Miutan kozelednek a valasztasok es atopic nem mutatja az ottani erdeklodest,felteszem a kerdest:
Kovetettek-e a Gore-Bush,TV vitakat ? Ha igen mi a velemenyetek rola ? Ha nem,miert nem ?
na a palacsintat most hagyjuk. Tegnap elmentem egy Crepe place nevu helyre ahol elvileg finom, europai jellegu palacsintat adnak. Most voltam harmadszor itt, mert mindenki mondta, hogy milyen jo. De sajnos harmadik alkalommal sem volt jo a kaja. Az biztos, hogy en jobbat csinalok.
az igazi amerikai palacsinta manapsag egyebkent probol keszul vizzel keverve es kisutve.
Jaj, még ne változtassatok, ha kérhetem.:)) Eddig a magyar kajákról irtatok, én viszont arra lennék kiváncsi, hogyan készül az igazi amerikai palacsinta. Úgy hallottam, élesztővel. Juharszirupom már van, csak a recept kéne, nem irnátok le nekem?:)
Meg kell valtoztatni, hogy mirol beszelunk, mert ugy latom, hogy nagy csend let itt.
Ma lesz Salem-ben, egy nagy kiterjedesu nyitot reten az Indian Summer Pow-wow. Indian tancok, Indian kaja,Tipi village, Buffalo burger, Indian
kezimunkak,ekszerek, stb. Ma delutan megyek megnezni ezt az osszejovetelt remelve, hogy fogok tudni csinalni sok fenykepet.
Kozeledik Halloween, ezert elore is kivanok minden topic lakonak.
Happy Halloween-t.....
Igen,igy van.A problema abbol is adodik hogy ebbe a technikai gyozelmek altal olyan kicsive valt vilagba a mentalitas ,az erkolcs kulonbsegek eros osszecsapasokhoz vezetnek.A muzlim vilagnak mas az elkepzelese az erkolcsrol,dicsosegrol es lehetosegekrol.Nekik nem volt francia forradalom es demokraciat is nyugati betegsegnek tartjak.A szent a Koran ,ami sok jot is tartalmaz de a bosszut is ugy mint az osidokben is (azzon a fejlodesi fokomn maradtak is..)
Mumu kedves koszonom az informaciot. Nagyon szep, hogy a kormany ellatja Toma Andrast; Igy legalab kenyelmes elete lesz a sok szenvedes utan.
Nalunk nagyon somoru nap volt. Ma volt a gyasz unnep Norfolk Virginiaban. Ravataloztak azokat a Hadi Tengereszeket akik eletuket vesztettek a muzulman teroristak kezetol. A USS Cole nagyon megrongalodot es meg mindig nehanyan a legenysegbol hianyoznak. A muzulmanok nagyon fanatikussak. Ilyen teroristak ellen nehez vedekezni.
Igy van.
Folytatom kedves Tiborm a Toled kert infot Toma Andrasrol.Fotorzsormesterrel bnocsajtottak nyugalomba (obsitos) igy adnnak neki nyugdijat es kapott 3 muilllio forintot (itt sok penz) mint elbocsajtast + havi nyugdij.
Igy az ugyis kedves varo rokonoknak konyebb lesz ot gondtalanul fogadni ( a tanyai korulmenaek kozott ez eleg penz lesz hogy ne terhelje meg annyagilag legalabb a rokonokat)
Konyhaknak kulombozo valtozatuk van. En a sajat szajizem szerint keszittem el eteleimet. Itt Amerikaban rengeteg valasztek van etelekben, mert a vilag minden tajarol erkezok hozzak magukkal konyhajuk remekeit. En mart regota utannozom mas nemzetisegek receptjeit; Hiszen valtozas kell az etlapon. Nem lehet minden nap paprikas csirket enni. Mellekes, hogy honnan valo a recept, ha jo izu kaja keszul belole.
Tiborom,a tapasztalat,a tapasztalat...sokat er.Kulonben veleges hogy hadifoglyunk Toma Andras a DNS is igazolta,megy haza falujaba.Elobb kap egy fogsort meg sajnos egy mulabat ami eddigi probalkozasig nem tudott hordani.Nyugdijt (szerenyet) es talan egy par szep nyugodt evet meg,Isten aldja szegenyt.
Kedves howdy a paprika titkat tudtam.A torok konyhabol el az egesz Balkan.majdbnem minden etelunk torokszarmazasu (kivetel a kolbasz az szlav):toltott kaoszta,torokul,szerbiukl s buzlgarul sarma ,romanul sarmale,gorogul dolmates.A kulonbseg a disznohus hasznalataban van (torokoknel nincs) es a nagysagaba (magyar oriasi,roman kicsi,szerb mindaketto ) vaklamint az hogy a gorogojk hus nelkul es szololevelbe keszitik el .
A dzsuvecs,szerb szobol,ha csak nem torok atveves,a magyar lecso.Nagyon kis kulonbsegel.Ide sorolhato meg a brasoi es a roman mititei vagy csevapcsics szerbre keresztelve,a padlizsan salata stb.
Ez mar igy van hogy a megszallasok hoznak magukal jot is vagy legalabb atvehetot.Aztan eltunnik szarmnazasuk a tortenelem kodjeben.
Ugy-e azt is tudtatok hogy a fuvos zenet,fuvos hangszert es katonai fuvoszenekart ( a kurtot nem de afagotot,furulyat,meg a dobot is ) eloszor a torokok hozztak kozenk...
A turos csuszat meglehet oldani az itteni turoval is, ha van kedved bajmolodni vele. Vasarolsz large curd turot, beleteszed cheese cloth-ban es kifacsarod a savot belole. A tejfelhez meg adni kell egy kis tejszint. A toportyu helyet meg jol- kisutot baccon-t hasznalok. Mindent meglehet oldani ha valaki konyit a fozeshez.
En Bendetol rendelem a Magyar fuszereket.
Azt tudjatok, hogy a hires magyar paprika innen szarmazik? Miutan Colombus felfedezte Amerikat, eljutott nehany mag a napoleoni haboruk idejen de igazan csak a torokok kezdtek el termeszteni a 17. szazadban. A 18. szazadtol szerepel a magyar szakacskonyvekben. Lehet, hogy nem is minden rossz, ami innen jon? Hmmm. Newsreader, szereted-e a paprikas csirket, mondd?
A lezser latinok? Mult heten volt itt a Santana, elmeny volt a koncert a helyi rajongok tanckaraban. De igazabol nincs tul sok kapcsolatom veluk. Persze latok kismamakat lazan Margherita koktelokat inni ebedidoben (egyszer probaltam, hosszu delutani szunyokalas lett a vege, olyan igazi latinos), de a kornyek lakoi inkabb ide nyugdijba jott, vagy munkahely miatt letelepedett messzirol jott emberek. Es sok muvesz lakik errefele. Santa Fe nagyon felkapott es draga hely, erzem en is az izet, es szeretem. Koltoznek ide hollywoodi szineszek es mindenfele irok, festok, a gyonyoru taj miatt, meg aztan az olyan cool, ha indian a szomszedod. A legnagyobb hasonlosag (Mo-NM), hogy itt is mindenhol szaradnak a paprikak, felakasztva a hazak oldalan, mint otthon. Ilyet nem nagyon lattam masfele a vilagban.
Valahol van valami lelkirokonsag a lezser latinokal de megis tobb valaszt el minket toluk?Azt hiszem hogy az elso sot a masodik emigracios generacio sem tudja az eletet olyan konnyunek venni mint ok.
Pfu, tepertos turos csuszat azt lehetetlen itt osszehozni. A turo sem olyan, a tejfol sem olyan es a teperto sem olyan, mint otthon. A tobbi magyar kajat viszont faljak az amcsik, es itt delnyugaton meg az se baj, ha csipos. Es nem hiszem, hogy udvariassagbol szednek negyedszerre is, meg aztan szajrol szajra jar a hirunk, es minden vendegsegkor kicsit tobben jonnek el,meg a duma, hogy mar ket napja koplalnak a vacsorara... Helyesek. En is kezdem megszeretni az uj-mexikoi izeket. Tegnap szinhazban voltunk, Madridban, ami egy kis mesevaros, egy utca az egesz, kis uzletek, meg egy pici nezoter egy regi ba`nya helye`n(Old Coal Mine Museum on the Turquoise Trail), egy melodramat neztunk meg, a kozonseg marshmallows-okkal dobalhatta a negativ szereploket es mondhatta a magaet az eloadas kozben. Utana lehetett beszelgetni a szineszekkel (6-an voltak), ja es a szomszedban ott a cowboy bar, elo zenevel, es a helyi specialitasokkal. Szerdaig nem leszek ehes!
Magyar etelek nagyon izlenek az Amcsiknak. En sem szeretem mart a tul csipos eteleket, olyam kozepes az jo. Bogracs gulyasra egyszer egy evben megszoktam hivni Amcsi barataimat. Nagy sikere van a paprikas csirkemnek is. Kicsontozot melhust hasznalok erre a celra, mer sokan itt nemszeretik a sotet szinu hust.
Mumu ha jolemlekszem anyam is tet babet levelet a krumpli fozelekben. Ez azon mullik ki mit szeret.
De en inkab paprikas kruplit ennek a fozelek helyet,kolbasszal.
See ya Mumu.
Az udvariasagon tul,milyen a valodi reakcioja egy idegen gyomru magyar etelt kostolonak ? Nalam azert az extrem etelek,mint a valobban csipos porkolt vagy a baberlevelel csinalt krumplifozelek,nem eppen lelkesito hatasal van.Igaz akik ettek skandinavok.
En magam termelem a Magyar sarga paprikat, othoni maggal kezdtem es mindig a termesbol szedek uj magot; Van kosszarvum is.
Telen meg az amerikcai paprikat hasznalom, van itt az un. bellpaprika 3 szinben zold, piros meg naracs sarga. A zold az nem jo, de a sarga es piros az eleg jo toltotpaprikanak.
Magyar lakta varosokban lehet kapni Magyar sarga paprikat. Tudom, hogy Plimuth MI. ban volt boven belole mikor unokatestveremnel voltam.
Nekem americai felesegem van, ezert en fozom a Magyar konyha remekeit. Egy hete volt toltot paprika ebedre az utolso szedesembol. En sem szeretem a zsiros husokat, ezert nagy darab hust vasarolok lefejtem a szalonnat a faggyut meg a mocsingot es azutan darallom le. Van egy villany motoros husdarallom, lehet vele friss kolbaszt is tolteni. Habim a fozes. Akkor valaszoltam kerdesedre Mumu. (Jo hagyma meg itt is van, nagy valasztekban.)
Lehet itt is kapni pirospaprikat (Albuquerque) , de en otthonrol hozom. Lehet Hungarian chilit is kapni, tegnap vettem, de nem volt csipos. Makostesztat nem csinalunk mert a vendegek nem mennek at a kovetkezo drogteszten, ha esznek belole. De a tegnapi vacsi azert nagy siker volt. Az egyik tiz ev koruli vendeg fiucska azt mondta, barcsak az o anyukaja is ilyeneket fozne. (A nutellas palacsinta chocolate burrito neven futott :-))A csipetkenek is nagy sikere volt!
Az itteni hagymaval semmi bajom, de safranyt a pesti Nagycsarnokban veszem.
Adok nektek egy cimet ahonnan en rendelem a Magyar dolgokat. Nyitot kreditem van ott. Bende es Fia Szalami gyar Chicago mellet. Lehet arjegyzeket kerni, piros arany, minden van ott.
UPS-al kuldik a dolgokat 2-3 nap alatt. En altalaban mikor mart huvos az ido akkor rendelek husfeleket es a fagyasztoban raktarozom.
Bende mindenfele mas Magyar kajat is inportal.
Magyarul beszelnek!
a zsir egeszsegtelen (es nem nagyon koser) ezert azt sosem eszem az nekem nem hianyzik. (BTW: Egyik kedvenc zenekarom a LARD.) Viszont amit itt turo cimmel adnak azzal egy csomo magyar recept elvezhetetlen lesz. Ellenben ha neha sikerul juhturot beszerezni az jo. Meg korozottnek is. Csak joban kellene lenni a kornyekbeli juhtenyesztokkel, hogy surubben jussak hozza...
Nahat,veletlenul itt a magyar konyha Amerikaban tema.
A makhoz:Svedorszagba (ne nevesetek ki )patikaba adtak max.1o dekas csomagba.Ez a mak valami szornyu mereg...
Nekem a Piros Arannyal nincs gond mivel ha 3 tubus ala csokken a mennyiseg anyam kuldi.Mindenhez eszem,(a munkahelyemen azt hiszik fogkremet kenek a szendvicsemre)A problema nalam a zsir.Mindenfele szalonnakkal,es sutocsodakkal probalkozom,hogy a megfelelo mennyiseget kinyerjem.A mult heten talaltam a K Mart ban a Dzsordzs Formen fele zsirlecsopogteto hamburgersuto ketyeret.Ez bejott.
Nalunk itt (Eszak Kalifornia) majd minden kozertben van magyar paprika. Tenlyeg: ra van irva, hogy 'Imported from Hungary' es rendes, magyaros kalocsai dobozkaban van. Es igen a kozert masik vegen a mexikoi kajak soran is van paprika, de az mas milyen.
A 'piros arany' az ami nincsen es neha hianyzik nekem a fozeshez. De a legbosszantobb, hogy nem tudok egy rendes makos gubat csinalni, olyan draga a mak, amit csak fuszerkent, kis uvegcseben lehet kapni. Oreletlenul, es meg kaveorlom sincsen.