Keresés

Részletes keresés

elladan Creative Commons License 1999.09.23 0 0 137
1. Hát, kicsit gyenge dolog ez, a cáfolatlan Fesz van után.

2. A HGY-ből azóta már rég kilépett ismerősömmel esett meg, hogy Németh Sándor meglengette az orra elött az újonnan vett (kapott?) autójának slusszkulcsát (ha jól rémlik egy Merci volt), és vigyorogva kijelentette: Ezt nem kapjátok meg.

3. Amúgy meg jó étvágyat a libamájhoz.

Előzmény: bubis (126)
iudex Creative Commons License 1999.09.23 0 0 136
Te nem tulkaptal, hanem tevedtel.
Előzmény: JT (135)
nevtelen Creative Commons License 1999.09.23 0 0 134
Kedves faithful!

"...az arcomba tolják a tv-k a vallásosok híradóját"

Amennyire én tudom, csak a közszolgálati TV-ken vannak (néha-néha) vallási műsorok. Olyankor meg át lehet kapcsolni valamelyik kereskedelmi adóra, van egypár belőlük.

Előzmény: faithful (132)
iudex Creative Commons License 1999.09.23 0 0 133
Valahogy az interpunkcioddal nincs minden rendben. Megkiserelned most magyarul is? Ha nem tetszik a vallasi musor, ne nezd. En se nezem a bokaig verben tocsogo akciofilmeket.
Előzmény: faithful (132)
faithful Creative Commons License 1999.09.23 0 0 132
2. A jutalom a hatalom meglátni se akarom a papokat ahogy az agyakat dirigálják, mégis az arcomba tolják a tv-k a vallásosok híradóját.
Előzmény: iudex (131)
iudex Creative Commons License 1999.09.23 0 0 131
1. Nem tudom, kiknek a hiszteriajara gondolsz. Esetleg a media a hibas, mert tul sokat beszel a HGy-rol? Es kik hisztiznek?
2. Nem latom, a tortenelmi egyhazakat ki mivel jutalmazza. Ha tavoli cel, mert beszelunk errol? Mire a tavoli cel megvalosulna, ugyis ujabb kormanyvaltas jon. Vagyis MOST nem lehet senkit azzal vadolni, hogy a tortenelmi egyhazakat preferalja?
Előzmény: VanekB (130)
VanekB Creative Commons License 1999.09.23 0 0 130
1. Az ellenkezes es a jelenlegi hiszteria kozott azert meg nagyon sok fokozat van. Masreszt - gondolnam en - lehetnenk civilizaltabbak is, azaz nemcsak a martirokat sporolhatnank meg.

2. A topicnyito kerdes: "Tenyleg a HGY a bunbak?" Ugy gondoltam, eloszor definialom a bunbakot, aki reszben sajat, reszben masok hibai/bunei miatt egymagaban elszenvedi a buntetest. A masodik pontban azt szerettem volna bemutatni, hogy errol szo sincs, nem igazan a HGY buntetese a cel (mellesleg a hiszteriakeltesen kivul egyenlore eszkoz sincs a "buntetesukre"), hanem ellenkezoleg, a tortenelmiek jutalmazasa.

Ez egyebkent (marmint a konkret jutalmazas) tavoli cel, varjuk meg a "szektatorvenyt", az adotorvenyek egyhazak mukodesere vonatkozo modositasat, stb. Sok fugg attol, hogy addig a kampany mennyire sikeres. SZVSZ.

Előzmény: iudex (129)
iudex Creative Commons License 1999.09.23 0 0 129
Ad 1. Ha igaz, hogy forrongo, ifju kepzodmenykent a helyet keresi, s ekozben hibakat is elkovet, ahogyan a tobbi egyhaz is tette hajdanan, indokolatlan, de termeszetes. Ha majd meglesznek a sajat martirjai (de nem lesznek), ha majd eltelt tobb evszazad, ha tarsadalmi szerepenek fontossagat bizonyitani tudja, le fog nyugodni idovel az ellenkezes.
2. Ugy altalaban nem ertem akkor se, mert ki helyett lenne a HGy bunbak?
Előzmény: VanekB (127)
iudex Creative Commons License 1999.09.23 0 0 128
Arra. Talan nem a sajat szavai voltak? Hahhhh :))
Előzmény: bubis (126)
VanekB Creative Commons License 1999.09.23 0 0 127
1. Valoban. A kerdes helyesen: a HGY a kiemelese a tobbi egyhaz kozul indokolt-e?

2. A definicio a bunkbakra kivant (volna) vonatkozni, ugy altalaban.

A feltett kerdesedre a valaszom: de.

Előzmény: iudex (125)
bubis Creative Commons License 1999.09.23 0 0 126
Kedves iudex!

Szerintem az, hogy a HGY-ben mammon kultusz van, egyszeruen nem igaz. Mit adott elo szerinted NS cash temaban, es ezt hol hallotad? Nekem van egy tippem (TV2), kivancsi vagyok arra gondolsz-e.

Udv
Andras

Előzmény: iudex (112)
iudex Creative Commons License 1999.09.23 0 0 125
Jaj, Vanek Ur! Pontosabban VanekB Ur1 Rolad majdnem elfeledkeztem, pedig dijaznom kell az atalvatlan ejszakat. :))))
Errol, amit irsz, mar mas a velemenyem, no nem azert, mert mindenben egyetertunk, sot. Hanem igazad van abban, hogy maradjunk lehetoleg a topic cimenel. Valaszaim
1. Nem, szerintem nem indokolt a HGy-t kivenni a tobbiek kozul, mar amennyiben modositjuk a Te definiciodat, mert Te bizony a HGy-t VALLASSAL azonositod, holott a HGy nem vallas, hanem egyhaz. A HGy altal kepviselt neoprotestans teologia nem diszkriminalando.
2. Nem ertem, mit veljek "masok velt/valos hibai/bunei" alatt.
Valamint MINDENKINEK figyelmebe ajanlom VanekB mondatat: "De, (felteve, de meg nem engedve) gyarlo vezetoi miatt egy egyhazat, hiveivel egyutt nem illene kipellengerezni! ".
Talan ezt a katolikus egyhazra is lehetne ervenyesiteni, nem?
Előzmény: VanekB (119)
iudex Creative Commons License 1999.09.23 0 0 124
Valaszom: igen, befer, ahogy a tied is. A tobbit lasd alabb.
Előzmény: JT (115)
iudex Creative Commons License 1999.09.23 0 0 123
Tevedsz. Az ikonoklazmus idejen tartott zsinat leszogezte, hogy a kepeknek (es abrazoltjaiknak) proskynesis jar, azaz tisztelet, Istennek viszont latreia (imadat). A kettot nem keverik a katolikusok.
Előzmény: JT (114)
nevtelen Creative Commons License 1999.09.23 0 0 122
Csatkán van a cigánybúcsú. Hogy ott kik és mit csókolgatnak, azt nem tudom.
Előzmény: lujza (96)
vakvarju Creative Commons License 1999.09.23 0 0 121
Nos.. igy beugrokent lenne par hozzafuznivalom az episztoladhoz.
1. A kiemelese tenyleg nem indokolt altalanossagban.
2. Bunbaknak pedig nem valo, mert martirokra semmi szkseg sincsen ugyebar.

Reszletezve lereagalnam par kijelentesedet.
-Az hogy kinek mi ellenszenves az egyreszt neveltetesebol fakad, masreszt az egyen gusztusatol fugg. Mellesleg en annak tartom a mindennemu egyhazi (felekezeti, szektai :-))) vezeto csalhatatlansaganak elvet, a csodatevo kezratetelek latogatasat stb... analogiakkal szep szammal lehet szolgalni mindenfele. Ha viszont ugy gondolod hogy nem volt szokas ezen dolgok alapjan gunyolodas targyava tenni akkor kerlek latogass at a Vallas, Filozofia topicba.
-eroszakosan teritenek: igazad van a fiatal dolgok (szervezetek, elolenyek) eroszakosak. Ezt elolenyek eseteben egy pofonnal, esetleg kepzessel modositjak. Szervezetek (allam, egyhaz stb) eseteben ezt a szelekcio vegzi el. Hol van a hun birodalom? Es a mongol? El kell turni? Dobj vissza kenyerrel? Jol ertettem amit irtal? Legyunk turelmesek a turelmetlenekkel? Nyujtsuk orczankat a pofonert? Hol kegyeskedik On elni? arrol hires a jelenlegi tarsadalom, hogy turelmes ugye?
- politikailag osszefonodtak egy jelenlegi ellenzeki (ex kormany-) parttal. Fonodjanak csak. Majd ha mar le se lehet vakarni az egyiket a masikrol akkor erzik meg ennek a hatulutoit.
-gyanus penzugyi machinaciok: hat asszem itt mindent leirtal. Bar amit a gyarlo vezetokrol irsz.. hat.. van benne igazsag.. asszem aplikalhato az alabbi: mindig a fejetol budosodik a lab :))))
2. Jutalmazni a tortenelmi egyhazakat.. mit ertesz ezen? Azt hogy visszakapjak amit elvettek toluk? Bun hogy nem csak 20 eve leteznek? Milyen jutalmazasrol beszelsz? Kicsit konkretabban, mifele juttatasokrol beszelsz?
"tavoli celkent a tortenelmi egyhazak hiveinek jutalmazasat celozta meg a
Fidesz. Elsosorban azert, mert eleve a jobboldali szavazok kozul nagyobb aranyban vannak jelen a hivok, masreszt
pedig a vallasukat valoban gyakorlok csoportjai szemelyes kapcsolaton (is) alapulo, jol mukodo kozossegek. Eleg
nagyok (megeri a befektetes) de meg viszonylag eleg "kicsik" ahhoz, hogy a nekik nyujtott kedvezmenyek szemelyes
juttatasnak is erezhetoek legyenek"

Esetleg tenyleg a visszaadott cuccok piszkaljak a csorodet? Zavar, hogy ujra tanithatnak, gyogyithatnak, gondoskodhatnak? Merugye ezen lehetosegek oroszlanreszet elvettek toluk a "felvorosokproletarok". Es sikeresen tonkretettek azokat. Avagy nem volt majd mindenkinek egyszer es mindenkorra eleguk beloluk? Esetleg a nep egy emberkent allt az MKP/MDP/MSZMP/MSZP orokseg moge 1990-ben? Mert ha rosszul emlekszem akkor vilagosits fel.
Arrol nem is beszelve hogy a pfujjolas kezdete a Fidesz ellen mikorra is datalhato? Nem veletlenul Fodor Gabor babank (levitezlett miniszterunk, maskent gondolkodonk es maskent elonk) kipenderulese ota? Jo jo ez kicsit offtopic.
Szoval a hgy nem bunbak. Oh nem. Isten ovjon minket attol. Csak egy agressziv, vagdalkozo, politikai ambicioktol futott, lukrativ szervezet, melynek vezetoje a CASH a CASH es a CASH.
VV

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.09.23 0 0 120
Nagyon jónak tartom VanekB összefoglalását. Egy dolgot hiányolok belőle. Noha a megállapításai valósak, nem mutatja be, hogy szinte minden pontban, a Hit Gyülekezete elleni cselekedet ellenkezik a mai modern állam elveivel, amelyeket az Alkotmányban, a törvényekben, sőt a kormány programjában is megfogalmaztak. Ezt az összevetést már több helyen megtettem, de ha igény van rá, akkor VanekB összefoglalója és állításai alapján szívesen megismétlem, pontról pontra.

Tisztelettel,
mint fent

VanekB Creative Commons License 1999.09.23 0 0 119
Na, itt vagyok, az almatlan ejszaka utan meggyotorten. ;-)

Hibaztam, hibaztam, hibaztam. Keverem a fetisizmust a balvanyimadassal es meg ki tudja mindent! Fuj. Mentsegemre annyit kivanok felhozni tisztelt birosag, hogy fel szemmel a topic cimet neztem es abbol a szempontbol szeretnem vizsgalni a kerdest, hogy tenyleg bunbak-e a HGY. Azaz

1. a kiemelese a tobbi vallas kozul indokolt-e,
2. es tenyleg arrol van-e szo, hogy (mint a klasszikus bunbak) masok velt/valos hibai/bunei miatt vigye le a "balhet".

Szerintem a valasz mindket kerdesre: nem.

1. a HGY kiemelese a tobbi vallas kozul az alabbi okok alapjan tortenik:
- szokatlan vallasi elveik/szokasaik vannak: ugy gondolom, hogy barmely vallas eseten talalhat a kivulallo szamara ellenszenves elemeket. En pl. annak tarom csodatevo targyak latogatasat, a papai csalhatatlansag elvet, a gyonast, stb. De, ezen az alapon gunyolodas targyava tenni vallasokat, az elmult 10 evben nem volt szokas.
- eroszakosan teritenek: altalaban minden fiatal allam, egyhaz, demokrata, titan eroszakos es tulzo. Eroszakos, mert egy korabban kialakult strukturaban kell maganak helyet szoritania, es tulzo, mert a kulonbsegeket kell hangsulyoznia, mintegy indokolva ezzel a struktura megvaltoztatasat. Ezt azert a tobbsegnek (amig adott jogi kereteken belul marad) el kellene turni.
- politikailag osszefonodtak egy jelenlegi ellenzeki parttal: ugy gondolom, ebbol a szempontbol elmeletileg jogos a tamadas es jonak tartom, hogy szemleletes peldan bebizonyosodott, hova vezet ha egy egyhaz egy bizonyos parthoz drotozza magat. (Ha a part meggyengul az egyhaz is konnyen a viz alatt talalhatja magat.) De igazabol a politikai osszefonodas biralata akkor lett volna jogos, ha a HGY az SZDSZ politikai poziciojat az egyhaza szamara kivaltsagok, elonyok szerzesere kivanta volna felhasznalni. Ugy tudom ilyen nem tortent.
- gyanus penzugyi machinacioik vannak: meglehet, de ez szamomra nem bizonyitott. Ha igy volt, a fokonyvelot, felelos vezetot, stb. torvenyi uton felelossegre kell vonni. De, (felteve, de meg nem engedve) gyarlo vezetoi miatt egy egyhazat, hiveivel egyutt nem illene kipellengerezni!

2. Nem arrol van szo, hogy a politika buntetni akarna a HGY-t, hanem arrol, hogy jutalmazni kivanja a tortenelmi egyhazakat. Ebben a jatszmaban csak az elso, un. kozeli cel (copyright pindiy) a HGY elleni kampany.
2a. A Fidesz strategiai celja tarsadalmi beagyazottsaganak fokozasa. Ez ugyan nem tudom mit jelent pontosan, de sajat hasznalatra en szemelyes kapcsolatot ertek alatta. Azaz minden partnak fontos, hogy a valasztok ugy erezzek a part szemelyesen veluk foglalkozik, nekik ad valamit. Mert szep-szep, hogy az inflacio csokkent de mi ez ahhoz kepest, hogy a sogor a helyi Fidesz irodanak az ejjeliore ...
2b. A strategiai cel eleresehez (egyik) tavoli celkent a tortenelmi egyhazak hiveinek jutalmazasat celozta meg a Fidesz. Elsosorban azert, mert eleve a jobboldali szavazok kozul nagyobb aranyban vannak jelen a hivok, masreszt pedig a vallasukat valoban gyakorlok csoportjai szemelyes kapcsolaton (is) alapulo, jol mukodo kozossegek. Eleg nagyok (megeri a befektetes) de meg viszonylag eleg "kicsik" ahhoz, hogy a nekik nyujtott kedvezmenyek szemelyes juttatasnak is erezhetoek legyenek.
2c. Az (tortenelmi) egyhazak kivaltsagos helyzetbe hozasat viszont el kell fogadtatni a valasztok egyeb tomegeivel is, akik a statisztikak szerint nem vallasosak. (Egyebkent tett erre kiserletet annak idejen meg Antall is, es nem jott be.) A tavoli cel eleresehez (2b.) kozeli celkent a HGY elleni hiszteriakeltest valasztotta a Fidesz. Ha ez "atmegy", akkor utana mar nagyon konnyen mondhatja azt, hogy: ugyebar van itt mindenfele "rossz" egyhaz, mi (ugye fene nagy liberaliskent) nem buntetjuk oket, de az csak ellvarhato egy kormanytol, hogy a "jokat" viszont jutalmazza!

Szoval, attol meg, hogy van benne rendszer, en az egeszet nagyon gusztustalannak tartom. Emlekeztet a "Vallas a nep opiuma" cimu brossurakra. Szerintem ez mindenkinek rosszat tesz. Persze mindez szvsz.

Előzmény: iudex (112)
lujza Creative Commons License 1999.09.22 0 0 116
Ne minositgessel, en se tettem.
(Egyelore :))

Szobrokat nem szoktak szentelni.
Templomot, gyertyat, (szentelt) vizet, bort igen.
Nem lattam soha senkit Maria szobor elott csuszni maszni. Igaz nem jartam sem a csatkai, sem a mariagyudi bucsuban. Mariaremeten jartam. Ott nem csusztak-masztak.

Meg mindig ados vagy az elkopott labu Magyarorszagi szobor lelohelyevel.

De legyen neked igazad. Mivel ugy tunik, nem egy templomba jarunk, lehet, hogy van Magyarorszagon templom, ahol valakik szobrok labat csokdossak.

Azt mondd meg, mi koze hozza a Hit gyulekezetenek?

Hallottal olyan papai korlevelrol, amelyik a hitgyulisek Szentlelekkel valo toltekezesevel foglalkozik ?

Az 1000 eve tortent vitanak szivesen utana neznek. Persze csak, ha meg tudsz nevezni egy Hit gyulekezettol fuggetlen forrast.

Előzmény: JT (114)
iudex Creative Commons License 1999.09.22 0 0 112
Szoval, megfutsz elolem. :)))
Jol van, csak gondolkozz egesz allo ejjel, hogy holnap valami ugyesebbel cafolj. Mert, ugyi, a kerdeseim nyitva maradtak. Ha pedig kivancsi vagy a velemenyemre, az a nagy baj a HGy-vel, hogy keresztenynek nevezi magat, mikozben a penzt isteniti. Lasd Nemeth S. eloadasat a cash-temaban.
Előzmény: VanekB (111)
VanekB Creative Commons License 1999.09.22 0 0 111
Jobb valasz? Nezd, nem tudom ki milyen valaszt var itt, en annyit latok, hogy a HGY kapcsan osszecsapnak az indulatok, aztan annyi. Meglehet, hogy ennek kizarolag a HGY az oka. Nem tudom. Ami informaciom van roluk, annak nagyobb reszere az index-en tettem szert. Ugy latom, hogy tamadjak oket:

1. hituk gyakorlasanak exzaltalt modozatai miatt.
2. eroszakos teritesi gyakorlatuk miatt.
3. politikai kapcsolataik miatt.
4. feltetelezett penzugyi mahinacioik miatt.

A bucsujarast az 1. pont kapcsan lattam szuksegesnek eroltetni, mert van, van szobrok labanak csokolgatasa, nem csak ciganyok eseten, nem csak videkiek koreben, nem csak oregek kozott. Ez SZVSZ a kivulallo szamara, hasonlo idegenkedest kelt(het), megsem valt ki egyhaz/felekezet ellenes hiszteriat.

A tobbi ponthoz is lenne hozzafuznivalom, de megyek, mert ramzarjak az ajtot. Pardon.

Előzmény: iudex (108)
lujza Creative Commons License 1999.09.22 0 0 110
Ne komolytalankodjal mar.
Felnottem videken, voltam elsoaldozo, bermalkoztam, az eskuvom is katolikus templomban volt, bejartam egy csomo templomot Magyarorszagon es egyetlen egy laposra csokolt labu szobrot, Istentisztelet alatt szobrok elott csuszo maszo egyent nem lattam. Most, hogy igy belegondolok, istentiszteleten kivul se lattam, hogy barki szobrokat csokdosott volna, vagy hajbokolt volna szobor elott.

A romai Szt Peter bazilikaban lattam. Ott csokdostak a szt Peter labat. Enyhe dobbenettel neztem: ott lattam eloszor, ugyanis. Paduaban meg penzt dobalnak a szt Antalnak a sirjara es kivannak valamit. Es a sir kornyeke tele van koszono marvanytablakkal. :)

Tapasztalataim alapjan kenytelen vagyok kijelenteni, hogy a balvanyimadasrol szolo rege'k vagy hiedelmek, vagy rosszindulatu ragalmak.

Előzmény: VanekB (105)
bubis Creative Commons License 1999.09.22 0 0 109
Miert kell felre beszelni kedves elladan?

Te nyilvanvaloan gyulolkodsz es e gyulolkodes kozepedte akarod szamon kerni, hogy mas gyulolkodik. Nem gondolod, ez egy kicsit nevetseges? Mas kedes, hogy nincs is igazad. Rittan talalkozni olyan emberrel, akinek annyira szegenyes a lelkivilaga, hogy keptelen olyan embert szeretni, akiben esetleg van olyan tulajdonsag, amit egyebkent ki nem all ... Szornyu lehet!

Udv
Andras

Előzmény: elladan (75)
iudex Creative Commons License 1999.09.22 0 0 108
Ugyes! Jobb valaszra nem telik?
Előzmény: VanekB (107)
VanekB Creative Commons License 1999.09.22 0 0 107
5. Milyen igaz, a pestiek Czestochowaba jarnak (az se Magyaororszag!)
Előzmény: iudex (106)
iudex Creative Commons License 1999.09.22 0 0 106
1. Eredetileg az volt a kerdes, hogy istentisztelet kereteben hol szokas szobrokat csokolni.
2. Valaminek a megcsokolasa nem balvanyimadas, mert akkor szerinted az oltar is balvany, amit a pap a mise elejen csokjaval illet mint az aldozat helyet.
3. Kevered a fetisizmust a tiszteleti csokkal. Nem baj.
4. A katolikus egyhaz nem tiltja, de nem is szorgalmazza az ilyeten megnyilvanulasokat.
5. Pesten nem is igen szokas az effele, videken es kulonosen az idosebbek koreben igen. Ettol viszont meg egyistenhivok.
Előzmény: VanekB (105)
VanekB Creative Commons License 1999.09.22 0 0 105
Balvanyt imadni csak liturgikusan lehet? Nem tudtam. Pardon.
Előzmény: iudex (104)
iudex Creative Commons License 1999.09.22 0 0 104
Szoval nem is resze a liturgianak, ugye?
Előzmény: VanekB (103)
VanekB Creative Commons License 1999.09.22 0 0 103
Ja, ha a mise elott csinaljak, akkor nem balvanyimadas. Pardon.
Előzmény: iudex (99)
iudex Creative Commons License 1999.09.22 0 0 102
Szoval a liturgiarol meselj, aminek resze a csok.
Előzmény: VanekB (101)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!