Az udvariasagon tul,milyen a valodi reakcioja egy idegen gyomru magyar etelt kostolonak ? Nalam azert az extrem etelek,mint a valobban csipos porkolt vagy a baberlevelel csinalt krumplifozelek,nem eppen lelkesito hatasal van.Igaz akik ettek skandinavok.
En magam termelem a Magyar sarga paprikat, othoni maggal kezdtem es mindig a termesbol szedek uj magot; Van kosszarvum is.
Telen meg az amerikcai paprikat hasznalom, van itt az un. bellpaprika 3 szinben zold, piros meg naracs sarga. A zold az nem jo, de a sarga es piros az eleg jo toltotpaprikanak.
Magyar lakta varosokban lehet kapni Magyar sarga paprikat. Tudom, hogy Plimuth MI. ban volt boven belole mikor unokatestveremnel voltam.
Nekem americai felesegem van, ezert en fozom a Magyar konyha remekeit. Egy hete volt toltot paprika ebedre az utolso szedesembol. En sem szeretem a zsiros husokat, ezert nagy darab hust vasarolok lefejtem a szalonnat a faggyut meg a mocsingot es azutan darallom le. Van egy villany motoros husdarallom, lehet vele friss kolbaszt is tolteni. Habim a fozes. Akkor valaszoltam kerdesedre Mumu. (Jo hagyma meg itt is van, nagy valasztekban.)
Lehet itt is kapni pirospaprikat (Albuquerque) , de en otthonrol hozom. Lehet Hungarian chilit is kapni, tegnap vettem, de nem volt csipos. Makostesztat nem csinalunk mert a vendegek nem mennek at a kovetkezo drogteszten, ha esznek belole. De a tegnapi vacsi azert nagy siker volt. Az egyik tiz ev koruli vendeg fiucska azt mondta, barcsak az o anyukaja is ilyeneket fozne. (A nutellas palacsinta chocolate burrito neven futott :-))A csipetkenek is nagy sikere volt!
Az itteni hagymaval semmi bajom, de safranyt a pesti Nagycsarnokban veszem.
Adok nektek egy cimet ahonnan en rendelem a Magyar dolgokat. Nyitot kreditem van ott. Bende es Fia Szalami gyar Chicago mellet. Lehet arjegyzeket kerni, piros arany, minden van ott.
UPS-al kuldik a dolgokat 2-3 nap alatt. En altalaban mikor mart huvos az ido akkor rendelek husfeleket es a fagyasztoban raktarozom.
Bende mindenfele mas Magyar kajat is inportal.
Magyarul beszelnek!
a zsir egeszsegtelen (es nem nagyon koser) ezert azt sosem eszem az nekem nem hianyzik. (BTW: Egyik kedvenc zenekarom a LARD.) Viszont amit itt turo cimmel adnak azzal egy csomo magyar recept elvezhetetlen lesz. Ellenben ha neha sikerul juhturot beszerezni az jo. Meg korozottnek is. Csak joban kellene lenni a kornyekbeli juhtenyesztokkel, hogy surubben jussak hozza...
Nahat,veletlenul itt a magyar konyha Amerikaban tema.
A makhoz:Svedorszagba (ne nevesetek ki )patikaba adtak max.1o dekas csomagba.Ez a mak valami szornyu mereg...
Nekem a Piros Arannyal nincs gond mivel ha 3 tubus ala csokken a mennyiseg anyam kuldi.Mindenhez eszem,(a munkahelyemen azt hiszik fogkremet kenek a szendvicsemre)A problema nalam a zsir.Mindenfele szalonnakkal,es sutocsodakkal probalkozom,hogy a megfelelo mennyiseget kinyerjem.A mult heten talaltam a K Mart ban a Dzsordzs Formen fele zsirlecsopogteto hamburgersuto ketyeret.Ez bejott.
Nalunk itt (Eszak Kalifornia) majd minden kozertben van magyar paprika. Tenlyeg: ra van irva, hogy 'Imported from Hungary' es rendes, magyaros kalocsai dobozkaban van. Es igen a kozert masik vegen a mexikoi kajak soran is van paprika, de az mas milyen.
A 'piros arany' az ami nincsen es neha hianyzik nekem a fozeshez. De a legbosszantobb, hogy nem tudok egy rendes makos gubat csinalni, olyan draga a mak, amit csak fuszerkent, kis uvegcseben lehet kapni. Oreletlenul, es meg kaveorlom sincsen.
Hogy visszaterjek a topic temajara.Ha ezt a vacsorat Amerikaban adod (nem emlekszem ott elsz-e)akkor a kersdes:be tudsz szerezni mindent egy valodi magyar vacsorahoz?
Paprikara "olyan " hagymara gondolok.Mi N.Y-be be kellett helyetesitsuk a paprikat a mexikoival.Nem volt ugyanaz(talan mert a mereteket nem ismertuk), .
Ja. mi is szoktunk itt focizni a kertben...:-)
Izguljatok ertem, nagyon. Jon ma nehany helyi atomtudos, magyar vacsorara. Zoldbabgulyas, Hortobagyi palacsinta, remelem, megeszik. Jaj egy ora mulva itt lesznek... rohanok.
Koszonom szappan.Integrettonak is megkoszontuk hiszen dolgozott erte.De azoknak a kedveert akik ugy olvasak a topicot hogy nem teljes urai a nyelvnek (a topic megis magyarul van...) kertem meg ha lehet irjon magyarul.Gondolom nem is haragudott meg erte...
Integretto valoszinuleg kimasolta az informaciot itteni forrasokbol azoknak akiket erdekelt. Ezert az angol.
Azert mindezt leforditani - eleg idoigenyes lett volna.
Inkabb koszonet jarna erte.
Kedesv Tibor abba az ertelembe amirol az allitas szol ,en sem hiszem.
A nagy Magyíarorszag benne sok horvat,szlovak,roman es mas nepek,ez am mar csak egy illuzio es tegyem hozza targyilagosan egy elnagyzolt igeny.Kozben ezek a nepek is folytatak az onalosagukert a harcot,megfogalmaztak nemzeti letunbk alapjat es eppen ezert mi lettunk a termeszetes ellensegeik hiszen a dominans magyar nemzet allt allna ennek ellent.Ezert ennyi gyulolet(a politikai konjuktura miatt a horvatoknal nem) irantunk.
De egy olyan Magyaroerszag ahol a most kulfoldon elo magyarok akiknek szerencsejuk lenne a hatar kozeleben,tobbsegben ,hozzank tartoznak az biztos.Valamilyen modern formaban ,talan minden szomszedunk bepelpte velunk egyutt egy nagyobb letesitmenybe ,-mint peldaul az europai unio,megoldanna ezt a kerdest igy.Őelda ra Sudtirol ahol Olaszroszag es Ausztria europai tagsaga ota semmi problema mar nmincs hiszen a regio egy nagyobb egyseg tagja ,a torvenyek azzonosulnak es a nyelv hasznalata,ez eddig is volt szunten egyenrangu.Egy ilyen Magyarorszag elkepzelheto annelkul hogy a hatarait meg kellene hivatalosan huzni.Egy masik sajnos alig.
Helyes NR,en is igy erzem de uganakkor megadjuk Jupiternek ami az ove..Nem mindenki zseni Amerikaba es kulturember sot mondanam sok szemetet is kapunk onnan.De ok azzok akik Marschallterv peldaul segitenek es segitettek,es a nagy koncentracio miatt onnan jonnek a legtobb talamanyok is ha nem mindig szuletett amerikaiaktol.Nem veletlen hogy ott talaltak allast,penzt ra es kommunikacios lehetoseget.
Elni mindenki legjobban a nagymama oleben szeretne.
Thank You,intergetto.
Miutan sok olyan is erdeklodik akik meg nem beszelnek angolul kerem aki tud irjon magyarul.
Megegyszer megkoszonom intergetto segitseget.Nagyon dokumentalt es ertheto.
Kérem erősítsétek meg vagy cáfoljátok, de azt az információt kaptam, hogy novembertől (állítólag egyfajta választási fogásként) szigorítják illetve megtiltják a külföldiek amerikai
jogosítványhoz jutását és a bankszámla nyitást.
Legalábbis Florida államban.
Azért érdekelne a dolog, mert mindenki azt tanácsolta, hogy aki kicsit tartósabban szertne az USA-ban maradni, első lépésként ezt a két dolgot szerezze meg, mármint miután bejutott az Államokba.
Ti mit hallottatok erről?
Remelem az amerikaiaknak megmarad a jozansaga es helyesen valasztanak.Ha megnezuk az eddigi elnokoket ,talan Nixon kivetelevel (es itt sem tudhatunk mindent..)jol valasztottak.