Keresés

Részletes keresés

sancarlosp Creative Commons License 2008.08.05 0 0 872
A fűtés díj az a hőmennyiség mérő által mért érték (aszem kWh) és a kalkulált díj szorzata. Jelen pillanatban 15 forint 1 kWh kalkulált díj, de ez nyílván változni fog, igaz állítólag csak kismértékben.
Nekünk az egész szezon volt 2500 kWh, így jön ki a 36500 Ft.
Van / lesz egy minimális vízköltsége is a fűtésnek, mivel fel kell tölteni vízzel a rendszert. A rendszer vízvesztesége pedig, elvileg csak csekély mértékű lehet.
A melegvíz már összetettebb. Itt van egy vízfogyasztás, amit a vízműveknek kell kifizetni, illetve a víz felmelegítésének díja (1440 ft / m3), amit a társasháznak kell majd fizetni.

Nem akarom bonyolítani, de, azért leírom, hogy mind a fűtés díj (15 Ft / kWh), mind a melegvíz felfűtésének díja (1440 Ft / m3), egy előzetesen kalkulált díj, arra, hogy kb mennyi gázt használunk majd el ennek az előállítására. Év közepén lesz ennek egy elszámolása, ahol megnézik, hogy ez az összeg ténylegesen mekkora, mivel ekkor pontosan fogjuk tudni, hogy a 200 lakás mondjuk elfogyasztott a hőmennyiség mérők alapján félmillió kWh-t, és az is meglesz, pontosan, hogy ehhez mennyi gáz kellett. Ha a gáz árát elosztva a mért hőmennyiség egységekkel nem 15 Ft jön ki, akkor kompenzálunk, vagy visszakapunk pénzt. Természetesen ugyan ez a móka a fűtésnél is.
Előzmény: ramore (871)
ramore Creative Commons License 2008.08.05 0 0 871
Egy teljes szezonra nem rossz a 36eFt, ebbe már benne van a vízfelmelegítési díj is? Le tudnád írni pontosan, hogy miből is tevődik össze egy hónap teljes fűtési költsége?
Előzmény: sancarlosp (870)
sancarlosp Creative Commons License 2008.08.05 0 0 870
Sziasztok!

Ha már fűtés, meg termosztát, hozzájárulnék egy kis tapasztalati forrással, hátha segít.
Mi végig fűtöttünk egy szezont, egy 75 m2-es lakásban. Gyakran szellőztettünk, még nagyobb hidegekben is (napi átlag kétszer).
Az egész szezonra 36.500 Forintot fizettünk!
Ok, nagyobbak a radiátorok, de ettől nem lesz drágább a fűtés. Illetve szerintem költség hatékonysági szempontból érdemes lenne kiszámolni, mennyibe kerülne egy programozható termosztát, és mit spórolna rajta az ember…
Szerintem Ti is nézzetek meg egy fűtésszezont, és ha drágán jön ki, azután érdemes alternatívákat keresni. De ha egy új rendszer félmillió, és éves szinten 5 ezer forintot spórol rajta az ember, akkor ugye valamikor 100 év múlva fog megtérüli…
A szigetelés egyébként annyira jó, hogy tényleg alig kell fűteni. (sőt néha túl jó volt)

Ami, viszont szerintem drága egy picit, az a melegvíz. 1440 Ft / m3. A melegvíznél nincs hőmennyiségmérő, tehát tök mindegy hogy 35, vagy 85 fokos a melegvíz, köbméterenként akkor is 1440 Ft lesz. Erre kéne szerintem alternatív megoldás inkább…
Paco155 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 869
Ez a helyileg programozható gondolom. De láttam tegnap olyat is amelyiknek szép hosszú vezetéke volt a központi egységig amivel az egész lakást lehetett állítani akár egyesével a radiátorokat is.
Előzmény: 504LACI (866)
Paco155 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 868
Ilyet írtam jól olvastad. :) Csak az előzményére nem figyeltél. :P

Az előzmény: Túl vannak tervezve a radiátorok nem kicsit. A nagyobb radiátor hamarabb befűti a szobát (mondjuk nem 5 hanem 1 perc alatt) míg a hőszigetelés ugyanaz marad tehát visszahűlni ugyanúgy 5 perc alatt fog. Tehát nem 5-5 hanem tegyük fel 1-5 lesz a fűtés/nemfűtés arány amit a radiátoron lévő termsztát szabályoz.
Előzmény: ramore (867)
ramore Creative Commons License 2008.08.05 0 0 867

Én ezt olvastam ki egy korábbi írásodból. "Télen nekem a radiátor nem 5 perc szünet 5 perc fűtés üzemmódban megy majd, hanem 5 perc szünet 1 perc fűtés-ben"

Nem értem, hogy az utóbbi időben jónéhány lakóparkból, vagyis lakóparkok lakásaiból spórolásból, vagy egyéb okból, de kihagyják a szobatermosztátot. Megítélésem szerint nagyon hasznos jószág az. :)

Előzmény: Paco155 (865)
504LACI Creative Commons License 2008.08.04 0 0 866

Szerintem valami ilyesmire gondolhatsz:

HR20 - programozható radiátorszelep fej

A HR20 programozható radiátorszelep fej a radiátorszelepen keresztül szabályozza a radiátorba áramló fűtőközeg térfogatáramát a helyiség hőmérséklet függvényében. A készülék heti programozású napi négy kapcsolási időponttal. A szabályzón éjszakai és nappali hőmérséklet szint állítható be. A készülék érzékeli, ha szellőztetés céljából az ablakot kinyitják, ekkor elzárja a radiátor szelepet.

HR20

Műszaki adatok   Csatlakozó méret M30 x 1,5
Danfoss adapter a csomagban Csatlakozás menetes Beállítási tartomány Off - 8 - 28 °C Beállítható hőmérsékletszintek száma 2 db (komfort - csökkentett) Időprogram heti program
napi 4 kapcsolási időpont
Előzmény: Paco155 (865)
Paco155 Creative Commons License 2008.08.04 0 0 865
Paco sehogy, én soha sem írtam ilyet hogy fogom. Amúgy meg lehet oldani, ki kell cserélni a szelepeket. Lehet kapni olyat is amelyek egy központi vezérlőre kötve működnek és olyat is ami helyileg programozható. Illetve olyan is amelyik rádiós kapcsolatban áll a központtal így még vezetékezni sem kell. :P

Mindeszt fél-egymillából meg lehet úszni. :D
Előzmény: ramore (864)
ramore Creative Commons License 2008.08.04 0 0 864
Amennyiben tényleg csak a radiátorra lesznek felszerelve a kis 1-5-ös termosztátok, úgy nem értem, hogy Paco hogyan fogja szabályozni percekben a fűtését. A normál szobatermosztát nagyon hasznos tud lenni, pláne egy komolyabb szerkentyű, amivel időzíteni is tudod a lakásod fűtését (mondjuk reggel 6-kor beindul magától a fűtés, hogy 7-kor, amikor felkelsz már meleg legyen, majd magától lekapcsol 8-kor, majd újra beindul 17.00-kor, hogy 17.30-ra meleg legyen a kecóban, amikor hazaérsz. Ráadásul több programot is meg tud jegyzeni, pl hétvégi fűtés stb), és eleve hőfokban tudod beállítani a kívánt meleget, ellenben az 1-5-ös skálával.
Előzmény: Belabatyo (863)
Belabatyo Creative Commons License 2008.08.04 0 0 863
Sajnos a mi epuletgepesztervezoAtyaURISTENUNK - aki mellesleg megoldotta egy futestechnikai szakuzlet teljes lapradiatorkeszletenek kiarusitasat - erre nem gondolt. Meg sokminden masra sem... Bar nem tudom, hogy ilyen hazkozponti futesnel egyaltalan van-e ertelme lakasonkenti kozponti thermosztatnak. Azt ugye tudod, hogy ha hozzanyulsz barmihez a lakasban akkor azt garanciavesztessel jutalmazzak. Mert en nagyon leszednem a gardrobe-ombol a 900W teljesitmenyu vasszornyet... de nem lehet...
Előzmény: s96kj (862)
s96kj Creative Commons License 2008.08.04 0 0 862
Belabatyo, SZERINTEM igazad van:) Viszont jó kérdés, hogy meg lehet-e oldani valahogy az időzítést, vagy azt hogy egy központi termosztátról menjen az egész.
Előzmény: Belabatyo (861)
Belabatyo Creative Commons License 2008.08.04 0 0 861
Hat legjobb tudasom szerint ezek sima thermosztátos szelepek. *, 1 ... 5 skálázva. Ha eleri a beallitott erteknek megfelelo homersekletet (3 ~= 21 fok) a levego a radiator korul (felteszem ott) akkor a szelep lezar es a viz tobbe nem kering azon az agon, a mero meg nem meri a fogyasztast, azaz kevesebbet mer. Tehat nem fox tudni csinalni olyat, hogy munkaidoben 19 fok, este meg 21, hetvegen meg egesz nap 21... Jo kis manual szelepek. SZERINTEM!
Előzmény: ramore (860)
ramore Creative Commons License 2008.08.04 0 0 860
Értem, viszont azt továbbra sem, hogy ezek a radiátorra szerelt termosztátok kétféle fűtési időzítéssel rendelkeznek?
Előzmény: Paco155 (859)
Paco155 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 859
Korábban már elhangzott, hogy minden radiátoron termosztátos szelep van.
Előzmény: ramore (858)
ramore Creative Commons License 2008.08.01 0 0 858
Jár a lakáshoz valamilyen terosztát, amivel tudod majd időzíteni a fűtést, vagy te magad szereltetsz fel ilyet? Netán más módja van ennek?
Előzmény: Paco155 (853)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.01 0 0 857

Ebben nem vagyok biztos... Olyan rég volt.

Jó, hogy említed! Utána nézek.

Előzmény: Kiállhatatlan maca (855)
Paco155 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 856
Jövőre ha télen nem fáztunk a lakásban, és a fűtési ciklus is úgy néz ki ahogy mondtam beszélek a Karolinán az épületgépészeti bolttal.
Előzmény: Kiállhatatlan maca (854)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.08.01 0 0 855
hmm...
ez nem volt benne az árajánlatban, amit előre megküldtek, kifizettettek?

a Murus-os 4 napos határidők szállóigévé váltak nálunk, mivel ez minden esetben csak ránk vonatkozott, a Murusra vonatkozó határidők hetekben voltak mérhetők :D
Előzmény: Törölt nick (852)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.08.01 0 0 854
azért lássuk be, eszméletlen ronda és nagy az a fűtőtest
Előzmény: Paco155 (853)
Paco155 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 853
Engem ez a része nem izgatott, ha ki akarnak dobni radiátoronként plusz 30-40 ezer forintot az ablakon akkor tegyék. Én szóltam nekik időben.
Télen nekem a radiátor nem 5 perc szünet 5 perc fűtés üzemmódban megy majd, hanem 5 perc szünet 1 perc fűtés-ben. Nem fog zavarni. Ha meg már nagyon unom a szélességét akkor valamelyik fűtéstechnikai bolttal egy az egyben becseréltetem, és még így is jól járnak......
Előzmény: Törölt nick (849)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.01 0 0 852

Jelentkezett Albert, hogy az általunk márciusban megrendelt, de általuk elfelejtett füdőszobai mosdószekrény+mosdó árát minnél hamarabb utaljam át, hogy ki tudják szállítani bútort.

Azért elég vicces, hogy elfelejtették, most meg sürgetnek.

Előzmény: Kiállhatatlan maca (850)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.08.01 0 0 851
oh, a takarítás volt a legkevesebb, nem is izgattam magam miatta :D

és igen, kérem tisztelettel, kész az új lakásunk!
sőt, kész az otthonunk!!!
annyira, de annyira örülök!

szeretném szeptember első heteiben már a teraszon inni a reggeli kávémat, miközben a kicsi a járókában próbálgatja az első kúszó mozdulatait :D
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.08.01 0 0 850
Lehet, hogy a nem hitelesekkel ugyanazt a papírt akarják aláíratni, mint a hitelesekkel? No comment....
Ha nem lett volna hitelünk, mi sem írtuk volna alá csak úgy, igaz, mi így is hozzátettük a magunk megjegyzését.
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.01 0 0 849

Nem, nem vagyok hiteles, de én ragaszkodtam a szerződésben foglalt, idézem:

A Vevő(k) a készre szóló jelentés kézhezvételét követő 5 napon belül köteles(ek) az ingatlan műszaki készültségéről a helyszínen az Eladó képviselője jelenlétében meggyőződni (műszaki bejárás), és a műszaki állapot megtekintését aláírásukkal igazolják.

Tehát csak azt igazolom, amit láttam, nem egyebet. De ez már tényleg csak megfogalmazás.

Örülök, hogy nálatok is minden rendben. A takarítás meg megoldható.

Paco,

nekem azért sikerült 1-2 radiátort kisebbre cseréltetnem, de ezt halkan mondom.

És ígéretet is kaptam egyébre (az első tél után).

Előzmény: Kiállhatatlan maca (845)
Paco155 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 848
Örülök, hogy neked is sikerült végül egyezségre jutni velük.

A belső ajtók kulcsit tényleg átadják a birtokbaadás során, ajtónként egy darabot. A festés nálunk teljesen korrekt volt, a múlt héten ugyan még láttam, hogy az éleken és sarkokban nedves tehát dél körül festették, de mostanra nem csak megszáradt, hanem szerintem még egy réteget is húztak rá. Hajszálrepedéssel ne foglalkozz, lesz még nagyobb is ahogy "bemozog" a ház a helyére. Ajtóütköző tényleg nincs a műszaki mellékletben - én már kinéztem magamnak egy lefúrósat (a kilincsre húzott ütköző semmit sem ér ugyanúgy kikezdi a falat). Villanyórát (az ampervadász osztag szerint akik épp az ajtónk előtt dolgoztak) ma hozza az elmű.

A hibáidat szerintem javítani fogják 7-re, talán a mosdószekrény és mosdó lehet kétséges ha még csak most rendelik meg. Hogy a fal nem függőleges vagy az ajtó azt egy perc alatt le tudod ellenőrizni egy barkácsáruházban vett 500 forintos vízszintezővel. Az én magán véleményem, hogy maga az ajtó és a fal is függőleges lesz, de az ajtótok kétoldali borítóeleme nem lesz az.

A radiátor egy érdekes kérdés. Én tervezési hibának tekintem. Anno az építésvezetővel beszélgettem erről és egy kicsit utána is néztem. A terveken szerepel, hogy pl "DKEK 600x800 radiátor 1270W" kell az adott helyre. Ebből ők azt vették figyelembe, hogy DKEK 600x800
Ugyanis az említett radiátor a Dunaferr katalógus szerint 2700 wattos. :P
Bőven elég lett volna oda egy KEK vagy KE ha a hőteljesítményt nézzük. Szerintem a méreteket a katalógusból a hőteljesítmény alapján vették, de a tervezés során copy-paste módon másolták át az értékeket és a legvastagabb DKEK bennmaradt mindenhol.
Előzmény: Törölt nick (844)
Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.08.01 0 0 847
aug. 7-én is ugyanez fogadott volna
a pipere-takarítás jó fogalom, nem nagyon sikerült kiderítenem, mit jelent

most birtokbaadáson a gyerekszoba ablaka tiszta kosz volt, a teraszajtók már nem annyira, a kaputelefonon ezer éves kosz ragadóssá válva, a kapcsolók állapota hasonló... nem ragozom :)
Előzmény: Törölt nick (846)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.01 0 0 846

Ja, azt még elfelejtettem, hogy MINDENHOVA egy általuk "pipere-takarításnak" nevezett dolgot felírtak, mert olyan dzsuva volt..

Tulajdonképpen, ha inkább aug. 7-én mentünk volna először átadásra, lehet, hogy kész lettek voltak, és nem töltöttük volna feleslegesen ott az időt.

Egyébként, mivel január 31. volt a szerződésben foglalt átadási határidő, ezen az egy héten, már nem akadtunk volna fenn.

Kiállhatatlan maca Creative Commons License 2008.08.01 0 0 845
Hitelből vetted?
Ha megnézed a rafis hitelszerződésnek és a lakás adásvételi szerződésének utolsó utalás / birtokbaadás pontjait, rögtön rájössz, miért kell bele - szerintük - az a bizonyos mondat. Bénák, na. Elszúrták. Bár ezt alighanem az ügyvédjük rontotta el.
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.01 0 0 844

Igen Paco,

tényleg.bocs.

Tehát: Ilona nem volt barátságtalan, Magázódtunk, volt még egy férfi a liliomtól, ő is udvarias és segítőkész volt, és az építésvezető S. Gábor. Ő nagyon szimpatikus, rugalmas, hatékony.

Tények:

- amint beléptünk a lakásba, tele volt sittel a fürdőszoba. egy gyors telefon Gábortól, és máris eltakarították. ettől eltekintve az egész "átadásnak" sietség szaga volt. egy csomó hibát maguktól is kijavíthattak volna, mire odaérünk. egy-két dolog még meg sem száradt.

- parketta jó volt, kerámiázás jó volt, de a burkolatváltást a konyha-nappali-étkező határán nem sikerült jól megoldani - javítják.

- kapcsolók rendben, működött az összes lámpa/kapcsoló

- dugaljak annyi amennyit kértünk, működtek, a TV-jé fordítva került beépítésre, a dugaljak burkolata szembeszökően nem volt vízszintes, körülötte luk a falban, és mindegyikben festékes volt a "pöcök" - javítják

- víz volt a kádcsapban, lefolyt rendesen, Wc szintén oké, tömítések rendben,

- DE hiányzott a mosdó és a mosdószekrény. nem tudták, hogy mi azt megrendeltük. Pedig igen. - Pótolják

- Szellőző nem volt beépítve egy darab sem a kettőből. Pótolják.

- Csempézés rendben, kivéve a fürdőszobai fali radiátornál, ahol egy rész "kimaradt" ezt is pótolják. A festés hagy némi kívánni valót - javítják.

- A fürdőszobában egy helyen nem száradt meg a glett, ezért festve sem volt - pótolják.

- Az erkély ajtó tömítése (vmi gumicsík), már most lejött, ezt javítják/cserélik.

- Az egyik ablak fakerete sérült - javítják, de nyitás-csukás stb. rendben volt.

- Az erkély burkolata szerintem szörnyű, de apám elfogadhatónak tartotta, de a fúgázást akkor is javítani kell, és mivel olyan mocskos volt, hogy még, ezért fogalmunk sincs milyen színű. Az erkély egyik házfalának vakolása/festése szintén javításra szorul.

- A leggyengébb pont következik: belső ajtók. Nekünk 3 van. Ebből egyiket sem sikerült tökéletesen beépíteni. Az összes ajtó keret mellett, lentről felfelé haladva, egyre szélesebb rés van a falhoz képest. Az ajtók állítólag függőlegesek, és mindegyiket rendesen be lehet csukni. Ebből kikövetkeztettük, hogy akkor viszont a fal nem az. Hát újra rakni nem fogják a falat, ezért a rést tömítik ki. Kíváncsi leszek, hogy fog kinézni. Meg az ajtó keret sérüléseit is javítják.

- Az ajtókhoz nem volt kulcs, hát kértem. A válasz: majd birtokbaadásnál. Mondtam, hogy akkor menjünk haza, mert felesleges a további erőlködés. Ilona elszaladt és hozott 1 db kulcsot. Áldom az eszem! Ugyan az összes zár jó volt, de mikor bezártam az egyik ajtót, oldalról észre vettem, hogy akkora hullám van benne, hogy még a Gellért-fürdő is megirigyelné. Ez az ajtó visszakerül a gyárba javításra.

- Következnek a falak. A hajszál repedések mindegyik helyiségben gondolom ismerősek. A festésen csak nevettünk, az átadók inkább kínosan. Teljes javítás és új festés. Különös tekintettel a falakban lévő lukakra, amit gondolom a munkások ejtettek. Pl. a bejárati ajtó kilincse gyönyörű vájatot járt már a falba. Pusztán jóindulatból javasoltam, hogy a kilincsre húzzanak valamit. A pökhendi válasz: ez nem jár a lakáshoz, nincs benne a műszaki leírásban. Én csak nekik akartam segíteni, de ha nem, hát nem.

- A villanyórát nem láttam. Elfelejtődőtt. A vízórák rendben, csak akkor működtek, ha folyattuk a vizet. Fűtést is beindították, működött, a radiátorokról nem mondok semmit, mert nem tudnék elfogulatlanul nyilatkozni. Inkább rájuk sem néztem.

- A tárolóban még falazott egy fickó, de legalább megvolt. kipipálva.

- A garázst láttátok.

- Az út nem meglétére azt mondták 1 hét. Úgy legyen.

Jegyzőkönyv: 20 perces vitánk volt Ilonával (nyugodt hangnemben), mivel nekem sem tetszett azaz ominózus mondat, amit ti is kifogásoltatok. Hajtogatta a magáét, kissé monoton volt, míg én legalább érveltem. Azt hozta ki az egészből, hogy megtagadom az átvételt. Némi fogalomzavarban szenved, hiába járt egyetemre. NEm részletezem, a vége az lett, hogy megjegyzést fűztem az általam áthúzott, és kicsillagozott részhez, és ezt a megjegyzést írtam alá.

- Következő megtekintési időpontom aug. 7.

Összességében nagyon tetszett a lakás (átalakítottam kissé), és várom a költözést.

Hát ennyi.

Előzmény: Paco155 (843)
Paco155 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 843
D.kriszta:
Sajnos a te beszámolódat még nem kaptuk meg. :P

Viszont mi voltunk ma reggel birtokbaadáson. A hibalistán szereplő dolgok nagy részét megcsinálták, bár az aljzatbeton feltakarítására szerintem úgy gondolták, hogy az a mi heppünk és nem a melegpadló technológiai előírása - így hát ismét szólni kellett. Jött egy festő, tessék-lássék vakargatott valamit de úgy látom nekünk kell majd rendesen megcsinálnunk.
Amit a múltkor itt írtam, hogy a levert sarkot nem vették bele a jegyzőkönyvbe - nos azt így is kijavították.
A gyengeáram dugaljait egy hét alatt nem sikerült pótolni állítólag hétfőn kész lesz. Én ott leszek hítfőn egész nap - meglátjuk.
Most vettem észre, hogy a WC és a fürdő ajtaja nem azzal a zárral jött amivel megrendeltük - hiányosságra felvették.
A vízóraállásokat átvettük, a villanyórát nem tudtuk, mert még nem volt beszerelve. :D
A lakás még mindig szinte megközelíthetetlen, a garázsbeálló meg teljesen, mert nincs út.
A jegyzőkönyv tartalmazza, hogy a dokumentásiókat majd ideadják a földhivatali átjegyzési papírral együtt.

Öszességében elfogadható a lakás és a munka minősége.

Peták Ilona helyreigazítást kért a múltkori hozzászólásomhoz így azt is leközlöm:
Ő semmilyen körülmények között nem tegezi a vevőket, és a BME-n tanult nem a McDonalds-ban.
Előzmény: Törölt nick (823)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!