Ha tovább is elolvasnád az Igét lehet nem hapciáskodnál anyit :)
Na meg ha el is hinnéd........
Máté evangéliu 10:2936-
29 Nemde, két verebecskét meg lehet venni egy kis fillérért? És egy sem esik azok közül a földre a ti Atyátok akarata nélkűl!
30 Néktek pedig még a fejetek Hajszálai is mind Számon vannak.
31 Ne féljetek azért; ti sok verebecskénél Drágábbak vagytok.
32 Va laki azért Vallást tesz én Rólam az emberek elôtt, én is Vallást teszek Arról az én mennyei Atyám elôtt;
33 A ki pedig megtagad engem az emberek elôtt, én is megtagadom azt az én mennyei Atyám elôtt.
34 Ne Gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet Bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet Bocsássak, hanem hogy fegyvert.
35 Mert azért jöttem, hogy Meghasonlást Támaszszak az ember és az ô atyja, a Leány és az ô anyja, a meny és az ô napa közt;
36 És hogy az embernek ellensége legyen az ô Házanépe.
Tehát ha valaki vallást tesz Énrólam (Jézusról) akkor megmenekül.
Tehát hogy is van ez.
Mindenki megvallhatja a Jézust Úrnak és SZivében hiheti azt ami a Biblia állít róla és akkor megtartatik.(szóval ez nem a despota ALLAH aki örök kárhozatra rendel lsd Korán)
Meg még:
Rómaiakhoz 10:13 Mert minden, a ki Segítségül Hívja az ůr nevét, megtartatik.
Rómaiakhoz 10:14 Mimódon Hívják azért Segítségül azt, a kiben nem hisznek? Mimódon hisznek pedig abban, a ki felôl nem hallottak? Mimódon Hallanának pedig Prédikáló nélkűl?
Szóval hogy is van ez
De ha pl így éreznéd
Rómaiakhoz 10:8-11
8 De mit mond? Közel Hozzád a beszéd, a Szádban és a Szívedben van: azaz a hit beszéde, a melyet mi hirdetünk.
9 Mert ha a te Száddal Vallást teszel az ůr Jézusról, és Szívedben hiszed, hogy az Isten Feltámasztotta ôt a Halálból, megtartatol.
10 Mert Szívvel hiszünk az Igazságra, Szájjal teszünk pedig Vallást az idvességre.
11 Mert azt mondja az írás: Valaki hisz ô benne, meg nem szégyenül.
Kedves Traveller ha olvasnád az Igét akkor nem kérdeznél ilyet hogy hitből vagy cselekedetek által.
A Válasz:)
HITBÉLI CSELEKEDETEK ÁLTAL azaz a hitet meg kell tudni mutatni cselekedetekben.
pl ha valaki pl lázas beteg de hiszi hogy az Ő sebeivel meggyógyultatok de tivábbra is az ágyban marad és úgy viselkedik mint aki beteg az nem hit.
HA viszont valaki felöltözik hálát ad és nem néz az érzéseire hanbem isten igéire és igéreteire
mint az Úr a Te GYógyítód és megcselekszi a hitét az meg is gyógyul.
pl a kivonuláskor mondta ezt az Úr hogy:
Mózes 2.könyve 15:26 És monda: Ha a te Uradnak Istenednek Szavára hűségesen hallgatsz és azt cselekeszed, a mi kedves az ô szemei elôtt és figyelmezel az ô parancsolataira és megtartod minden rendelését: egyet sem Bocsátok Reád ama betegségek közűl, a melyeket Égyiptomra Bocsátottam, mert én vagyok az ůr, a te Gyógyítód.
Persze van némi kitétel a SZAVAIRA HALLGATSZ ÉS AZT CSELEKSZED
a következmény peig azaz kb 3 millió Izraelita hitt ennek az igéretnek és nem volt beteg senki sem amíg betartották.
Zsoltárok 105:37-38
37 És Kihozá ôket ezüsttel és aranynyal, és nemzetségeikben nem volt beteges.
38 Örült Égyiptom, mikor kijövének, mert a tôlök Való félelem Megszállta ôket.
Elnézést ha hosszúra nyújt volna de azért ott a Válasz a kételyeidre :)
Már idéztem egy párszor meg már el is mondtam a megfejtését (a példabeszédnek).
Nem túl bonyolult.
Néha hallgatnunk kell pl ha bolonddal beszélgetünk de néha meg kell neki feleni még akkor is ha bolondságokat mond.
Hogy én most melyikkel élek mindenkinek rábízom az értelmezésére :))))))))))
Ilyen egyszerű azt kész :(
A másik meg nem egészen úgy van ahogy kiragadod.
Az első fele egyértelmű a másikat pedig akkor mondta az Úr amikor egyesek a Jézus Nevében tettek csodát de nem jártak az Úrral közvetlenül.
Tudod veszélyes dolog kiragadni az igéket a környezetből.
Pl volt már itt példa a fórumon hogy idézte a Bibliát így valaki hogy Nincs Isten mert benne van a Bibliában pedig az így szól
Zsoltárok 14:1
1 Az éneklômesternek; Dávidé. Azt mondja a balgatag az ô Szívében: Nincs Isten. Megromlottak, útálatosságot cselekedtek; nincs, a ki Jót cselekedjék.
1: Isten az univerzum eszenciája, a mindenség Ura,
ha igy jobban hangzik....., nekem személy..., egy hitetlennek pedig az az erő és hatalom, értelem és bölcseség, ami fenn tartja a világegyetem rendjét és törvényszerüségeit!
Jézus nem egyenlő Istennel..., mert ez feltételezne egy társi viszonyt , márpedig a Bibliában Isten kijelenti, hogy Ő az egyedüli Igaz Isten és rajta kivül nincs más Isten , ez mindennél bizonyítóbb erejű! Jézus pedig egy szóval se emliti, hogy Ő Isten lenne / az én és az Atya egyek vagyunk...., meg a vagyok kijelentések nem bizonyitó erejüek arra, hogy Jézus jelezné, hogy Ő isten lenne és egyben meg fiú Isten : Isten Fia / Isten nagy méltóságra emelte....küldetésének bevégzéséért..
A Jövendőlések és próféciák mindig egy eseménysor
alakulásától függöt, vagyis Isten kijelentésének érvénye attól függött, hogy betartják e akaratát törvényeit és végzéseit, avagy nem....
Az ember/ népek / sorsát végig kiséri figyelemmel
és ahol Ő jónak látja ott beavatkozik...., pl. a hívők imádságára is reagálhat az Úr és cselekszik ahogy neki tetszik....és nem úgy ahogy mi akarjuk!
Ha a Bibliát elfogadjuk úgy hogy a jövendőléseket követték a történelmi események és beigazolódtak azok..., akkor se beszélhetünk predestinációról olyan értelemben, hogy Isten előre a teremtésnél megtervezet forgatókönyv szerint intézte volna a dolgokat...
Mózes megmondta a népnek, hogy ha eltérnek az Úr útjától akkor szétszéleszti a világ népei közé...., igy is lett...., de ma már újra van Izrael....., ahogy Spinoza is kijelentette 1670-ben......, persze ő nem jövendőlésként utalt erre... Istennek gondja van mindenre, hisz eleve olyannak tervezte a világot, hogy önmagában is fennáljon és müködjön..., mint az emberi szervezet...és ha valami elromlik akkor ott beleavatkozik az Úr ha jónak találja...., de ez már fizika, kémia, biológia, matematika...., stb, stb....
A verebecskéről is gondoskodik az Isten de egy éhes macskáról is a táplálék lánc valamelyik oldalán...
A másik kérdés, hogy melyik könyvet, mikor ki írta
és milyen céllal....
A jövendőléseket és próféciákat ugye mindig próbálták behatárolni
a Bibliai történelmi események időrendjéből..., de ezeknek is több variációja létezik...
Vegyük a Bibliát hitelesnek és akkor a különböző
konfliktusok szinte sugalják is a valamikori jövendőlések jövőbeni beteljesedését..., mert következtetni lehetett Isten Kijelentései alapján az események alakulásából..... A próféták csak megerősítették ezt! A Biblia egy csodálatos könyve Istennek...
Az ember felelős a természetért is, mint a társaiért is...és ebből adódnak a gondok és nem az Isten rosszindulatán...
Isten jó és szeret bennünket..., csak el kell fogadni....és bármikor van lehetőség hozzá menni,
hisz ismer bennünket ..., téged is bizonyára...
Az Isten szabad akaratot és szabad kezet adott az embernek...., de kérhetjük a segítségét is , és Isten nem közönbös..., de mégse egy autómatta ahova bedobjuk a kivánságainkat és ő rögtön teljesíti is azt....
Most csak ennyit....
1. Írod: "A mi Istenünk a Mennyei Atya..., vagyis a Mindenható Isten, Jézus Istene......és mindannyiunk Ura!" Ez nem-bibliai alapon érvelőknek elég semmitmondó, 1. kérdésemre válaszként pedig azt jelenti, h. Jézus nemegyenlő Isten?
2. Szeretnék erre bővebben válaszolni, mert rátapintottál a szívem csücske predesztinációra ("vesszőparipa" - copyr.=> Szerb Antal, "a P. legenda"), de mielőtt, csak egy szinte OFF kérdés: szerinted lehetséges, hogy az egész korai eszkatológia & jelenések k.-e a Templom lerombolására vonatkoztak? Figyelmen kívül hagyva azt a szkeptikus érv-csemegét, miszerint a későbbi aktuálpolitikához igazították a sztorit...
Akkor most szerinted Isten tevékenyen jelen van a világban, vagy nincs?: mi a helyzet azokkal a szerencsétlen verebekkel (vagy tiszai halakkal, for that matter)... Nem érdemes tagadni, hogy a verebes + még xszáz igehely a determinációt hirdeti... Hogy ez aztán pre-e, más kérdés. (Meg hogy xszáz másik pedig azt, hogy no pre/determi/predeszti/náció, dehát erről szól e topik.)
=> Akaratával/akarata ellenére/közömbössége mellett folyik a világ? <= ez kérdéseim 3masoltára.
Nem kell félni a predesztitől, nem harap. Igaz, aki elfogadja, kénytelen leszámolni néhány illúzióval, költőibben: kénytelen lerángatni Istenről néhány emberi ruhadarabot, amiket ráakasztgatott... szeretet - jóság nélkül...
(kicsit furán írtam vala, de éppen 150 BPM-en pörög a zene & már füstöl a cédé :-))))))
1: A mi Istenünk a Mennyei Atya..., vagyis a Mindenható Isten, Jézus Istene......és mindannyiunk Ura!
2: Istent szeretni nagy kegyelem..., egy olyan lelki mélységből fakadó és szétáradó jóérzés , ami az egyén személyiségének egy különleges erőt ad..., még a megprobáltatások alatt is....
Isten az úgy nevezett Mózesi törvényt Izraelnek adta / 613 micva /......és ezt a nem zsidóknak nem kell betartani...., de ma ezt betartani is nehéz lenne , mivel a Templom még nem áll!
Áldozatok helyébe még több Imádság lépet....és a
Tóra / Talmud /jobb megismerése....., hogy felkészítse majd
a zsidó népet arra, hogy a szívükbe vésett törvényt szeretettel vigyék véghez amikor eljön ennek az ideje...., mert eljön bizonyára.....
Nekünk mint keresztényeknek, a hitünket a tetteink fogják minősíteni!
Mennyire tudjuk betőlteni a " szeresd a felebarátodat, mint önmagadat"?, az attól is függ, hogy a humánum értékeit ki tudjuk e bontakoztatni a kapcsolatainkban!
János evangélium 3, 16 igy kezdődik: Isten úgy szerette.........
Tehát Isten szerető..., féltőn szerető Isten és nem szadista, gonosz...... Jézus erről a szeretetről tesz tanúbizonyságot....és kész ezért meghalni is!
Isten megtervezte a teremtést és véghez vitte!...,
de nem terveztgette meg előre az emberiség fejlődését,
hanem segitette azt! Azért aki a predestinációval kérkedik az nagyon rossz dologgal kérkedik! Jakab 4, 1-3-ban jó rávilágit a problémákra!
Isten Izraellel kötött szövetsége a körülmetélésben adatott, mint testi jegye Isten és egy nép között...., ami kötelezetséget is jelentett a későbbi törvény betartására... Ez a szövetség ma is él! Isten népe Izrael. Isten minden nép Istene! A keresztények pedig a megtért
pogányok akik felismerték bűnös állapotukat és az Úr kegyelmét kérve megbocsájtást kaptak, mint lelki szövetségeseik Istennek..., Jézus által...
Jézus azt mondja: Ime bennetek van a mennyek országa....., ha meglátnák az emberek a gonoszságaikat és bűneiket és megtérnének Istenhez akkor tényleg megvalósulhatna egy csodálatos paradicsomi állapt...., de amint a mellékelt ábra mutatja..., nincs békesség.. a keresztény felekezetiség berkeiben se....!
Ha a szeretet ott van egy ember életében...., akkor Isten is ott van életében...., legyen ez akár Buthista, Taoista, Mohamedán, vagy Shintó hívő...., nem a körités a fontos hanem a szeretet
Isten felé és az emberek felé...., mert János azt mondja : " ..aki nem szeret az nem ismerte meg az Istent..., mert Isten szeretet "...
Most lehet, hogy lelki köveket hajigálnak rám sokan , mert ők úgy érzik, hogy a megtérésnek egy bizonyos sablon úton kell végbemennie...
Persze, ez OK. DE 2 kérdés kapásból:
1. Ki az én Istenem?
(Szentháromság avagy JHVH? Jézus Isten?)
2. Hogyan szeressem Istent?
(Betartsam az ószöv.-i szabályokat? Hitből vagy cselekedetek által?...)
Más. Jézus azt mondta a 2 verébről szóló példázatában, h. a világon minden a mennyei Atyánk akarata szerint történik. Na most akkor vagy egy szadista apunk van, vagy Jézusnak nem volt igaza... Nem lenne botránkozás, ha nem nyomatná a Biblia azt, h. a világon minden Isten rendelése szerint történik. Ha meg nem, akkor mit beszélt J. össze-vissza a verebekről? Vagy nyugodjunk bele abba, hogy nem érthetjük az Isten útját? Ha ezzel meg kell megtagadni, hogy elgondolkodjunk a világ dolgain, szeretni sem lehet az Istent, mert nem lehet szeretni azt, amit nem foghatunk fel. Legfeljebb imádni, félni, tisztelni, mint az Ószöv. mennydörgő és átkozódó istenét, dehát szeretetről vót szó ottan fennebb.
Személy szerint azt hiszem... dehát annyira mindegy :-)))
Kedves mindenki!
Keményszívű, gőgös bibliakritikusoknak találtam még egy gyöngyszemet: ;-)
"Péld. 26. 4. Ne felelj meg a bolondnak az ő bolondsága szerint, hogy ne légy te is ő hozzá hasonlatos; 5. Felelj meg a bolondnak az ő bolondsága szerint, hogy ne legyen bölcs a maga szemei előtt."
Persze amit lejjebb írtam, sokkal jobb, és most meg is ismétlem :-))) A KEDVENCEM: :-)))
"Mát. 12.: 30. A ki velem nincsen, ellenem van; és a ki velem nem gyűjt, tékozol."
"Márk. 9. 40. Mert a ki nincs ellenünk, mellettünk van."
Az Isten két fő paranacsa: Szeresd az Urat a te Istenedet.........és szeresd a felebarátodat mint önmagadat.....
Ez világos és érthető...., a többi csak körités...
amit sokan kevergetnek-kavargatnak........
SZVSZ pedig éppen az a baj, hogy a Bibliából mindent be lehet bizonyítani és az ellenkezőjét is, ha racionális érvelés alapjául próbáljuk használni. Egy hívőnek mindent meg lehet magyarázni mert SZENTÍRÁS... Ahogy a szerelemben is: a barátod/nőd hibái felett átsiklasz, legfeljebb csodálkozol, mások miért nem értik meg szenvedélyedet - mert nem elvakultak. Csak úgy megjegyeztem.
Ha a Bibliát elfogadjuk szentírásnak, nincs is miről vitatkoznunk, hiszen a tökéletes isten kinyilatkoztatása szükségképpen tökéletes, ergo ellentmondások nélküli.
Ha pedig az Isten (Biblia) annyira egyszerűen fogalmazna, nem lenne annyi egyház, talán vallás sem.
A Biblia beszél Isten akaratáról amit az emberekre szabott és ez anyira egyértelmű, hogy senki és semmi nem tudja elferditeni!
Ellentmondás nem az Isten akaratának megérésében van, hanem az egyházak, felekezetek, közöségek
sajátságos értelmezésében nyilvánul meg...., törvényt törvényre, szabályt szabályra halmoznak...és ez az a pont amikor elgondolkodik az ember, hogy hogyan is van...., Isten mit is mond....., ennyire bonyolult lenne az istenhez való fordulás, hisz Isten olyan egyszerüen fogalmaz....., de az egyházak kritériumokhoz köti még azt is, hogy ki milyen pontok alapján igazolható a megtérése...., ha érted amire gondolok....
Istennél nincs ellent mondás..., csak az emberek látószögében...., főleg az egyház, a felekezet alapítoknál vehető észre ellentétes vallási felfogás!
Csak belülről agyalok. Amit mi, a mai ismereteinkkel ellentmondásnak vélünk, lehet, hogy utódaink, János jelenéseinek idejében tök logikus, és nyilvánvaló igazságnak látnak majd.
Mi most, biológiailag, és génállományunkat tekintve, még sehol vagyunk ahhoz, hogy mindent világosan lássunk.
És ne gyertek nekem azzal, hogy a Biblia allegóriák gyűjteménye. Egyrészt, törvénykönyv, másrészt történelemkönyv, de legfőképp használati utasítás egy később bekövetkező korszakra.
Ami egyáltalán nem biztos, hogy az emberiség, és utódai számára össze fog jönni.
Ki tudná megmondani...., hogy melyik folyó az amelyik négy fő ágra szakad....?
Tigris...., Eufrátesz..., harmadik...., negyedik folyó....és amiből kiágaznak ezek...., mi a neve, hol va a térképen....
Komoly Biblia szakértök és az Úr Szellemében lévők válaszát várnám az egyszerű világosságban lévők mellett......
Köszönöm előre is!
Ábrahám istene? Ja, ismerem, ő volt, aki gyerekgyilkosságra buzdított. Kellemes ürge lehet, biztos jó neked, ha ő a főnök. De azért nem lennék a gyereked.
Nagyon komolyan kérlek, ne nyugodj bele ilyen elképzelésbe, vagy magyarázatba! Ez nem igaz és nem igazságos ige-értelmezés!
Isten NEM Predesztinál, nincs ilyen értelmű eleve elrendelés!
Ha nem veszed tolakodásnak, alkalomadtán (most nincs időm rá) hozzászólok ebben a témában.
Na jó... "Isten végtelen bölcsessége nyilvánul meg abban, hogy egyeseket eleve üdvösségre, másokat pedig kárhozatra rendelt."
Ki mire asszociál ebből? Én arra, hogy hiába ugrálunk.
Üdv Paleo !!! Utólagos engedelmeddel Offolok egyet. :-) ... a többi poént majd Udvari topicában megtalálod. :-)
Off
Udvariék Karácsonya !
írta és rendezte: Spender
zene: DJ.Farizeus
szereplők: Udvari (bolond) HGYés (HGY: Hüje Gyivis) tag, UdvariMama és UdvariTesó
Spender presbiter hagyományőrző karácsonyi öööszentbeszéde:
A kahácsony öööö a legszebb ünnepünk, hiszen a Szeretet Ünnepe. A Szeretről már tanítottunk azs Ima a HGYben az ellenség romlásáért topicsban. Mi a szeretet ???? hihihi ha nem megy szép zsóval, akkor lábtöréssel háháhjuhujuhháhá. Ha évközsben nem vadjunk közömbözsek öööegymázs hibái iránt, akkor Karácsonykor pláne nem szabad megfeledkeznünk az Agapéról.(hihihi)
ööö Tehát Karácsonykor Sokkal Yoooban kell Szeretnünk !!!!! hihihi
Udvariék lakása, 1999. December 24, 18 óra
A karácsonyfa körül:
UdvariMama: - Nah, gyertek gyerekek, ajándékozzuk meg egymást.
UdvariTesó: - Ohhh, anya !!! Szeretettel kívánom Neked, hogy az Úr adjon neked szívinfarktust !!
UdvariMama: - Kisfiam , hát ennyire szeretsz ?? hüpp-hüpp. Fiacskám az Úr rohassza szájpenésszel a szádat.
UdvariTesó: - Ohhh... anya, olyan boldog vagyok. Drága testvérkém, karácsony alkalmából kívánok neked hepatitist. Gyere hadd adjak egy büdös puszit.
Udvari: - Anya...drága Testvérem.... kívánok Nektek az Úrban akut gyomorfekélyt...és előrehaladott TBC.
UdvariMama: - hüpp-hüpp milyen szép is a karácsony. A szeretet....az Agapé ünnepe. hüpp-hüpp
UdvariTesó: - Remélem ... édestestvérem, hogy eltörik a lábatok.... és még itt kibeleződtök...
Udvari: - ohhh... köszönöm. Jobb ez így, mint úgy állni az Úr elé....
UdvariMama: - hjajjj hüpp ...gyerekek . Most má mehetünk enni.
Az asztalnál.
Udvari: Nyam-nyam.
UdvariMama: Böfff nyam-nyam böfff pbbbrrrrr
UdvariTesó: Egészségedre Mama. Pbbrrrffffrr
Udvari: Neked is Tesó...nyam-nyam...
UdvariMama: nyam-nyam pppbbrrrffff
Udvari: Húúúú mama, ez szaftos volt. hihihihi
UdvariMama: Ne röhögj fiam, inkább mosogass el.
Udvari: Jajjjh anya....érzem a nyomást....ne küldj rám démonokat...jjajjj.....rosszul vagyok..... Most fáradtabb vagyok, mint amikor dolgozni jártam... álmomban.
UdvariMama: Ne feleselj , Te kis ...ööö mingyá felkenlek....
Udvari: Anya...fáradt vagyok, ebben a szellemi harcban teljesen kifáradtam...lefekszem
UdvariMama: Elllőőőőbbbb elmosogatssszzzzz !!!
Udvari: TTTééérrjjj meeeggg Anya !!! Ez nem igei....jajj a nyomás...nyomás...jajjj
UdvariMama: Fiam, kemény nyakú vagy és a saját szíved restsége okán nem érted ezt az egészet.
UdvariTesó: Térjjj meeegg Anya !!! Térj meeeggg Tesó !
Udvari: Inkább szálljatok elevenen a Seolba !!! hihihihihi jáhjáhjájháháháhuhuhu Úgy sokkal jobb lesz Nektek is !!!
UdvariTesó: Hazudsz !!! Te is tudod, hogy hazudsz !
UdvariMama: Nektek nem fog hinni senki sem !! Ne hazudjatok. Térjetek meeeeggg ebbbőőőlll !!
Udvari: Ne ferdítsetek, ne ferdítsetek.
Vége !
Minden jó, ha a vége jó. hihihihi Hát így zajlik egy hites karácsonya. Az Agapé, a legfelsőbb szeretet jegyében. Omen.
Ne rohangáljon, még csak most lett vége a műtétnek !!!!! Így súlyosan sérülhet a seb, és gennyes lesz, mint a régi. hihihi
"Ez ugyan olyan mint amit a multkor csináltál
a Nincs Istennel mert benne van a bibliában
holott ez van ott
Zsoltárok 14:1 Az éneklômesternek; Dávidé. Azt mondja a balgatag az ô Szívében: Nincs Isten. Megromlottak, útálatosságot cselekedtek; nincs, a ki Jót cselekedjék."
Udvahihihi ! Már megint hüjét csináltál magadból. :-D Olvazsd el úyyra Satya hszólását. :-D
Kérem feküdjön vissza.... az új agy megsérülhet.... ööönah megmondtam: már meg is sérült. hihihi
Nem értem hogy lehetsz enyire figyelmetlen amikor olvasol ?
Kedves Satya miért kell ott ellentmondást feltételezni ahol nincs miért baj hogy a 17:22 ben elsorolja hogy honan való dávid.Minek ragadod ki ezt az egy igét a környezetből.
Ez ugyan olyan mint amit a multkor csináltál
a Nincs Istennel mert benne van a bibliában
holott ez van ott
Zsoltárok 14:1 Az éneklômesternek; Dávidé. Azt mondja a balgatag az ô Szívében: Nincs Isten. Megromlottak, útálatosságot cselekedtek; nincs, a ki Jót cselekedjék.
Semmi baj sincs ezzel a leírással
12 És Dávid, Júda Városából, Bethlehembôl Való amaz Efratita embernek volt a fia, a kit Isainak Hívtak, a kinek nyolcz fia volt, és e Férfiú a Saul idejében vén ember vala, emberek közt korban elôhaladt.
13 És Isainak Három idôsebbik fia Saullal elment a Háborúba. Az ô Három Fiának pedig, a kik a Háborúba menének, ezek Valának neveik: az idôsebbik Eliáb, a Második Abinádáb és a harmadik Samma.
14 És Dávid volt a legkisebbik. Mikor pedig a Három idôsebb elment Saul Után:
15 Dávid elméne és visszatére Saultól, hogy Atyjának juhait ôrizze Bethlehemben.
16 A Filiszteus pedig elôjön vala reggel és estve, és Kiáll vala negyven napon át.
17 És monda Isai az ô Fiának Dávidnak: Vedd testvéreid Számára ezt az efa pergelt Búzát és ezt a Tíz kenyeret, és sietve vidd el a Táborba testvéreidhez.
Udvari!
A gond az, hogy Saul Izajhoz üzen, hogy küldje el Dávidot, majd pedig nem tudja, hogy kinek a fia ez a Dávid. Vagyis egyszer már nála jár, amjd hazamegy, és visszatér valamiért, akkor ismernie kellett Saulnak Dávidod. Vagyis úgy kellett volna bemuutatni az udvari embereknek Dávidot, hogy ő az, aki neked hárfázott.
Ugyanakkor a 17,12 úgy vezeti be Dávidot, akiről még nem volt szó, pedig már volt szó róla. Itt az ellentmondás!
Nan legfeljebb annyiban hibázott, hogy nem mutatta be teljesen az ellentmondást. Nyilván gondolta, hogy az egész helyzet világos előtted, mint Biblát olvasó embernek. Igaz, tévedni emberi dolog...
Üdv!
satya