Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1994

Ketté vágva, felfűzve. árnyékos szellős helyen szárítom csörgősre. Ezután különféle nagyságúra darálva tároljuk

Teszek el egy keveset dobozba mélyhűtőbe, arra használom, hogy a télen savanyított káposztámba teszek belőle.

 

Próbáltam egybe szárítani de nem száradt jól, és több mint a fele tönkre ment.

 

 

Kalocsán láttam, hogy a tornácon lóg felfűzve de ott is széthasítva.

 

Olajban is az apraja biztos eláll.

 

Abból gondolom, hogy pici csilit mindig teszek az olajban eltett aszalt paradicsom tetejére, és soha nem lett még baja.

Előzmény: dorger (1989)
dorger Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1993

Én max., 20 % sóval készítem, tartósítószer nélkül. (Ez sem kevés, de a 40 % szerintem is brutál.)  Még soha nem romlott meg, pedig tetemes mennyiséget rakok el minden évben.

Előzmény: neduddgi(én) (1991)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1992

A nemes bodza biztonságosabban terem, mint a vad? A környéketeken lévő bodzákon van rendesen bogyó?

 

Nálunk csak vad bodzabokrok vannak (egyik másik akkora, hogy a 11 fokú létráról sem érem el a tetejét.) Jó évben akár többtíz kilónyi termést leszedhetnék róluk.

Ennek ellenére sem tavaly, sem az idén nem tudtam lekvárt főzni. Tavaly mire beértek a bogyók, összeszáradtak. Nagyon sok munkával sikerült egy kisüvegnyi lekvárra valót összeszednem.

Idén az eső/meleg/eső/meleg végzett vele, alig maradt bogyó az ernyőkön. Most neki sem kezdtem bohóckodni vele.

 

Előzmény: TINTUS (1986)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1991

"Lehet kell tobbfele tartositasi modszerrel elrakni, hogy megfelelo legyen tobbfele etelhez."

 

Így igaz, ahogy mondod! Ahogy írtam, gerezdeket natur olívában teszek el arra az időre, amikor a fejesen tárolt már tönkremegy. (Ezt felhasználáskor akár le is lehet mosni-törölni, ha a gerezdek felületén lévő olaj zavaró.)

Így aztán karácsonyig van "szárazon" tárolt, az újig (de legalábbis a zöldfokhagymáig) van olajban eltett, és (remélem) egész évben lesz  fokhagymakrém. Így mindenhez mindíg a legmegfelelőbbet tudjuk használni.

 

A só azért nem gond (ebben az esetben), mert viszonylag kevés van benne. Legalábbis ha azt a gyári 11%-ot használjuk. (Nem a fokhagyma súlyának a 11%-a, hanem csak a kész olajos pép 11%-a!!!)

Mivel a net tele van értelmezhetetlen receptekkel, most ezzel próbálkozom. Javaslatod alapján a felét így elkészítve lefagyasztom, a másik felét meg üvegben tárolom. Majd kiderül, melyik hogy muzsikál. De készítek egy keveset csak olajjal, só nélkül is, kifejezetten a tárolhatóság kikísérletezésére.

(Pl. medvehagyma leveleket kevés olívával, só hozzáadása nélkül pépesítve rendkívül finom, közvetlen fogyasztásra is alkalmas krémet kapunk. Véletlenül kipróbáltuk: üvegben, a felbontása után hűtőben tárolva még két év múlva is kellemes maradt! A legmeglepőbb az volt, hogy az olaj kicsit sem avasodott meg.)

 

De pl. azért nem készítek paprikakrémeket, mert ahhoz minden általam fellelt régi és új recept 40% körüli sót ír, (vagy sok tartósítószert), és az már szerintem használhatatlan terméket eredményez. Zöldfűszereket sem tartósítunk sóval, mert azt jól lehet fagyasztani (ezeknél nem annyira gáz, ha felpuhul, megbarnul), vagy lehet szárítani.

 

A fokhagyma granulátummal az a baj, hogy azt (szerintem) házilag nem lehet előállítani. :o)

Előzmény: ZsuR (1988)
Rhéman Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1990

Mi a Jalapenot felkarikázva, ecetes fűszeres lében tesszük el. A részleteket nem tudom, mert nem az én reszortom. Savanyúságnak, és pizzára használjuk.

Előzmény: dorger (1989)
dorger Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1989

Sziasztok. Habanero és Jalapeno tartósítására keresek bevált praktikát, receptet... (paprikakrém, szósz, szárítás?) Keresgéltem a neten, de egyelőre semmi. Előre is köszi, ha segítetek.

ZsuR Creative Commons License 2014.08.18 0 0 1988

Na, ez nekem mindíg kozmikus volt. A sóval (is) tartósított készítményeket általában fűszerként, ízesítésre használjuk, (akárcsak a sót), nem pedig magában.

 

A so es a fokhagyma mennyisege adott.. mi van akkor, ha tobb fokhagymat szeretnek?  Nem valtoztathatok, mert ha tobbet teszek bele sosabb lesz tole az etel.

 

Ugyanilyen korlatozas az oaljosnal is van - ha nem akarok olajos fokhagymat, akkor nem tudom felhasznalni - pl uborka salata...

 

Lehet kell tobbfele tartositasi modszerrel elrakni, hogy megfelelo legyen tobbfele etelhez.

 

Ezert szeretem a granulatumot... 

Előzmény: neduddgi(én) (1983)
TINTUS Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1987

Ennél még én sem tudok szebbet csinálni :)))

 

Gyönyörű...........

Előzmény: zsebi41 (1985)
TINTUS Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1986

Van kettő nemes bodza bokrom, ma leszüreteltük és bodza lekvár és bodza+szeder lekvár készült belőle (egy kis vörösborral)

zsebi41 Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1985

Hoztam a finom lekvárokhoz, egy kis finom kalácsot

 

 

h.apci Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1984

Szokás kérdése, ízlés dolga... Valami okból soha nem kedveltem a sós fűszereket, ízesítőket, fűszersókat...

Előzmény: neduddgi(én) (1983)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1983

Ez az olajos fagyasztás megér egy próbát! Egyrészt hogy valóban nem fagy-e át, (a zsír pl. keményre fagy), másrészt hogy nem avasodik-e meg túl hamar.

A magas zsírtartalmú termékek szabvány szerint jóval rövidebb ideig tárolhatók fagyasztva, mint a zsír nélküliek. Nem tudom, ennek mi az oka, de a hajdani szakkönyvek kivétel nélkül ezt írják. Olajos dologgal még nem próbálkoztam, de fagyasztva pl. a füstölt szalonna még egy év múlva is jó, de a sós fehérszalonnának fél év múlva már "zöngéje van". Nyers zsírszalonnát is fagyasztottam már, fél év múlva már annak is van egy kis mellékíze/szaga, de kisütve ez eltűnik. Viszont az utóbbi kettőt kiengedés után gyorsan fel kell használni, mert pár nap alatt megavasodik.

 

"A sosat nem szivesen probalnam - nekem tul sos."

 

Na, ez nekem mindíg kozmikus volt. A sóval (is) tartósított készítményeket általában fűszerként, ízesítésre használjuk, (akárcsak a sót), nem pedig magában.

 

Ha pl. sóval tartósított fokhagymakrémmel kenek be egy hússzeletet, akkor nyilvánvaló, hogy kevesebb sót szórok rá (vagy éppen semmit). Nem mindegy, hogy a fokhagymakrémbe (pirosaranyba, paprikakrémbe, ételízesítő krémbe, stb.) keverve viszem bele az ételbe a só egy részét, vagy külön sózom?! A végeredmény ugyanaz! Csak akkor lesz sósabb az étel a kelleténél, ha nem számolok a krémek sótartalmával.

 

Nyilván senki sem fog fokhagymakrémből fokhagymaszószt főzni, mert az tényleg olyan lenne, mint sózott hering... :o)

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1982

???

Ha egészben akarom eltenni a gerezdeket, akkor megtisztítom, tele rakok vele egy befőttes üveget, felöntöm oljjal, kupakot rá, és beteszem a hűtő aljába.  Ugyanúgy lehet használni, mint a frisset, még pirítósra is lehet dörzsölni, mert nem puhul fel. :o)

 

De én most a fokhagymakrémet kérdeztem. Azt nem egészen úgy használjuk, mint a zúzott fokhagymát. Mivel a fokhagymakrém homogén, pépes, jól kenhető, és enyhébb az aromája, ezért szép egyenletesen lehet vele bekenni pl. sütés előtt a húsokat. "Szárazpácoláshoz" is jobban használható, de pástétomokhoz, más krémszerű készítményekhez is könnyebben adagolható.

Annyi az egész, hogy van, amikor a fokhagymakrém gyorsabban, praktukusabban használható, mint a frissen zúzott.

 

Valószínűleg megcélzom az gyári sótartalmat, elvégre az olaj amúgy is jól tartósítja. (A só valószínűleg inkább azért kell, hogy az olaj ne avasodjon meg, mert ezt nem a hűtőben fogjuk tárolni.

Előzmény: h.apci (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1981

csinálj még egy adag ketchupot zeller nélkül, biztosan van miből :)

nálunk most került a dunsztba a bazsalikos paradicsom, és utána a sima sűrítmény, a ketchup még rotyog, nagyon meleg van a konyhában

a padlizsánkrém is bevándorolt az üvegekbe a mai napon

Előzmény: TINTUS (1980)
TINTUS Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1980

A recept nem az enyimé és fogadalmat kellett tennem, hogy nem osztom meg. De ne csüggedj írd be a keresőbe és rengeteget találsz.

 

A zasszony épp túlgondolta a receptet mert zellert is főzött bele......nem kellett volna. Jó lesz paradicsom leves vagy mártás alapanyagnak ! 

 

De azért találtam másikat amit szabad  küldenem. Próbálkozz Te is :

 

       

      Ketchup recept

     

Ha egy kicsit keletiesebb ízvilágúra szeretnéd készíteni, nagyon jól áll neki a gyömbér és a koriander, próbáld ki ezekkel is!

Hozzávalók:

  • 2 kg hámozott paradicsom
  • 1 fej édeskömény - elhagyható
  • 1 szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 2 darab szegfűszeg
  • 2 dl vörösborecet
  • 1/3 bögrényi - 2,5 decis - barnacukor
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés ideje:Két óra.

Elkészítés menete:

A paradicsomokat szabadítsd meg a héjuktól, ehhez a legjobb, ha egy percre forró vízbe teszed őket, akkor hamar ledobják. A többieket tisztítsd meg, darabold fel, és tedd egy mély, vastag falú edénybe - a fokhagymát és a bazsalikomot kivéve - , a só és némi olívaolaj társaságában. Főzd alacsony hőmérsékleten így 10-15 percig, időnként átkeverve. Ezután add hozzájuk a paradicsomokat és másfél bögrényi vizet.

Keverd át az egészet jó alaposan, majd főzd puhára az összetevőket. Ha ez megvan, add hozzá a bazsalikomot, némi frissen őrölt borsot, és egy botmixerrel pürésítsd az egészet simára, majd jöhet bele az ecet és a cukor is.

Ezek után forrald tovább, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri, majd kóstold meg, és utólag még fűszerezd, ha szükséges. Már nincs más hátra, mint sterilizált üvegekbe kiadagolni, jól lezárni, és időnként elővéve jól elfogyasztani. 

Előzmény: fretty5 (1974)
TINTUS Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1979

Valamelyik gála féle, olyan, hogy télre nem lehet eltartani mert éréskor (most) 2-3 hét alatt túlérne ha nem használnám fel. És megráztam a jonatán fát egy kicsit mert nagyon tele van essen le ami leakar (úgy is lenyomná egyik a másikat ) .Aztán darálás , aztán irány a hordó és vegykonyházás után hadd dolgozzanak a gombák :)))

Előzmény: neduddgi(én) (1975)
ZsuR Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1978

Meg soha - de lehet megprobalom.  Utana olvastam kicsit... ez a fagyasztasi mod tetszik: a finomra vagott/osszenyomott/puresitett fokhagymat osszekeverni olajjal, lefagyasztani.  Az olaj nem engedi kemenyre fagyni, igy kanallal ki lehet venni belole annyit amennyi kell.  

 

Ha latok szep friss fokhagymat, ki fogom probalni...  persze lehet a fokhagymat egesz gerezdekben is fagyasztani.

Lehet daraltat jegkockacsinaloban is fagyasztani....

A sosat nem szivesen probalnam - nekem tul sos.  Persze, ha nincs hely a melyhutoben, akkor jo megoldas.

 

Hallottam szaritani is... ha nincs itthon friss fokhagymam, fokhagyma granulatumot hasznalok, meglepoen jo.  A fokhagymapor nem annyira...

Előzmény: neduddgi(én) (1976)
h.apci Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1977

Szerintem annyi só kell bele, hogy ne legyen sós... :))) (Bocs'...!)

 

Nálam ez is a tök felesleges dolog kategóriába tartozik. Inkább megtisztítom a fokhagymát, és a kis dobozokban lefagyasztom; így bármire használható, s nincs gond a sózással.

Előzmény: neduddgi(én) (1976)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1976

Tonképpen egy gyors kérdés erejéig ugrottam be.

Szokott közületek valaki fokhagymakrémet eltenni?

Az érdekelne, hogy mennyi só kell bele.

A gyáriban 11% só van, de abba tartósítószert is raknak. Az enyémben csak olaj meg só lesz.

A net tele van afféle rémokosságokkal, hogy "egy fej fokhagymához egy teáskanál só."

Ez azt jelenti, hogy a fokhagyma fej nagysága, a teáskanál öblössége, és a só darabossága függvényében kb. 5%-tól 50%-ig terjedhet a pontos arány...

 

Ha valamelyiktek készített már ilyet, és ennél egy hangyapucányit pontosabban meg tudná adni az arányt, azt nagyon megköszönném!

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1975

Nem aprózod el...

Milyen fajta érik most?

 

Előzmény: TINTUS (1972)
fretty5 Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1974

Szia ha lesz idod megosztanad a jol bevalt ketchup receptedet.Koszi.

Előzmény: TINTUS (1972)
Apóca polca Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1973

Elképesztő szorgalmas társaság.

Én kevésbé vagyok előre gondolkodó.

De most szó szerint a kertből az asztalra kerül minden.

Tegnap pl paradicsomos tészta . Ami azzal indult hogy leszedtem a paradicsomot, jó 2 órán át főztem, utána egy kis hagymán kolbászt , hagymát és paprikát sütöttem és összerottyantottam, aztán makarónival tálaltam.

Elképesztő mennyiség fogy belőle.

Ma cukkini, paprika paradicsom és hagyma , rá ütve tojás.

Mellé cékla saláta.

Holnap kapros tök készül rántott kellel és cukkinival.

Előtte zöldbableves.

 

 

TINTUS Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1972

Közben alma "ivolé " is készül......

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1971

hát igen, ez már nem semmi -imponzáns képek, gratulálok

tegnap ahogy elmentek a vendégek haza, még utána kezdtük el a paradicsom leszedését, befőzését

hála az égnek volt segítség, a fiam, így végeztünk sötétedésre, nem bonyolítottuk a dolgot, csak levet készítettünk

ma folyt. köv. leszedem a maradékot aztán  sűrítményt kotyvasztunk

közben tegnap apósom jelezte, hogy ő bizony nem kínlódik a paradicsommal, szedjük le azt is és csináljuk meg, bár lehet már erre nem jut idő

szóval mára van program

most reggel laza melegítésként felcímkéztük amit kiszedtünk a dunsztból, a csemege ubit és az indiai szószt, aztán ki a nyárikonyhába

Előzmény: TINTUS (1970)
TINTUS Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1970

Pari befőzés : első menet.

 

 

Két féle ketchup, parilé, rostos őszibarack és rostos körte

 

 

TINTUS Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1969

Szilvás , kefíres piskóta

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1968

Remélem, nem értettetek félre. Nem az igazamért "küzdök", hanem a forintokért. Látom, milyen drága a kenyérliszt, mi meg mindig a legolcsóbb búzalisztet vesszük. 

Ennyire hebehurgyák lennénk, hogy észre sem vettük, nem arra a lisztre álltunk rá, ami írva van. (Arra emlékeztem, hogy a lisztek mellett betűjelek voltak.)

Hát ezért a 'muszáj volt megkeresni' szövegelésem:( 

Előzmény: Törölt nick (1967)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1967

A forgalmazó javaslata szerinti, pékségből kapott recept teljesen megegyezik a neten megtalálhatóval, de megnevezi a fél kiló(s) kenyérbe kerülő 10 dkg búzalisztet: Bl 55.

Muszáj volt megkeresnem.:)   

Előzmény: -balu28- (1965)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1966

Ja, én is most vetettem az öcsémmel 20 kiló Bl80-at, megyünk hozzájuk a hó végén, náluk meg van malom. Itt a bioboltban eszméletlen áron adják. Megveszem, ha muszáj, de szívesebben veszek malmi lisztet, ha tehetem.

Előzmény: -balu28- (1965)
-balu28- Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1965

Nem is látszik másmilyennek. A végeredmény más.

Nemrég kaptunk a szomszédból bagettet, egyenesen a pékségből. Finom is volt, frissen. Aztán megnéztem a csomagolásán az összetevőket: elborzasztott.

Csütörtökönként az egyik rádióadóban szoktak beszélgetni egy élelmiszeripari szakemberrel arról, hogy melyik élelmiszer mit tartalmaz. Úgy két hete a kenyérről volt szó. Horror!

Lehet hogy kipróbálnám ez a glyxet, de hogy itt nem tudom beszerezni, az biztos. A BL80-as lisztet is kartonszám veszem, ne kelljen plusz utakat beiktatni emiatt. Eleinte kértem az itteni boltosokat, hozzanak, tartsanak, aztán meguntam, hogy hol ezért nincs, hol azért nincs, pláne 80 Ft-tal drágábban mint amennyiért most veszem.

Nem egyszerű az élet. Ezért próbálunk mindent amit lehet, magunknak megtermelni, előállítani. Vagy helyben/a közelben megvenni.

Előzmény: Törölt nick (1964)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!