Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ez a fajta funkcionálisan nővirágú, így nem csoda hogy madárkás lett. Ha raksz vele együttvirágzó fajtát, akkor ez megszűnik, de a repedési hajlama nem fog.
Csapadékos években gyorsan lerottyan, nem megbízható fajta.
Idén termett először a "Zaporozsec" vagy Záporjóska, ha úgy tetszik.
Bár a leírások nem említik de idén sajnos repedt. Az egyik alsó bogyón látszik is egy fekete kis kezdemény. De többet is le kellett csípni. Szerintem nálad is a repedés volt először és utána persze töpped. Betegség nem bántotta, szerintem a rezisztenciája jó, nálam még a repedt bogyók sem kezdtek el rothadni. Tudni kell hogy én permetezek kb 4-5 alkalommal vegetációban.
Idén egyébként sok olyan is megrepedt ami máskor nem szokott.
A madárkásság megelőzésére én egy Eszter mellé ültettem, láthatóan sikerült az elképzelés, remélem így is marad.
A madárkásság nagy ellenségem mert azt bogyózni kell legtöbbször különben vagy korábban vagy később érik a kicsi. Aztán termeli a betegséget vagy zöld marad, egyik sem jó.
Üdv mindenkinek! Kezdőként szeretnék segítséget kérni. Régi kordonos szőlő járt a házhoz, amit vette. Csemege és borszőlő, vegyesen. A tőkék java rossz állapotban volt, ráadásul elég sűrűn, ezeket kivágtam és oltványokkal pótoltam. Van azonban néhány jó állapotú és jó helyen lévő tőke, amit szeretnék átoltani. Egy ideje olvasgatok a témában, meg videókat is nézegetek, főleg muskotályos, ellenállóbb fajtákra gondoltam. Landis, Anjuta, Lívia, Pölöskei... Más is szóba jöhet, 6-7 átoltásra alkalmas tőkém van. Ha valaki tud adni oltóvesszőt a felsoroltakból, annak nagyon örülnék, de más, bevált fajtákra is szívesen veszem a nálam tapasztaltabbak javaslatát.
Rezisztens. Ismerősnek adtam különféle dugványokat nulla növényvédelemhez. Csak ez az egy fajta bírta. Poloska viszont tönkre tudja tenni, meg az eső is.
Nekem van 2 tovem is Villanybol mar vagy 4-5 eve.En meg vagyok vele elegedve.Bar elo szokott fordulni,hogy rosszabbul termekenyul.Nagyobb szemek mellett kisebb szemek a furton.Viszont strapabiro fajta.Elvan a tobbi kozott.Marad.Ugyanonnan van Arkadiam is .Az is jo.Bar 2 eve volt,hogy eres elott raktam fel foliat a furtok fole,igy egy sem repedt meg.Nekem ennyit meger.Van 40 to szolom az udvaromban.Iden osszejott az 1 mazsa szolo.Kb 30 tokerol.A tobbi meg csak eppen megmutatta magat.En nem hajtom a legujabb fajtakat.1-2 permetezest kapnak csak,ami birja az jo ,ami nem az igy jart.
Ez egy elég bonyolúlt problémának néz ez ki, persze azt is tudni kellene, hogy miképpen védekeztél. Ezek az Ukrajnából illegálisan behozott fajták nem estek át semmiféle vírusmentesítési programon. Az is lehet, hogy egy ismeretlen vírus van benne. Én nem kinlódnék tovább vele, mivel azt sem tudod, hogy mi a baja. Gondolod, hogy itt a neten a leírásod alapján valaki tud majd olyan tanácsot adni ami megoldja a problémádat?
Alaposan meg kellene ezt vizsgálni egy olyan jó szakembernek akinek van laboratóriumi és üvegházi háttere. Ilyen embert pedig a egy illegális fajtádra nem fogsz találni. Ezért javaslom, hogy ereszd el ezt a fajtát és szerezz be egy tesztelt fajtát helyette. Azok talán nem ilyen szépek, de legalább teremnek. Persze amatőr szinten folytathatod a vizsgálataidat.
Az alábbi problémákra keresem a választ, remélem tud valaki segíteni.
1. Podárok Zaporozsju szőlőm fő virágzásban évek óta (mióta megvan) rosszul termékenyül. Annak ellenére, h. teljesen egészségesnek tűnik, betegség nem károsítja. Szellős tetőlugason tartom, fajtára jellemző vesszői, nagy levelei vannak.
Gondoltam már hidegre, melegre, aszályra, sok csapadékra (mert már volt része(m) mindenben).
Hajtásonként 2-5! fürtöt hoz, melyből 1-et (ritkán 2-őt) hagyok csak meg.
Csíptem már vissza a hajtás végét virágzás előtt, szedtem le a fürt alatti levelekből, de az sem segített.
Tudom nőivarú, de van a közelében 13 egyéb fajtájú szőlő. Sajnos Frunosa Alba nincs közte (azt szívesen vásárolnék valakitől).
Ami még érdekes lehet az az, h. a másodfürtök a kacshajtásokon szinte teljesen jól termékenyülnek, annak ellenére, h. a közelben azok virágzásakor már nem igazán van virágzó szőlő!!!???
2. Szintén Podárok probléma.
A madárkás Podárok nem termékenyült bogyói az idén elkezdtek töppedni, fonnyadni, majd megrepedni, rothadni és jött a darázs. (csatoltam a fotót)
Közben a nagy bogyók meg sem pisszentek, azokat a darázs is elkerülte, szépen beértek.
Hogy mennyi hajtást hagysz meg az nagy mértékben függ a tőtávtól is. Ha jobb-bal oldali a lehajtás, Pl. 3 m. a tőtáv akkor jobbra-balra 1,50m kb a termőkar. Ha erős a tőke akkor max. 20 cm-ként hagyod meg a vesszőket, igy az 7 vessző/termőkar. Így jobbra-balra összesen 14 vessző. Ez az első zöld munka. Ez elég szellős tud lenni ha a hónalj hajtásokat le csiped a 2. új levél után. A fürtök vonala alatt meg teljesen kitöröd. ez a második zöld munka. A hónalj hajtásokat viszont folyamatosan kell figyelni. no nem inden nap, de heti kétheti rendszerességgel biztos.
Ha egyszer becsülettel elvégzed, akkor folyamatosan mindig rövid időt vesz igénybe. Mész a sor mellett. és közben nézegeted.
Ha erősen lisztharmatos akkor nem biztos hogy beérnek a vesszők végig. Ami nem érik be, az simán elfagy még a -1 foknál is, és addig vissza szárad ameddig be van érve. azért írtam hogy addig rövidítgeted ahol meglátod a zöld szint. Ha meg nagy a kár, akkor meghagyod az összes termett vesszőt a termőkaron, de vissza vágod 2 szemre őket. Ha tényleg nagy a kár akkor kihagytál permetezést. Itt kell igazán a zölmunkát elvégezni becsülettel.
Ui. a lemetszett fertőzött vesszőket összeszeded, és esetleg összekötöd, majd elégeted (kazán, kályha stb.) elvileg ugye most már a szabadban ez tilos.
Mifelénk a szőlőkben ( kertek) összekötik 30-40 cm, és amikor a kiszárad a boros pincékben ( a lakó részen) nyáron ezzel fűtenek a kell.
Gondolom csak február vége. március elején metszed. Nem tudsz vele mit tenni. Most még nem annyira késő. Ha valamelyik nap nem fagy akkor a lemosózást csináld meg, valamint tavasszal is.
Metszéskor azt a vesszőt melyik kiszemelted hogy meghagyod a tetejétől kezd vissza metszeni, hogy mennyire egészséges.
Ha beteg is, van rá esély hogy beérett valameddig. Gondolom most kb. 1-1,50 m hosszúak a vesszőid. Kezded vissza felé vágni, 1 rügy köz, 2 , stb. ha a kb 80 cm -nél a metszésnén egészséges zöld a vessző belseje akkor hagyd meg. Utána elvághatod a "régi termőkart".
Minden estre hagyj meg biztosító csapot. Gondolom váltó vesszősen metszel. ezt eljátszod mid két oldalon.
Én mindig 2 szál vesszőt hagyok mindkét oldalra metszéskor. Lekötéskor amit elsődlegesnek tartok azt lekötöm, a másikat vissza vágom 2 szemre.
Ha viszont az elsődleges netalán eltörik kötözéskor, akkor abból lesz a csap, a másikat viszont finoman "ropogtatva" lehajtom/kötöm.
De jövőre felkészülhetsz, hogy szigorúbban, esetleg többször kell permetezned, de a dózist nem lépd túl. Valamint a zöld munkát pontos időben-jól csináld. Szellős legyen.
Annyira nem aktuális a kérdés, de most van rá (mindenre) idő.
Szóval: Pár tőke szőlőm az idény vége felé csak csúnyán lisztharmatos lett ( kerítés mellett, nem szellőző helyen, de ez csak mentegetőzés).
Úgy néznek ki, hogy jobbra-balra két szálvesszőn kb. 10-12 vessző van, mind fertőzött valamennyire.
Meddig kell ezeket a tőkéket visszametszeni tavasszal? Mi az eljárás? Teljesen, a jövő évi termést beáldozva? Vagy próbáljak meg egy-két ( fertőzött) szálat meghagyni ugyanúgy és jobban figyeljek majd az azokon levő új hajtásokra?
Azért kérdezem, mert fogalmam sincs, hogy milyen mélységű ilyenkor a fertőzöttség... A fertőzött vesszőket ugye elvileg meg kellene semmisíteni, de lehet, hogy túlzásba esnék, szóval help, please.