Na ez az. Az ültetőgödör tartalma becsapja a növényt, illetve a gazda sem tudhatja mi lesz, ha a fa kinövi.
Amit most néztem telket, ott 3-4 telekkel odébb 2 hatalmas gesztenyefa is él. Egy helyi lakos elmondása alapján szépen terem is. Ez talán jó referencia lehet. Bízom benne, hogy a leendő ültetvényem működni fog és akkor mindenkit meghívok egy szüretre.🙂
A szürkés fehér altalaj szikes agyagos rétegre utal ahol magas lehet a felhalmozodott szikesedést okozo sotartalom amit a gyökérzet nem tolerál ,így már érthető ,hogy miért szenvednek a gesztenyefáid . Nem tudom ,hogy érdemes lenne e savanyú talajcsere az ültetőgödörben? Az a gond , ha a gyökérzet a savanyú réteget kinövi, akkor a fa elkezd sárgulni .
Én az ültető gödörbe ,komposztot és savanyú tőzeget kevertem össze homokkal , de én is attol félek, hogy ha a gyökérzet majd mélyebb rétegekbe hatol akkor sárgulni kezd. Amúgy az egyik BDB fám az idén terem harmadszor.
Látom fenyő tűlevelet is használsz... Az ültetőgödörbe a saját földed raktad vissza? Mert akkor szerintem hosszú távon is jó lesz. Már termésed is volt?
Nekem Budapesten van a telek. Kózelben van egy patak. Lapos a terület valószínűleg régen nádas lehetett itt. Ezért van az, hogy kb. 40-60 cm után egy tömörödött szürkésfehér anyag van, ami víz hatására olyan mint a nádasban az iszap. Ecetre meg vadul pezseg. A lecsapolás óta lerakódott felső réteg meg savanyú. Közelben fenyöerdő van. Így aztán nem tudom mit ültessek. Mandulák egyböl elpusztultak, mint ahogy a meszet nem szerető birs is. Amik jelenleg jól érzik magukat az az alma, körte, szilva, meggy és egy datolyaszilva.
Az öntözésen is sok múlik. Nálam a kis fenyőfák jeleznek, ha baj van. Egyből elveszítik az üde színüket.
Mivel a most beszerzendő telek kicsit messze van, oda öntözőrendszert tervezek kiépíteni.
Nekem alapvetően a földdel van bajom. Teteje savanyú, lefelé hadva egyre meszesebb. Kb 60 cm után erősen pezseg az ecettöl. Már megvan a másik telek, amit érdemes, átültetem. Csak kár, hogy messze van....
Nálam az eddig elültetett oltványok mind szépen fejlődnek ,de nagyon sokat kell öntözni ebben a szárazságban . Az öntöző vizet is érdemes savanyítani .A gesztenye kényes növény ,rendkívül sok odafigyelést igényel ,össze se lehet hasonlítani a dioval . Készítek képeket a csemetéimről és felteszem .
A diók nálam is hajtanak, mintha muszáj lenne. Voltak évek, amikor alig hoztak új hajtást. Most méteres hajtásoknál tart legtöbb kisdiófa. (van vagy 40 db)
13 db BdB-t ültettem. 1-2 hetente locsoltam és eleinte szépek is voltak. Aztán egyet lerendezett egy őz, egy másik minden átmenet nélkül 1 hét alatt elbarnult és annyi. A többi elkezdett tápanyaghiányt mutatni. Sárgultak, erezetnél zöldültek, vagy teljesen sárgák lettek. Akkor kaptak vasat, meg kevés ecetet. Gyönyörűek lettek, de megin volt egy, ami hirtelen elhalt. Tavasszal a maradékok szépen elkezdtek rügyezni, de nem mind pattant ki. Volt ami elfeketedett, a törzsük foltos lett. Ami kihajtott annak a levele apró és sárga, szinte fehér. Hiába az ecet és a vas, csak rontott a helyzeten. Ma már csak 3 db él. Kettő zöld és egy sárga. Ebben a melegben 2-3 naponta kapnak vizet, mert különben lógatják az amúgy is pici leveleiket. A vicc az, hogy kinőtt köztük egy dió, amit nem locsolok és tavaly még a fűnyíró traktor is kétszer átment rajta, ennek ellenére erős hajtásai vannak nagy levelekkel. Szóval a talaj nem lehet száraz. Úgy látszik a gesztenye vízigényesebb.
Te mennyit öntözted? Azt figyeltem meg, ha rendszeresen öntözve vannak, akkor egy kicsit életre kelnek, de ha akár csak 1 hétig is kimarad a vízpótlás, már szottyannak össze.
Mint az ennyéim. Úgy tűnik az oltványok nálunk nem kompatibilisek az alannyal. Marad a magonc nevelés.
Zalában Nagybakónakon van egy gesztenyés próbálkozás a Déli-hegyi gesztenyés. Személyesen nem ismerem őket, csak a neten olvastam. szelidgesztenyes.hu Talán velük érdemes konzultálnod.
Szeretnék ültetni egy jó fajta szelídgesztenye fát. Mi az a legnagyobb méret, amit még eredményesen át lehet ültetni, és Zalai, agyagos talajba melyik fajtát ajánljátok?
Tavasszal ültettem 4 db Bouche de Betizac oltványt, amik kb. 30-40 cm-esek voltak. Ezekből 1 teljesen kiszáradt, 1 hozott egy halom virágfélét, majd ezek leszáradtak, és néhány csenevész levele van csak, kettő olyan van, aminek a hajtása leszáradt, és alulról, de oltás felett hajtott 2-2 szálat. Ezek most kb. 10 cm-es hajtások. Elég szomorkásan néznek ki.
Zala környékén tudnátok ajánlani olyan termelőt, aki megbízható, és viszonylag nagy gesztenyefát tudna adni? Akár konténeres is jó lenne.
Kinek hogy áll a gesztenyése? Nálam a BdB-k elhullottak ( minden átmenet nélkül most is elszáradt egy). Már csak pár darab harcol az életéért. Szinte csak virágok vannak rajtuk, levél alig és az is apró. A többi fajta egész szépen megeredt. A szativák a leg egészségesebbek.
A gesztenye fajtákhoz -fajokhoz tegyük még hozzá az ismeret végett a Castanea Pumila vagy Allegheny Chincapin -t, törpe ameriai gesztenyefajt, a Castanea henryi -t ,és a Castanea Seguinii -t .Az utobbi kettő lehet még kéregrák toleráns .
Egyetértek a Mollissima hibridekkel kapcsolatban . Az USA - ba is kínábol hozták be a betegséget a múlt században , ami majdnem teljesen kipusztította az őshonos Dentata -t . Manapság a fajt probálják újraéleszteni Dentata Mollissima hibridekkel vagy fordítva . BC4 BC5 visszakeresztezésekkel elég jol megkapják az ősi alakot kéregrák rezisztenciával . Persze sok más minőségi tulajdonságnak is rendelkeznie kell az új fajtajelöltnek. Megérne az itthoni szakembereknek egy tanulmányutat megnézni ,hol tartanak ,meg persze behozni a fajtákat.
Lehet ,hogy már a konténerben megbetegedtek a fák ?
Találtam egy listát a fajtákról , ha beütitek a keresőbe a Cultivars of Chestnut , vagy ezen a linken Cultivars of Chestnut (ct.gov) . Érdemes tanulmányozni , itt több száz fajta van felsorolva a világ gesztenyefajtáiból a Connecticut-i kutatóintézet által . Úgy láttam ,hogy a lista 2013 as , a fajtaleírások nem teljesek de ad egy kis információt a fajtaválasztékról .Persze mi ezek közül csak néhányhoz tudunk hozzáférni. Van itt Mollisima ,Crenata, Dentata hibrid ,és magonc is . A vastag betűvel írottak érhetők csak el a világ kertészeteiben.
A savanyú talaj még nem garancia. Szerintem a gyanúm beigazolódik, ugyanis kiszedtem az elszáradt fáimat és azt tapasztaltam, hogy a földlabdából egy szem gyökér sem lépett át a talajba. Még abból sem, amit tavaly tavasszal ültettem. A földlabdában egymást taposták a gyökerek, összegabalyodva, de egy sem jött ki abból a közegből. Amit idén ültettem szabadgyökerest, az meg szépen levelesedik. Még.
Már csak azokban bízhatok, meg a magoncaimban. A BdB nálam nem vált be.