Ha az oltvány eredendően fertőzött volt (mert a szaporítóanyag fertőzött volt), akkor a negyedik évre keletkezik annyi fás rész, hogy megjelenjen a tünete a fás részben. Mindenesetre ha esca, ha nem esca, meggyógyítani már nem tudod, ellenben a nagy metszlap miatt akr tovább is fertőzheti az ültetvenyed.
Hát én is valamiféle gombás betegségre gondolok,de az ESCA-ról azt olvastam hogy nem jelentkezik fiatal ültetvényekben.A képeken pedig egy 4.-éves ültetvény tőkéi láthatóak.Érdekes a keresztmetszeten hogy szinte szabályos kört alkot a károsodás.
Eutípiás tőkeelhalás ill.agrobaktériumos golyva is szóba jöhet de sajnos nem tudom beazonosítani a tüneteket.
itt azt írják, hogy előfordulhat, hogy a törzs egy oldalon felreped. Ez látható nlad is, meghozzá abból, hogy a sötét rész körül a világos rész nem folytonos, hanem a képek “alsó” részén megszakad. A sötét rész gyűrűs mintázata is stimmel, valamint a közepe már pudvásodik.
Amit én csinálnék: csákánnyal mindet kiszedni, a kiszedett növények minden részét azonnal elégetni.
Üdv.mindenkinek,egy kérdésem lenne hozzátok,mégpedig egy ültetvényben metszettem a múlt héten és rengeteg beteg tőkével találkoztam.Készítettem egy pár fotót,az érdekelne hogy milyen betegségről lehet szó?Nyáron a leveleken nem voltal elváltozások,a hajtásnövekedés is rendben volt.
Az én Felco-m is úgy van beállítva. 50 Ft-os érményi vesszöket (szölö) is át tudok vele vágni, ha nem is egy mozdulattal, de mozgatva, teljesen sima, roncsolás nélküli metszlapot ad, 5 év folyamatos használat után is, mindenféle élezés nélkül. Óránként 60 tökét (a legutóbbi két hét átlagában) tudok vele megmetszeni Guyotra, két teljes hosszúságú letisztított szálvesszöt meghagyva, a lemetszett vesszöket kiszedve (a lekötözés külön folyamat), az oltványosnak átmérö alapján szelektálva a szaporítóanyagnak valót (kb 2000 vesszöt raktam el neki, meg még kb 700-at talonba, hátha kell neki az is).
Nem, ez egy rávágós olló. A penge jobb oldala sima és kemény, a baloldalon az él megmunkált de puhább. A jobb oldalon nem kopott annyira mint a baloldalon (ez miatt volt tartós az éle). De a használat közben az élen kialakult egy kis rész ahol kopottabb volt így a finom ágakat már nem vitte.
Vettem egy fiskarst de azzal meg csak egyéves vesszőt mertem vágni, ezért évekig a két ollóval a zsebemben álltam neki a metszésnek.
Milyen márkájú volt,ez a "csoda"olló?Egyébként a metszőollóknak két fajtája van az egyik a rávágó,a másik a mellévágó.A rávágó rendszerű az jó száraz ágak vágásához is,de nem lehet vele csonk nélkül vágni.Egyszerűen az,hogy önélező az nemlétezik a metszőollóknál.A legjobb ollók a penge az ARS-nél kemény krómozott,talán ez a legjobb penge/még ehhez is van élező gyári/a Felco,talán a legergonómikusabb,a Bahco,a Kuker a Löve nem rossz,de kicsit nekem durung.Metszéssel foglalkozó könyvekben/szakkönyre gondolok/Foglalkoznak az ollók élezésével.Részemről erről a szerintem,és más "szakemberek"szerint is baromsággal,hogy önélező nem létezik,és nem is létezett soha,tovább nem foglalkozom.
Sajnos néhány éve eltolták az egész rendszert az átrendezéssel, ráadásul rá se lehet keresni itt a Fórumon. A keresett szó + Index Fórum módszerrel szoktam keresni a Google keresőben, legtöbbször sikerül.
Az, hogy az egyik oldala jobban kopott mint a másik. A gyári élkiképzése is olyan volt, hogy az edzett oldalon sima volt a felülete, a másikon volt egy kis letörés. Nagyon jó volt vele dolgozni, mert az elfásodott részt is jól vágta.
Ez anno háromhavi fizetésembe került a '90-es évek elején.
A pengét mi élezte?Az élezés/komolyan nem mennék bele,mert nem ide való téma/egy abraziv folyamat ami koptatást csiszolást jelent,tehát,fogy az anyag,egy metszőollónál ezt mi biztosítja?Minden esetre gratulálok ahhoz az ollóhoz!
Pedig tud. 30 évvel ezelőtt vettünk édesapámnak egy rávágós metszőollót, aminek a pengélye önélező volt: csak az egyik lapja volt keményre edzve. Az élével nem volt baj 10-15 évig, illezve az élességével most sincs, de a penge nem egyenletesen kopott ezért nem vágott már jól. Az idén tettem félre, az utódja egy Löwe 8109 forgónyeles.
Nem a munkásságodat vitattam ellentétben veled aki azt hiszi amit hisz az igaz,még ha a logikának ellenmond is.Hogy hihetnénk azt,hogy két egymással surlódó felület,nem kopik,a fás részek vágásakor is kopik,életlenedik.A pengék egy mellévágó ollót feltételezve különböző keménységűek.Tehát esetleg napi többezer vágást tételezve fel naponta eléletlenedi.Magam a múltszázad óta egy Sandvik forgónyeles ollót használok ma a Bahco PXR-M2 a neve,ennek szerintem kenényebb,tartósabb a pengéje,mint a Felcoé.A Felco nagyon jó olló,talán a kialakítása a piacon a legergonómikussabb.
Szerintem is kell élezni,legyen az bármilyen márkájú metszőolló.Én évek óta szőlőben dolgozom és téli metszés alkalmával naponta élezem néha pl.kemény fájú fajták esetében maponta 2x is .Nyári időszakban még nem elfásodott vesszők vágása esetén 2-3 naponta élezem.
Nekem most Felco 8.-as ollóm van ,de tapasztalat szerint könnyen kicsorbulnak a pengék,egész napos használat alatt kitompulnak könnyedén.Volt Bahco ollóm is annak a pengéje sokkal jobb volt tovább bírta élezés nélkül,de a jobb ergonómia miatt tértem át a Felco-ra.Nehezen lehet elkerüli téli metszés alkalmával hogy öregebb,több éves fás részeket is vágni keljen szerintem ebben tompul leghamarabb ki a penge,ha csak az élő fás részekre használjuk akkor tovább kitart az éle.
Nem vitatkozni akarok veled,de a Felco reklámokban mutatják is a profi élezők használatát,a használattól sorjásodik is az él.Persze,ha csak néhány vágást végzel vele évente,akkor nem életlenedik......
Akkor nem voltak jól beállítva. Az én Felco-m élezi magát, pedig igénybe van véve elég rendesen. 50 Ft-os érményi teljesen sima metszlapot tudok vele vágni több éves használat után is.
Hát én még,pedig megértem néhány telet,nem láttam önélezős metszőollót.Pedig néhány megfordult már a kezemben,nevezetesen:Felco 6,8,és 12-s,Sandvi,Kuker,Bahco stb,de ez egyik sem élezi magát.