Ez most nem lesz könnyű, hiszen ilyenkor téli álmot alszanak ezek a növények. Legalábbis én kiszárítom ilyenkor, aztán tavasszal elkezdem újra locsolni. Persze lehet, hogy nem így kell, én így hallottam attól, akitől kaptam. Nagyon kedves növény, én is nagyon sajnálnám, ha egy tavaszon nem hajtana ki.
Segítséget szeretnék kérni, hogy valaki tudja-e hogy hívják az alábbi képen látható csokor virágon a legalsó 3 szirmú bordó virágot.Egy kedves ismerősömnek kipusztult és nagyon szerette és 1 ilyen cserepes virággal szeretném meglepni. Előre is nagyon szépen köszönöm.
Bizony ez nagyon atkának tűnik, mi, leanderesek (Lora is) sajnos gyakran találkozunk ezzel a levél kifehéredéssel. Nem tudom vannak-e egészséges ágai, de ezeket sürgősen le kellene vágni, mert sosem lesznek már szépek. Aztán a maradékot betenni a kádba és főleg a levelek aljára koncentrálva nagyon alaposan lezuhanyozni. És azon túl venni flakonos atka elleni szert, mert lakásban azért nagy permetezés nem javasolt, vannak ilyenek a kertészeti árudákban, Axoris pl. És alaposan vizsgáld meg a többi növényedet is, ha pókhálószerűséget látsz rajtuk, meg a levelek alján parányi piros pókokat, akkor azokat is mosd le és kezeld. Nagyon alattomos kártevő!
Lassan teljes virágzásban az azaleánk, érdekes, amikor vettem nem figyeltem sajnos arra, hogy két szára van, és később sem tulajdonítottam neki jelentőséget. Most viszont, hogy virágzik, elég érdekesen alakult a dolog:
Nálam még ezek az ajándék virágok díszítenek, de hamarosan teljes pompában lesz az azalea:-)
Na meg kezd nyílni a karácsonyi kaktusz, igaz, elég kevés virága van. Sajnos nem tettem ki a nyáron és elég kevés fényt kaptak, és keveset kapnak most is:-(.
Igen, ez új, csütörtökön vettem, de ma is voltam a Lidlben és nem volt egy darab sem, sajnálom, hogy későn szóltam:-( A régiek, amiket szintén ott vettük, több évig funkcionáltak.
A tieid nem szobanövények, és arrafelé párásabb a levegő, nem éget úgy, mint nálunk. Nem szoktam ezeket kiültetni, csak cserepestül behelyezem a földbe, hisz a telet úgysem bírnák. Persze lehet jobban nőnének, ha kiültetném nyárra, majd ősszel vissza egy nagyobb cserépbe..., de jobb, ha nemnőnek túl gyorsan. A kerti rhodik, azaleák más kérdés, de azért tűző napon mifelénk azok se nagyon szeretnek.
Az en azaleaim sot, rhodojaim szeretik a fenyt... van amelyik nagyon, van amelyik nem annyira - de a helyzet az, majdnem tonkrementek a keves fenytol... par eve mentegettem oket ki a fenyszegeny helyekrol. Most virulnak...
Sajna elég későn jutott az eszembe, hogy szóljak, de ilyen csinos kis azalea fácskákat lehet kapni a Lidlben a napokban, nem egész 1000 ft-ért. Kitéve a kertbe meg is lehet őrizni őket, nekem évekig megvoltak, de az idén "két bába közt elvesztek a gyerekek", és kiszáradtak a bokrok alján, mert ugye a fényt nem nagyon szeretik. Szóval érdemes próbálkozni! Majd megmutatom kinyílva is, de az még soká lesz.
Csak hát ha nem vagy járatos az orchidea félék tartásában, akkor muszáj valahol hozzáértőktől érdeklődni:-) Állítólag ezeket a fajtákat könnyű megtartani, az biztos, hogy ennek is viszonylag páradús, alpvetően meleg környezet és valami keleti vagy nyugati fény szükséges viszonylag kevés locsolás, de ez utóbbiban nem vagyok biztos, tán ennek a fajtának több kell, hisz több a felület, mint a hagyonányos orchideáknál. Na meg tápoldat is szükséges lehet a további virágzás érdekében:-)