Tehát nem elromlik, hanem kilövik, szándékosan. De azért, remélem, érted, amit mondok. A sorozat készítése szempontjából nyilván költséghatékony megoldás, hogy mindig van gravitáció, miközben nagyon sok más rendszer elromlik. Rugózunk még rajta? :-)
Nem néztem még teljesen meg az évadot (sorozatot), csak két mondat:
- Nem hiszem, hogy Worf a Discovery első évados ork maszkban jelent volna meg (később született, mint azok). Talán arra is van egy technoblabla jellegű magyarázat, mint a TOS sima fejű klingonjaira.
- A transzporteres trükk(-höz hasonló) szerintem volt már a TNG-ben is (ha egyre gondolunk) és a VOY-ban, amúgy is valami hasonlót művelnek a bioszűrők is, nem?
Redlettermedia-ék miatt megnéztem az évadot. Ebben az évadban is volt azért pár jó nagy baromság és Star Trek-telenség, de egy valamit egyszerűen imádtam: hogy egy jó nagyot köptek az első két évadnak nevezett filmre vitt moslékra! :D Akkorákat nevettem azokon a részeken.
Kezdjük először is azzal, hogy ez egy szem Rafaela kivételével az ÖSSZES "új" karakter ment a szemétre, úgy, ahogy voltak, a karddal hadonászó szerencsétlen, az összes szintetikus lány, az alkoholista latínó kapitány. Meg mi történt pl. a Narek nevű valakivel? :D Mind el lettek dobva erre az évadra és helyettük vissza kellett hívni a régi sorozatok szereplőit. De ez még nem volt elég: konkréten kimondja Shaw, hogy felejtsük el azt ami az előző évadban történt, az nem az igazi Borg, aztán Troi nyíltan kimondja, hogy mennyire utált az első évados bolygón az erdő közepén élni és mennyire városi ember, Picard újra egy megbecsült valaki, akit körülálltak a fiatalok, mint legendát, ahelyett, hogy az első évadhoz hasonlóan mindenki csak leköpné.
A káromkodás vissza lett fogva, emellett Raffi érdekes módon abbahagyta a DZSÉELL-ezést és senki nem mondja azt, hogy EX-BÍÍ, semmilyen 21. századi, 12 évesek értelmi szintjét megütő szleng nem hangzik el. Data röhejes halála után most logikus, értelmes módon, B4-t használva jött vissza, Worf pedig rendes klingon kinézetet kap, nem azt a szerencsétlen Discovery ork-jelmezt. Szinte az egész egy űrhajón játszódik, a Csillagflotta pedig áldozat volt és nem egy gonosz, fasiszta szervezet. Ez nyílt hadüzenet volt az első két évadnak és hát én minden ilyet élveztem.
Az évad ugyan nem adott hozzá sokat a karakterekhez, az elcseréltek és a Borg összefogása meg mintha egy fanfictionből jött volna, de az is tény, hogy összességében egész jó lezárás lett ez ezeknek a karaktereknek. Eredeti ötlet persze nem nagyon volt benne, az ötletek nagy része bizony lopott más Star Trekekből, pl. csillagködi üldözés=ST 2, túszok felsorzakoztatása=ST 3, medúza-szerű űrlények=TNG pilot, a DS9 és a Kapcsolatfelvétel párhuzamok egyértelműek voltak. Még az utolsó részben is világos ST 4 és 6 részek voltak újra felhasználva. DE az előző kettő évadhoz képest már ennek is örülni kell, hogy Terry Matalas legalább a Star Trektől lop és nem valami borzalmas gagyi akciófilmből.
Egy ténylegesen okos ST ötlet volt: a transzporteres trükk, hogy a transzporter-főnököket cserélték le, hogy a DNS-t átírhassák mindenkinek aki használja. Ez valódi ST ötlet volt, méltó a régiekhez. De ezek kívül jórészt az egész évad egy nagy fanszervíz volt, nem valódi kreatív munka, mégsem bánom, mert legalább olyan csinálta, aki legalább MEGNÉZTE a sorozatot amit csinál és Alex Kurztmannel ellentétben meghaladja az átlagos gorilla intellektuális képességeit.
Csak azt sajnálom, hogy a színészek elspoilerezték, hogy ebben a díszletben is forgattak. Így már mindenki tudta, hogy mi is lesz a 12-es hangárban, és nem volt igazi meglepetés. De amúgy szuper jelenet volt, ennél nagyobb fan-service-t nem is lehetne csinálni. :)
Én 1-2 résszel hamarabb megcsináltam volna a leleplezést, így lehet összecsapott lesz a megoldás, mert nagyon kevés idejük maradt, a Csillagflotta meg nyakig van a lekvárban. 45 perc alatt ezt megoldani nem lesz egyszerű, de kíváncsian várom.
Szépen megcsinálták, még a világítás is a klasszikus volt. Mondjuk maga a jelenet kissé vicces volt, ahogy a szőnyegen humorizálva, tátott szájjal sétálgatnak a hídon, kissé mintha túlzottan is jó kedvük lett volna ahhoz képest, hogy a gyerekeik közben a Földet próbálják elintézni. Nem volt nagyon sietős a dolguk, de ennyi baj legyen, az előző két évadnak nem nevezhető filmművészeti világjárványhoz képest ez az évad Cannes-i aranypálma. :)
De soha nem megy tönkre. Megfulladhatsz, megfagyhatsz, minden rendszer leállhat, évtizedekig sodródhat a hajó/űrállomás energia nélkül, de a gravitáció marad. Robusztus egy találmány. :-)
Az fekete lyuk lett volna? :-) Ezzel az erővel azon is kiakadhatnál, hogy egy bármilyen kritikus állapotban lévő hajón a mesterséges gravitáció valamiért sosem romlik el. :-)
Szerintem ez nem volt hiba. A maradék energiát a létfenntartásra meg egyebekre használták, hogy nyerjenek egy pár órát maguknak, mert annyi nem lett volna elég a kijutásra. Utána jött az ötlet, hogy feltölthetnék magukat az energiahullámból. Ezután irányítottak át mindent a hajtóműbe, mindent vagy semmit alapon. Ha nem jött volna be, akkor azt a pár órát is bukják, és jön az instant halál.
Hibának vagy logikátlanságnak inkább azt mondanám, hogy a kapitánynak kellett megbuherálni a hajót, hogy a feltöltés múködjön. Ezek szerint a gépészek nem ismerik a saját hajójukat? Oké, hogy húszéves a hajtómű de akkor is, ezt hogy? A főgépész mondjon le! :)
Az ellenség meg pont előttük van? Hát istenem, az Enterprise is mindig az egyetlen a hajó a szektorban. Így legalább visszakapták a dobálást.
Az, hogy egy fekete lyukba süllyedő - egyébként súlyos energiaproblémákkal küzdő - hajón ha mindent lekapcsolnak, akkor nem csak irányba tud állni, de távolodni is tud tőle.
Node akkor minek volt az egész #mindmeghalunk-cécó, ugye...
Hát... megnéztem a 4. részt, de nem durrantam el tőle.
Lelkizős rész volt (#mindmeghalunk), a valódi cselekményt meg elintézték öt-tíz percben: jött a szokásos elméleti "százasizzó" egy ordenáré logikai hibával, éééés megcsinálták!
Az, hogy a Gébics egész véletlenül pont az orruk elé tanyázott le, már csak hab volt a tortán. :(
Megnéztem a PIKÁRD (ezért az ostoba és fantáziátlan cím már eleve szégyen, na mindegy) Redlettermedia kritikáját, ahogy már a Kurtzman Trekek mindegyikénél, először nézem meg az ő videóikat, mint a részt magát. Meglepve tapasztaltam, hogy az első két évadot hihetetlenül viccesen szétalázó csatorna az első részről egész jókat mondott. Nem hittem volna, hogy rá lehet venni, de ha már utolsó évad, gondoltam mégis belenézek. Természetesen illegálisan, lopva, mert Alex Kurtzmannak én még váltságdíjat sem lennék hajlandó fizetni.
Az első észrevétel, hogy a szokásos borzalom (vagánykodás) mellett egyrészt a filmzene nagyszerű, persze csak előveszi a régi klasszikusokat, de akkor is jó volt hallani, ettől máris inkább érződik Star Treknek. Másrészt végre a flotta hajói először a sorozatban valóban úgy néznek ki, mint a Star Trek hajók. Riker és Picard végre úgy viselkednek egymással, mint az igazi Riker és Picard viselkedtek, kezet fognak és nem könnyes szemmel ugranak egymás nyakába, mint az első évadban.
Viszont valami rögtön az elején megütötte a fülem: jól értem hogy akarnak egy ilyen "deadnaming" analógiát húzni arra, hogy jaj, szegény Hét Kilencedet Annika Hansen-nek hívja a kapitánya???
De hát ne már, ezek már megint nem néztek Star Treket. Emlékeztek még az Unimatrix Zero-ra, amikor Hetes az álomvilágban Annika néven élt, hogy még mondja is Janeway kapitánynak, hogy "Annika, itt így hívnak engem"? Ez nem egy olyan név, amitől Hetes megsértődne. Ezt a nevet a szülei adták neki, a Hetest meg az őt elrabló, fizikálisan és mentálisan kollektívába olvasztó Borg. Ez egy borzasztóan gyenge propaganda így.
Shaw kapitánnyal pedig végre alkottak egy normális karaktert. Igen! Ez az ember egy valódi tiszt, aki nem jópofizni, nem sírni ment a Flottához és a "szeretetről" meg a "hitről" haladzsázik teátrálisan, hanem egy hajót vezet. Ahogy az eredeti Star Trekben is felnőtt, komoly szakemberek, egy hivatalos környezetben oldottak meg problémákat. Nagyon remélem, hogy egy újabb Jellico van születőben és nem az lesz a tanulsága az évadnak, hogy juj de gonosz ez a Shaw.
Akár hiszitek akár nem, vannak olyan Star Trek rajongók akiknek nem volt alkalmuk, energiájuk megtanulni angolul. Nekem sem. De szerencsére vannak angolul jól tudó Star Trek rajongók aki segítenek és megosztják az információt és az előzőekben említetteknek válaszolnak a kérdésekre, hogy bizonyos szint fölé emelkedhessenek. Én igénylem a szinkront a fent említett fogyatékosságom miatt. Szinkron hiányában a feliratot. De ha már szinkronosan láttam párszor, akkor ha eredeti nyelven nézem, nem igénylem a feliratot, csak élvezem a történetet.
Nekem jó az angolom, már nem is nagyon nézem szinkronosan a Star Treket sem (gyerekként, tévében még igen), de annyira nem vagyok belebolondulva, csak egyszerű Star Trek kedvelő vagyok.
A másik meg, hogy ha nagyon követi az ember a híreket, akkor elég sok spoilert össze lehet szedni, én meg szeretek tiszta lappal leülni és megnézni, aztán örömködni (bánkódni) a meglepetéseken.