Keresés

Részletes keresés

locsemege Creative Commons License 2005.04.08 0 0 3818
Láttátok? Mandriva lesz a Mandrake.
Apostrophe Creative Commons License 2005.04.03 0 0 3817
Naj ja. csak a Mandrake-es változat butított.
http://www1.mplayerhq.hu/homepage/design7/dload-hu.html
Ha nem megy, ne erölted olvasd el a használati utasírást:)
--
Előzmény: Teccőgecikőkóla? (3811)
zuglo_14 Creative Commons License 2005.04.03 0 0 3816
Szivesen:-)

És szivesen látunk/látlak a "Miért félünk a Linuxtól?" topikban is, ha meg kivánod osztani mindenféle tapasztalataidat:-)
Előzmény: SzG (3815)
SzG Creative Commons License 2005.04.03 0 0 3815
http://easyurpmi.zarb.org/ nagy segítség volt, most hirtelen lett egy csomó frissítés a Mandrakhez, amikről én jól lemaradtam eddig. :-)
Előzmény: zuglo_14 (3813)
Konnektororrú Creative Commons License 2005.04.02 0 0 3814
De amúgy se kell forrással tökölni, van öntelepítő firefox csomag a mozilla.fsf.hu-n. Megadod neki, hogy tolja be magát a /opt-ba, oszt jóvan.
Előzmény: SzG (3809)
zuglo_14 Creative Commons License 2005.04.02 0 0 3813
Ha *.rpm kell akkor "http://rpm.pbone.net/" lehet keresgélni...
Vagy "http://easyurpmi.zarb.org/" és felveszel olyan helyeket ahonnan letudsz tölteni csomagokat..
locsemege Creative Commons License 2005.04.02 0 0 3812
Nem vagyok bizonyos a válaszom helyességében, de ha már itt vagyok, jártatom a számat. :)

xine
mplayer
Előzmény: Teccőgecikőkóla? (3811)
Teccőgecikőkóla? Creative Commons License 2005.04.02 0 0 3811
Sziasztok!
Tudnátok mondani egy 10.1 -es kiadáshoz használható DVD lejáccó programot? Olyat, ami lejácca a vinyón levő *.vob fájlokat, de az sem lenne baj, ha megenné a VIDEO_TS könyvtárat is. :-)
És ha tudtok mondani olyat, akkor mongyatok is, léccííííííííííííí!
Üdv: Teccőgeci
apca Creative Commons License 2005.04.02 0 0 3810
En ezt raktam fel 10.1-re.

Minden további nélkül felment.
SzG Creative Commons License 2005.04.02 0 0 3809
Sziasztok!
Jól látom, hogy a Manfódrake-nek nem része a Firefox? Hol célszerű mdk.rpm Firefoxot keresnem?

Törölt nick Creative Commons License 2005.03.20 0 0 3808
irity kutja de majd viszaksözön ze nekde
en nem gpélek oljan rondan mint te

Linuksz rokz, boetou(k) száksz!

;-)
Előzmény: kisbetu (3807)
kisbetu Creative Commons License 2005.03.20 0 0 3807
hidel nekemis roszul eset

roszul eset hogy nemtucc magyarúl írni
roszuleset hogy az ilemet semibevéve eccere több topikba írtad bele kérdést
roszuleset hogy mások tolával akarsz eredménytet el érni
lehetne a netet használlva keresni és úgy megírni azt a dolgozatot

sok sikert
Előzmény: Juhász Danika13 (3806)
Juhász Danika13 Creative Commons License 2005.03.20 0 0 3806
Naon szépen köszönöm neked mert egy két ember naon csunyán válaszolt ami roszul esett! Köszönöm szépen hogy segitettél Danus!
Előzmény: locsemege (3805)
locsemege Creative Commons License 2005.03.20 0 0 3805
A Mandrake topic-ban ez nagyon off, elnézést az érintettektől!

A grillcsirke miért jobb a walkman-nél? Ez ugye attól függ, hogy éppen éhes vagy, vagy zenét szeretnél hallgatni. Ahogyan már mások is írták, a Linux más, mint a Windows. Aki megszokta a Windows-t és kellemetlen küzdelem megszokni egy eltérő gondolkodásmódot, annak a Windows a jobb.

Azért néhány érv a Linux alapú operációs rendszerek mellett (ti. a Linux a kernel):

• Nyílt a forráskódja, bármikor bárki megnézheti, hogy hogyan működik, ezáltal tudható, hogy mi történik a gépeden, nem fordulhat elő, hogy a tudtodon kívül lenyúlják az adataidat. (Gondolj pl. az ipari kémkedésre, vagy Orwell: 1984 c. művére)

• Szintén a nyílt forrás következménye, hogy a programhibák hamar kiderülnek, a biztonsági rések hamar javításra kerülnek.

• A Linux nem akarja elhitetni, hogy a számítástechnikához nem kell érteni. A jogosultsági rendszer következményeként a vírusok - amelyek szinte nem is léteznek Linuxra - nem nagyon tudnának kárt tenni, illetve terjedni. Ez akár Windows-ra is igaz lehetne, csakhogy: fogadjunk, hogy Te is adminisztrátori jogokkal használod a Windows-odat! Na, ez óriási hiba...

• Ingyen és legálisan hozzájuthatsz, a BSA pedig bekaphatja!

• Egy nagy rakás alkalmazás van hozzá, szintén többnyire GPL licensz alatt.

• Stabil, megbízható rendszer.

• A felhasználó számára is viszonylag jól láthatóak a rétegek. Pl. ha nincs rá szükséged, a grafikus felületet el sem kell indítani, vagy akár fel sem kell telepíteni.

• Még nem nagyon hallottam olyan szerverről (nem speciális dolgokra gondolok), amely ne létezne Linuxra.

• Hihetetlen finomsággal testreszabható mind a működése, mind pedig a kinézete. Igény szerint.

• Nagyon sok és hatékony programnyelvet és utility-t tartalmaz. Ha gyorsan meg kell oldani egy feladatot, rövid idő alatt leprogramozhatod. Windows-ra vagy van rá kész alkalmazás, vagy így jártál. (Vagy felteszed a Cygwin-t, de az is linuxos környezet Windows-ra.) Pl. egy szövegfile végén csak 0x0d-k (CR) vannak. Ilyenkor mit teszel? Én pl ezt: tr \\r \\n <file >file1; mv file1 file

• Nem gondolkodik helyetted, tényleg az történik, amit szeretnél. Öröm vele dolgozni.

• Megkeresheted az ízlésednek és igényeidnek legmegfelelőbb disztribúciót.

• Igen sokféle filerendszert ismer.

• A vírusokat már említettem, de külön kiemelném, hogy a windows-os vírusokra egy Linux csak bambán néz, még ha megnyitod a vírusos levelet, az akkor sem fog elindulni.

Gondolom, rengeteg dolgot kihagytam, talán más pótolja. De az az érzésem, neked inkább a Windows való...
Előzmény: Juhász Danika13 (3803)
apca Creative Commons License 2005.03.20 0 0 3804
Azt, hogy miért jobb neked, az csak te tudod, és ne is várd L, hogy valaki +írja helyetted a házidat.

Azt L tudom mondani, hogy nekem miért jó:

- Amióta lecseréltem a wakablakot erre, L felejthettem a lefagyást, gépösszeomlást.
- Gyakorlatilag nem kell izgulnom a vírusok miatt.

- Ingyen van, teljesen legális, nyugodtan alhatok a BSA miatt.
- Hihetetlen mennyiségű, nagyon jó program van hozzá, szintén ingyen.
Előzmény: Juhász Danika13 (3803)
Juhász Danika13 Creative Commons License 2005.03.20 0 0 3803
Sziasztok segitséget kérnék tőletek! A suliban szorgalmit kell csinálnom a Linuxbol magyarul olyat kéne hogy MIÉRT JOBB A LINUX MINT A WINDOWS? Erre a témára ha tudnátok nekem irni egy kis beszámolot naon naon megköszönöm mert meg vok szorulva ezzel a témával! Naon szépen megksözönöm elöre is Danus!**--
Fecus Creative Commons License 2005.03.13 0 0 3802
Tiszteletem!

A fórum a katalizátorom.
A modules.conf-ból kihagytam az ircomm-ra vonatkozó bejegyzést és el volt rontva az /etc/sysconfig/irda file-ban a soros port.
Most már megy.
Előzmény: Fecus (3801)
Fecus Creative Commons License 2005.03.13 0 0 3801
Sziasztok!
M10.1 alatt szeretném a Palm irda kommunikációt feléleszteni.
Asus alaplap, alaplapi SIR eszköz.
Megcsináltam mindent ami az irda howto-ban volt.
modules.conf módosítás,
mknod /dev/ircomm1 c 161 1,
irattach /dev/ttyS1 -s.
Kissé gyanús volt, hogy az ircomm1 eszköz csak terminálban látszott, a kde alatt nem.

Minden működött, szinkronizált a Kpilot.

Másnap semmi sem ment. Eltűnt a /dev-ből az ircomm1.
Újra végigcsináltam az előzőeket és megint ment. A M9.2 alatt már egyszer felélesztettem ezt és nem kellett minden alkalommal efféle root beavatkozás. Sajnos a linux hibája az, hogy ha valamit megcsinálok és egy évig használom akkor másodszor megint mindent végig kell gondolnom/csinálnom mert elfelejtem miket tettem. Az írásos emlékeim pedig odavesztek a wincsi halálával.
Ha valaki jártas ebben akkor kérek egy kis segítséget.

Köszi.
locsemege Creative Commons License 2005.03.11 0 0 3800
Küldtem mailt!
Előzmény: srf (3799)
srf Creative Commons License 2005.03.10 0 0 3799
Aha, valami ilyesmi lehet a megoldás!

Én tulajdonképpen nem ragaszkodom a képernyővédőhöz, csak példaként mondtam, mert nemigen tudom, hogy lehetne a felhasználói inaktivitást detektálni.

De a szkript érdekelne, és a használata is, amennyiben hajlandó vagy megosztani velem...

srf
Előzmény: locsemege (3798)
locsemege Creative Commons License 2005.03.10 0 0 3798
Ez már valóban más, elsőre nem értettem meg a problémát. Én valaha a betárcsázás figyelésére írtam egy bash script-et, amely alacson prioritással - és természetesen a ciklusmagban sleep-pel - a háttérben futott. Nem túl elegáns megoldás, de jól működött. Az volt a lényege, hogy kiszúrta, ha elindult a pppd nevű process, ekkor megjegyezte az időt, aztán ha ez a process (pppd) túl régóta bent volt, feldobott egy ablakot - gxmessage - azzal, hogy túl régóta vagy betárcsázva. Gondolom, ugyanezt a képernyővédővel is el lehetne játszani, csak előbb kell egy olyan script, amelyik kinyomozza, mi is a képernyővédő neve. Mert ha be akarnád írni, hogy ps -e, vagy pstree, akkor éppen elmúlik a képernyővédő...

A feltételt lehet variálni, pl.: elmúlt este 11 és nincs még reggel 7 és van képernyővédő 5 perce, akkor kikapcs.
Előzmény: srf (3797)
srf Creative Commons License 2005.03.09 0 0 3797
Világos, az egész képernyővédő dolog azért lett, mert valahogy azt kéne detektálni, hogy bizonyos idő óta SEMMI nem történt a géppel. No Ezt hogyan lehet megcsinálni?
Az nem gond, hogy mondjuk "éjfélkor kapcsolj ki!" Az a nehéz, hogy akkor, "ha tíz perce senki nem csinált semmit."

srf
Előzmény: locsemege (3796)
locsemege Creative Commons License 2005.03.09 0 0 3796
Persze, hogy lehet! Maga a shutdown parancs is tudja ezt, de nézz körül a cron, anacron, at parancsok háza táján is. A képernyővédőnek nem ez a dolga, és nincs is ehhez semmi köze.
Előzmény: srf (3795)
srf Creative Commons License 2005.03.09 0 0 3795
Hello, segítség kéne!

A helyzet:

Adott egy Mandrake 10.1 Official gép, 2 Celeron 400 processzor, 384 MB RAM.
Olyan helyen van, ahol bárki bekapcsolhatja, internetezhet, stb., de olykor előfordul, hogy este senki nem kapcsolja ki, viszont éjjel 12 körül jön a portás, és lecsapja a viilanyórát. Ilyenkor legközelebbi bekapcsoláskor vonyít a szerencsétlen, hogy nem szabályosan lett lelőve.

Most jön a kérdés!

Lehet valami olyasmit csinálni, hogy képernyővédőként vmit futtani, ami lelövi a gépet?
Vagy bármi más megoldás, ami bizonyos "idle time" eltelte után kikapcsol?

Minden megoldás érdekel!

srf
kpl Creative Commons License 2005.02.27 0 0 3794
Az még hagyján, de én se !!! :-))
Előzmény: zuglo_14 (3793)
zuglo_14 Creative Commons License 2005.02.27 0 0 3793
"Másik win98 se kezdett vele semmit," Nem voltam elég figyelmes:-) Valahogy nem tünt fel:-)
Előzmény: kpl (3786)
Bandi-T Creative Commons License 2005.02.27 0 0 3792
melyik logfájl az érdekes?

Próbálkozz a dmesg paranccsal (ez a kernel memóriában levő üzenetpufferét listázza, vagyis akkor is működik, ha nem fut semmilyen syslog, viszont sok üzenet esetén kifuthat belőle, ami téged érdekel), vagy a /var/log/messages fájllal.
Előzmény: kpl (3791)
kpl Creative Commons License 2005.02.26 0 0 3791
stimm, ro-val volt mountolva.
melyik logfájl az érdekes?

mentettem a knoppix fstab-ját, ha legközelebb ilyenem lesz hajkurászom tovább a problémát. sajna vissza kellett adni a vinyót :-(

azért köszi a segítséget !
Előzmény: Bandi-T (3790)
Bandi-T Creative Commons License 2005.02.26 0 0 3790
Linux alatt azt hiszem egyelőre nincs egészséges NTFS-írás, csak az olvasás működik valamennyire, ro opcióval mountold tehát a kérdéses NTFS partíciót. Kernel egyébként mit üzen?
Előzmény: kpl (3789)
kpl Creative Commons License 2005.02.26 0 0 3789
Ntfs van a maxtoron azért nem ette a win98. A knoppix fstabjában az van.
A mandrake-ot nem tudom mi a baja, valószínűleg innen hiányzik valami, akkor se mountolta ha megmondtam neki az fstabban hogy ntfs, akkor se ha auto-t mondtam neki :-(
Előzmény: zuglo_14 (3788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!