Keresés

Részletes keresés

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.07.16 0 0 766

Na ez az. Az ültetőgödör tartalma becsapja a növényt, illetve a gazda sem tudhatja mi lesz, ha a fa kinövi.

Amit most néztem telket, ott 3-4 telekkel odébb 2 hatalmas gesztenyefa is él. Egy helyi lakos elmondása alapján szépen terem is. Ez talán jó referencia lehet. Bízom benne, hogy a leendő ültetvényem működni fog és akkor mindenkit meghívok egy szüretre.🙂

Előzmény: Table grape (765)
Table grape Creative Commons License 2021.07.16 0 0 765

A szürkés fehér altalaj  szikes agyagos rétegre utal ahol magas lehet a felhalmozodott szikesedést okozo sotartalom amit a gyökérzet nem tolerál  ,így már érthető ,hogy miért szenvednek a gesztenyefáid . Nem tudom ,hogy érdemes lenne e savanyú talajcsere az ültetőgödörben? Az a gond , ha a gyökérzet a savanyú réteget kinövi, akkor a fa elkezd sárgulni . 

Én az ültető gödörbe ,komposztot és savanyú tőzeget kevertem össze homokkal , de én is attol félek, hogy ha a gyökérzet majd mélyebb rétegekbe hatol akkor sárgulni kezd. Amúgy az egyik BDB fám az idén terem harmadszor.  

Előzmény: Gábor72Bp (764)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.07.16 0 0 764

Látom fenyő tűlevelet is használsz... Az ültetőgödörbe a saját földed raktad vissza? Mert akkor szerintem hosszú távon is jó lesz. Már termésed is volt?

Nekem Budapesten van a telek. Kózelben van egy patak. Lapos a terület valószínűleg régen nádas lehetett itt. Ezért van az, hogy kb. 40-60 cm után egy tömörödött szürkésfehér anyag van, ami víz hatására olyan mint a nádasban az iszap. Ecetre meg vadul pezseg. A lecsapolás óta lerakódott felső réteg meg savanyú. Közelben fenyöerdő van. Így aztán nem tudom mit ültessek. Mandulák egyböl elpusztultak, mint ahogy a meszet nem szerető birs is. Amik jelenleg jól érzik magukat az az alma, körte, szilva, meggy és egy datolyaszilva.

Az öntözésen is sok múlik. Nálam a kis fenyőfák jeleznek, ha baj van. Egyből elveszítik az üde színüket.

Mivel a most beszerzendő telek kicsit messze van, oda öntözőrendszert tervezek kiépíteni.

Előzmény: Table grape (763)
Table grape Creative Commons License 2021.07.15 0 0 763

https://indafoto.hu/table_grape/image/26921867-939d2abc/user  https://indafoto.hu/table_grape/image/26921869-6a71abd9/user  https://indafoto.hu/table_grape/image/26921871-4a183ef8/user https://indafoto.hu/table_grape/image/26921877-04cc2fe0/user https://indafoto.hu/table_grape/image/26921875-3c7b63a1/user https://indafoto.hu/table_grape/image/26921873-b3aca904/user Nekem az alföldön  homokon vannak a növényeim , eddig még életben vannak ahhoz képest ,hogy gyengén meszes a talajom. Persze nincs rá garancia ,hogy hosszú távon is így lesz . Van még Marsol, Maraval ,Marigule , és még pár magonc csemetém ,azok is szépek ,egyenlőre nem sárgulnak. Én is ecetet használok az öntözővízhez , de bármi lehet ami savas PH t ad. Még az összegyűjtött borseprőt is felhasználtam mértékkel az öntözővízbe. Te hol ültettél gesztenyét ,melyik vidéken ? Írtad,hogy a feltalaj savanyú,de az altalaj meszes! 

Előzmény: Gábor72Bp (762)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.07.14 0 0 762

Gyönyörűek! 

Jól emlékszem Pécs környékén ültetsz?

Milyen földbe ültetted?

Mivel savanyítod a vizet?

Nekem alapvetően a földdel van bajom. Teteje savanyú, lefelé hadva egyre meszesebb. Kb 60 cm után erősen pezseg az ecettöl. Már megvan a másik telek, amit érdemes, átültetem. Csak kár, hogy messze van....

Előzmény: Table grape (760)
Table grape Creative Commons License 2021.07.14 0 0 761

Nálam az eddig elültetett oltványok mind szépen fejlődnek ,de nagyon sokat kell öntözni ebben a szárazságban . Az öntöző vizet is érdemes savanyítani .A gesztenye kényes növény ,rendkívül sok odafigyelést igényel ,össze se lehet hasonlítani a dioval . Készítek képeket a csemetéimről és felteszem .

Előzmény: Gábor72Bp (751)
Table grape Creative Commons License 2021.07.14 0 0 760

https://indafoto.hu/table_grape/image/26921551-36cccd10/790191  https://indafoto.hu/table_grape/image/26921549-5d20a646/790191 https://indafoto.hu/table_grape/image/26921547-4febdd0c/790191 Még Április végén szabadföldön vetett 4 éves magoncot oltottam át BDB -re javított héj alá oltással ,minden oltásom sikeres lett nagyon szépen összefortak .

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.07.14 0 0 759

Még nem adom fel.

Dióval meg nem akarok foglalkozni, mert nem tudom mit lehet tenni a termés elfeketedés ellen. Mindenhol sorra vágják ki őket.

Előzmény: gesszti (758)
gesszti Creative Commons License 2021.07.14 0 0 758

Akkor szép harc lesz ez a gesztenyézés... 

A diók nálam is hajtanak, mintha muszáj lenne. Voltak évek, amikor alig hoztak új hajtást. Most méteres hajtásoknál tart legtöbb kisdiófa. (van vagy 40 db)

Előzmény: Gábor72Bp (757)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.07.14 0 0 757

13 db BdB-t ültettem. 1-2 hetente locsoltam és eleinte szépek is voltak. Aztán egyet lerendezett egy őz, egy másik minden átmenet nélkül 1 hét alatt elbarnult és annyi. A többi elkezdett tápanyaghiányt mutatni. Sárgultak, erezetnél zöldültek, vagy teljesen sárgák lettek. Akkor kaptak vasat, meg kevés ecetet. Gyönyörűek lettek, de megin volt egy, ami hirtelen elhalt. Tavasszal a maradékok szépen elkezdtek rügyezni, de nem mind pattant ki. Volt ami elfeketedett, a törzsük foltos lett. Ami kihajtott annak a levele apró és sárga, szinte fehér. Hiába az ecet és a vas, csak rontott a helyzeten. Ma már csak 3 db él. Kettő zöld és egy sárga. Ebben a melegben 2-3 naponta kapnak vizet, mert különben lógatják az amúgy is pici leveleiket. A vicc az, hogy kinőtt köztük egy dió, amit nem locsolok és tavaly még a fűnyíró traktor is kétszer átment rajta, ennek ellenére erős hajtásai vannak nagy levelekkel. Szóval a talaj nem lehet száraz. Úgy látszik a gesztenye vízigényesebb.

Előzmény: gesszti (756)
gesszti Creative Commons License 2021.07.14 0 0 756

Te mennyit öntözted? Azt figyeltem meg, ha rendszeresen öntözve vannak, akkor egy kicsit életre kelnek, de ha akár csak 1 hétig is kimarad a vízpótlás, már szottyannak össze. 

Kösz a linket, beszélek velük.

Előzmény: Gábor72Bp (755)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.07.13 0 0 755

Szia!

Mint az ennyéim. Úgy tűnik az oltványok nálunk nem kompatibilisek az alannyal. Marad a magonc nevelés.

Zalában Nagybakónakon van egy gesztenyés próbálkozás a Déli-hegyi gesztenyés. Személyesen nem ismerem őket, csak a neten olvastam. szelidgesztenyes.hu Talán velük érdemes konzultálnod.

Kíváncsi vagyok mire fogsz jutni.

Előzmény: gesszti (754)
gesszti Creative Commons License 2021.07.13 0 0 754

Sziasztok!

Szeretnék ültetni egy jó fajta szelídgesztenye fát. Mi az a legnagyobb méret, amit még eredményesen át lehet ültetni, és Zalai, agyagos talajba melyik fajtát ajánljátok? 

Tavasszal ültettem 4 db Bouche de Betizac oltványt, amik kb. 30-40 cm-esek voltak. Ezekből 1 teljesen kiszáradt, 1 hozott egy halom virágfélét, majd ezek leszáradtak, és néhány csenevész levele van csak, kettő olyan van, aminek a hajtása leszáradt, és alulról, de oltás felett hajtott 2-2 szálat. Ezek most kb. 10 cm-es hajtások. Elég szomorkásan néznek ki. 

Zala környékén tudnátok ajánlani olyan termelőt, aki megbízható, és viszonylag nagy gesztenyefát tudna adni? Akár konténeres is jó lenne. 

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.07.07 0 0 753

A semminél már ez is jobb.:)

Nekem a 15 BdB-ből már csak 3 küzd. Fura földem van. A teteje savanyú kb. 50-60 cm-en már meszes. Annyira, hogy az ecetre pezseg.

De megszállott vagyok, veszek máshol telket. Ami még él, áttelepítem.

Előzmény: diospyros (752)
diospyros Creative Commons License 2021.07.07 0 0 752

nem :) ;)

a kb. 3 éves kínai szép, de lassan nő,

a BdeB magonc bőven virágzott, nem tudom köt-e?

kb. 15 m-re van a sativa porzója, az is virágzott.

valamelyik jó lenne, ha hozna pár szemet.

5-6-7? éves kéregrákos? BdeB részben kihajtott,

szenved, lehet ki kellene vágni, ne fertőzzön, de legalább immunizál :)

---

2 napja futottam a Kőszegi-hegységben, sok szép magonc szelídgesztenyék

az út mentén és az erdőben... 1-2 részben elszáradva, kéregrák?

de látható, hogy újra hajtottak, megújultak és virágoznak...

---

szombathelyi utcán valakinél 2 db pár éves (de tavaly ültetett) valszeg BdeB-on

már kis termések mutatkoznak. addig kell örülni, amíg lehet :)

sajnos nem messze a Rigóvölgy,

a halál völgye, ott sok kéregrákos facsontváz található... :(

Előzmény: Gábor72Bp (751)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.07.06 0 0 751

Nagy a csend. Már senki sem nevel gesztenyét?

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.06.05 0 0 750

Sziasztok!

Kinek hogy áll a gesztenyése? Nálam a BdB-k elhullottak ( minden átmenet nélkül most is elszáradt egy). Már csak pár darab harcol az életéért. Szinte csak virágok vannak rajtuk, levél alig és az is apró. A többi fajta egész szépen megeredt. A szativák a leg egészségesebbek.

gáborke Creative Commons License 2021.05.17 0 0 749

Köszi.

Ha lehet szedni légyszi szólj, a mailem publikus. Merre laksz egyébként, bár gondolom posta lenne?

Előzmény: Table grape (748)
Table grape Creative Commons License 2021.05.16 0 0 748

két BDB 4 éves kis fám van ,júniusig gondolom lesz rajta olto ág szemzésre.

Előzmény: gáborke (747)
gáborke Creative Commons License 2021.05.15 0 0 747

Ha valakinek lesz esetleg egy kicsi BdB ágacskája június körül jelezze, megpróbálnék szemezni vele. Köszi

Gábor72Bp Creative Commons License 2021.05.14 0 0 746

Lehet, hogy kéregrák toleráns? Ezt könnyen meg lehetne állapítani.

Magyarországra hogy lehet behozni? Kicsit néztem csak szét a neten, de nekem ez még nagyon átláthatatlan.

Olyan érzésem van, mintha a gesztenyével nem nagyon foglalkoznának. Ha több időm lenne, szívesen részt vennék a megmentésükben.

Jelen esetben csak magoncültetésig jutok. Ezek a mostani versenyzőim:)

Előzmény: Table grape (745)
Table grape Creative Commons License 2021.05.14 0 0 745

A gesztenye fajtákhoz -fajokhoz tegyük még hozzá az ismeret végett a  Castanea Pumila vagy Allegheny Chincapin -t, törpe ameriai gesztenyefajt, a Castanea henryi -t ,és a Castanea Seguinii -t .Az utobbi kettő lehet még kéregrák toleráns .

Előzmény: Gábor72Bp (744)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.05.13 0 0 744

Akkor az tényleg igényes, komoly lista.

Előzmény: Table grape (743)
Table grape Creative Commons License 2021.05.12 0 0 743

Érdekesség , hogy a listán szerepel az iharosberényi 57 , a Nagymarosi (számos) és a Kőszegszerdahelyi (számos) fajta 

Előzmény: diospyros (740)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.05.12 0 0 742

Mi kéne hozzá, hogy behozható legyen?

Bár nekem az a nagyszemű kínai gesztenye ízre nem jön be. Nem örülnék, ha az terjedne el.

Az a spanyol, amiből most a magoncaim vannak... hmmm, na annak nagyon tudnék örülni.

Előzmény: Table grape (741)
Table grape Creative Commons License 2021.05.12 0 0 741

Egyetértek a Mollissima hibridekkel kapcsolatban . Az USA - ba is kínábol hozták be a betegséget a múlt században , ami majdnem teljesen kipusztította az őshonos Dentata -t . Manapság a fajt probálják újraéleszteni Dentata Mollissima hibridekkel vagy fordítva . BC4 BC5 visszakeresztezésekkel elég jol megkapják az ősi alakot kéregrák rezisztenciával . Persze sok más minőségi tulajdonságnak is rendelkeznie kell az új fajtajelöltnek. Megérne az itthoni szakembereknek egy tanulmányutat megnézni ,hol tartanak ,meg persze behozni a fajtákat.

Előzmény: diospyros (740)
diospyros Creative Commons License 2021.05.12 0 0 740

köszönjük a listát!

ezek a molissimák jók is lenneének...

AU Homestead

AU Leader

Beth

Byron

Carr

Crane

Ford’s Sweet

Meiling

Mendes

Mossbarger

Nanking

Orrin

Payne

Ri Hei (Riheiguri) crenata x mollissima

Skioka

Tsukuba -37 crenata x mollissima

Willamette mollissima x dentata (mint a málna :)

Előzmény: Table grape (738)
diospyros Creative Commons License 2021.05.12 0 0 739

a konténerben megbetegedtek a fák 

Előzmény: Table grape (738)
Table grape Creative Commons License 2021.05.12 0 0 738

Lehet ,hogy már a konténerben megbetegedtek a fák ? 

Találtam egy listát a fajtákról , ha beütitek a keresőbe a Cultivars of Chestnut , vagy ezen a linken Cultivars of Chestnut (ct.gov) . Érdemes tanulmányozni , itt több száz fajta van felsorolva a világ gesztenyefajtáiból a Connecticut-i kutatóintézet által . Úgy láttam ,hogy a lista 2013 as , a fajtaleírások nem teljesek de ad egy kis információt a fajtaválasztékról .Persze mi ezek közül csak néhányhoz tudunk hozzáférni. Van itt Mollisima ,Crenata, Dentata hibrid ,és magonc is . A vastag betűvel írottak érhetők csak el a világ kertészeteiben.

Előzmény: Gábor72Bp (737)
Gábor72Bp Creative Commons License 2021.05.10 0 0 737

A savanyú talaj még nem garancia. Szerintem a gyanúm beigazolódik, ugyanis kiszedtem az elszáradt fáimat és azt tapasztaltam, hogy a földlabdából egy szem gyökér sem lépett át a talajba. Még abból sem, amit tavaly tavasszal ültettem. A földlabdában egymást taposták a gyökerek, összegabalyodva, de egy sem jött ki abból a közegből. Amit idén ültettem szabadgyökerest, az meg szépen levelesedik. Még.

Már csak azokban bízhatok, meg a magoncaimban. A BdB nálam nem vált be.

Előzmény: Table grape (736)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!