nem akarok spoilerezni (most ért véget az élő közvetítés és jó kis nap volt ez is) de lőttem egy képet tochinoshin lábáról (bokájáról). nekem úgy tűnik rendesen be van dagadva, emberfeletti, hogy képesek ilyen állapotban küzdeni.
a sérülés dolgokról: a sumo egy rettenetesen konzervatív sport, az alapvető szabályokon nem igazán változtatnak, (ilyen banzuke összeállítás is). nem néztem utána, talán Khriinek van erről is statisztikája, de nekem úgy tűnik, hogy mostanság gyakoribbak a súlyos sérülések. ennek okát a rikishik súlyának emelkedésében és a bashok között promóciós céllal megrendezett jungyokban látom. a napi kimerítő edzésmunka mellett ez a sok utazással járó minitorna sorozat elveszi az időt a szükséges regenerálódástól, pihenéstől.
nem hiszem, hogy takayasunak, vagy tochinoshinnak annyira hiányzott ez az egyhónapos japán turné, a júliusi bashon szerzett sérülés mellé.
itt van az októberi utazó jungyo naptárja, ez botrányosan kimerítő lehet.
A Kisenosato - Endou meccset háromszor szakították félbe. Nincs valami olyan szabály, hogy bizonyos megszakítás után autómatikusan veszít az, aki szabálytalanul mozdult be?
Hakuho elég sportszerűtlen volt, amikor a végén lelökte Ichinojo-t. Arra a mozdulatra szerintem már semmi szükség nem volt.
Takakeisho számomra mindig olyan, mint egy erőszakos, frusztrált kisöcsi, aki mindig az idősebb és nagyobb darab bátyjai ellen kűzd hatalmas elánnal :) Elég sokszor bizony sikerrel is jár, néha viszont jól helyrerakják.
A holnapi Takayasu - Hakuho meccsen sok fog múlni. Jót tenne a tornának, ha Takayasu győzne.
Musoyama járt így, de azonnal vissza is szerezte. Chiyotaikai is két makekoshival indított, de akkor még más szabályok voltak, nem vették el a rangját; aztán rekordtartó lett az ozeki rangban eltöltött tornák számát tekintve. :)
Véleményem szerint Mitakeuminak ugrott az előléptetés, és Tochinoshinnak is elég keményen kell(enne) még küzdenie, hogy ne ússzon el az ozeki rang. Nem néztem utána, de nem is tudom, hogy volt-e valaha olyan, hogy valaki rögtön az első két ozekiként eltöltött basho után el is veszetette a rangot.
Én is gondolkodtam már azon, hogy a szumo talán a legkíméletlenebb sport abból a szempontból, hogy ott a sérülést egyáltalán nem tolerálják, szinte már inkább megtorolják. Gyakorlatilag nem SZABAD megsérülnöd, lehetetlen következmények nélkül távol maradnod a tornától. Nem tudom, végeredményben mennyire igazságos ez a rendszer, ha valakinek (legjobb példa erre Ura) összejön egy komoly sérülés, ami azért bármokor bárkivel megeshet, lehet, hogy a birkózó egész karrierjébe kerül. Ura jó egy évig volt távol, és most Sandanme 91-ről kell magát visszaverekednie Makuuchi-ba, pedig nem tehet a sérüléséről. Ez kb olyan, mintha a Real Madrid csapatába lesérülne egy játékos egy évre, és utána a Fradiból kéne újrakezdenie... Kéne egy bizottság, akik ellenőrzik, jogos e a sérülés, vagy valaki csak pihenni szeretne, (vagy focizni, mint Asashoryu) és ha tényleg igazi a sérülés, vehetnék enyhébben is a visszasorolásokat.
Hát, talán azért vagyok elnézőbb Aminishiki-val szemben, mert ő már rendesen benne van a korban, és az egyre kopó izületeket, a csökkenő állóképességet, a soha meg nem gyógyuló sérüléseket némely esetben csak trükközéssel lehet kompenzálni. Valahogy önkéntelenül is tisztelnem kell, amiért ilyen idősen is még fel-feljut a legfelsőbb osztályba.
9. nap
Na, végre Ichinojo nem adta fel a dohjo szélén, kicsit meg is lepődtem hogy ő márpedig ilyet is tud. Oké, talán nem volt annyira necces a szituáció mint néhány korábbi esetben is, de olyankor is, legalább próbálkozhatna.
Hakuho-ról nem is tudok mást mondani, egyszerűen, ő a Nagybajnok. Nála jobban kontrollálni a súlypontját nem tudom, képes e bárki. Szinte lehetetlen őt meglepni, azonnal reagál. Mitakeuminak meglátásom szerint kétszer is lett volna olyan pillanata, amikor saját javára fordíthatta volna a kűzdelmet, csak pechjére pont Hakuho volt az ellenfele, aki mindenre jól reagált.
És jönnön a nap kűzdelme: Kisenosato - Tochinoshin. Nem teketóriáztak, egymásba kapaszkodtak, és felvállalták a taszigálós stílust, ami szerintem mindkettejük erőssége. Apró szépséghiba, hogy egyikük sincs (magához képest persze) valami jó formában, de a rangadó az akkor is rangadó. Ezt most szépen megoldotta a japán.
Szerintem 8. napot akartál írni, és az is elég korai még. A meccsek felénél járunk és már Ozekik mennek egymás ellen? 7 nap van még hátra, de 7 magasabb rangú ellenfelet már közel sem lehetne találni a hátralévő időre. Legjobb esetben is (ha nincs azonos istállóbeli) 3 Jokozuna, és 1 Ozeki van már csak nekik hátra a további 7 meccsnapra. Én nem tudom pontosan, mi alapján működik ez az összepárosító rendszer, de szerintem a tüzijáték legnagyobb rakétáit mindenképp a végére szokás hagyni.
Kagayaki győzelme tényleg érthetetlen volt. Még csak nem is miliméterekről vagy ezredmásodpercekről beszélhettünk, hanem egyértelműen látni lehetett, ki ért előbb földet.
Aminishikit is láthattuk, én mindig szívesen nézem a veterán meccseit, remélem ismét visszatér. Volt nála öregebb birkózó (az utóbbi 1-2 évtizedben) a legfelsőbb osztályban?
Kisenosato újra a komikus szerepében "tündökölt"... Ki lehet kapni, nem azt mondom, de így semmiképp nem. Nagyon rosszkor jött ez a vereség, mert ha az előző zakója után csak megrongálódott, most aztán biztos darabokra hullott az önbizalma is.
Goeido-t behoznám, mint fekete ló. Ő az aki elég gyengén kezdett, de most egyre inkább kezd formába lendülni, míg Hokutofuji, és Takayasu is begyűjtötték az első vereségüket, de Mutakeumi is kiszállófélben van már a versenyből, hogy Kisenosatot már ne is említsük. Bár továbbra is a két mongol a favorit, Goeido ha ilyen jó marad, ott lehet a végjátékban.
a mai naphoz: számomra felháborító volt a chiyonokuni kagayaki meccs "bíráskodása". teljesen érthetetlen, rossz döntés született, chiyonokunit gyakorlatilag "kirabolták".
ikioi végre megszerezte első győzelmét, ráadásul mitakeumi ellen.
tochinoshin: kezdek aggódni.
kisenosato. nem lesz ez így jó, tamawashi (0:7) a make koshitól menekülve úgy rakta ki kisét, mintha egy juryos ellenfél lett volna. nem lehet egy teljes tornát mázlis győzelmekkel végigcsinálni. a szeptemberi torna előtt a YDC (yokozuna deliberation council) egyik tagja lenyilatkozta, hogy csak a kétszámjegyű győzelem nem lesz elég, kiemelkedő teljesítményt, meggyőző yokozuna sumot is várnak tőle. szerintetek?
hakuho: BRUTÁLIS. (igaz a sérült yutakayama volt az ellenfél) de elkpesztően gyors volt most is.
Kosz! :-) egyebkent az eredmenyei ellenere takakeisho sumoja nagyon tetszik, tochinoshinban azonban nem latok komolyabb eredmenyt, a kachi koshiaert nagyon szoritok.
Sajnos én nem láttam még ezt a videót, de most már rá fogok keresni, mert érdekel. Én korábbi bashokon (amikor szegény Ura még nem volt sérült) megfigyeltem, hogy micsoda lehetetlen mutatványokra képes a kis figura. Talán a tavaly júliusi torna volt az, amikor egy életre megjegyeztem magamnak Ura-t, egy olyan hihetetlen szaltózós mutatványt produkált, amit még azelőtt nem láttam, és a bírók "halott test effelktus" címszó alatt elvették ezt a földöntúli győzelmet Ura-tól. De azon a tornán amúgy is remekelt, mindig a végsőkig ment, elveszett pozíciókból fordított. Ő tényleg jó példája a fel nem adásnak. Kívánom neki, hogy térjen vissza minél hamarabb a legfelsőbb osztályba.
Kisenosato ezt most eléggé elszerencsétlenkedte, de ami engem meglepett, az a közönség reakciója volt. Párnadobálással ünnepelték nagy kedvencük vereségét. Lehet, hogy nem mindenki van a japán jokozuna mellett? Mindenesetre nagyon örömteli az, hogy még eddig nem volt sérülés, és továbbra is nyitott minden. Ichinojo számomra a nap negatív figurája. Még a kommentátor is megjegyezte, ahogy azt én is korábban többször észrevettem, Ichinojo hajlamos feladni a kűzdelmet. Ha megfigyeljük a mai meccsét, már akkor kiengedett, amikor mások még bőven kűzdeni szoktak. Képzeljük el mondjuk Ura-t hasonló szituációba. Szerintem ő még akkor se adná fel, amikor konkrétan repül kifelé a dohjo-ról, még ott a levegőbe is bepróbálkozna valami trükkel. Mitakeumi is csalódás volt, nem a veresége miatt, hanem AHOGY kikapott. Ő is feladta a legutolsó pillanatban. Nem tudom, mi játszódik le ilyenkor egy szumós agyában, lehet, ők érzik már a biztos vereséget, ezért adják fel? Vagy nem szeretnének sérülést? Nézzük meg, mi volt ma Hakuho meccsén. Feladhatta volna Shoudai is a dohjó szélén, mint ahogy tette Ichinoyo, és szépen, könnyedén kilépett volna a ringből hátrafele, de nem ezt tette. Kockáztatott, és egy nagyon szép mozdulattal rukkolt elő. Oké, így is kikapott, de szerintem a közönség tiszteletét és tetszését így is elnyerte. Máskor meg majd lehet, hogy bejön ez a húzás, ki tudja. De Ichinojo ilyesmit sosem tenne...
takayasu, mitakeumi és kisenosato az a három top rikishi, akik lényegesen jobban szerepelnek a bashon, mint ahogy azt várni lehetett a felkészülés során mutatott teljesítményükből. mitakeumi általában mindig erős a torna első felében, utána általában erősen romlik a teljesítménye. kisenosatot most elhagyta a szerencséje, chiyotairyu elég egyértelműen verte meg, én azért remélem, hogy ez a vereség nem veti nagyon vissza kisenosatot.
a hakuho meccs elég neccesre sikeredett, de végül jó döntés született. az eddigiek alapján én is kakuryu hakuho versenyfutást várok a végére, esetleg takayasu még közbeszólhat, de a két mongol yokozuna nagyon dominál eddig.
Szegény Tochinoshin szerintem nem fogja visszalépés nélkül megúszni ezt a tornát. Véleményem szerint négy esélyes van jelenleg: Takayasu, Mitakeumi, Hakuho, és Kakuryu. Közülük is talán inkább a két Jokozuna között dőlhet el a végső győzelem, de persze még nagyon korai ezen filózni. Kisenosato is veretlen még, de ehhez a kiemelkedő küzdőszelleme mellett fortuna istennő is szerepet vállalt a dologban, én mondjuk drukkolok neki. Tudom, pár hónapja már szinte követeltem a visszavonultatását, de valahogy azért sajnálom, és sajnálom a japán közönséget is, akik hihetetlen, mennyire mellette vannak még mindig. Úgy veszem észre, az ő meccsein valahogy többszörös a lelkesedés, épphogy csak nincs párnadobálás 1-1 győzelme után, ami azért elég fura lenne, megnézvén a legyőzött ellenfelei rangját. Hokutofuji is szót érdemel, nagyon magabiztosan menetel eddig. Yoshikaze pedig szerintem a szumo jelenlegi komédiása :) Hogy fordulhatott vele ekkorát a világ a legutóbbi torna óra? Ő mindig egy fura fazon volt az én szememben.
Szerintem mindegy, hogy jogosan adták e meg Kisenosatonak a rangot, vagy sem, mert utána megnyerte a következő tornát, tehát ha máskor nem is, de a második tornagyőzelme után úgyis megkapta volna. Legalibbis úgy tudom, Ozekiként két egymás utáni tornagyőzelem az instant Jokozuna rang. Kaio szerintem, ha 2004-ben megkapja a rangot, akkor még körülbelül 1-2 évig (amíg csúcson van) lett volna aktív, utána visszavonult volna. Így viszont jó sokáig élvezhettük a pályafutását :) Én nem bánom, mert bár Kaio az örök kedvencem, szerintem kellemesebb rá úgy visszaemlékezni, mint a világ egyik legjobb, és A legeredményesebb Ozekijére valaha, mintha egy egyáltalán nem kiemelkedő, vitatható rangú Jokozunára kéne. Kisenosato esetében lehet hogy ezutóbbira lesz példa.
Szerintem viszont Kaionak yokozunának kellett volna lenni. :) Kisenosatónak is. Ő lett is, mivel már a promóció után "kezdett el sérült lenni", Kaio pedig nem lett, és alighanem elsősorban az egészsége miatt.
A sérüléseinél írtam, hogy Kaio gyakorlatilag mindig a tornagyőzelme (vagy jun-yushója) utáni bashón sérült le. Azaz esélye sem volt a promócióra, hiszen visszalépett, és így kezdhette elölről. Az egyetlen J-Y eredménye pedig 11 és 12 győzelmes volt, ez is esélytelen sajnos. Ráadásul azt követő bashón makekoshi, ami alighanem újabb sérülés miatt következett be.
Úgyhogy minden szimpátiám ellenére azt mondom, őt a saját teste ütötte el a legmagasabb rangtól.
Az már más kérdés, hogy mivé lett Kisenosato a promóció után. Véleményem szerint az eredményei alapján járt neki a rang, de aztán nem tudott hozzá méltó lenni sajnos.
hozzáállás kérdése, mely oldaról közelítjük meg a statisztikai adatokat, amiket leírtál azok nyilván mind igazak, de hát úgy is nézhetjük, hogy kaionak ozekiként volt 4 győzelme, kisének eddig van kettő, de ő már yokozuna... :-)
hivatkozol arra, hogy kaio sokat volt sérült, na most akkor kisenosatora mit lehet mondani? van egy szinte teljesen kihagyott éve, 2018-ban az aki kezdete előtt összesen volt 1 győzelme és 5 (!) veresége meg 53 kihagyott mérkőzése.
ne érts félre, én nem azt mondom, hogy kaionak is yokozunának kellett volna lennie, hanem azt, hogy kisenosatonak nem.