"Talán egy öntudatosabb lánygeneráció fog felnőni ezután"
Még egy kis hisztéria, és az "öntudatos" lánygeneráció - miután a babért már csak munkával fogják tudni learatni - úgy fog ráeszmélni, micsoda marhaságba hajszolta bele önmagát, mint az Enola Guy másodtisztje: "Istenem, mit tettünk!"
Sikítva fognak visszamenekülni a nőiesség fegyvere mögé.
Most még nem hangzott el nemi erőszak vádja, de lehet, hogy később ilyen is lesz.
De biztosan változást fog beindítani az is, ha "csak" zaklatás miatt is, de láthatóan a közvélemény elítéli ezeket a magunknak mindent megengedő igazgatókat, főnököket, polgármestereket.
Talán egy öntudatosabb lánygeneráció fog felnőni ezután.
Felvetésünkre, hogy bocsánatkérésével tisztának érzi-e a lelkiismeretét úgy válaszolt: „Az én lelkiismeretem viszonylag tiszta. Vétkes vagyok, ezt elismertem, elnézést is kértem, mással pedig nincs vétkem.” Kérdésünkre, hogy ez a vétek pontosan mi volt, az ELTE közleményét ajánlotta figyelmünkbe, majd további kérdésünkre, hogy ez a cselekmény szexuális zaklatás volt-e, úgy felelt: a „zaklatás” szót sem teljesen érti, hogy mire mondják. Hangsúlyozta azt is, hogy a vallomásában tényszerűen le van írva, mi történt.
"Ha a gyereked szidja az egyik tanárát, akkor rögtön berohansz az iskolába és revansot veszel? "
Ha a tanár szóvá teszi a gyerek hibáját, figyelmezteti a lustasága miatt, az rendben van. Ha ordítozik vele, sértő szavakat mond neki vagy más módon megalázza, akkor bemegyek a tanárhoz. Volt rá példa. Nem is sértegetésért vagy kiabálásért, hanem halk, nem feltűnő lelki terrorizálásért. Szépen, halkan, de határozottan megkértem a tanárt, hogy álljon le. Leállt.
Ez az "elképzelhető" ne legyen már bizonyíték, mert ezen az alapon azt is lehet mondani, hogy Calcuttai Teréz anyáról is elképzelhető, hogy több faszt látott, mint a vasúti WC.
"itt nem magasra jutott, pozícióba került, odatett emberekről, urakról meg feudalizmusról van szó.
Marton és Kerényi 2 nagyon tehetséges és szorgalmas szakember, művész és újító, akik saját jogon jutottak oda, ahol vannak."
A kérdés nem az, hogyan került valaki hatalomba, hanem az, hogy visszaél-e azzal. Sőt, az igazi kérdés az, hogy mi számít visszaélésnek egy országban, egy társadalomban.
Próbálod pedagógiai oldalról megfogni a szerintem nyilvánvalóan bunkó, nőket önmegerősítésként szakmányban kefélő és abuzáló alfahím viselkedést.
"Nem értek egyet az erőszakos neveléssel, de igenis vannak szituációk, amikor le kell ordítani a gyerek fejét, meg kell fenyegetni és csak akkor fog ott és abban a pillanatban koncentrálni."
Terelés.
Nagyon éles határvonal van a szigorú rászólás, az ordítás és a gyerek megalázása között. Írták itt a megható példákat szigorú Kovács tanár úrról, akire mekkora nagy hálával gondolnak utóbb.Még általánosabban: "engem is vert az apám, mégis ember lett belőlem -- én is odacsapok a gyereknek". Vagy: "engem sem taníttatott az apám, mégis eltartottam magam -- menjen a gyerek is dógozni 14 évesen, most már hozzon is pénzt,ne csak vigyen".
Ha már tanarak: szerintem nagyon könnyű szétválasztani a hatalommániást a pedagógustól. A megalázás vagy a szándékos fájdalomokozás kizárható az eszköztárból.
"ezután egyetlen tanár sem mer már szigorú lenni, mert rettegni fog a következményektől. És 10 év múlva nem lesz sebész, aki téged meg fog tudni műteni, mert ma a sebészeti gyakvezető nem fog rám ordítani a klinikán, hogy mit csinál maga barom, át ne vágja azt!!"
Terelés.
A szigornak semmi köze a másik ember méltóságába gázoláshoz. A tanár megszidhatja a gyereket, még akár lustának vagy trehánynak is mondhatja, de nem hülyézheti le, nem szidhatja az anyukáját, stb. "jogos indulatában", "a gyerek érdekében". A tanár kiabáljon rá a gyerekre, ha az az út felé szalad a játszótérről, de bent az osztályban ne üvöltözzön vele.
Ha az orvosi egyetemen barmozzák a hallgatót, az egybevág az orvosi kaszt feudális jellegére vonatkozó ismereteinkkel. Lehet úgy is bajmegelőzési célból rákiabálni valakire, hogy kihagyják a sértő szavakat. Még rövidebb is az üzenet, gyorsabban átmegy. Az orvosi példa azért is szerencsétlen, mert más szakmákban már nem jellemző, hogy csendőrpertuban kommunikálnak az idősebbek a fiatalokkal.
"nem lesz senki, aki az 5 órás próba közepén leordítja a kókadozó színészpalántát."
Terelés.
Egy panaszos sem hozta elő, hogy a vezérhímek ordítoztak volna velük.
A két csúcsragadozó most megszívta, mert ki lettek pécézve, vélhetőan alantas szándékkal. Azt kell látni, hogy százezerszámra futkosnak köztünk maguknak mindent megengedő alfahímek. A mi gyáva megalkuvásunk, jobbágymentalitásunk hozza őket helyzetbe.