Keresés

Részletes keresés

Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.14 0 0 89
Azt hiszem ugyanarról az esetről beszélünk, sajnos már nem emlékszem ilyen jól a részletekre.
Előzmény: anti-Baathista (88)
anti-Baathista Creative Commons License 2006.06.14 0 0 88
Igen, Indiaban valoban voltak ilyen esetek 1995-ben. A babonas parasztok annyira megremultek a farkasok szokatlan viselkedesetol, hogy pakisztani terroristak muvenek tudtak be a farkastamadasokat. Jo egynehany embert meg is lincseltek a panikhangulatban, mert farkasembernek, pakisztani ugynoknek vagy valami effelenek veltek oket. Azt hiszem, a gevaudani remrol szolo fantasztikusabb leirasok egy resze is igy keletkezett, mert az emberek a vegen mar a sajat szemuknek sem hittek. Valamelyik indiai farkastamadasnak pl. szemtanuja is volt, aki utana kijelentette, hogy a tamado eloszor negy labon jott, aztan ket labra allt, vallara vetette az aldozatat es ugy tavozott. Mi tobb, fekete kabatot es napszemuveget is viselt. Furcsa egy farkas lehetett... A tsavoi emberevokrol is mindenfele fantasztikus legendak keringtek az indiai vasuti munkasok koreben, halott torzsfonokok bosszuallo szellemeinek veltek oket.  
Előzmény: Sch.Lacika (79)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.14 0 0 87
Apámék sokat jártak Faddra horgászni. Megkérdezem, hátha van valami infója erről.
Előzmény: ouzo (86)
ouzo Creative Commons License 2006.06.14 0 0 86
Van egy helybeli mítosz a faddi holtágban élő hálószaggató halról. Mondjuk a kocsmákban gyosított evolúción mennek át az ilyen történetek, de egy óriási harcsa is lehet, vagy tokféle.
Kicsi ország vagyunk, csak ennyire fussa a témában.
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.14 0 0 85
Hopp, megvan a kép linkje!

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Freaneymoa.jpg
Előzmény: Sch.Lacika (84)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.14 0 0 84
Ha már Ausztrália, akkor talán Új-Zéland is lehet érdekes:
Láttam egy képet, ami talán egy ma is élő moáról készült!
A szkeptikusok szerint egy szarvas vagy őz, de őszintén szólva én személy szerint inkább a moához hasonlónak tartom.
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.14 0 0 83
A párducokról annyit, hogy többen látnak (mostanában is) fekete nagymacskákat Angliában. Különböző szakértőket kértek fel ezeknek a macsekoknak a háziállatok rovására intézett támadásainak megvizsgálására. Az lett a végkövetkeztetés, hogy kóbor kutyák voltak, és ezt a harapásnyomok alapján állították. (A kutya hasít, a macska pontszerűen harap. Vagy fordítva...???)
Lényeg az, hogy ezt én innen cáfolom, mert engem harapott meg kutya, nem is egyszer (amikor a dobermannjaim összevesznek, puszta kézzel szoktam szétválasztani őket és időnként én is kapok...), láttam más kutyaharapásokat is, és azt állítani, hogy csak így vagy csak úgy harap, az butaság (a bal csuklómon több, hasított heg van, a jobb kézfejemen meg két szemfog lyukszerű lenyomata...)
Az az érdekes, hogy Ausztráliában is láttak.
Illetékes:-hivatalosan cáfoljuk!
-nem hivatalosan : én is láttam...
Az angliai esetekről is van amatőr video, de különböző indokokkal nem fogadták el...
eguzki Creative Commons License 2006.06.14 0 0 82

Igen, ezt el tudom fogadni, de továbbra is fenntartom, hogy a hiéna csak falkába verődve veszélyes, egy magányos hiéna - még ha kiéhezett is - ilyen brutális vérfürdőt rendezne? Aligha. Az ottani erdőkben bőségesen talált volna táplálékot magának. Tehát az rendben van, hogy valahogy odakeveredett, behurcolták stb. de szerintem nem hiénáról van szó, persze ez csak az én véleményem. A fenti eszmefuttatás persze kizárólag a Foltos hiénára vonatkozik, a másik három hiénafaj szerintem szóba sem jöhet.

Az angliai fekete párducok legendáját nem ismerem eléggé, bár már hallottam róla.

A Farkasok szövetsége pedig nagyon jó film, ajánlom mindenkinek, én eredeti francia nyelven láttam, persze feliratozva.

Előzmény: Sch.Lacika (81)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.14 0 0 81
Utazók mindig voltak-vannak-lesznek. Franciaország meg tengeri nagyhatalom volt. Ki tudhatja, miket hoznak haza...
Ismered az angliai fekete párducok legendáját?
Előzmény: eguzki (80)
eguzki Creative Commons License 2006.06.14 0 0 80
No igen, de mit keresne egy Indiai farkas vagy egy Foltos hiéna Franciaországban? Ráadásul a Foltos hiéna, noha a legerősebb állkapoccsal rendelkezik az állatvilágban, (pusztán satnya hátsó lábai miatt nem érdemli meg az állatok királya címet, no meg talán a rút kinézete miatt) kizárólag falkákba verődve lehet veszélyes az emberre. Én továbbra is egy lükantrópiás elmebajosra szavazok.
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.14 0 0 79
Nem láttam a "Farkasok szövetségét", mostanában tervezem kikölcsönözni. (Ha valaha munkaidőben eljutok a tékába...)
A sorozatgyilkos+dögevők varáció is jó ötlet.
Az indiai farkasokról láttam nem túl rég (vagyis kb. az utóbbi 1 évben) egy filmet az NGC-n, szó volt róla, hogy manapság is embereket ölnek meg, valamint, ha egy hím farkas két lábra áll, magasabb egy férfinél! Ez a történet hasonlít a gevaudanira, mert itt is hatalmas sötét alakokról beszéltek, amit az ablakon át láttak (farkas két lábon). Később, miután az alfa hímet kilőtték, a farkasok megritkultak, majd eltűntek a környékről. (Az utolsó mondatban nem vagyok 100% biztos, de így emlékszem)
Csimpolya Creative Commons License 2006.06.14 0 0 78

Az viszont elképzelhető, hogy egy halottat kikezdenek a farkasok, vagy akár a hollók, varjak is.

Sajnos, a Farkasok szövetségét nem láttam, a de Coster könyvet ismerem, tényleg hátborzongató olykor. 

Előzmény: anti-Baathista (77)
anti-Baathista Creative Commons License 2006.06.14 0 0 77

A Tyl Ulenspiegel-filmet alighanem Charles de Coster regenye ihlette meg. Annak is ugyanez a cime, es abban reszletesen le volt irva a farkasember-sztori (magyarra is le lett forditva a konyv, de csak eros idegzetu olvasonak ajanlom). 

A gevaudani remrol azt irjak a beszamolok, hogy evett a legtobb aldozata husabol. Ez egy kicsit ellentmond a sorozatgyilkos-elmeletnek (kiveve ha valami Hannibal Lecter-szeru figurat feltetelezunk a gyilkossagok mogott), viszont megerositeni latszik a ragadozo-verziot.

Az ember-allat kombinaciot en egy kicsit valoszinutlennek erzem. A "Farkasok szovetsege"-ben mi volt az emberi elkovetok motivacioja, miert uszitottak ra a bestiat a parasztokra? 

Előzmény: Sch.Lacika (76)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.14 0 0 76
Volt régebben egy sorozat a TV-ben azt hiszem Tyl Ulenspiegel volt a címe. Egyik epizódban valaki egy nagy kovácsfogón farkasfog-szerű nyúlványokat alakított ki, és "tarkóharapással" ölte az erdőben az embereket. A középkorban játszódott, és nem tartom kizártnak, hogy a gevaudani eset is inspirálhatta a forgatókönyv-írókat.
Különben a gevaudani történetről szól a "Farkasok szövetsége" c. film.
Csimpolya Creative Commons License 2006.06.14 0 0 75

Akkor tartom elképzelhetőnek, hogy emberi elkövető volt, ha a tettes valami nagyrangú és/vagy gazdag családból származott. Ott a rokonság kijárhatta, hogy eltussolják az ügyet, az meg, amit a parasztok beszéltek, csak sűrűbbé tette a homályt.

Egyébként valóban több megoldás is elképzelhető, nem ragaszkodom a sajátomhoz, ez csak hipotézis. Viszont nagyon örülök annak, hogy mást is érdekel a téma, minden hozzászólásnak örülök.

Előzmény: bélla (72)
bélla Creative Commons License 2006.06.13 0 0 74
Sajnos nem tudok pontos idézetet, de a közelmúltban egy TV. film ezt a témát is taglalta.
Előzmény: Sch.Lacika (73)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.13 0 0 73
Egy új verzió, de ez sem kizárt.
Előzmény: bélla (72)
bélla Creative Commons License 2006.06.13 0 0 72
Állítólag politikai indíttatású szélhámosságról volt szó emberi elkövetőkkel.
Előzmény: Sch.Lacika (64)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.13 0 0 71
Ilyenkor persze mindig az a kérdés, hogy mennyire megbízhatóak 240 éves beszámolók. Egyébként a foltos hiénára gondoltam.
Felmerült még bennem egy indiai farkas pár lehetősége is.
Előzmény: anti-Baathista (70)
anti-Baathista Creative Commons License 2006.06.13 0 0 70
A csikos hiena sohasem vadaszik nagyvadra, emberek elleni tamadasarol sincs semmilyen beszamolo. A foltos hiena viszont jo vadasz, nagyon eros, felelmetes allkapcsu allat, es arrol is van hiteles informacio, hogy embereket tamadott meg. Csak egy baki van: a gevaudani bestia harom evig huzta, magyaran atveszelt tobb telet is, amire egy tropusi allat aligha lett volna kepes. Amellett a beszamolok szerint a gevaudani remnek hosszu farka volt, a foltos hienanak viszont rovid a farka. A hienat pedig genetikai okokbol nem lehet kutyaval vagy farkassal keresztezni. 
Előzmény: Sch.Lacika (67)
anti-Baathista Creative Commons License 2006.06.13 0 0 69
Ez is egy jo magyarazat.
Előzmény: Sch.Lacika (66)
anti-Baathista Creative Commons License 2006.06.13 0 0 68

Megprobalom osszeszedni, milyen gyakorisaggal kerult sor a gevaudani tamadasokra. Voltak ugyanis idoszakok, amikor a szokasosnal kevesebb tamadasra kerult sor, sot azok teljesen meg is szuntek. Minthogy egy husevo allatnak nehany napos idoszakokban ujra es ujra zsakmanyt kell ejtenie, felmerul a kerdes, hogy mit is csinalt a bestia a "holtidoszakokban." Mas videkeket boldogitott? Ideiglenesen atallt haziallatokra? Az utobbi esetben a kornyekbeliek konnyen azt hihettek, hogy szokasos farkastamadasrol van szo, es ezert nem hoztak osszefuggesbe a joszagrablasok tetteset az emberek elleni tamadasokkal. A tsavoi emberevok is elkaptak neha egy-egy haziallatot, ha valami okbol aznap nem jutottak emberi zsakmanyhoz, es azok is egy idore elkoltoztek Patterson ovezetebol, amikor az egyikuk kis hijan rajtavesztett. (Rona Istvan "Hires vadaszkalandok" c. konyveben reszletesen lehet olvasni roluk.) De ugyanakkor ezek a "holtidoszakok" szamitanak az egyik fo ervnek amellett, hogy emberi sorozatgyilkosrol volt szo. Az utobbi ugyanis nem taplalkozas celjabol gyilkol, es ezert le tud vele allni anelkul, hogy ehenhalna... 

Előzmény: Csimpolya (63)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.13 0 0 67
Amit egyébként én hiénának gondolnék.
Előzmény: Sch.Lacika (66)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.13 0 0 66
Abban az esetben van létjogosultsága a több állatnak, ha néhányat megsebesítettek, és valahol máshol belepusztult a sebébe.
Előzmény: anti-Baathista (65)
anti-Baathista Creative Commons License 2006.06.13 0 0 65
Olvastam, hogy komputerbe betaplaltak, hol es mikor kerult sor tamadasokra, es allitolag az jott ki belole, hogy egy allat nem lehetett ott az osszes helyen. De ennek meg utana kell neznem, mert magat a komputeres szamitast meg nem lattam.
Előzmény: Sch.Lacika (64)
Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.13 0 0 64
Igazából az állatok többes számában (pl.farkasok) azért nem hiszek, mert a korabeli leírások alapján, miután megölték, megszűntek a gyilkosságok. Én két variációt tartok logikusnak:
1. Lükantrópiás sorozatgyilkos
2. Magányos, azon a vidéken ismeretlen nagyragadozó
Előzmény: Csimpolya (63)
Csimpolya Creative Commons License 2006.06.13 0 0 63

Abban okvetlen igazad van, hogy az emberevők néha nagyon furfangosak. A Seton-Thompson topikkal nem sokra megyek, mert nem tudok angolul, de emlékszem, hogy a tsavoi emberevő oroszlánok két évig garázdálkodtak. Széchenyi Zsigmond szerint öreg, kopott szőrű, fogatörött nőstények volatak, de hiszen éppen ezért lettek emberevők!

Továbbá van Jim Corbett-nek egy könyve, az emberevő leopárd, az a jószág is két évig húzta.

Sajnos, nem tudok annyiféle információt összeszedni, mint Te, de amit láttam, hallottam, annak alapján nagyon nem akar összeállni a történet, de nem biztos, hogy ez hiteles forrás. Akárhogy is, eléggé különös történet.

Előzmény: anti-Baathista (62)
anti-Baathista Creative Commons License 2006.06.12 0 0 62

En mostanaban sokat osszeolvastam a gevaudani remrol, es az elozetes velemenyem az, hogy nem feltetlenul kell emberi mesterkedesre vagy valamifele osvilagi/foldonkivuli szornyre gyanakodni. Az emberevo oroszlanok, tigrisek es leopardok, illetve a birkarablasra szakosodott farkasok gyakran eveken at "ordogi" ugyesseggel kerultek el a csapdakat es a vadaszokat. Itt van egy erdekes sztori egy farkasrol, amely hosszu idon at kovetkezetesen bolondda tett mindenkit, aki kutyaval, puskaval, mereggel vagy csapdaval el akarta kapni:

http://memory.loc.gov/cgi-bin/query/r?ammem/consrv:@field(DOCID+@lit(amrvgvg34div3)) (az utolso zarojelek is hozzatartoznak a cimhez)

Ha valaki esetleg nem tudna kinyitni, a cim a kovetkezo: Ernest Seton Thompson, "Wild animals I have known": "Lobo: The King of Currumpaw" 

Van egy kulon website is angolul a gevaudani remrol:

http://labete.7hunters.net/

Előzmény: Csimpolya (55)
Csimpolya Creative Commons License 2006.06.12 0 0 61

Új Zélandon meg az 1880-as években láttak egy sűrű barna bundájú, vízben élő, a vidrára hasonlító élőlényt, az un. waitorekit, igaz, azóta sem látta senki. A zoológusok szerint, miután ott nincs őshonos emlősfajta, ennek a lénynek az emlősfeljlődés legkorábbi szakában kellet lennie, egyszerűbbnek, mint a kacsacsőrű emlős.

Egyébként időnként eszembe jut a szegény megboldogult Ludas Matyi egy karikatúrája: A Loch-Ness-i szörny kiemelkedik a tóból, egy horgászó férfi csónakja fölé hajlik, és így szólt: Most persze nincs magánál fényképezőgép, mi?!

Sch.Lacika Creative Commons License 2006.06.08 0 0 60
Elképzelhető. Valami tiszteletes is látta, meg teherautó sofőr is...
Előzmény: eguzki (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!