Naj ja. csak a Mandrake-es változat butított. http://www1.mplayerhq.hu/homepage/design7/dload-hu.html Ha nem megy, ne erölted olvasd el a használati utasírást:) --
Ha *.rpm kell akkor "http://rpm.pbone.net/" lehet keresgélni... Vagy "http://easyurpmi.zarb.org/" és felveszel olyan helyeket ahonnan letudsz tölteni csomagokat..
Sziasztok! Tudnátok mondani egy 10.1 -es kiadáshoz használható DVD lejáccó programot? Olyat, ami lejácca a vinyón levő *.vob fájlokat, de az sem lenne baj, ha megenné a VIDEO_TS könyvtárat is. :-) És ha tudtok mondani olyat, akkor mongyatok is, léccííííííííííííí! Üdv: Teccőgeci
roszul eset hogy nemtucc magyarúl írni roszuleset hogy az ilemet semibevéve eccere több topikba írtad bele kérdést roszuleset hogy mások tolával akarsz eredménytet el érni lehetne a netet használlva keresni és úgy megírni azt a dolgozatot
A Mandrake topic-ban ez nagyon off, elnézést az érintettektől!
A grillcsirke miért jobb a walkman-nél? Ez ugye attól függ, hogy éppen éhes vagy, vagy zenét szeretnél hallgatni. Ahogyan már mások is írták, a Linux más, mint a Windows. Aki megszokta a Windows-t és kellemetlen küzdelem megszokni egy eltérő gondolkodásmódot, annak a Windows a jobb.
Azért néhány érv a Linux alapú operációs rendszerek mellett (ti. a Linux a kernel):
Nyílt a forráskódja, bármikor bárki megnézheti, hogy hogyan működik, ezáltal tudható, hogy mi történik a gépeden, nem fordulhat elő, hogy a tudtodon kívül lenyúlják az adataidat. (Gondolj pl. az ipari kémkedésre, vagy Orwell: 1984 c. művére)
Szintén a nyílt forrás következménye, hogy a programhibák hamar kiderülnek, a biztonsági rések hamar javításra kerülnek.
A Linux nem akarja elhitetni, hogy a számítástechnikához nem kell érteni. A jogosultsági rendszer következményeként a vírusok - amelyek szinte nem is léteznek Linuxra - nem nagyon tudnának kárt tenni, illetve terjedni. Ez akár Windows-ra is igaz lehetne, csakhogy: fogadjunk, hogy Te is adminisztrátori jogokkal használod a Windows-odat! Na, ez óriási hiba...
Ingyen és legálisan hozzájuthatsz, a BSA pedig bekaphatja!
Egy nagy rakás alkalmazás van hozzá, szintén többnyire GPL licensz alatt.
Stabil, megbízható rendszer.
A felhasználó számára is viszonylag jól láthatóak a rétegek. Pl. ha nincs rá szükséged, a grafikus felületet el sem kell indítani, vagy akár fel sem kell telepíteni.
Még nem nagyon hallottam olyan szerverről (nem speciális dolgokra gondolok), amely ne létezne Linuxra.
Hihetetlen finomsággal testreszabható mind a működése, mind pedig a kinézete. Igény szerint.
Nagyon sok és hatékony programnyelvet és utility-t tartalmaz. Ha gyorsan meg kell oldani egy feladatot, rövid idő alatt leprogramozhatod. Windows-ra vagy van rá kész alkalmazás, vagy így jártál. (Vagy felteszed a Cygwin-t, de az is linuxos környezet Windows-ra.) Pl. egy szövegfile végén csak 0x0d-k (CR) vannak. Ilyenkor mit teszel? Én pl ezt: tr \\r \\n <file >file1; mv file1 file
Nem gondolkodik helyetted, tényleg az történik, amit szeretnél. Öröm vele dolgozni.
Megkeresheted az ízlésednek és igényeidnek legmegfelelőbb disztribúciót.
Igen sokféle filerendszert ismer.
A vírusokat már említettem, de külön kiemelném, hogy a windows-os vírusokra egy Linux csak bambán néz, még ha megnyitod a vírusos levelet, az akkor sem fog elindulni.
Gondolom, rengeteg dolgot kihagytam, talán más pótolja. De az az érzésem, neked inkább a Windows való...
Azt, hogy miért jobb neked, az csak te tudod, és ne is várd L, hogy valaki +írja helyetted a házidat.
Azt L tudom mondani, hogy nekem miért jó:
- Amióta lecseréltem a wakablakot erre, L felejthettem a lefagyást, gépösszeomlást. - Gyakorlatilag nem kell izgulnom a vírusok miatt. - Ingyen van, teljesen legális, nyugodtan alhatok a BSA miatt. - Hihetetlen mennyiségű, nagyon jó program van hozzá, szintén ingyen.
Sziasztok segitséget kérnék tőletek! A suliban szorgalmit kell csinálnom a Linuxbol magyarul olyat kéne hogy MIÉRT JOBB A LINUX MINT A WINDOWS? Erre a témára ha tudnátok nekem irni egy kis beszámolot naon naon megköszönöm mert meg vok szorulva ezzel a témával! Naon szépen megksözönöm elöre is Danus!**--
A fórum a katalizátorom. A modules.conf-ból kihagytam az ircomm-ra vonatkozó bejegyzést és el volt rontva az /etc/sysconfig/irda file-ban a soros port. Most már megy.
Sziasztok! M10.1 alatt szeretném a Palm irda kommunikációt feléleszteni. Asus alaplap, alaplapi SIR eszköz. Megcsináltam mindent ami az irda howto-ban volt. modules.conf módosítás, mknod /dev/ircomm1 c 161 1, irattach /dev/ttyS1 -s. Kissé gyanús volt, hogy az ircomm1 eszköz csak terminálban látszott, a kde alatt nem.
Minden működött, szinkronizált a Kpilot.
Másnap semmi sem ment. Eltűnt a /dev-ből az ircomm1. Újra végigcsináltam az előzőeket és megint ment. A M9.2 alatt már egyszer felélesztettem ezt és nem kellett minden alkalommal efféle root beavatkozás. Sajnos a linux hibája az, hogy ha valamit megcsinálok és egy évig használom akkor másodszor megint mindent végig kell gondolnom/csinálnom mert elfelejtem miket tettem. Az írásos emlékeim pedig odavesztek a wincsi halálával. Ha valaki jártas ebben akkor kérek egy kis segítséget.
Ez már valóban más, elsőre nem értettem meg a problémát. Én valaha a betárcsázás figyelésére írtam egy bash script-et, amely alacson prioritással - és természetesen a ciklusmagban sleep-pel - a háttérben futott. Nem túl elegáns megoldás, de jól működött. Az volt a lényege, hogy kiszúrta, ha elindult a pppd nevű process, ekkor megjegyezte az időt, aztán ha ez a process (pppd) túl régóta bent volt, feldobott egy ablakot - gxmessage - azzal, hogy túl régóta vagy betárcsázva. Gondolom, ugyanezt a képernyővédővel is el lehetne játszani, csak előbb kell egy olyan script, amelyik kinyomozza, mi is a képernyővédő neve. Mert ha be akarnád írni, hogy ps -e, vagy pstree, akkor éppen elmúlik a képernyővédő...
A feltételt lehet variálni, pl.: elmúlt este 11 és nincs még reggel 7 és van képernyővédő 5 perce, akkor kikapcs.
Világos, az egész képernyővédő dolog azért lett, mert valahogy azt kéne detektálni, hogy bizonyos idő óta SEMMI nem történt a géppel. No Ezt hogyan lehet megcsinálni? Az nem gond, hogy mondjuk "éjfélkor kapcsolj ki!" Az a nehéz, hogy akkor, "ha tíz perce senki nem csinált semmit."
Persze, hogy lehet! Maga a shutdown parancs is tudja ezt, de nézz körül a cron, anacron, at parancsok háza táján is. A képernyővédőnek nem ez a dolga, és nincs is ehhez semmi köze.
Adott egy Mandrake 10.1 Official gép, 2 Celeron 400 processzor, 384 MB RAM. Olyan helyen van, ahol bárki bekapcsolhatja, internetezhet, stb., de olykor előfordul, hogy este senki nem kapcsolja ki, viszont éjjel 12 körül jön a portás, és lecsapja a viilanyórát. Ilyenkor legközelebbi bekapcsoláskor vonyít a szerencsétlen, hogy nem szabályosan lett lelőve.
Most jön a kérdés!
Lehet valami olyasmit csinálni, hogy képernyővédőként vmit futtani, ami lelövi a gépet? Vagy bármi más megoldás, ami bizonyos "idle time" eltelte után kikapcsol?
Próbálkozz a dmesg paranccsal (ez a kernel memóriában levő üzenetpufferét listázza, vagyis akkor is működik, ha nem fut semmilyen syslog, viszont sok üzenet esetén kifuthat belőle, ami téged érdekel), vagy a /var/log/messages fájllal.
Linux alatt azt hiszem egyelőre nincs egészséges NTFS-írás, csak az olvasás működik valamennyire, ro opcióval mountold tehát a kérdéses NTFS partíciót. Kernel egyébként mit üzen?
Ntfs van a maxtoron azért nem ette a win98. A knoppix fstabjában az van. A mandrake-ot nem tudom mi a baja, valószínűleg innen hiányzik valami, akkor se mountolta ha megmondtam neki az fstabban hogy ntfs, akkor se ha auto-t mondtam neki :-(