Bár most már mindegy, mert ma délelőtt (szociológia vizsga után) beugrottam a Kassák L. u.-i boltba (a József Attila színház mögött, az Árpád hídnál) és vettem egy gyönyörű kis pofa leógekkó-nőcit! :-) Csak 7500 Ft volt... a hímem kisebb volt, mikor idekerült hozzám.
Van még ott ilyen méretű nőstény, egy nagy terkóban vannak ömlesztve a kicsik, meg a pultba épített terkóban van egy kifejlett pár (csak együtt eladó, jó drágán... valami huszonezer Ft... úgyhogy azt hagytam).
Vettem még kerámiás fűtőelemet is, amit normál izzó-foglalatba lehet betekerni, valamint sivatagi sáskákat zabának.
Nekem válaszolt, de én drágállottam a dolgot. Kecskeméten tudok egy tenyésztőt csak még mindig nem jutottam el odáig h beszéljek is vele.:) Pedig a pénzem már gyűlik rá. Lehet ma este fel is hívom, ha nem felejtem el. alphának is kell nőstény úgyis! Ha van a csávónak akkor hozzunk el majd Neked is?:)
A kis Pictusom kb egy hete tűnt el:(( Szerintem elszökött:( Laminált padlóból van csinálva tető a terráriumra és a sarkán van vágva egy kis luk, ahol kivezettem a talajfűtőt és ott volt rajta egy hörcsögös terrárium is h lenyomja, csak ugye h takarítottam a hörcsi terkót stb mozgott picit a laminált padló és így nagyobb lett a sarokban a lyuk..azon simán kitudott bújni:( Keresgéltük, de akár egy tűt a szénakazalban:( Ráadásul a Pictusok nem raktároznak:( Pedig nagyon szerettem a Pictust! Annyira egy klassz csávó, de komolyan! Állatira okos kis dög. S nagyon tetszik az a szép nagy feje és a nagy szemei. Jólenne azért élve megtalálni. Egy kereskedésben is láttam egy kis pici terráriumban összerakva Pictust és Leót, azok sem bántották egymást így már nem gyanakszok a Nagy hímemre..meg sztem nemtudta volna teljesen megemészteni így találtam volna árulkodó jelet.
Pettyes csótány-t tudnék szerezni, az pici s nemhiszem h reagál valami kellemetlent..inkább a vékony kitinpáncéljával szemben van kivetnivalóm..ha már egy kifejlett fekete tücsöktől is megbetegedett a gekkóm. Viszont a környéken sehol sem lehet kapni tücsköt!:((((
Persze, mondtam az eladó csajnak, h ez így nemjó ám. Fűteni kellene rájuk. Állítólag pár napja mondta nekik a főnök h tegyék át ebbe a fűtésmentes terráriumba őket. De szegény árus fél minden ottani állattól. A hörcsögöket pöckölte, gekkót megnem fogná. Én ide jelentkeztem melóra a nyáron, mondtam a főnöknek h én megfogok bármilyen állatot és órákig tudok beszélni bármelyikről..de végül nemkellettem Neki. Helyette olyan alkalmazottjai vannak akik nemtudják h mi van a boltban, állatokról szinte semmit nemtudnak és félnek megfogni őket. Ki vásárol szivesen olyan helyről Pl.: hörcsögöt ahol pöckölik őket? De hát a főnöknek elég ha kereskedelmije van vkinek..nekem meg az nincs:P
Jah, és mondtam az eladónak azt is, h ne sokáig tartsák együtt a két hímet, mert rövid időn belül elérik az ivarérettséget és akkor már nemfognak békésen egymás mellett alukálni.
Jah, van még egy dolog ami felnyom idegileg! Ez egy kereskedésben volt, ahol még aznap voltam.. Azt tapasztaltam h azért mert tudok pár dolgot az eladásra kerülő állatokról, ezért hülyének néznek. Angóra aranyhörcsögöt kerestem s mindegyik boltban elmondtam h hosszúszőrű aranyhörcsög, néztek rám hülyén, mondom angóra..megint hülyének néztek, mondom teddy..semmi reakció..mondom olyan aranyhörcsög aminek hoszabb a szőre mint az átlagosnak. Nah, itt rájöttek h mit is akarok, de közben úgy néztek rám mintha minimum valami fertőző nyavajám lenne.
Jah, és volt ahol gekkóként csak a Leopárd gekkót ismerték..tehát az h "gekkó" csak a Leopárd gekkót jelenti.:) Mind1:) Persze énsem tudnék beszélni a horgászásról v az autó felépítéséről, mert nem rértek hozzá, de ha már olyan helyen dolgoznék, csak utána néznék az alapabb dolgoknak.
Pedig a csótányról volt már szó, de nem tudom... próbáld megnyomogatni kicsit, ha vmi csúnyát válaszol (büdös lesz, spriccel, vagy nemtom :)), akkor ne add, de ha nem kemény a háta, akkor megpróbálhatod.
Szerencsétlen állatokról: Gondolom nem direkt teleltetik őket, hisz gondolom nem is tudják mi az. A farkuk talán azért ilyen vastag, mert hidegben lassabb az anyagcsere, és ha emelett rendesen kapnak kaját akkor híznak. De mivel a hideg sehogyse jó, azért jó lenne ha valaki jelentkezne :(. Én sajnos nem tudom most sem elrakni sem megvenni... 1 év múlva kelleni fog egy fiú, de most nem fog menni.
Szóltál valamit a kereskedésben, hogy jó lenne ha normálisabban tartanák őket?
Más: Egy kereskedésben láttam két nagyon szép Leopárd gekkót. Azon meg sem lepódtem h nemtudták a nemét s én néztem meg, mert nem először fordul elő.:) Viszont..mindenféle fűtés nélkül tartják őket. Ami ront a helyzeten h mind a kettő hím, szerintem és már olyan félévesek múlhattak. Ami annyit jelent, h ha elérik az ivarérett kort akkor valószinüleg durván egymásnak mennek majd. Elképzelhetőnek tartom h mind a kettő gekkó yellow színváltozat, farkuk jó vastag így még egészségesnek tűnnek, de mikor kivettem Őket, mind a kettő állat jég hideg volt s levoltak lassulva. Ha esetleg lenne rájuk 100%-osan vevő, akkor én elhoznám őket s addig jó meleg terráriumban tartanám Őket. De vevő nélkül nem merném elhozni őket és sajnos az árukat sem tudom. Olyan 8000Ft és 13.000Ft közé saccolom..
Megtaláltam minden szükséges eszközt hogy meglegyenek a képek az új terrárimról, úgyhogy meg is mutatom, plusz egy ma lekapott sarokban gubbasztós és elindulós :)
A háttérrel kapcsolatban: én cementből és színes fugázóból csináltam, azt kentem a nikecellre. Meglehetősen tartós - és dögnehéz. A következőbe fogok keverni perlitet: kevesebb anyag kell hozzá, könnyebb lesz és ugyanolyan tartós.
A Lygokkal kapcsolatban: a nálam szülöttek egyáltalán nem félénkek, sőt. Figyelnek, érdeklődnek, nem futnak el, az ujjadról nyalogatják a bébipapit. A legnagyobb az, amikor hat szempár figyeli egy terkóból, mikor jön a kaja :)
Nálam így télen csak tücsköket kapnak és bébipapit, mindkettőt vitaminozva.
Vastag bambuszt én a Kőbányai úton vettem a kertészetben - hosszú rudakban lehet kapni különböző vastagságúakat. Fűrész erősen ajánlott :)
Már az előző kis kuckó is gipszből volt, meghát a szobámat is be kellett villanyszerelni anno, azt se tapétaragasztóval csináltuk :P. A fali virágtartóról letettem, akkora kellett volna, hogy az már otromba nézett ki. Marad a földönvirág :). Karácsony után itt lesz a fényképezőgép, úgyhogy akkor tudom csak megmutatni. De már ma kész lesz, egy gyors hőmérséklet teszt, és mehet a gyík :).
OK, végül is mindenki próbálkozhat, hátha pozitív hozadéka lesz... aztán a következő terráriumomat én is gipszelem majd :-)
Ha gipszet választasz, arra figyelj, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget keverj be, mert mire a végére érnél egy nagyobb terráriumnak, megköt (jóval gyorsabban, mint a csemperagasztó).
Igen, Wiki nekem is megmondta hogy miből van, mondjuk én ebből azt vontam le, h barátibb anyag, persze enni azt sem jó, és végülis ez az aggályos része a dolognak. Holnapig még eldöntöm, addig szárad a szilikon a nikecelen, de már szépen körbe van légfúvózva, vadregényes párkányok, háttérbe épített "virágcserép". Sajna nincs itt a fotómasinám, de majd a végeredmény mindenképp fent lesz :).
A gipsz "megevésre" semmivel sem természetesebb anyag... kalcium-szulfát (CaSO4ˇ2 H2O). Az én gekkóim már vagy 7 éve tapadnak a csemperagasztós háttéren, néha rágcsálják is (ilyenkor beteszek egy szépiacsontot a nősténynek), de semmi bajuk nincs tőle...
A gipsz talán annyiból jobb, hogy a levegőből felveszi a nedvességet, ha sok van és leadja, amikor kevés (erre mondjuk valamilyen szinten képes szinte bármilyen porózus háttér-kitöltő anyag...), tehát párásság-szabályozó szerepe is van.
"A gipszet azért nem favorizálom annyira, mert egyrészt viszonylag gyorsan megköt, másrészt pedig túl "rideg". A fagyálló csemperagasztó vált be nekem leginkább (iszonyat "drága" ez is, vagy 1500-2000 Ft 25 kg...)"
A csemperagasztóra ami itthon van épp (JUB Akrinol) mindeféle figyelmeztetés van, hogy irritáló, bőrrel érintkezve jajjderossz lesz, ne nyeld le mert felfordulsz, ilyesmi, Dolgoztam már csemperagasztóval, nyílván semmi bajom tőle, de azért ha évekig ottvan a geki emellett, rajta, akkor az vajon nem árt neki? Gipsz az elég természetes anyag ezzel szemben. Valószínű ezt használom inkább, de azért kíváncsi vagyok mit mondassz erre.
Js éd még egy kérdés :P A Lygo-kat mivel eteted? igazából nincs gondom a tartással, csak hátha megtudok valami mást amit én nem tapasztaltam eddig :D csocsi
Kösz szépen. Az enyém is nagyon félénk, pedig már 14 hónapja boldogítjuk egymást... Amik fogságban születtek azok is olyan félősek nálad? Az új jövevény pontosan milyen phelsuma? Másik kérdés : olyan vastag bambuszokat honnan szerzel be? üdv
Mindkét Lygo-s terkót elölről tudom megmutatni, a többi oldal le van télire szigetelve.
A szegényesebb az eredeti szülőké, akik állítólag vadon lettek befogva. Igaz vagy sem, de életük legnagyobb részét benn töltik a bambuszokban, ha ki is jönnek egy kis időre és megjelenünk, vegytiszta pánikkal menekülnek vissza. Ennek ellenére ma reggel a nősti hagyta, hogy portré készüljön róla.
A másik terkó a leszármazottaké, előtérben általam nevelt citrusok, hogy a legkisebbek el tudjanak bújni a levelek közt.
A citrus egyébként nagyon jól bírja a terkóban. Én Dracenea-t nem tennék be, bár nagyon dekoratív, nem hiszem, hogy a klíma megfelelne neki, nálam a szobában szépek. És ha a levele megtörik fehér, tejszerű anyagot választ ki, nem tudom, hogy mérgező-e, de jobb a biztonság.
MEDITERRÁN ÉS MÉRSÉKELT TIPUSÚ ÉLŐHELYEK NÖVÉNYEI. Aki ilyen jellegű terráriumot rendez be számíthat rá,hogy az élőnövény berendezés itt a legproblémásabb.Ugyanis az itt felsorolt növények teleltetést is igényelnek,hűvös de világos helyen. Acacia armata-AKÁCIA,hazája Ausztrália;jól tűri a metszést Callistemon citrinus-KEFEVIRÁG,Délkelet-Ausztrália;savanyúközeget igényel Capparis spinosa-KAPRICSERJE,Földközi-tenger partvidéke;jó szárazság tűrő Dracaena draco-SÁRKÁNYFA,Kanári-szigetek;hazájában hatalmas fa de fiatal egyedei alkalmasak terráriumba Metrosideros excelsa-DÉLIMIRTUSZ,Új-Zéland;tarka levelü változata dekoratívabb Myrtus communis-MIRTUSZ,Földközi-tenger vidéke Olea europea-OLAJFA,Földközi-tenger vidéke Passiflora caerulea-GOLGOTAVIRÁG,Dél-Amerika;kúszócserje gyönyörű virágokkal Rhapis excelsa-BOTPÁLMA,Kina,Japán;bambuszhoz hasonló habitusú Yucca elephantipes-TÖRZSES PÁLMALILIOM,Mexico;túlöntözésre érzékeny
SIVATAGI,FÉLSIVATAGI élőhely növényeivel.: Adenium obesum-SIVATAGI PALACKFA-Apocynaceae,hazája Kenya,Tanzania igen dekoratív többféle virágszínben ismert Aeonium arboreum-SIVATAGI PÁLMA-Crassulaceae,Kanári-szigetek ill. elvadulva mediterrán régiók;számos változat kapható,vőrős levelű,törpe növésű stb Aloe cooperi-ÁLOÉ-Liliaceae,Afrika és Madagaszkár;általában levélrózsás v. törzses alakban létezik Ceropegia sandersonii-GYERTYAVIRÁG-Asclepiadaceae,Dél-Afrika kúszószárú különleges virágaival díszít Cissus cactiformis-KAKTUSZSZŐLŐ-Vitaceae,Afrika;bármilyen fura de a nálunk is termesztett szőlő rokona Crassula falcata-SARLÓLEVÉL POZSGA-Crassulaceae,Dél-Afrika; szürkés-zöld levelei szinte két dimenzióban nőnek,rajta kívül nagyon sok Crassula faj alkalmas lehet egyéni izlés alpján Euphorbia sp.-KUTYATEJFÉLÉK-Euphorbiaceae,Afrika és Madagaszkár;rendkívül változatos megjelenésű család.!FIGYELNI kell a tejnedvre érzékenyeknél! valamint egyeseknek horrorisztikus töviseik vannak felsorolok néhányat ami a legalkalmasabb lehet:E. infausta,E: neohumbertii,E. pachypodioides,E. tirucalli,E. xylophylloides Gasteria brevifolia-GASZTÉRIA-Liliaceae,Dél-Afrika;kissé az Aloe-khoz hasonló,de levelei egymással szemben állók Kalanchoe beharensis-KORALLVIRÁGOK-Crassulaceae,Afrika és Madagaszkár;kemény erős levelű faj.A nemzetségen belül több faj is alkalmazható. Operculicarya decaryi-TRÓPUSIDIÓ-Anacardiaceae,Madagaszkár;jó OKÉ az én anyámat,hogy ilyen latin neveket írok,ám ez igen fontos faj főleg kaméleon tartók számára.Nálunk általában bon-sai ként árusítják. Pachyphytum compactum-POZSGACSERJE-Crassulaceae,Mexico;zömök termetű,tojásdad-húsos levelű szürkés v. zöldes árnyalatú. Senecio stapeliaeformis-KORBÁCS AGGÓFŰ-Asteraceae,Dél-Afrika;ttövistelen kaktusz benyomását kelti,vannak leveles rokonai amik szintén használhatók. Tradescantia navicularis-SIVATAGI PLETYKAVIRÁG-Commelinaceae,Peru;lényegében az ismert pletyka apró pozsgás változata.
Na igen, valami ilyesmit akarok én is. És pont az exoterra katalogus alapján jöttem rá, hogy kell ilyen nekem :). Most egyelőre nézegetem hogy reagál az infra és az éjjeli lámpára Drazsé, aztán kitalálom hova menjen a lámpa, hogy legyen a háttér, hogy menjenek a kábelek.
Uh, miért, kerestem? :) Angolul találtam ennél frisebb lágyabb jobb katalógusokat, manualt, fpleg az első volt nagyon hasznos nekem: http://www.exo-terra.com/files/lighting_guides/Exo_Terra_Lighting_Guide_EN.pdf http://www.exo-terra.com/files/catalogues/Exo_Terra_Catalogue_2007_EN.pdf
A kábel csatornát megtudod úgy csinálni, hogy műanyagból vagy kartonból hajtasz ilyen "szögletes U" alakot és azt beleülteted a hungarocell üveg felőli részébe. Sz'al valamivel kivájod neki a rést, aztán beleragasztod ezt a kartont v bármit. Felül meg ahol van ez, hagysz egy rést, meg alul is és úgy eltudod hátul vezetni a vezetékeket. De régen ide írt valaki linket, amiben az exoterra mindenféle felszereléséről volt kép és írás! Ott vannak képek a terráriumaikról is és nagyon jó ötleteket lehet belőle meríteni. Illetve érdemes lehetne a természetesség kedvéért a háttérbe ültetni virágcserepet amiből a vizet egy kis akvarisztikai csővel ellehet vezetni. Meg a neten vannak írások saját kezűleg elkészíthető szökőkutakról is csak ahhoz kell vízpumpa.