Keresés

Részletes keresés

Nobody1 Creative Commons License 2021.08.15 0 0 28529

Lehet a fóliában a párás(abb) levegő miatt jobban megnyúltak a bibék mint kint a száraz melegben és ez vezetett félre...

Előzmény: vinik táltos (28525)
Nobody1 Creative Commons License 2021.08.15 0 0 28528

"Fóliában mi porozza be a termőt?"

Ott is vannak rovarok, még ha nem is látod őket. Hangyák, legyek, egyebek...

Előzmény: vinik táltos (28527)
vinik táltos Creative Commons License 2021.08.15 0 0 28527

Üdv!

Lehetséges, hogy elnéztem a virágokat.  Nálam ez a mostani virágözön meglepetés, örültem neki, elnézhettem.

Ezek szerint minden virágzáskor van az ágakon termő és porzó is? Fóliában mi porozza be a termőt? 

Vagy nagyon buta vagyok?

A neten hiába keresgélek válaszokra.

Ha segítenél eligazodni, megköszönném, talán rajtam kívül mást is érdekel.

Előzmény: csoer (28526)
csoer Creative Commons License 2021.08.14 0 1 28526

A Buddha ráerősített

A Mandarinquat az összes kumkvátomat lepipálta aktivitásban

Csak egy kis minta a termős virágból témában, a porzóst most nem fotóztam, de egyébiránt önporzós (nem citrus)

Még nem halottam citrusnál termő és porzós virágzatból külön-külön, pedig 32 fajtám van

vinik táltos Creative Commons License 2021.08.13 0 0 28525

Amikor a fóliában virágzott, csupa olyan virág volt, aminek a közepéből kinőtt a 10-15 mm rudacska, a tetején egy kis pamaccsal. ebből lett két termés. Én ezt gondolom termőnek.

A második virágzáskor egyetlen virágban sem volt ez a kis rudacska, sima virágok voltak, ebből lett sok kis termés.

A mostani (harmadik) virágok még bimbósak, később derül ki, hogy milyen. Majd megpróbálok közeli képet készíteni.

Előzmény: bombaba (28524)
bombaba Creative Commons License 2021.08.13 0 0 28524

Ne vedd kötözködésnek, de számomra nem világosak az általad használt fogalmak.

termő virágból kettőt tartott meg - Nyilván voltak hozzá porzós virágok is.

csupa nem termő virágból lett majd negyven termés - a nem termő virág micsoda? Porzós? Ha porzós, abból hogy lesz termés? Voltak termő virágok is?

Előzmény: vinik táltos (28523)
vinik táltos Creative Commons License 2021.08.13 0 0 28523

Ez a kumkvat idén harmadszor virágzik. Az első még a fóliában történt, a csupa termő virágból kettőt tartott meg.

Kihoztam a fóliából, azután ismét virágzott, csupa nem termő virágból lett majd negyven termés, most van a harmadik virágzása, még nem látni, hogy termő, vagy nem, mert még csak bimbók.

csoer Creative Commons License 2021.08.04 0 0 28522

A nagy baj, hogy valahogy nekem ízlett ez zöld változat.

Jav.: A nagy baj, hogy valahogy nekem nem ízlett ez zöld változat.

Előzmény: csoer (28521)
csoer Creative Commons License 2021.08.04 0 0 28521

Borzasztóan képes hajtani, nőni. Na ezen van mit metszeni egész évben.

A nagy baj, hogy valahogy nekem ízlett ez zöld változat.

Van vörös is, de azon csak kettő maradt a másod virágzásból. Azt néhány éve kóstoltam és csodás aromájú volt.

Előzmény: bombaba (28520)
bombaba Creative Commons License 2021.08.04 0 0 28520

Jól néz ki, gusztusos darabok.

Jól látom, hogy elég tekintélyes a lombjuk?

Előzmény: csoer (28519)
csoer Creative Commons License 2021.08.03 0 1 28519

A paprika és a paradicsom dömping mellett szépen növekednek a "kígyó uborkák" is.

Előzmény: csoer (28518)
csoer Creative Commons License 2021.07.25 0 1 28518

Sajnálattal hallom, valahogy nálam máshogy alakulnak a dolgok.

Egy hete fényképeztem a paradicsomokat, paprikákat. Azóta megnőttek és érni kezdenek.

Nálam csak a gránátalma, ami terméskötés terén rosszul teljesített, tavalyi 10 helyett, idén csak 2 maradt.

De áttérve a citrusokra:

Szépen teljesítenek, a Buddha keze szuperúl fejlődik, kumkvátok és a többi is jól fejlődnek.

Egy kivétellel: a Sweetie (mint minden évben)  a rengeteg virágból alig lett néhány termés és még azok is lehullottak.

Én ezt nem a melegnek tudom be, minden évben ezt csinálta. Inkább azt mondom, ez a legmacerásabb, legproblémásabb citrus az összes közül.

Előzmény: bombaba (28513)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.22 0 0 28517

Itta mai friss helyzet:

Ez a legutóbbi virágzásból az egyik  a kettőből             Ez a jenlegi friss termés               Ez a kumkvat tavaly nem virágzott

A mostani virágzásból eddig mindegyikből termés jön, az egy évet kihagyó régebbi kumkvatom is virágzik és terem.

Most az a kérdés, hogy mennyi marad meg.

Előzmény: bombaba (28516)
bombaba Creative Commons License 2021.07.22 0 1 28516

"Eddig abból a virágból lett termés, amelyik kitolt egy 10-12 mm kis rudacskát, a végén gyufafej nagyságú gömböcskével." - jó a megfigyelés, ez a termő virág. Amiben ilyen nincs, csak sok porzószál, az a porzós virág. Van olyan virágzás, amikor csak porzós virágok nyílnak,  terméskötés nincs, termő virágok hiányában. És van olyan virágzás, amiben már megtermékenyített virágok nyílnak, amikben már fejlődik a termés, ilyenek a lime-ok.  (Jobban mondva a lime-ok megtermékenyítés nélkül teremnek, akárcsak a datolyaszilva, ezek a partenokarp növények.)

Előzmény: vinik táltos (28514)
beetee Creative Commons License 2021.07.21 0 0 28515

Minden növény a túlélésre és/vagy a szaporodásra játszik.

Ha úgy van kódolva, akkor a nagy hőségben hiába virágzik, nem fog kötni és a léha, megtermékenyítetlen virágot, terméskezdeményt elrúgja.

Paprika/paradicsom, egyéb veteményesbe való növényeknél nagyon jól megfigyelhető folyamat.

Ezek szerint a citrusoknál is be van kódolva valami hasonló.

A szaporodásra ösztönző ellenpélda pedig a tökfélék "elverése". Az addig csak virágzó, de termést nem kötő növény levelei kis megtépázás után beindít egy olyan folyamatot, ami a faj túlérésére ösztönöz, és csodák csodájára elkezdi kinevelni a terméseket. :)

Előzmény: vinik táltos (28514)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.21 0 0 28514

Valamit nem értek:

Vagy nem figyeltem meg öt év alatt rendesen a virágzást, vagy az időjárás teszi, vagy nagyon öregszem.

Eddig abból a virágból lett termés, amelyik kitolt egy 10-12 mm kis rudacskát, a végén gyufafej nagyságú gömböcskével.

Ez volt legutóbb is, aztán a kis termést vagy megtartotta, vagy kicsit később ledobta, bár kettő abból megmaradt.

A mostani virágzásról írtam, hogy nem termő (sima) virágokat hozott, jó sokat.

Mivel a szabadban vannak a citrusok, minden nap látom a fejlődésüket.

Ma fedeztem fel, hogy a kumkvat dobálja le a virágokat, de a leesett virágok tövében az ágon ott a kis (2-3 mm) termés.

Most kb 20 kis  bogyót számoltam meg, de a virágok többsége még a helyén van.

Persze más kérdés, hogy mennyi marad  meg, de most nagyon jó idő van rájuk.

bombaba Creative Commons License 2021.07.20 0 0 28513

Abban a sivatagi időben, ami itt volt - és lesz hamarosan ismét - a paprika, paradicsom,  stb sem köt. Nálam is nagyon hiányos a terméskötés a citrusokon, Még a Meyer sem kötött, alig volt rajta virág. Nincs termés a Sweetie-n sem, a  Miyagawa-n 1 db  (pedig sokat kötött, de lepotyogtak), 

Csak a Máltai lime nevel terméseket és most virágzanak a limakvat-ok és a kumkvatok, ezek terméskötése még kérdés.

Előzmény: vinik táltos (28512)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.17 0 0 28512

Üdv!

Kicsit korán örültem a múltkor. Tettem fel képeket a virágzó kumkvatról, meg az egyik citromfácskáról, termő virágokkal. A kumkvaton a rengeteg virág mind termő volt, de talán a fóliában lévő 40 C° fok miatt összesen egy termés maradt, ami most kb 8 mm.

Most éppen ismét virágzik, még több is a virág, mint legutóbb, de most nincs rajta termő.

Most virágzik a másik citromfácskám is, de azon sincs termő.

Citromsavas vízzel locsolom, káliumos oldattal permetezem, és a legutóbbi virágzás után kihordtam a növényeket a szabadba.

Szerintem idén már nem fog virágot hozni egyik sem.

csoer Creative Commons License 2021.06.30 0 0 28511

Néha szerencse és lehetőség kell nagyon jó citrus rátalálásért.

Kora tavasszal rátaláltam kertészetben az eddigi legjobb választásomra citrus terén és még kedvezményesen vettem 18000 helyett 14000-ért.

Igaz, az előbbiek dugig voltak gyümölcsökkel, ezen csak néhány volt.

Mandarinquat gyönyörű gyümölcsökkel és nagyon príma ízzel.

Átültettem és gondoltam ezért idén a gyökerek nőnek csak.

Most pedig dugig van virágokkal. Szereti ezt a sivatagi időt, 40c fokkal.

Szóval a úgy látom a citrusos webáruházaknak hazánkban kezd leáldozni, de nekem mindegy.

Előzmény: Amita13 (28510)
Amita13 Creative Commons License 2021.06.29 0 0 28510

Igen, nyilván a kínálatuk kommersz, hisz arra van kereslet inkább. Viszont elég rugalmasak, aktívan kommunikéálnak a FB-n. Így azt gondolom, esetleg lehet tőlük rendelni egzotikusabb növényeket is. Egy próbát megér, max. azt mondják, nem foglalkoznak egy-egy növényes rendeléssel.

Előzmény: csoer (28509)
csoer Creative Commons License 2021.06.29 0 0 28509

Megnéztem ennek a https://citrusespalma.hu/ -nak a kínálatát.

Hát nem egy nagy szám, kissé szegényes. Számomra például nincs semmi érdekes.

Valószínű olyanoknak való, akik még csak most kezdenek érdeklődni a citrusok iránt.

bombaba Creative Commons License 2021.06.29 0 0 28508

Egy biztatóam felépített és kidolgozott weblap, kérdés, hogy működni hogy és meddig fog.

A cél itt is a 17000 ft-os darabár. Én nem szeretem a magas törzsre oltott citrusokat, alacsony a teleltetőhelyem.

Engem nem hozott izgalomba egyik citrusa sem.

Előzmény: Amita13 (28505)
yirmi Creative Commons License 2021.06.28 0 0 28507

Köszi a választ , de eddig még nem táp oldatoztam, max az üzletben , ha adtak neki.

Előzmény: BAttila1964 (28489)
Amita13 Creative Commons License 2021.06.28 0 0 28506

Citrusfa.hu-nál az eladó váltás elég kemény áremelést hozott... Az árukészlet nagyjából ugyanaz,ahogy nézem. Viszont nagyon csekély a még készleten lévő áru.

Előzmény: bombaba (28503)
Amita13 Creative Commons License 2021.06.28 0 0 28505

Őket ajánlják most a FB-on: https://citrusespalma.hu/

Nem vettem még tőlük,d e akik igen, elégedetten nyilatkoztak. 

bombaba Creative Commons License 2021.06.27 0 0 28504

"és mőnövények  lelőhelye." - helyesen: "és műnövények lelőhelye."

bombaba Creative Commons License 2021.06.26 0 0 28503

Meglepetésre belefutottam a

citrusfa.hu

hirdetésébe, (ezen a néven az utóbbi 10 évben  Udvardi András-től lehetett citrusokat venni).

Most Balaton Andrea e.v.-től.Vértesszőlős helyről lehet rendelni citrusokatm jelenleg 17000 ft/db a kommersz citrusok ára. 

Egyéb  források: OBI,  ahol egy Lunario fotójához  - ami 8000 ft, 20 cm-es cserépátmérő, a növény kb 60-80 cm magas, tele citrommal - szemrebbenés nélkül leírja, hogy calamondin.

A viragszerviz.hu webáruház is árul citromfát, 20 cm cserépátmérő, 120 cm magasság, 25000 Ft.

(kérdés, aktuális-e a hirdetés és a webshop.

A Vate...ra már kiment a divatból, vadcitromok (magok, magoncok) és mőnövények  lelőhelye.

Belohin Creative Commons License 2021.06.20 0 0 28502

Igen, frissen szerzett, arasznyi növényke. Tehát eleinte tanácsos lesz keresni a kedvét. Sajnos, esővizem nincs; a csapvíz kemény, a kútban levő még keményebb. A citromsavon gondolkodtam már, ha Te is ajánlod, akkor azzal fogok próbálkozni.

Előzmény: gáborke (28499)
Nobody1 Creative Commons License 2021.06.20 0 0 28501

"Tőlünk kb. 200 m-re van egy idősebb példány a ház előtt; ugyanolyan talaj, láthatóan nem ajnározzák különösebben, és semmi baja."

Ez semmit sem jelent. Sokszor 5-10 méterre már más a talaj kémiai összetétele, vízháztartása hiába ugyanúgy néz ki. Még csak az sem kell feltétlenül ehhez, hogy mondjuk az egyik helyen építési törmelékkel van feltöltve az udvar vagy 2 méter mélyen van egy T-34-es harckocsi elásva a föld alatt, esetleg a kutya rendszeresen odapisil.:-)

Nálam például a 3 hektáros területen átlósan fut egy 3-5 méter széles sáv, ahol kb 1,2 m mélyen szikes, agyagos altalaj van és itt semmi mélyen gyökerező növény, (gyümölcsfák, de akár a napraforgó sem) marad meg vagy csak sínylődik.

Azok a növények amelyeknek nem éri el a gyökérzete ezt a réteget szépen, sőt gyakran a többinél szebben fejlődnek ezen a részen. Felszántva és elművelve viszont ránézésre semmiben sem tér el ez a sáv a többi földterülettől...

Előzmény: Belohin (28497)
csoer Creative Commons License 2021.06.20 0 0 28500

Bocsika, egy legfontosabb dologról ebben a kérdésben nem volt szó.

Hogy mennyi idős a növény, mekkora, milyen erős.

Az enyém több mint 10 éves, közel 3,5 méter magas és terebélyes.

Egy-két éves növény még lehet érzékeny sok mindenre.

Előzmény: csoer (28498)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!