Keresés

Részletes keresés

kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1522
Szerencsére március óta olyan szépen bedúsúltak,hogy egy-egy kis cserépben tudok cserealapot szolgáltatni!Ráadásul nagyon betoji vagyok,és nem kockáztatok kinti teleltetéssel,télre mindenképpen beviszem őket!

Előzmény: alsotekeres (1519)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1521
KRISTÁLYVIRÁGOK
DELOSPERMA ABERDENENSE TÉLÁLLÓ
DELOSPERMA FLORIBUNDUM TÉLÁLLÓ
DELOSPERMA HERBEUM TÉLÁLLÓ
DELOSPERMA SUTTERIANUM TÉLÁLLÓ

Szia!Márpedig én ezen a néven rendeltem (Magyar Pozsgásgyűjtők oldalán,Szunyogh Menyhérttől),biztosan hallottál már róluk.De innen vannak a télálló kaktuszaim,crassuláim,egykét ritka pozsgás....meg más,hagymás/gumós növényeim is.
Előzmény: alsotekeres (1520)
alsotekeres Creative Commons License 2009.06.21 0 0 1520
A D. sutterianum nem inkább Delosperma sutherlandii. A "sutterianum" nevet ugyanis eddig nem találtam meg.
Előzmény: kicsiKató. (1518)
alsotekeres Creative Commons License 2009.06.21 0 0 1519
Nincs kedved cserélni? Engem leginkább a D. herbeum érdekelne, esetleg még a D. floribundum. Van néhány kristályvirágom nekem is, aminől 5 fent van a honlapomon. Esetleg más pozsgást, vagy varjúhájat, kövirózsát tudok felajánlani.
Előzmény: kicsiKató. (1518)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.21 0 0 1518
Még nem kapták meg a jelölő táblácskájukat,de nagyjából:
Delosperma -aberdenense
-floribundum
-herbeum
-sutterianum
-nubigenum
és nagyobb fejű fehér,Trichodiadema mirabile
Előzmény: alsotekeres (1517)
alsotekeres Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1517
Vannak fajnevek a kristályvirágaidhoz?
Előzmény: kicsiKató. (1515)
szalmaszál Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1516
De jó! :-) Cooperim van, és fehér mesembryanthemum magvetésem is kikelt, bár lehet hogy az ugyanez mint a Tied. :-) Ha nem akkor majd gondolok Rád!

A tavalyi cooperim sajnos elfagyott, de kaptam helyette a Füvészkertben egy adagot.
Idén két helyen teletetem majd kinn és benn is hidegben. Van egy húsosabb levelű, ugyanolyan rózsaszín virágúm is, Horvátországból. Ez nagyon szépen mutat kaspóban, mert hajlamos csüngeni.

Ezt a képet őrizgetem mint elérendő célt. :-)
Előzmény: kicsiKató. (1515)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.20 0 0 1515
Valamikor visz a posta neked egy kis csomit!
Előzmény: szalmaszál (1514)
szalmaszál Creative Commons License 2009.06.19 0 0 1514
Esetleg tudnál gyűjteni róluk magot? Vetnék a sziklakertemhez.
Előzmény: kicsiKató. (1506)
alsotekeres Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1513
Én is más növényeket telepítenék be, de én eleve az aprókat szeretem. Ha napos a terület, akkor kövirózsák, kristályvirágok, varjúhájak, kakukkfű, stb. Ha árnyékos, akkor kőtörőfüvek, kankalinok, esetleg páfrányok jöhetnek szóba. Persze meg még sok egyéb. A képről az látszik, hogy a kert eleje szépen ki van rakva kövekkel, ami kívánja az alacsony, párnás növényeket. A nagyobb sziklák szerintem inkább az örökzöldekhez, fenyőkhöz passzolnak, de ezekhez meg kicsi a kert.
Előzmény: Casamir25 (1507)
alsotekeres Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1512
A legalsó Delospermád, a Delosperma nubigeana minden gond nélkül áttelel. Ezen kívül még a Delosperma basuticum és esetleg a Delosperma sutherlandii telel át különösebb gond nélkül nálam. Igaz ez utóbbi még csak cserépben, illetve ezek közül is 1 cserépben kifagyott. A D. cooperi csak az enyhébb teleket bírja ki. Amire figyelni kell, hogy lehetőleg a fagyok alatt ne kapjanak vizet (hólé). Ha teljesen szárazon van tartva, akkor állítólag a D. cooperi is áttelelhet, de én ezt még nem próbáltam. Tavaly ősszel több más fajjal is próbálkoztam, de azok mind kimentek. Én úgy teleltettem az elmúlt télen, hogy ha a hőmérséklet -1 felett volt, akkor kivittem őket a szabadba, a fogyosabb estéken pedig vissza. Az "igazi" pozsgás fajok pedig egész télen bent voltak.
Előzmény: kicsiKató. (1506)
kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1511
Ami úgy néz ki mint a kövirózsa?Aeonium arboreum, Fatermetű kövirózsacserje.Ő sajnos nem télálló (pozsgás),bár tavaly kiültettem,de teleltetés után a cserépben maradt.
Előzmény: Zoli_t5H (1510)
Zoli_t5H Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1510
Szia!

Nagyon szepek! Alulrol a masodik kepen milyen noveny lathato? Nagyon tetszik, szivesen telepitenek egy tovet.

Előzmény: kicsiKató. (1505)
jobog Creative Commons License 2009.06.18 0 0 1509

Vannak növények melyek kicsinyek és nem burjánzanak, ezek közül kell választani, mint ezen a kis képen is látható.

Forrása: http://www.rotstuinenenalpieneplanten.nl/alb_achtertuin_2006.htm

Sok szép kép van itt, rendes méretben, érdemes megnézni.

Szerintem olcsóbb megoldás kistermetű növényeket vásárolni, mint nagy növényekhez mégnagyobb sziklákat. Ahogy miniatürizálódnak a sziklakert növényei úgy válik egyre több faj telepíthetővé, direkt változatosabb, sokrétűbb lesz ettől a sziklakert annak aki örömét leli a változatosságban, és az apró, szépségüket igazán  nyugodt szemlélődés közben megmutató növényekben. A nagyobb és kisebb növények jól kiegészítik egymást, szükséges is néhány nagyobb növény, ezek azonban jobb ha inkább fölfelé terjeszkednek mintsem horizontálisan. És ezek között is vannak lassan növő fajok, amik évtizedekig nem növik ki a helyüket.

leo.nyeg Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1508

Helló!

Én befóliáztam az egész fölkupacot, és csak ott vágtam lyukat, ahová ültettem. Így is erősen burjánzik, de könnyebb kordában tartani a növényeket. Ha gondolod, próbáld ki, bár nem tudom más hogy csinálja, nálunk is gond a "túlszaporodás"! :)))

Casamir25 Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1507
Sziasztok!

Van egy kb. 1,5 méter magas és 3*3 méteres sziklakertem, ami egy félig föld alatti pince fölött lett kialakítva. Ahogy telik az idő, és elszaporodnak benne bizonyos növények, úgy érzem már nem az igazi, nem olyan mint régen volt, pedig gyomlálom meg minden, de mégis régen valahogy szebb volt. Talán azért mert már soxor alig látszanak a kövek a folyton terjedő növényektől. Szerintetek mi lenne a megoldás, hogy egy kicsit feldobjam, szebbé változtassam. Igazából mostanság nemigen van rá pénzügyi keretem-csak terveim, de azon gondolkodtam, lehet nagy termésköveket kellene amint lehetőségem engedi vásárolnom, amik elég nagyok ahhoz, hogy a növények ne nőjjenek rá, jobban kidomborodjanak közülük, és elszórtan ezekből alakítanák ki sziklás formát. Aztán persze lenne növény, amit maga alá gyűr, de magról is szaporodnak elég rendesen. Egyébként most úgy van megoldva, hogy anno ráhordtuk a tetejére a földet, és arra helyeztük rá a köveket, hogy ne fojjon le a víz róla, amennyire lehet sűrűn kövekkel. De mégsem volt elég, mert most a növények nagyon terjeszkednek a kövek közötti résekben. Nekem ez az ötletem. Olyan gyönyörű sziklakerteket- természetes hatásúakat láttam itt a topicban, hogy gondoltam kikérem a véleményeteket. Szerintetek hogyan tudnám természetesebb hatásúvá tenni ezt a sziklakertet? Sziasztok!

kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1506
És a kristályok:

kicsiKató. Creative Commons License 2009.06.17 0 0 1505
Sziasztok!Tavaly óta gyűjtögettem a sziklakertes ötleteket és a növényeket,most itt tartok.Kora tavasszal a közepén akarok csinálni még egy kiemelkedőt a kaktuszoknak,és meg is telt:)Ez a napos,mert van egy kis,árnyékosabb is (itt kis fenyő,kecskerágó,kőtörőfő,medvecsenkesz,pompás varjúháj van).
Egyben érdekelne,hogy akinek van delospermája,hogyan telelteti?Simán kint hagyja,esetleg takarja valamivel? (én tavaly nem mertem kint hagyni őket,földdel együtt a hűvös kis előszobában voltak).

alsotekeres Creative Commons License 2009.06.10 0 0 1504

Néhány kép:

d

f

a

s

g

g

v

5w Creative Commons License 2009.06.04 0 0 1503

elvirágzott virágaim

lángvirágok

5w Creative Commons License 2009.06.04 0 0 1502

most csináljuk.Még nincs kész ,mert az oldalára ágyásszegély megy.Na meg a tuják is hiányoznak csak még kerités nincs kész: a hátsóudvar is a miénk a kiülő mögött csak ott a kutyák lesznek elkeritve ezért lett a közepére téve a kiülö.)

vica46 Creative Commons License 2009.06.02 0 0 1501
A tőzeget én a méta utcából nyiló silvánus ban szoktam venni,bálába be van préselve sok van benne a máshol vetthez képest egy nagy bála ami nem tápozott2800ft volt tavaj a nagykőrösiről a météra a sineken át mész és a benzinkút után első ut balra be kell menni valami üzem volt ott, tavas is van a területen
Előzmény: barta maca (1472)
kisidi Creative Commons License 2009.05.31 0 0 1500
Nagyon szép lesz! (már most is az)
jobog Creative Commons License 2009.05.31 0 0 1499

Most a hátsó traktus dombjain dolgozom. A középső rész legvégére marad.

jobog Creative Commons License 2009.05.31 0 0 1498

Elkészült a sziklakert elülső negyede háttérben a letakart cukorsüvegfenyővel.

A képről látszik, az elülső kődarab nem illik a többihez, ezt majd kicserélem. Élőben föl sem tűnt.

jobog Creative Commons License 2009.05.31 0 0 1497

Előkészület cukorsüveg fenyő kiemeléshez, háttérben golden retriver.

bysz Creative Commons License 2009.05.24 0 0 1496
Nálatok hagyománya van a sziklakerteknek, óriási a választék. Talán ősszel tudok ültetni, kicsúsztam az időből. Múlt héten építettem egy vízesést, bár a víz útja még alakítandó. A két szikla Horvátországból, a többi a Bakonyból való.
Támfalam 2 éves múlott, meg se mozdul.
Előzmény: sz_attila (1421)
_Krisztinca_ Creative Commons License 2009.05.24 0 0 1495

Az enyém ilyen:

(1-3: 2008, 4-5: 2009)

2008

2008 - felülről

2008 o

2009

2009 2

_Krisztinca_ Creative Commons License 2009.05.24 0 0 1494
Gyönyörű ez a kert... imádom az emelt ágyásokat. Ez ilyen "szárazon rakott" terméskő? Az utolsó képen az a rózsaszínes-ciklámenes virág az micsoda?
Előzmény: Babcianyu (1486)
kisidi Creative Commons License 2009.05.23 0 0 1493
Szia! Indult egy Hostakert - árnyékliliom topik. megtennéd, hogy teszel fel a tieidről képeket? És jó tanácsokat és ötleteket is várunk.
Előzmény: Babcianyu (1491)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!