeteket rendkívül sokat tanultam.
Kár volt vele bajlódnod ,elég lett volna ledugnod a Viktor vesszőt egy diszperzites vödörbe ,földnedves jó minőségű palánta földbe ,ráhúzni egy fólia zsákot .
Azóta gyökered ,és hajtásod is van 40 nap alatt .
Még meleg se kell hozzá , elég az előszobában a földön .
A legfontosabb 2 hónapig nem szabad locsolni a fólia alatt .
Utána áprilisban mehet ki a vödör a napra a fólia marad rajta ,talán nagyobb légtérrel ,az nem árt .
Én csak ősszel ültetem ki mikor már befásodtak a gyökerek ,mert hajszál vékony fehér gyökerekkel kiültetni felelőtlenség .
Ha már kézben oltunk ,azért bonyolítjuk ,hogy vad alanyra kerüljön ,ami 40 centi hosszú ,hogy a gyökerek jó mélyen legyenek ,az oltás forradás pedig a talaj fölé kerüljön , nehogy legyökeresedjen .
Én a vízben gyökereztetést nem szeretem ,mert mint nálad is látszik megduzzadt elfeketedett .
Ez a rothadásnak az egyik jele .
A kézben oltás után , 30 napra egy 27 fokos párás közegbe kellett vol,a 27 fokon tartani a vesszőket ,hogy a kalluszosodást elősegítsd .
Becsomagolod nedves ronyba vagy újságpapírba majd fekete fóliába ,felteszed a fürdőszobában vagy a konyhában a szekrény tetejére .
30-40 nap után ráértél volna kigyökereztetni .
Te ezt most megfordítottad előbb gyökér ,utána ima .
Jó játék, amit csinálsz, de akkor már komolyan kéne csinálni, hogy használni is tudjad az eredményt. Nekem eddig nem volt jó megoldás kézben oltásra, mert extra körülmények kellenek az oltványoknak, hogy forradjanak.
Egyébként ki kell ábrándítsalak, a Rizamat nem alany, hanem egy v.vinifera fajta, így sok haszna nem lesz. Egyébként a szabvány oltvány valahol 40-50cm hosszú valódi alanyvesszőt tartalmaz (bár már asszem rövidebbeket is csinálnak). A nemest a rügy alatt 1-2 cm-el vágják. Egyébként ennyi idő után legalább 5-10cm gyökérzetnek kéne lenni....
Szeretném megmutatni hogy néznek ki a kézben oltások 24nap után,rizamat alanyra oltottam rá a viktort és ilyen szépen begyökeresedtek vagyis kezdenek nagy erővel gyökeresedni én ebben az állapotában szoktam kontínerbe kiültetni a csemetéket és ezután újra meleg helyre rakom ami kb 24-27cfok közt van tapasztalatom alapján fajtától függetlenül a kiültetés után 14-17 nap között már szép gyökérzetet lehet látni!
Ez a kézben oltás tényleg nagy pontosságot és erős kötözést igényel de meghálálja a ráfordított erőt és időt is!
Az lenne a kérdésem hogy kb mikor kezdenek a kézben oltott csemeték oltásainak rügyei kihajtani valakinek van valami kb ideje???
Sajnos nagyon becsapós tud lenni, mert tapasztalatom szerint jártam már úgy hogy azt hittem hogy sikreült a kézbenoltás szép gyökere lett az alanynak és a nemes is szépen körbenőtt de sajnos a nemes oltvány az nem hajtott li még 35nap után sem,de a alany gyökerei nagyon szépen nőttek teljesen átszőtte a kis födlabdát a kontinerben de még sem hajtott ki a rá oltott nemes!!
Mikorra várható hogy a kézbenoltás megmutassa magát,és ha véletlenül nem hajtana ki mégis csak akkor a gyökeres alanyra mikor lehet újra rá oltani valami más fajtát vagy éppen ugyan azt a fajtát ami rajta volt???,
az ilyen utó oltásoknak hány (%)a sikere van e valaki aki ezt az utó oltást gyökeres alanyra elvégezte és sikerült is ???
helló a renina nagyon finom és édes 105-110napra érik nagyonszép sárgás szine van és tőkén tartható sokáig csak érés közben már hálózni kell a fürtöket mert a darazsak imádják !!
Oltáskor általában arra kell odafigyelni , ha nem vadalanyba hanem esetleg nemesbe oltanak ,hogy lehetőleg az oltott szőlő színe ,megegyezzen a beoltott tőkén lévővel .
Ezért én szétválasztottam 3 színre ,sötét , világos ,és piros színekre .
Nálam sok tőke 2-akár 3 fajtát is terem .
Láttam egy videón eyg érdekes módszert ,dróttal elköti a tőkét 6,8 centivel a vágás alatt .
Behasítja ,beleüti az ékeket a két szélén .
Teljesen lekeni vízbázisú fa sebkezelővel még középen is , ami teljesen beszárad egy nap alatt .
Csak a szemek maradnak ki .
Nem használ semmilyen kötözőanyagot .
Egy magyar tanár mutatja az egyetemi diákjainak ,ha jól emlékszem .