Tiborkam,mar lattam ea ket szokeseget egy masik kepen.
Most mondjak hogy elhoztaka KGB listat az ismeretlen vegig ottmaradt hadifoglyokrol.Ha tobb adatod van a rokonodrol ird ide vagy emilbe.Ha tudom megerdeklodom Neked.
szappan sajnalom, hogy ferden vettem a dolgot amit irtal, de en 2tol- 6 eves koru gyermekekrol beszelek. Nem azokrol akik nehany ev mulva lovoldoznek a gettoban vagy mashol.
Gondolod, hogy ugy neznek ki az unokaim, hogy hamarossan livoldozni fognak.
Itt Roanoke-ban hivatalossan is tamogatjak a Halloweent. Mi tudunk unnepeni ha masok nem is.
Kedves szappan,olellek.Tibor egy karakan ember es neha egyenesbe beszel,nem komoly az o haragja.Neked meg egy kicsit jobb korulmenyeket kivanok hala- vagy nem halanapon is.
Kedves Tibor.Ne haragudj tegnap lattam egy karikaturat amin egy ajto elott alldogalo ket gyereknek egy ficko kidugta a hatsofelet amire egy haragos tokfej volt festve.Erre az egyik gyerek azt kerdezte a masiktol,-Ez azt jelenti,hogy nem kapunk cukorkat?A rajz eleg mulatsagos akik lattak a kornyezetemben szetrohogtek az agyukat,de ha most megbantottam -ezenel - apro gyermekeket akkor bocsi:)) Ahol en elek lehet hogy nincsenek szereto emberek legalabbis a jelek azt mutatjak.Embert abrazolo babuk nyakuknal fellogatva a fara,lefejezett figurak az utak szelen kb 20 tv csatorna ontja a horror mocskot.Hat ez is egyfajta oromszerzes az apro gyerekeknek,aztan meg csodalkozas van ha par ev mulva elkezdenek lovoldozni a bevasarlo kozpontban. Oszinte tisztelettel szappan a tokfeju aki nem tud semmit csak jartatja a pofajat(ismet)
Kedves tarsaim,csak a kiszuremlo kritikara valaszolok most:
Palozc,igen,azt hiszem most ra tapintotal egy fajo oldalara az europai infirmnacio folyamatnak.Sokat olvasok,regen elek es Naderrol nagyon keveset tudtam,meg annyit sem amenyit Te most itt roviden leirtal.Lehet hogy en vagyok a hibas de azt hiszem inkabb az europai mediak.
Ugyanaakor azt irod hogy uldoztek,lehallgattak,figyeltek.Hmmm.Szoval meg ott is igy (remelem csak..)volt,a maskep gondolkozokkal.
Aztan megkerdem akkor ha o ilyen korrekt,okos es becsuletes (mert ezzek utan annak tartom)akkor miert nem engedi meg a vilag legdemokratikusabb szisztemje (bar a skandinavokat egy kicsit eleje tennem) hogy az ilyen ember elfoglalja melto helyet.Eszem agababa sincs ezt itt felhasznaltatni Amerika ellenes erzelmekre.En nem usmerek alternativat most az USA-hoz.De elgondolkoztato .
Pesti utcanak abba igaza van hogy ki legyen az aki meg allapitsa ki az ertekes.Egyes valaszokbol ugy itelem meg hogy a piac (tehat az ottani cegek keresei)pont ugy mint most Nemetorszagba az adatfeldolgozok kapnak 20000 zold kartyahoz hasonlo engedelyt,sot most eppen a turizmus probalja elerni hogy engedjenek be szakacsokat...
Szia Tibor! En eleg egyenien keszulok a Halovinre egy szep sarga tokot fogok festetni a hatsomra es azt fogom kidugni csengeteskor.Ez egyertelmu jele lesz annak hogy itt nincs csokiosztas:)))
Szia Mumu! Ez a jo legalabb is nekunk legalabb ezen a lotto vonalon nem a legtehetsegesebb es erdekesebb emberek hagyjak el kishazankat:))Szaerintem nagyon is helyes ez a sorsolas.
evi 50ezer zoldkartyat adnak ki sorsolassal
evi 200ezret adnak ki 'tehetseg' illetve szukseg alapjan. (kerelmezo cegnek bizonyitania kell, hogy nincs az USAban olyan szakember aki el tudna latni azt a munkakort)
Ki határozza azt el elöre, hogy ki a tehetséges vagy érdekes?
Egyik ember tehetséges ebben.... a másik abban....
Itt Amerikában mindenkinek egyforma lehetöségei vannak.
Gondolom ugy is lesz.Mindenesetre ha hallani fogok egy ilyen lista osszeallitasarol ,megprobalok erdeklodni.Bizhatsz benne.
Egy uj kerdes:egyaltalan helyesnek talaljatok hogy a munkavallalas miatt Amerikaban igyekvok kozott SORSOLASAL osztjak ki az amerikai hatosagok a greencard-okat?
Az biztos hogy igy elkerulheto minden koruptio-protekciuo gyanu,de taélan vannak tehetsegesebb vagy erdekesebb egyennek mint a tobbiek es nincs szerencsejuk.Mi errol a velemenyetek ?
Szerinten meg ha nem is elnek azok a fogjok, a nevsort bekene tenni valamifele II-ik vilaghaboru Muzeumban. Meg talan meg hozzatartozok is elnek meg; Ezert a nevsort nyilvanossagra kell hozni.
En is elvesztettem Nagybatyamat Muszkafoldon.
Meghato lenne ha nevevel talalkoznak.
Szekeres Janos; Szazados.
Tiborom megint Neked egy hir.Toma Andras utan most egy magyar delegacionak megengedtek hogy atnezenek minden elmegyogyintezeti aktat Oroszorszagban.Eddig tobbmint 800 ( ! ) magyar nevu beutaltak talaltak a haboru utanrol.Egyelore a kozebbrol megvizsgalt esetek kizott (gondolom mar 30-40)egyik sem el mar.
Ugylatszik a sulirol valo vita nem fog veget erni.
Gondoljatok mart arra, hogy kedden "Halloween" lesz.
Vasaroltatok mart cukorkat, csokoladet, hogy meg tudjatok megajandekozni a gyermekeket akik jonnek ajtotokhoz "Trick or treat" En mart vasaroltam maszkazo oltozetet az unokaimnak. Nagyon boldogok lesznek "Halloween" estejen.
Na meg az orat is vissza kell alittani a het vegen. En nyugdijas vagyok, de ti akik meloztok egy oraval tovab szunyalhattok.
Akkor en mart nem tudok sokat mondani Mumu ha mart talaltal anyagot Ralph Nader-rol.
Most epuloben van a Green Party, ami megfogja valtoztatni az amerikai politikat.
Sokan americaiak mart unjuk ezt a megszokot hazugsagbol allo ket part rendszert.
Ralph Nader, nem csak kiakarja takarittani Washingtont hanem veddi a termeszetet (enviroment) mart nagyon regota. Volt kongresszusi tag, Enviromentalist Chapion.
Valoban igy van; A Demokratak felnek, hogy Nader huz szavazatot toluk, ami megkonnyitti Bush gyozelmet. Diohejban igy van.
Ez egy amerikai mondas.
"It ain't over 'till the fat lady sings."
Ez a mondas ha jol tudom Yogi Berra baseball jatekostol szarmazik.
Igy is mindhato.
"The game isn't over until its' over!"
Szoval majd meglatjuk, hogy ki nyer ha a game-nek vege lesz.
Kedves Wise es a tobbi tarsam,csak azt ne tegyetek hogy nem mentek el a csalodasbol a valasztasokra...Azert legyen nektek is egy lehetosegetek egy ellenszavazot kiegyenliteni.
Kedves Tibor kozben utana neztem es talaltam Naderrol anyagot.Nekem is szoimpatikus,azert mert kics leven maskep beszel,kampanyol.De ugy latszik hogy a kozeli Goret gyengitene.Es mint irjak a ket szomszedod gondolkozasu ember ,jobban gyuloli egymast mint a neki ellenkezot,aki ugy is tiszta munka elleneóseg,azt nem kell gyulolni az ellen eleg harcolni.De azt ajki kotzeli es megsem ert teljesen egyet azt igenis gyulolni szokas.
Tegnap itt jart Madtownban Gore es kb. 30,000 ember elott kampanyolt, egesz jol bejott neki. Ami nagyon nem tetszik az egeszben, hogy a Bush elkezdte a negativ kampanyt meg parton belul, aztan kiterjesztette az osszes jeloltre, most pedig mindenki sarat dobal egymasra. Gore uj hirdetese szerint Bush kivette a tarsadalom biztositasbol a biztositast, mivel egyenlo juttatasokat iger senior es kezdo dolgozoknak, amit a Wall Street-i elemzok szerint nem tud megvalositani anelkul hogy felborulna a social security rendszer. Es ez csak folytatodik... Lassan teljesen kiabradulok ettol a kampanytol. Sokat erzik most feleslegesnek az alkotmany 22-es kiegesziteset...
Kedves Tibor eloszor is irjal ezeknek a szegeny elmaradottaknak (mi itt Europaban) Nader-rol mert bar sok ujsagot,TVt nezek nem tudom ki o ,hiszen semmit sem beszel itt rola a media.
Aztan a kover csaj sem fogalom...
Y3K en nem mondtam, hogy biztos vagyok benne, hogy Gore fog nyerni. Nekem jobban tetszik Rolph Nader politikaja, de egyaltalan nem komalom Bush-t. Ezert dontottem, hogy Gore-ra szvazok.
See ya.
Persze csak akkor van vege a dolognak ha a kover csaj enekelt.
Latom hogy a topic egyik legmegvitatottabb temaja a tanitas.Regi betegsegunk gondolom legtobbunknek hogy nem olvasunk vissza (kinek van ideje ra ?) a topicikba valo iras egy spontan pillanatnyi kesztetes igy a beszelgetesek mindig megismetlodnek.Ha tobbet akarunk (mert ez sem muszaly) akkor tamogatom palozc javaslatat.Erdemes valoszinuleg a temat jobban megismerni.
Most a legaktualisabb a valasztas.Ez erdekli a legtobbunket,azoket akiket direkt erdekli,mert amerikai allampolgarok es minket mert a mai felallasban ,ha ott sohajtoznak mi itt meghalljuk.
Szerintem egy kicsit megteveszto a highschool-t ugy forditani,
hogy gimnazium. Az USA-ban nincs kulon szakmunkas,szakkozepiskola
es gimnazium. Mindenki a highschool-ba jar .(hacsak ki nem maradt)
javitsatok ki,ha ez nem igy van. Az ismereteim egy
kicsit hianyosak e teren,es szivesen olvasnek uj informaciot olyanoktol
akiknek tobb tapasztalata van ilyesmirol.
Szerintem a magyar es az amerikai oktatas kozott az egyik legfontosabb
kulonbseg az,hogy az amerikai kozepiskola nem valasztja el a diakokat
14 eves korban,hanem megprobalja ugyanazt a tudast adni mindenkinek.
Ezert van az talan,hogy kevesebbet nyujtanak. Nalunk 14 eves korban el
kell donteni,tovabb akarsz-e tanulni vagy sem. ha nem,akkor kesobb erre
sokkal kevesebb lehetoseged van. Es az,hogy Mo-n ki jut be egy
gimnaziumba,az neha a szulok anyagi felteteleitol is fugg.
Akik gimnaziumba mennek,azok Mo-n tobbet
kapnak,mert feltetelezik,hogy ide olyanok kerulnek (es kevesebben!)
akik tovabbmennek foiskolara,egyetemre.
Mindket felfogasnak vannak jo es rossz oldalai!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A masik dolog,amit lattam,hogy az USA-ban pl. nem tanitjak az irodalmat
olyan szisztematikusan mint Mo-n. Mo-n szepen vegigmegyunk az
_europai_ irodalmon es tanulunk a legfontosabb irokrol,koltokrol.
Az USA-ban tanitanak mas irodalmat is: pl kinai irodalmat,del-amerikai
irodalmat. Ugyhogy tanulnak egy kicsit innen,egy kicsit onnan,
de atfogo kep nincs.
Viszont:egy atlag magyar kozepiskolas meg tudna egy kinai irot nevezni?
esetleg olvasott -e valamit egy kinai irotol? vagy esetleg egy braziltol?
Nem tudom,melyik felfogas a jobb. Kivancsi lennek a velemenyetekre.
Parser, ebben az értelemben teljesen igazad van!
Calculus 15 éves korban messze nem általános még itt sem!
Engem az olyan dolgok zavarnak, mint pl. egy másik topicban valaki lebecsült egy Amerikai történelem tanárt (és vele együtt az Amerikai müveltséget) mert nem tudta a sakk alap lépéseit. Az okos magyar szerint ez hozzátartozik az általános müveltséghez...???
Sajnos sok ember hiszi azt, hogy ha rálép valakire, akkor magasabb lesz...
Az amerikai egyetem/főiskola első 1-2 éve, olyasmi kb. mint a magyar gimnázium (nehézség, színvonal). Szépen esnek is ki ott diákok ("weed out"), a Bush is közepes (C) tanuló volt. A magasabb fokozatoknál (Masters, Phd) pedig már inkább csak külfőldiek vannak. Persze ez utóbbi a bevándorlással és a fizetésekkel is összfügg:
Sok kűlföldinek a Master/PHd diákság egy relative olcsó "stepping stone" amerikába, az amerikaiak a Bachelors után viszont inkább munkába állnak, minthogy tovább tanuljanak (érthető, a mai "hot economy"-t elnézve...)
Kedves Parser,
Biztos vagyok benne, hogy tapasztalatbol beszélsz. De az én gyerekeim nem magániskolába jártak, hanem a kisvárosunkban levö Public School-ba.
És hallottam több ismerösömtöl, hogy az ö városukban is van ilyen program.
Hogy eppen 15 éves korban calculust?? Hát ezt nem tudnám megmondani. Egyik gyerekem sem ilyen pályára ment.
De ha igy is van, abban egyet értünk, hogy ez egyátalán nem mérvado itt! Söt, ha csak nem ilyen pályára készül valaki - SZVSZ teljesen felesleges.
Kedves Parser,
Bár nem engem kérdeztél, de talán nem baj ha én is válaszolok.
Az én gyerekeim New Jerseyben jártak iskolába és ott is volt program, amit ugy hivtak, hogy "gifted and talented"
Vagyis aki képes volt joval többet megemészteni (vagy motiváltabb volt) mint az átlag gyerek az osztályban, annak megvolt a lehetösége arra, hogy bekerüljön ebbe a programba és ne unatkozzon.
Azért érdekes, hogy annyira lebecsülitek az Amerikai középiskolákat, akkor mégis hogyan érvényesülnek ezek a gyerekek olyan jol, az általatok is elismert magasszinvonalu Amerikai egyetemeken?
'A poll of Wisconsin voters' preference for President, released Wednesday, puts Democratic candidate Al Gore ahead of Republican candidate George W. Bush by 7 percentage points, almost exactly the reverse of the results of a separate poll released Monday. '
Statisztikák szerint a magyarok többet fürdenek, mint az amerikaiak. A magyarok még az európai átlagot is lekörözték.
Az pedig szintén tény, hogy az átlag amerikai kevesebbet tud a világról mint az átlag európai. Hacsak nem (világ==USA), mint azt egyes amerikaiak gondolják. De még a saját hazájukat/történelműket sem ismerik túl jól. Láttad már a Jay Leno műsorában a "Jaywalking" részt?
Mindezek ellenére van egy nagyon jó pontja az USÁ-nak: aki _tényleg_ tud azt értékelik (megfizetik). És itt nem humán tudásra gondolok, ami SZVSZ másodrangú a természettudományi és tehcnikai tudáshoz képest.
Hogy lehet olyan kész tényekröl "vitázni", amibe másoknak semmi beleszolásuk nincs?
Mi a cél? Veszekedés?
Arrol persze lehet elbeszélgetni mint érdekességröl, hogy kinek miért tetszik Amerika vagy miért nem. Épp ugy ahogy megbeszéljük egy Afrikai / Kinai utazás után, hogy hogyan éreztük magunkat ott. De ahogy ott sem jut eszünkbe kritizálni a kulturájukat / szokásaikat, azthiszem ugyanennyi tisztelettel Amerikának is tartozik mindenki.
Itt is van jo és rossz, mint bárhol a világban. De hadd vitázzunk a saját problémánkrol mi itt magunk, ti pedig takaritsátok a saját házatok táját.