Keresés

Részletes keresés

belll Creative Commons License 2001.06.28 0 0 20
Folyt.:
Azoknak pedig, akik az ördögtől valónak mondják a nyelveken szólást és egyéb megnyilvánulásokat is, azt szeretném mondani, hogy ezek mindig imádkozás, istentisztelet, az Úr dicsőítése és Jézus nevében történnek. Na mármost, Isten igéje szerint nem fordulhat elő az, hogy mi az Atyától az Ő Szellemét kérjük, s erre az ördög ad valamit válaszul. Ha ez előfordulhatna, akkor teljesen felesleges ezen, de bármi máson is filóznod, mert akkor mindnyájan elveszünk és menthetetlenül ki vagyunk szolgáltatva az ördög játékának. Márpedig ez nincs így.
Luk.11.:" 10. Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik. 11. Melyik atya pedig az közületek, a kitől a fia kenyeret kér, és ő talán követ ád néki? vagy ha halat, vajjon a hal helyett kígyót ád-é néki? 12. Avagy ha tojást kér, vajjon skorpiót ád-é néki? 13. Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok Szent Lelket azoknak, a kik tőle kérik."
Tehát, ha az Atyától SzentSzellemet kérünk, akkor azt kapun, Tőle, és nem az ördögtől valami mást.
Előzmény: belll (19)
belll Creative Commons License 2001.06.28 0 0 19
Kedves Thad!
Had szóljak én is pár szót a SzentSzellem keresztséghez. Csak egy igét hoznék ide annak igazolására, hogy az újjászületés egyik lépése a SzentSzellem keresztség.:
"Apcsel 2. 37. Ezeket pedig mikor hallották, szívökben megkeseredének, és mondának Péternek és a többi apostoloknak: Mit cselekedjünk, atyámfiai, férfiak? 38. Péter pedig monda nékik: Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát."
Egy másik nagyon lényeges dolog, Ha valami felől bizonytalan egy hívő, kétségei vannak, annak megítéléséra Jézus azt tanácsolta, hogy meg kell vizsgálni a gyümölcsöket. Ezen te úgy látom, hogy túl vagy, hiszen pontosan a jó gyümölcsök keltették fel benned az érdeklődést.
Folyt. köv
Sickboy Creative Commons License 2001.06.28 0 0 18
Hi Thad!

"Az érdekel, pl. hogyan történt, ültél otthon, vagy gyüliben, imádkoztál, mit éreztél..."

Gyüliben, imcsiztek értem. Amit éreztem, az nagyon jó volt. Nem üvöltöztem, nem estem se előre, se hátra, csak elkezdtem nyelveken imádkozni.

"... mi az a plusz amit kaptál, jobban tudsz imádkozni, szólsz nyelveken, gyógyítasz vagy prófétálsz stb.
Vagy pedig csak egy jó érzés volt és kész? "

Ilyen sorrendben. :-)
Hogy jobban tudok-e imádkozni? Hmm, hát bizonyos szempontból igen, ugyanis a nyelveken szólás egyik lényeges aspektusa az, hogy a Szentlélek a te szádon keresztül azért is imádkozik, amit te a saját értelmeddel nem tudnál megfogalmazni. Ha ez "jobb" imádságnak számít, akkor jobban tudok imádkozni.
Számomra azonban a Szentlélek-keresztség értelme nem a jelenségekben és egyéb látványos momentumokban leledzik, hanem az erőben. "Vesztek erőt...." - írja az Ige, és szerintem pontosan ez a kulcsak ennek a dolognak is. Ha megnézed, amikor a tanítványokra rászállt a Szentlélek, utána kaptak olyan erőt, hogy képesek voltak a feladatukat betölteni. Szóval SZVSZ, a Szentlélekkel való betöltekezés egyik legfontosabb aspektusa számomra az volt, hogy új lendületet adott a hitemnek, sokkal érettebb keresztényt faragott belőlem. Nem egy szimpla jó érzésről van tehát szó.

Van egy csomó tévképzet a dologgal kapcsolatban, amelyek közül néhányba sajnos én is beleestem. Először is, megtérésemkor a gyülinkben már a legtöbbeknek "megvolt" a Szentlélek-keresztség. Emiatt aztán kisebbrendű hívőnek éreztem magam, és csak azért, hogy "felnőjjek" a többiekhez, gyorsan meg akartam szerezni a Szentlélek-keresztséget. Ez aztán oda vezetett, hogy három évet kellett várnom rá a rossz motivációim miatt. Nem akarom másra kenni a dolgot, de úgy érzem a karizmatikus mozgalmak nagymértékben felelősek azért, hogy a maguk belső szerkezetét úgy mutatják be tagjaik előtt, mint egy hierarchikus struktúrát: a piramis csúcsán a pásztor áll, aki egy óriási szellemi vezető, ettől lefelé következnek sorrendben azok, akiknek kilóra mérve sok szellemi ajándékuk van. (Ilyen pl. a nyelveken szólás is). Legalul vannak a kis buta, szerencsétlenek, akik még be sem töltekeztek Szentlélekkel... :-)
Természetesen ezt ilyen formában sosem fogod hallani, mégis ez folyton ott lebegett a levegőben, akármelyik ilyesmi gyülekezetbe mentem.
Keményen visszatartja az embert attól, hogy vágya legyen bármilyen ajándékra.

Előzmény: Thad (9)
vigor Creative Commons License 2001.06.28 0 0 17
A Szentlélek Kereszcség egy naaaagy-naaagy KAMU.
Cipó Creative Commons License 2001.06.27 0 0 16
Kedves Sickboy
Off
Melyik szab. ker. felekezetbe jársz? Helyileg hol van?
On
Üdv Cipó
Előzmény: Sickboy (6)
Cipó Creative Commons License 2001.06.27 0 0 15
Kedves Thad

A szentlélek keresztség, nem jár semmiféle fetrengéssel sem rángatózással. Jó magam Isten kegyelméből szólók nyelveken és prófétálok. Azért merem ezt így nem titkolva megmondani, mivel tőle kaptam s bármikor elveheti. Nem az én érdemem, nincs is mit tilolni rajta. Sokan töltekeztek be szentlélekkel miközben imádkoztam(tunk) felette. Hogy éppen sokadszorra vagy elsőre az nem oszt nem szoroz. Akinek elsőre azt hívják szentlélek keresztségnek. A lélek benne marad de máskor amikor újra-újra nagyobb "erővel meglátogatja" mindig átélheti azt amit először.
Hogy mit is él át az ember ilyenkor?
1, semmit. Ettől még megkapta a lélek keresztséget, de ahány ember, annyiféle életút. Van akit így vezet az Úr, attól még nyelveken szólhat, vagy akár csak lélekből evangelizál, s nyelveken nem szól. stb. stb.
2, Az Úr szeretete nagyon mélyen megérinti és sírásba tör ki, de semmi fetrengésről nincs szó. Csak örömkönnyek. A betöltekezés élményére.
3, Nem ritka eset a lélekben nyugvás. Ekkor az ember mintha meghalna összeesik s lelke elragadtatik. Persze ebben is vannak fokozatok van akit tudja mi folyik körülötte van aki pedig csak az Urat látja. Van aki meg a plafont nézi mosolyogva. Az is érdekes, hogy néha az ember olyan gyorsan ragadtatik el, hogy a testét nincs időnk elkapni ekkor akkorákat esnek. Volt egy ismerősöm aki beverte a koponyáját diófa asztal sarkába, szinte hallani lehetett a loccsanást :o) (kicsit túlzok). 5 perc múlva, mikor felkelt, semmit nem találtunk rajta se egy karcolást, se fájdalom. Az Úr vigyáz rá :o)

A szentlélek keresztségről ennyit. Karizmák gondolom nem érdekelnek. Arra vannak más topicok is.

A fetrengéshez is hozzászólnék. Van olyan, és a látvány döbbenetes. Úgy hívják, hogy torontói blessing. Kanadából indult és az a lényege, hogy a tömeg nagy jó kedvbe, és csápolásba tör ki. Mint bizonyos felekezetek is kis hazánkban. A karizmák birtoklása ezekben a felekezetekben az életszentség fő célja. Nincsenek erénygyakorlatok..... A mértékletességet sem ismerik ami azt mondaná belől, hogy figyú ez nem az Úrtól van. Ez az örömök hajhászása. Láttam egy videófilmet a torontói blessingről. Egy szabadkeresztény barátomtól kaptam jó régen mint elrettentő példa. Amíg nem láttam nem hittem el. Azt mondtam ilyen nincs.
Elég nagy gyülekezetben volt egy előadás, a prédikátor úgy tanított, hogy közben minden második szava vicces legyen mert akkor az tetszik a népnek. Persze a tömeg, és Ő is, már az asztal alatt voltak. Ekkor jött a döbbenet. Volt egy-két dal ami néha-néha félbeszakította az alkalmat ekkor a tömeg örömében szó szerint cigánykereket hányt. Majd amikor újra elkezdett beszélni a prédikátor a tömeg elkezdett görcsösen rángatózni, a földön fetrengeni. Az állam leesett. Azt hittem ilyenek csak a sátátnista filmekben vannak. Döbbenet volt. S mindezt úgy csinálták mintha az Úrtól lenne. Majd jó páran már hánytak stb. stb. Azóta is bánom, hogy nem másoltam le magamnak, mert van egy Katolikus ima csoport akiket két átkeresztelkedett Hit gyülis vezet. Elég nagy karizmatikus csoportról van szó. S ott ez felütötte a fejét. A baj csak az, hogy ez a két ember tagja az országos Karizmatikus tanácsnak, és jaj, nem is folytatom. Ezzel a problémával nem fárasztalak benneteket.

Üdv Cipó

esefi Creative Commons License 2001.06.27 0 0 14
Szia Thad!

megj: Még adós vagyok Nemonak egy újhullám teológiával. :( No mind1.

"Valaki azt állítja, hogy a hanyatt esés nem bibliai, mert Isten színe előtt, vagy egyéb ilyen esetekben az emberek előre esnek, leborulnak (pl. Jelenésekben János), mivel ha hanyatt esne feltárná a szemérmét, és ezért aki hanyatt esik az démoni megszállás alatt van."

Én úgy látom, előbb azt kellene némi Ígékkel alátámasztani, hogy egy eseményt, melyről azt mondjuk, hogy Isten teszi, a külső jegyek alapján kellene megítélni. Várok igei bizonyítékot, én nem látok. Igazából csak azt látom, hogy a prófétai szolgálat (akkoriban ők voltak a Szellem emberei) külsőséges megnyílvánulásaira a korabeli zsidóság teljes nyitottsággal tekintet. A sokat citált Isten nem a visszavonásnak (vagy zűrzavarnak) Istene idézet sem a megnyílvánulások, ajándékok eredetével foglalkozik, hanem emberi viselkedési normákkal legfeljebb.

Miután baptista - és volt szerencsém megismerni (ezt alapvetően pozitív éllel mondom) - másokat, leszögezném.
A Szentlélek-keresztséget nem azonosítjuk az Szent Szellemtől való újjászületéssel. Sem a vízkeresztséggel.

Előzmény: Thad (12)
esefi Creative Commons License 2001.06.27 0 0 13
Szia Thad!

Asszem rossz a megközelítés.

Nyilván lehet kifejezetten élménydús - minden ellekező híresztelés ellenére rázkódásos, fetrengő és most nem tudom fokozni tovább, de biztos lehetne :) - a Szent Szellemmel való betöltekezés. Valamint a magunk épülésére való nyelveken imádkozás is, valóságosan gyümölcsöző.
De!
Én úgy látom, hogy ez nem feltétlenül azonnal bekövetkező dolog. (Sietve leszögezem, hogy nem azért mondom, mert kizárt, vagy mert nem láttam ilyet.) Hanem egyszerűen azért szükséges a hívőnek, mert ilyenkor az értelme által nem tudott, de mégis fontos dolgokért képes imádkozni. Ez lehet önmagunk épülésére, de akár másokért is lehet így imádkozni. Mindkettőben volt már részem, ezért mondom íly bizonyossággal.
Ezt majd este valszeg jobban kifejtem. Most mennem kell. :(

üdv
SFI

Előzmény: Thad (9)
Thad Creative Commons License 2001.06.27 0 0 12
Valaki azt állítja, hogy a hanyatt esés nem bibliai, mert Isten színe előtt, vagy egyéb ilyen esetekben az emberek előre esnek, leborulnak (pl. Jelenésekben János), mivel ha hanyatt esne feltárná a szemérmét, és ezért aki hanyatt esik az démoni megszállás alatt van.

Érdekes!

Érdekelne erről egy HGy-s véleménye!

Belinkelek egy pár érdekes oldalt a témával kapcsolatban:

Életképek

Idézet a cikkből:
...... Aznap este, amikor hazamentem az istentiszteletről, elkezdtem imádkozni a gyülekezetben hallott szavakkal, egy teljes forróság járta át a hasamat, és lezsibbadtam. Egy érthetetlen nyelvnek a szavai kezdtek az elmémbe ötleni, amiket ekkor még nem mondtam ki. Utána a bibliából nyert megerősítést, hogy ez egy új nyelveken való szólás, és a Szent Szellemtől kapott imanyelv. Jóság költözött be a szívembe, azokat a tanárokat, akiket ki nem állhattak az osztálytársaim, azokat nagyon pozitív színben tudtam látni. Nagyon megtapasztaltam Isten segítségét a tanulásban, és nagyon jó dolog lett, hogy egy olyan szabadságot kezdtem el felfedezni, amelyről azt sem tudtam, hogy létezik. Gyakran érzem úgy magam, mintha 20 centivel lennék föld fölött, vagy mintha egy tollpihe lennék, akit a szél kedvére mozgathat. A Biblia lett az első számú olvasmány az életemben, és nagyon megdöbbentő volt, hogy amiről korábban azt mondták, hogy ellentmondásos olvasmány, érdekes módon egy összefüggő, logikus műnek látom, és nagyon sokszor a sorok között olvasva Isten hangját hallottam meg. ........

Katolikus karizmatikus megújulás

Idézet az írásból:
..........
Melyek ennek a jellemző lelki megtapasztalásnak a jelei, amit egyaránt hívunk Szentlélek-keresztségnek vagy a Szentlélek felszabadításának? Többnyire számos jel fordul elő, változó mértékben:

1. Új és mélyebb közvetlenség jön létre a Jézus Krisztussal való személyes kapcsolatban. Olyan keresztények leszünk, akik nem csak tudnak Jézusról - a Biblia és a útján -, hanem bizonyos olvasása útján is, de úgy is, nagy valakinek a titkára vagy a titkárnője nője voltunk. A személyes tapasztalat sok keresztény életében hiányzik és Isten felhasználja a karizmatikus megújulást, hogy Jézust új és személyes módon ismertesse meg igen sok emberrel.

2. Amikor a keresztények megtapasztalják a Lélekben való keresztséget, akkor a dicsőítés új adományát kapják meg - a dicsőítés szót itt szélesebb értelemben használom, beleértve a hálaadást és az imádást is. A karizmatikus imaösszejövetelek elsődleges eleme általában a dicsőítés, melynek megkülönböztetett helye van a megújulásban résztvevő keresztények imaéletében is.

3. Sok keresztény azt tapasztalja, hogy sokkal könnyebben imádkozik a Szentlélek-keresztség után. Egyre több időt tudnak eltölteni az imában és új szomjúságot éreznek az ima után. Sok keresztény életének nagy gyengesége az imára fordított kevés idő, és ez az állapot általában megváltozik a Szentlélek-keresztség után. Valóban, néha kielégíthetetlen vágyat érzek az imádságra!
...........

Ámbár itt ír még egy pár kétséges dolgot a misével és Máriával kapcsolatban de összeségében olyanokat ír amelyet én is hallottam!

strigo Creative Commons License 2001.06.27 0 0 11
Hello

Ha a Szentlélek keresztség megnyilvánulása ilyen: "reszketés, földön fetrengés, extatikus megnyilvánulások, démonikus hangok", akkor az szerintem bizony démonikus.

Üdv strigo

Előzmény: Thad (-)
Thad Creative Commons License 2001.06.27 0 0 10
Szia Hettie!

A nyelveken szóló Pál szerint önmagát építi, szerintem ez is kell időnként (sőt!:))), akivel beszéltem erről ő azt állítja, hogy amióta nyelveken szól, jobban tud imádkozni, (ezt tanusíthatom is) középpontba került Jézus, sok bibliai összefüggést megértett, szinte kitárult előtte a menny, és tud örvendezni szívből.

Ez természetesen nem üdvösségi kérdés, hanem szellemi épülés kérdése, mert szerintem aki nem töltekezik be Szent Szellemmel állandóan, folyamatosan, akkor az hogyan fog helyt állni az élet viharaiban, csak küszködő, botladozó, örömtelen keresztény lesz.

Szerintem a Szent Szellem kiáradása hathat a testre is sőt az érzékekre is, persze meg kell vizsgálni mindent, mert nagyon félre lehet menni, ezért is vizsgálódok.

Üdv!

Előzmény: Hettie (7)
Thad Creative Commons License 2001.06.27 0 0 9
Helló Sickboy!

Az érdekel, pl. hogyan történt, ültél otthon, vagy gyüliben, imádkoztál, mit éreztél, mi az a plusz amit kaptál, jobban tudsz imádkozni, szólsz nyelveken, gyógyítasz vagy prófétálsz stb.
Vagy pedig csak egy jó érzés volt és kész?

Üdv!

Előzmény: Sickboy (6)
Biga Cubensis Creative Commons License 2001.06.27 0 0 8
Szia Hettie,

kétféle nyelveken szólás van szerintem:

az angyali

1Kor 14,2. Mert a ki nyelveken szól, nem embernek szól, hanem az Istennek; mert senki sem érti, hanem lélekben beszél titkos dolgokat.
1Kor 14,13. Azért a ki nyelveken szól, imádkozzék, hogy megmagyarázza.

a földi

4. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok.
5. Lakoznak vala pedig Jeruzsálemben zsidók, istenfélő férfiak, minden nép közül, melyek az ég alatt vannak.
6. Minekutána pedig ez a zúgás lőn, egybegyűle a sokaság és megzavarodék, mivelhogy mindegyik a maga nyelvén hallá őket szólni.
7. Álmélkodnak pedig mindnyájan és csodálkoznak vala, mondván egymásnak: Nemde nem Galileusok-é ezek mindnyájan, a kik szólnak?
8. Mimódon halljuk hát őket, kiki közülünk a saját nyelvén, a melyben születtünk?
9. Párthusok és médek és elámiták, és kik lakozunk Mesopotámiában, Júdeában és Kappadócziában, Pontusban és Ázsiában,
10. Frigiában és Pamfiliában, Égyiptomban és Libiának tartományiban, mely Cziréne mellett van, és a római jövevények, mind zsidók, mind prozelitusok,
11. Krétaiak és arabok, halljuk a mint szólják a mi nyelvünkön az Istennek nagyságos dolgait.

az egyik lehet öncélú, mert ha nincs magyarázás, nem építi a gyülekezetet, de hasznos, ha van hozzá magyarázat (amiről te írsz)
míg a másik az evangélium terjesztését szolgálja és mondhatnánk a tolmácsolás ajándékának.

Ez utóbbival, bevallom, még nem találkoztam.

Az extatikus mozgás a következőre vezethető vissza:
2Sám 6,14. Dávid pedig teljes erejéből tánczol vala az Úr előtt, és gyolcs efódot övedzett magára Dávid.
1Krón 13,8. Dávid pedig és az egész Izráel tánczolnak vala az Isten előtt teljes erővel, énekekkel, cziterákkal, hegedűkkel, dobokkal, czimbalmokkal és kürtökkel.

Persze itt táncról van szó, de a "teljes erőből" kifejezés miatt érdekes lenne látni, hogyan is nézhetett ez ki.

Előzmény: Hettie (7)
Hettie Creative Commons License 2001.06.27 0 0 7
Szia Thad

Nekem a nyelveken szólásról, meg a földön tajtékzásról mindig ugyanaz a levél jut eszembe, ahol Pál arról ír, hogy tiszta szívvel kérnünk kell a Lélek ajándékait, de az elsőszámú dolog továbbra is a szeretet, és amennyire én értem, nem szabad valakit aszerint kategorizálni, hogy szól e nyelveken vagy nem, többek közt azért mert a nyelveken szólásnak akkor van értelme, ha van fordító.

Akkor van probléma ezekkel az ajándékokkal/vagy megnyilvánulásokkal, (ld görög szövegben különbség van e kettő között) ha ezeknek a jelenléte megosztja a gyülekezetet illetve versengésre készteti őket. De az is elég baj, ha egy ember elkezd kételkedni a saját üdvösségében azon az alapon, hogy nem tud nyelveken szólni.

Az extatikus földön végzett mozgásoknak meg nem találom nyomát a Bibliában és ezért arra hajlok, hogy ne fogadjam el az ilyen dolgokat.

Üdvözlettel

Hettie

Sickboy Creative Commons License 2001.06.27 0 0 6
Hello topicgazda! :-)

Részemről 1998 nyara. Én akkor éltem át a Szentlélek-keresztséget. Akik okkultizmussal, mágiával hozzák összefüggésbe azt, ha valakit betölt a Szentlélek, azok sosem élték át mit is jelent ez.
Egy szab.ker közösségbe járok, ahol nagyon sokan megkapták a Szenlélek-keresztséget, de senki soha nem fetrengett a földön extázisban, izzadságtól gyöngyöző homlokkal... Ezt a tévképzetet azok szeretik terjeszteni, akik nem szimpatizálnak a pünkösdi-karizmatikus mozgalommal - és felületesen olvassák a Szentírást, ahol a bemerítkezés és a Szentlélek-keresztség két jól elkülöníthető esemény.

Amúgy pontosan mi érdekel a dologgal kapcsolatban? Mik azok a részletek?

Thad Creative Commons License 2001.06.27 0 0 5
Szia Ferenc!

Ha erről a témáról már voltak vélemények szívesen veszem, ha valaki jelzi, hogy hol írt, mert a keresőkkel nem nagyon leltem itt az indexen írásokat.

Már régóta itt vagyok (sőt már azelőtt is :))) és ha sokan nem is nagyon ismernek, én sok mindenkit ismerek, persze csak az írása alapján, mert főleg olvasok, (off line) ez a téma most azonban nagyon foglalkoztat, és gyűjtöm az anyagokat, tapasztalatokat.

Szívesen venném ha te is leírnád a tapasztalatod, vagy ha nem publikus akkor e-mail-ben is elküldheted!

Üdv!

Előzmény: esefi (2)
Thad Creative Commons License 2001.06.27 0 0 4
Kedves PROWL!

Természetesen mielőtt a topicot elindítottam rákerestem mindenre amire tudtam, a Nyelveken szólás topicot is olvastam, de köszi, hogy felhoztad. A net-et is átnéztem, amennyire persze tudtam a keresőkkel, vannak elég érdekes írások, de kíváncsi vagyok az itteni véleményekre is, úgyhogy majd írj! :)

Üdv!

Előzmény: PROWL (1)
Thad Creative Commons License 2001.06.27 0 0 3
Nem csak az övékre, de az írásaik alapján az övékre főleg kíváncsi vagyok!

Te is beírhatod a véleményed! :)

Előzmény: Biga Cubensis (0)
esefi Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2
szia thad! :)

itt biztos sokan elfogják mondani a véleményüket (vagy nem :) mert "már annyiszor elmondták")

én is most csak azé írok, mert általában hiányolom a protestánsokat a fórumról, akik nem a pünkösdi-karizmatikus irányhoz tartoznak

ezért szeretném kifejezni örömömet, hogy itt vagy :)

üdv
SFI

PROWL Creative Commons License 2001.06.26 0 0 1
Kedves Thad!

Én mára elpályázom, nem vágom bele a fejszém ilyen mély ívű témába ma, me nem fejezném be rendessen :)

De mayd jövök, és mekktisztelő, hogy kiváncsi v. a vél-emre.

Én is olv-gattam sokat itt a topicoc között is a Biblia mellett, és vajmi jó kis értekezésnek találtam tbk. a GORILLA ált. megindított "Nyelveken szólás" c. topicot.
Ölég jól összejöttek benne embörök diskurálni, többen jófejek.
Én már nem emléxem, hogy ki-kivel mit vitatott meg, de mekkerestem neked, hátha te nem fedezted föl.

Ebben szvsz vannak olyasmik, melyek RÉSZBEN persze, érintik az általad felvetett egyébkén nagyon izgalmas témát.

Yó éjszakát mára, szia.

PROWL

Biga Cubensis Creative Commons License 2001.06.26 0 0 0
Csak azok véleményére vagy kíváncsi, akikről 0 kétséged van, hogy mit fognak válaszolni? :)
Thad Creative Commons License 2001.06.26 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Az elmúlt időszakban pünkösdiekkel voltam sokat együtt (én baptista vagyok). Meglepett az, hogy mennyire tudnak imádkozni, szinte egy folyamként ömlik belőlük, és mennyire a középpontban van náluk Jézus. Ámbár a dicsőítésük eleinte furcsa idegen volt, (ugrálás, hangos modern zene), de rövid időn belül megtetszett. Szóba került közöttünk a Szentlélek-keresztség kérdése, aminek szerintük a jele, a nyelveken szólás, mivel én nem szólok még nyelveken buzdítottak, hogy kérjem a Szellem ajándékát Istentől. Sok protestáns, a hagyományos egyházból való nem tartja szükségesnek a nyelveken szólást, többre tarják a az Ige ismeretet ezért nem is törekszenek a nyelveken szólásra. Nekem volt már valamilyen megtapasztalásom, de nem olyan formában ahogyan ők állítják, hogy kellene.
A protestánsok szerint a Szent Szellemet bemerítéskor megkapjuk és ezután "már csak" betöltekezni szükséges vele ezért az úgynevezett Szentlélek-keresztséget elvetik.

Mivel alapjában véve utánajárós típus vagyok, mindent megvizsgálok, elég sok mindent elolvastam, pozitív és negatív vélemények is vannak szép számmal. (valamint nagyon izgat a dolog)
Érdekes, hogy a pünkösdizmus szinte csak 100 éves, valamint a történelem folyamán volt egypár eléggé furcsa eset is a körükben.

Negatív vélemény pl. Alföldy-Boruss Dezső, gyurói református lelkipásztor és Alexander Seibel evangélista, valamint egyes protestánsok képviselnek, akik a pünkösdi vagy karizmatikus erőt alulról jövő démonikus erőnek tartják, a Sátán egyik "eltévelyítésének" a keresztény gyülekezetekben, amely az utolsó idők jele.
Szerintük az okkultizmusra, hipnózisra fogékonyak esnek bele ebbe a "tévelygésbe", és nagy szerepe van benne a tudati önkontrol elvesztésének, mint az agykontrolban vagy a hipnózisban.
Hát ez kissé elbizonytalanított, mert számtalan példát hoztak arra, hogy szerintük démonikus erők munkálkodtak egyes pünkösdi emberek által (reszketés, földön fetrengés, extatikus megnyilvánulások, démonikus hangok, biblia ellenes kijelentések).

Itt főleg olyanokkal szeretnék beszélgetni akik átélték ezt az élményt vagy foglalkoztak vele, vagy elutasítják.
Hogyan történt, mi változott az életében, tapasztalatok, stb.?
Lehet-e démonikus?

Minden infót köszönök!

ui. CSerfa, Nemo, Udvari, haliho, PROWL véleményére feltétlenül kíváncsi vagyok

Természetesen imádkozok is Istenhez válaszért, de érdekelnek másoknak a tapasztalatai is!

Üdv!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!