Azért gondolom Verrasztó Dávidban is több tízezer kilométer benne van, míg eljutott erre a pontra. Én csak arra lennék kíváncsi, hogy vajon Berki Krisztián és Nagy Tímea ott lesz-e az olimpián mint néző.....(Elképzelem ahogy Nagy Tímeát olimpiai bajnokként meghívják a női párbajtőr döntőjére...) Szerintem még a tvben sem fogják megnézni. Sajnos Verrasztó tényleg peches, mert valószínűleg még évekig csak a 3. számú úszó lesz, így pedig nehéz lesz világversenyen elindulni. Sokan váltottak már állampolgárságot is emiatt(én nem kívánom neki). Amúgy néha tényleg vicces az úszóversenyekre való kvalifikáció. Nézegettem a legutóbbi Eb férfi 50 mell eredményeit, és kis túlzással egy ügyes 11-13 éves lány nem lett volna utolsó. Az olimpián is sok afrikai induló lesz főleg 100 gyorson(mert mást nem is nagyon tudnak úszni:)). 2-3 futam biztosan tele lesz velük ahelyett, hogy olyan sportolók vennének részt akiknek tényleg olimpián a helyük...Én őket sajnálom igazán.
Egy másik topicban korábban Görbicz miatt fortyogtam, most meg az akasztott ki, hogy Verrasztó Dávid besértődött, hogy mivel az olimpián ő csak tartalék lenne, nem tenne jót a pszichéjének ha csak a lelátóról nézhetné a versenyt.
Innen üzenem ennek a kedves fiatalembernek, hogy az élet már csak ilyen. Tetszett volna többet edzeni, jobban akarni a csapatba kerülést, tetszett volna még többet tenni, mert ez lám csak ennyire volt elég.
Egyébként még mindig az úszás az, ahol a világ élvonalától jócskán elmaradó időkkel is ki lehetett jutni, még olyan sportolóknak is, akiknek már most borítékolhatóan jó esetben (!!) ha B-döntő jut.
Gondoljunk Berki Krisztiánra aki világbajnoki ezüstérmesként nem tudott kijutni, vagy éppen Nagy Tímeára, aki a kvalifikációs versenyeken bukott el.
Úgyhogy pont egy úszó ne hisztizzen, hanem tegye össze a két kezét, hogy a hazai szakszövetsége tartalékként ugyan, de kiviszi az olimpiára, mintegy további buzdításul, hogy legközelebb már esélyesként utazhasson.
Ja és ennek a fiúnak kint lesz a lánytestvére, akinek lehet hogy jól jönne a családi támogatás.
PEKING 2008. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke elmondta, sajnálja, és nem ért egyet a versenyző döntésével Verrasztó Dávid nélkül indultak el az úszók az ötkarikás játékokra Szerda délután a Hainan kínai légitársaság menetrend szerinti járatával útnak indult a pekingi olimpiára utazó magyar versenyzők első nagyobb csoportja, az úszók. Verrasztó Dávid azonban lemondta szereplését, így nem tartott a csapattal.
Az úszók 31-es létszáma így eggyel csökkent, ugyanis Verrasztó Dávid nem változtatott korábbi elhatározásán, s lemondta részvételét, amelyről még édesapja, a világbajnok, olimpiai ezüstérmes egykori versenyző sem tudta lebeszélni.
A 20 éves úszó azzal indokolta távolmaradását, hogy egyelőre csak tartalékként került az utazók közé, s ha nem versenyezhet, túl nagy szomorúságot jelentene számára a lelátóról nézni végig a versenyeket – tájékoztatott a MOB. Verrasztót a 4x200 méteres gyorsváltóban nevezték.
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke az MTI-nek elmondta, hogy Verrasztó Dávid édesapjával és testvérével, Evelynnel több napja győzködték az utazást lemondó versenyzőt, hogy repüljön el Pekingbe.
"Dávidnál pszichés gát lépett fel, édesapja pszichiáternél is járt vele. Sajnálom és nem értek egyet a döntésével, de nálam jobban szenved az édesapja, aki nem tudta meggyőzni fiát" – fogalmazott Gyárfás.
Gyárfás hozzátette: Verrasztó Dávid szerinte 400 vegyesen döntőbe juthatott volna az olimpián, de ebben a számban ketten is – Cseh László és Kis Gergő – jobb eredményt értek el nála, így nem volt nevezhető.
A 14.30-ra tervezett indulás előtt két és fél órával – a pekingi kánikulára való tekintettel – könnyű, sportos öltözetben gyülekezett a Ferihegyi repülőtéren az úszók mellett a két tornász, Böczögő Dorina és Gál Róbert is, de szintén az első különítménnyel tartott Schmidt Gábor, a kajak-kenu szövetség főtitkára és Tállay András főorvos, az egészségügyi csoport vezetője is.
ezt a cikket érdemes a harmatoslelkű doppintagadóknak elolvasni, ha a fele igaz már akkor sem lehetnek senkinek illúziói- kiváltképp azért mert ez egy évek óta ismert szer, melynek tesztje létezik és elvileg hiteles. akkor a fejlettebb, újgenerációs szerekről nem beszéltünk.
pár bekezdés kiemelve az elég hosszú cikkból: A doppingolás olimpiája következik? 2008. július 21. 15:53, Hétfő - Balázs Richárd Súlyos kérdőjelek tornyosulnak az egyik kulcsfontosságú doppingteszt körül, miközben a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok megnyitójáig már csak két hét van hátra, taglalja a BBC tényfeltáró riportjában.
A brit közszolgálati csatorna olyan jelekre figyelt fel, melyek szerint a laboratóriumok negatívként sorolnak be egyértelműen pozitív EPO teszteket, ami megerősíti azokat az aggályokat, hogy a szerekkel visszaélőket nem fogják szankcionálni. Egy doppingszer szakértő szerint a hosszú távú eseményeken a döntősök többsége egészen biztosan használni fogja az EPO-t, arról nem is szólva, hogy a szer "másolatai" már 50 dollártól bárki számára elérhetők az interneten és gyakran kimutathatatlanok. .... .... Bengt Saltin professzor, az egyik vezető doppingellenes szakértő szerint az új WADA kritériumok lehetővé teszik, hogy az EPO használók elsétáljanak díjaikkal. "Az egész helyzetben az a legelszomorítóbb, hogy túl sok gyanús mintát láttam, amik egyértelműen abnormálisak. A sportolók pedig megússzák, érdemes megnézni hány atlétát kaptak rajta EPO visszaélésen az utóbbi időben"
Tény hogy az EPO használat miatt eltiltott sportolók száma jelentősen csökkent, 2003 és 2006 között, mégpedig kétharmadával. A BBC feltette a kérdést a WADA tudományos igazgatójának, vajon ő elégedett-e a tesztek megbízhatóságával? "Igen, én megbízom bennük" - mondta dr. Oliver Rabin. "Nagyon merész lenne azt mondani, hogy 100%-os biztonsággal megfogunk mindenkit, de biztosíthatom Önöket, hogy ha rekombináns EPO-t használnának, és az jelen van a vizeletben, akkor azt észlelnénk" ...... .... A szakértők szerint 80 különböző EPO-utánzat készül a világ különböző pontjain. A tudósok szerint a WADA-nak ki kellene szélesítenie kritériumait a pozitív mintákkal kapcsolatban. Amennyiben nem állapítató meg egyértelműen, hogy a mintákban természetes eredetű EPO van, akkor azt gyanúsnak kell minősíteni. Ez kivitelezhető, mivel a doppingoláshoz használt mesterséges EPO leállítja a test természetes EPO termelését. A tudósok azt is szeretnék elérni, hogy a tesztek ne csak a vizeletet, a vért is vizsgálják, a fiatal vörösvérsejtek számából ugyanis szintén lehet következtetni a doppingolásra.
Ezek a változások egészen biztos, hogy nem lépnek életbe Pekingben. Saltin szerint az atléták szabadon élhetnek a szerekkel a Kínában megrendezésre kerülő játékokon és még olyan nagyon elővigyázatosnak sem kell lenniük ahhoz, hogy ne bukjanak meg a teszteken.
"Megismétlem, tudjuk-e értékelni a tisztán és az egyéni legjobb eredménnyel elért ötödik-hatodik helyezést???"
Nem tudjuk.
"És miért nem?"
Egy teljesítményorientált világban csak a győzelmet tekintenek igazán értékesnek. Azt emelik piedesztálra, aki a legjobb, azt, aki lecsúszik a dobogóról, gyorsan elfelejti a világ. Ez biztosan rohadt nagy igazságtalanság, mert egy olimpiai 6. helyhez is emberfeletti munkát kell végezni, irdatlan erőfeszítéseket kell tenni, de a világ már csak ilyen ...
Nem tudom. De az biztos, hogy amíg nekünk csak az arany a Jó, csak az az Eredmény, csak a másodperceket hajtjuk, amíg mindettől a Pénz függ, addig ez mindig kérdés marad.
Megismétlem, tudjuk-e értékelni a tisztán és az egyéni legjobb eredménnyel elért ötödik-hatodik helyezést???
Ez egy nagyon érdekes elmélet az úszással kapcsolatban, nem ojan régen olvastam róla.Elsőre jóllehet baromságnak hangzik de azért van benne egy két dolog ami elgondolkodtató. Az egész arra vezethető vissza,hogy a gyöngyhalászok általában nagyon korán halnak.Ennek az az oka,hogy a gyöngyhalászok nagyon intenzív munkát végeznek a víz alatt nagyon sokáig akár 10 percig is és ez alatt az idő alatt abszolut nem lélegeznek.
Tehát az teszi tönkre öket,hogy ehez az intenzív víz alatti mozgáshoz nem kap oxigént a szervezetük ami leginkább a szivet rongálja. (Ez tudományosan bizonyított tény). Most jön az elmélet része amit valszeg. tuhunya mozogni útáló emberek találtak ki de azért kicsit logikusnak tűnik. Így szól: Az úszás egy nagyon intenzív mozgásforma pl.leginkább a gyorsúszás aminél csak szabájozva lehet venni a levegőt pl. 2 vagy 3 kartemponként és egyi levegővétellel bevitt oxigénmennyiség nem elegendő egy ijen mozgáshoz ami még a futásnál is intenzívebb. Ezért állítólag mégsem ojan jó sport az úszás amijennek gondoljá azt.
a dressz tényszerúen segít ezt kár tagadni, a dopping ettől független, amit szintén tényleg csak ostobák és/vagy naívak tagadnak. Gary Hall Jr. nem akárki, érdemes ezt elolvasni:
Hetek óta nem megy más ezen a fórumon, csak a csodadressz!!! Ebből állna az úszás??? El kellene már gondolkodni... Csak akkor fogjuk szeretni Cseh Lacit, ha olimpiai bajnok lesz????
Világcsúcsok - új csodaruha vs. dopping (IGF)
Itt van egy interjú Kiss Lászlóval, érdemes megnézni: MTV Út Pekingbe 2008. május 17. (a 9. perctől) Út Pekingbe
Idézek az elhangzottakból:
...A dresszben lévő úszástudás az, ami meghatározó!
...Ez egy iszonyatos jó reklám a sportszergyártóknak...
...Nem az új úszóruha doppingolja igazán a versenyzőket, az inkább csak fedezi a valódi turpisságot, az IGF-et...
...amerikai felmérés szerint 100 versenyzőből 95 doppingolna, ha garantáltan olimpiai bajnok lesz, még ha meg is hal 45 éves korára...
Csak akkor fogjuk szeretni Cseh Lacit, ha olimpiai bajnok lesz???? vagy: ...legfeljebb végre-valahára megtanuljuk értékelni az ötödik-hatodik helyeket is...
Köszi, időközben már valahogy kialakult és megtanultam magamtól. Egyébként sok sportot kipróbáltam már, de az úszás nagyon bejött. 1 hónap alatt ledobtam 5 kilót, kicsit izmosodtam, és egyre gyorsabban és többet úszok. A kezdetleges 1500 m vegyes úszás/óra helyett már 2100 m megy, úgyérzem van értelme. Mellesleg akartam tenyérellenállást venni, de írd és mond 3 Decathlonban is készlethiány van :)
No... Ma kint voltam... Néhány érdekesség... először is: a komplett válogatott (kb 30 fő) kapott írd és mond 18 db ruhát.... röhej...
másodszor: az új szerkó igazából a sprintszámoknél kafa hosszabb távon túlságosan szorítja a tüdőt... (Phepls is csak nadrágban ússza a 400-at...), viszont az Arena az új szerkóból nem adott olyat, ami csak nadrág... nah.-.. erre varrjatok gombot...
Takács épp most döntött csúcsokat, 22 s alatti idővel (21,97) nyerte az 50 gyorsot, ez egy évvel ezelőtt remek eredmény lett volna, most csak esélyt jelent arra h. a döntő nem elérhetetlen.
De ha neki kb. fél másodpercet jelent a ruha 50 méteren, csak érdemes lenne Cseh Lacinak tovább kísérletezni vele, akár kényelmetlen akár nem, ez 400-on a 4:07-96-os idejéből jelenthet annyi javulást (ha beválik), hogy legalább van sansza az aranyra- mert anélkül nincs semmi.
Úgy gondolom, hogy azért, mert a sprintszámokhoz különleges alkat szükségés, míg az erőnléti, illetve technikai számok esetében nagyobb a jelentősége a kőkemény edzésnek és a tökéletes technikának. Az utóbbi kettőhöz szorgalom és szakértlem kell. az előbbihez pedig minél nagyobb merítés és a tehetségek minél jobb kiválasztása...
Másrészt gyorson és a sprintszámokban nagyobb is a konkurencia... volt nekünk egészen kiváló sprinterünk (Zubor), de ő is csak vb-6. helyig jutott... Napjaink legjobb magyar sprintere pedig Takács Krisztián, aki sajnos nem kifejezetten sprinter alkat...
Mi az oka annak, hogy a magyar élúszók zömében 200 ill 400 méteres távokon / és főleg, vegyes, mell, hát/ eredményes? Miért nincs jó gyorsúszó, pillangós, illetve rövidtávúszó hosszú évek óta Magyarországon?
Nagyjából összesítettem az EB, VB, Olimpia bajnokságok aranyérmeit a 1980 után.
Hosszak szerint sorba, elért aranyérmek száma
50 gyors 0
50 pillangó 0
50 mell 2
50 hát 0
100 gyors 0
100 pillangó 0
100 mell 8
100 hát 5
200 gyors 0
200 pillangó 2
200 mell 12
200 hát 9
200 vegyes 11
400 gyors 2
400 vegyes 17
800 gyors 1
1500 gyors 0
Elért aranyak száma szerint növekvő
50 gyors 0
50 pillangó 0
50 hát 0
100 gyors 0
100 pillangó 0
200 gyors 0
1500 gyors 0
800 gyors 1
50 mell 2
200 pillangó 2
400 gyors 2
100 hát 5
100 mell 8
200 hát 9
200 vegyes 11
200 mell 12
400 vegyes 17
Hétfőn délután a Kőér utcai uszodában kipróbálták a Kőbánya SC olimpikonjai – így a világbajnok Cseh László is – az Arena oly régen várt legújabb generációs úszódresszét, amely viselőik reményei szerint eltünteti a Speedo LZR Racerben úszó világsztárok, például az amerikai Mchael Phelps „technológiai előnyét”. Az olimpia nagy kérdése: dresszel vagy dressz nélkül?
Az olimpia nagy kérdése: dresszel vagy dressz nélkül?
A megfogalmazás persze pontosításra szorul, hiszen Cseh és társai már tíz napja, Canet-en-Roussillonban magukra húzhatták az Arena fürdőruháit, sőt, akkor az olasz cég emberei méretet is vettek róluk. Most végre kicsomagolták azt a 19 dresszt, amennyit egyelőre elküldtek az olaszok, s az első benyomások biztatóak.
A szerelés úgymond csökkenti az úszók fajsúlyát, azok szinte lebegnek a víz színén, más kérdés, hogy mivel ezek még nem a méretre készült ruhadarabok, nem igazán passzolnak viselőikre. A hátúszó Szepesi Nikolett, továbbá Rudolf Roland és Kozma Dominik arról beszélt, hogy itt-ott befolyik a víz a szokatlanul kemény tapintású ruhaanyag alá, nem beszélve arról, hogy legalább negyedórát vesz igénybe az öltözködés – és akkor edzői segítségre van szükség, egyedül nem megy.
Az mindenesetre biztató, hogy az ugyancsak olimpikon Rudolf Roland – az új, egész testet befedő Arenában – víz alatti siklásban megelőzte a mindössze fecskében haladó Cseh Lászlót, holott azonos feltételek mellett a világbajnok sokkal messzebbre siklik.
Cseh nincs oda az „űrdresszért”, az overall válfajt nem is fogja hordani, csupán a „nadrágot”. Abból viszont nincs az Arena Powerskin R-Evolution+-ból, nem is gyártottak, ilyesmi csak az előző generációs „gatyából” van…
Cseh egyébként elmondta, hogy a kedden délután az előfutamokkal kezdődő 110. országos bajnokságon, a Komjádi uszodában két fő számában, a 200 és a 400 m vegyesen nem indul, pontosabban csak az előfutamban, a döntőben nem, nyilvánvalóan elkerülendő a Phelps minapi világcsúcsaival történő, nem éppen kellemes összehasonlítgatást. Cseh az Arena szerelésének különben csak a lábat befedő „hosszúnadrágját” fogja viselni, az egész testet beborító dressz nem igazán jó neki…
(nso)
Én kissé kételkedem benne, hogy ez a dressz megoldás lesz. Szerződést kell szegni és még időben beszerezni a Speedo ruhát, és esetleg egyénileg tárgyalni velük, hogy vállaljanak át valamit a szerződés megszegése miatt kirótt büntetésből.
Ez a "netről fillérekért rendelt kimutathatatlan doppingszer" elég kamuszagúnak tűnik ... az orvosi csúcstechnikákkal kidolgozott szerek valószínűleg méregdrágák ...
Hetek óta lázban tartja a hazai úszótársadalmat, hogy a magyar versenyzők hozzájutnak-e időben a sportágat február óta forradalmasító Speedo LZR Racer úszódressz Aréna-megfelelőjéhez, a magyar szövetséggel szerződéses viszonyban álló olasz sportszergyártó legújabb generációs modelljéhez.
Nos, 19 példány már megérkezett az állítólag a Speedóéval egyenértékű felszerelésből, kilenc férfi és tíz női úszóruha – egyszerű matematika, hogy mivel a keret ennél népesebb, egy-egy dresszt alkalmasint ketten-hárman felváltva viselnek majd. Gyárfásék mindenesetre ígérik, az olimpiáig valamennyi versenyzőnk megkapja a „személyre szabott" szerelést.
Segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni edzéstervel kapcsolatban. Kb. két hete kezdtem el úszni heti 3 alkalommal. Munkahelyem és az uszoda nyitvatartása miatt 1 óra jut edzésre (vízben töltött idő). 22 éves vagyok, most van rajtam kb. + 20 kiló. Az úszást, mint sportot hosszú távra tervezem, egyelőre megkéne tanulnom rendesen úszni (úszni természetesen tudok, ezalatt a különböző technikákra, edzéstervekre, segédeszközök használatára gondolok), majd a későbbiekben esetleg úszóedzésre mennék. Nem célom a versenyszerű úszás, ahhoz szerintem egyrészt nem alkalmas a testalkatom, másrészt későn kezdem el, de szeretném magam folyamatosan fejleszteni. Cél a jobb közérzet, megszabadulni a feles súlytól, rendszeres sport és hát valljuk be tök ciki, hogy a barátnőm vizimentő és kb. 3x olyan gyorsan úszik, mint én :)
Szóval jelenleg átlag 1,5 km-t úszok (500 mell, gyors és hát) az 1 óra alatt, de ebben sok pihenő van. A mellel nincs gond, de a gyors nagyon kifáraszt, minden egyes 50 m után a belem kiköpöm. Gondolkodtam tenyérellenállás kipróbálásán, vagy azon, hogy vajon hány tempónként ideális a levegővétel (2-3-6?). A mell 500 m kb. 11 perc alatt megvan, a gyors viszont katasztrófális. Belátható időn belül szeretnék 3 km-t leúszni egy óra alatt....
Boccs a hosszért, minden tanácsot és ötletet szívesen fogadokés előre is köszi.