Sziasztok! Az első kivimet 15 éve ültettem el. De még nem volt kivi termésem. Rengeteg hibát követtem el az évek folyamán, amibe a kertészetek (tanácsadás) is besegítettek. Erre a Fórum felfedezése után jöttem rá. Most az lenne a kérésem, hogy szerintetek a kiviknél a több szárat (törzset) vágjam ki és csak egyet hagyjak meg? A mini kivinél lehet -e több szár is? Szombaton megyünk ki a telekre és megcsinálhatom-e a megmetszést? Metszeni nem tudok, mert a fákat a férjem metszi, de a kivihez nem nyúl, mert a kivi, jujuba, mézbogyó, életbogyó és a goji az enyém. Előre is köszönöm a tanácsokat.
Egy kicsit gondban vagyok a kivik telepitésével. Van egy 14 m hosszú fásszin, a lábai mellé számolom ültetni , és kb 3 m magasan ki lehetne alakitani a lugast. Attól tartok viszont, hogy a tövétől kis távolságra sokat lesz taposva a talaj. Baj lehet ebből? Keressek inkább más helyet? A szin mellett lenne a legjobb, nem is sok hely van máshol.
Akkor megvagyok nyugodva. Azthittem, hogy ez nem jó jel. Szeretném kérdezni, hogyha esetleg több fiúd ál be kérhetnék e egyet? Természetesen ha kell kifizetem, illetve ha tudok valamit szivesen küldök érte.
A kivinek nem szokványosak a rügyei abban az értelemben, hogy nincs kívül a száron, a levél hónaljában, pikkelylevelekkel borítva, hanem a száron belül alakul ki, és egészen a kihajtásáig a szár kérge és bőrszövete burkolja azt a dudort, amin belül a tényleges rügy van. Ha azon belül a rügykezdemény közepe zöld, akkor valószínűleg minden rendben van.
Én épp tegnap metszettem meg a kivit, a beéretlen hajtásvégeknél tapasztaltam csak elhalást, elbarnulást, akkor viszont a az ízközökben is elbarnult a kéreg a bőrszövet alatt. A lánykiviket, amikből neked is küldtem, én gyorssegélyként behoztam a télikertbe a nagy fagyok elől, azok már hajtanak... Most vakarhatom a fejem, hogy edzzem vissza őkat a szabadtérhez. :-)
Bár kicsit megkéstem vele, de még megpróbálkozom fiúkivik dugványozásával is, hogy legyenek párjaik.
Mostmár én is írhatok ide. Arthur köszönöm a tavalyi ajándék kivi lányokat. Mostanra már beültettem őket még ősszel, azóta szépen megerősödtek, és a takarásnak köszönhetően fagykár nélkül átvészelték a telet. Nemrég bontottam ki a takarást, megisnéztem a rügyeket, azt szeretném kérdezni, hogy az megszokot hogy a rügyek kicsit barnásak? de a végük zöld.
Illetve egy kicsit off, Arthurnak mondanám, hogy a fügék is szépen elkezdtek növekedni, március végén ültetem ki őket, majd teszek fel képeket :)
Ma este megérkeztek a kivik Lugosról. Az egyiken van egy műanyag cetli az olasz cégtől, akitől importálják. A honlapjuk http://www.dalpanevivai.com/ , sajnos sokat nem tudtam meg, nem tudok olaszul. A cetli szerint a termő Hayward. A beporzót nem tudom, milyen lehet, de vékonyabb, az izközök rövidebbek és kicsivel világosabb a kérge. Kb 1 m magasak. Most már csak reménykednem kell hogy néhány év mulva teremni is fog.
Ez a "mész miatt nem virágzik" szerintem felejtős. Ha a mész miatt szenvedne, akkor nem nőne rendesen, állandóan sárga foltos, klorózisos leveleket produkálna, és súlyos esetben előírásszerűen kidöglött volna.
Én olyan esettel még nem találkoztam, ahol hitelt érdemlően beigazolódott volna, hogy egy normálisan növekedő, fejlődő növénynek pont csak a virágzása marad el a talaj meszessége miatt.
Viszont nekem is van egy bő húsz éves szőrös kivi párosom, még édesanyám vette a másik akkor létező csomagküldő cégtől. Jó 15 évig én sem láttam még a virágjukat sem. Aztán kb. öt éve megtanultam innen a fórumról, hogyan kell metszeni. Azóta terem.
Olvass vissza, találsz linket metszési, nevelési tanácsokhoz!
Én a Bakkertől rendeltem kivit kb. 20 éve. Még sose virágzott csak növekedett, lehet, hogy túl meszes a talaj. Visszavágtam az ősszel. Magról is keltettem kíváncsiságból, azok pedig pár év múlva kipusztultak...
Kivit szeretnek ultetni a csaladi hazunk kertjebe es ki szeretnem kerni a szakertoi tanacsotokat az ugyben, hogy mi a tapasztalatotok telalossag, meszerzekenyseg es edzettseg szempontjabol a Kivi - Actinidia arguta 'Solo' es a Kivi - Actinidia 'Jenny' kivi fajtak kozott. Ha minden igaz, az elso, a japan kopasz kivi elvileg jobban ellenall a hazai teleknek, mint a masodik a kinai szoros kivi. Szeretenem kikerni a tanacsotokat, hogy melyik vasarlasa volna a legcelravezetobb szamomra. Esetemben nagyon fontos volna a minel jobb fagytures, illetve az, hogy ne legyen erzekeny a talajra. Nagyon szepen megkoszonnem elore is a valaszotokat.
Sikerült találnom kerteszpeti segitségével kivit Lugoson, amit itt is megköszönök neki. Ráadásul egy rokonom is lakik ott, aki épp most a hétvégén látogat haza, és vállalta hogy megveszi és elhozza. Viszont az eladó azt mondta, hogy a beporzó is Hayward. Lehetséges ez? Én nem emlékszem, hogy olvastam volna valahol.
Lugoson az a kertészet,ahonnan én a kiviket vásároltam a karánsebesi út jobboldalán, a Lidl áruház után kb. 1 km van.Általában a lugosiak tudnak erről a kertészetről,mert gyümölcsfákat és szőlőt is árulnak.A kivik gyökeres dugványok,az 1 évesek kb. 30 cm nagyok,és 25 RON az áruk,a 2 évesek 5o RON-BA kerülnek,ezek erősebbek,és kb. méter nagyok.Van egy lugosi barátom,aki már 4 éve telepítette a tőlük vett kiviejit,és a tavaly már nagyon szép termése volt.Nekem a minikivieim Weiki,Geneva,Issai és Ken,s-Red fajtájúak,a tavaly vettem őket.Még szeretnék venni Jumbo és Kokuwa fajtákat a nyáron ha átmegyek Magyarországra.Ha Önnek van kedve velem levelezni ,írjon az email címemre.Tisztelettel Péter.
Üdv mindenkinek!Végre elmúlt a szibériai hideg.Sajnos az én tavaly telepített Hayward-Tomuri kivijeim az 1 méteres takarás felett elfagytak.Erre felénk( Lugostól 30 km-re) 4 éjszakán mínusz 22 fok alá süllyedt a hőmérséklet.Most azt szeretném kérdezni a tapasztaltabb kivisektől,hogy honnan indítsam növeszteni az új törzset,tőből-e,vagy a legfelsőbb rügyből?Nekem sajnos elveszett egy év,mert voltak már 2 méternél is magasabb töveim.Talán jövőre nem lessz ilyen pokoli hideg.A minikivieim sokkal jobban viselték,nem látszik rajtuk emmi károsodás.
Saba 40-nek üzenem . Lehet Romániábanis kapni Hayward és Tomuri fajtákat kapni,Lugoson,Temes megyében.Az ár 25 és 50 RON között.kertészpeti.
Egyelőre várok, még nem rendeltem semmit. Irtam a Nálunk is termő új gyümölcsök topicba, nem válaszolt senki. Gondolom, nem tudnak eladó kivit a felsorolt városokban. Nem tudjátok, a monori vásárra szoktak e kihozni? Egy kollégám szokott járni, de őt az állatok érdeklik. Ha sehogy se jön össze, akkor veszek olyat, amilyet kapok itt. Kb 3000 és 4000 Ft között van az ára.
Meg kellene kérdezned Debrecen környéki fórumozókat (a Fagytűrő déligyümölcsök, meg a Nálunk is termő új gyümölcsök topikokban is), ők talán tudnak forrást ajánlani.
Az én környékem (Szeged) elég messze van tőled, de Debrecen nem elérhetetlen, nincs sokkal messzebb, mint Kolozsvár. Debrecenben meg csak lehet valami kertészetet találni, ami árul tisztességes dugványozott, vagy mikroszaporított fajta-azonos kivit.
Ha szeretnéd elkerülni a csalódást, én is a Hayward-Tomuri párost javaslom!
Aztán, ha az bevált, lehet próbálkozni mással is, de nem véletlen, hogy ezekből megy a tömegtermesztés: úgy ad jó minőséget és nagy mennyiséget, hogy viszonylag nem kényesek, nem problémásak.
(Van olyan, ami igénytelenebb, de a termése kicsi is, kevés is, a Jenny terem egyedül, de fele akkora sincs, mint a Hayward, az is kevesebb, a sárga, meg pirosas húsú kivik fantasztikus izűek, és sokat is teremnek, de úgy néz ki, sokkal kényesebbek, stb.)
A Sieberztől az Orienthal delight egy rémtörténet, nagy ívben kerüld el. Nem hallottam olyat, hogy valakinél termett volna. Rendszeresen porzóst küldtek, a reklamációval nem foglalkoznak. Csak a pénz és az évek mennek vele termés nélkül.
Nem beszéllek le a kopasz kiviről, az Issai fajtával van tapasztalatom, második évtől termett, csak nem ugyanaz, mint a szőrös. Az íze jó, csak a mérete apró.
A Jenny-vel nincs tapasztalatom.
Inkább próbáld meg a H-T párost valahogy beszerezni.
Számítottam rá, hogy nem fogtok rábeszélni a kopasz kivi vásárlására. Gondoltam rá, hogy valamiért mégse olyan jó. A probléma az, hogy én Romániában lakom, Szilágy megyében és valószínű, hogy a felsorolt cégek nem szállítanak Romániába. A hayward és tomuri fajtákat pedig nem találtam meg az itteni cégeknél, de még keresem. A Sieberznek van Kolozsváron fiókja, de náluk is szőrös csak az Oriental Delight van, a többi kopasz. Egy váradi cégnél pedig a Jenny van Ha nem oldom meg valahogy a magyarországi vásárlást akkor ezek közül fogok választani. Esetleg ezeket termeszti-e valaki, van valamilyen probléma vele?
Itt nálunk is kemény tél van, -20 C alatt is volt a hőmérséklet, az utóbbi 15-20 év alatt ritkán volt ilyen hideg, és akkor is csak rövid ideig. De gyerekkoromban ritka volt az olyan enyhe tél, ami az utóbbi időkben volt. Volt olyan, hogy november elejétől március közepéig volt hó.
Az általad talált kivik többsége kopasz kivi, mindegy, mit írnak az árusok róla, ezek kb egres méretű termések, kisebb, nagyobb egres. Az íze jó, de a mennyisége messze elmarad a szőrös lehetséges termésmennyiségétől. Az öntermékeny szőrösnek ne dőlj be, ha van annyi helyed, hogy legalább egy Hayward-Tomuri párost tudsz telepíteni, már jobban jársz a termés mennyiségét, minőségét és biztonságát tekintve.
Tessék, itt a Hayward-Tomuri lelőhelye (még az ára is kedvező):
Az általad választott szállítóval kivi-ügyben rossz tapasztalataim vannak, gondolom, nem csak nekem. Mellettük szól, hogy a reklamációimat kezelték, de ezzel éveket vesztettem kivitermés nélkül.
Magról vetett kivik 90-95 %-a porzós, ezek nyilván nem teremnek, se sokat, se keveset.
A kivinek sok trágya nem kell, az északi oldal megfelelő lenne neki.
Akkor csupasz kivit még tuti nem ettél --vásárolni meg még tutibb nem vettél -üzletben.-Ha azt szeretnéd amit eddíg ismersz szőröst ültess ---a kopasz szerintem csak háztáji kuriózum--. Üdv Robi
Szia-azért nézz körül mielőtt belevágsz--cserkertnél hayward tomuri pár 2500ft------www.dmkert.hu-----szikert--máriuszkertnél termő korú kiwi-de ez nem olcsó. Üdv Robi