Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szia Gábor! Ajánlotta nekem valaki a Tátraikertet. Tudnál nekem ajánlani valamilyen jó grapefruit fajtát? Hátha lesz nekik...:o) És.... még arra is szeretnélek kérni, hogy ha esetleg tudnál nekem küldeni egy linket, ahol a szemzést és az oltást mutatod be. Nekem sajnos egyszer sem sikerült, pedig minden you tube videóból tanulok valamit. Mégsem jön össze se a szemzés, se a dugványozás, se az oltás:o( Hátha a Tiédből tanulnék valamit ami javítaná a katasztrofális arányaimat:o(
Nincs mit, remélem, szerencséd lesz! Én tavasszal rendeltem tőlük, előrendelés alapján mindent kaptam, amit szerettem volna. A növényekkel eddig problémám nincs, szépen fejlődtek a nyáron, ha lenne már rendes méretű alanyom, tudnék venni róluk nemest. De majd jövőre.
A cédrát az egyetlen citrus, ami nem keserű, akár az egészből lehet dzsemet csinálni.
Lime-ból is csináltam dzsemet, de a gerezdek bőrétől is ehetetlenül keserű lesz. A levéből főzés nélkül, cukorral viszont finom szörp készíthető. Videokon még láttam a Buddha kezét gyümölcssalátába is használni, de ezzel nincs tapasztalatom.
A kandírozásról sok helyen lehet olvasni, vannak jobb meg rosszabb módszerek, sőt, kimondottan rosszak is, de jól is meg lehet csinálni, nem túl strapás.
De nem akarlak meggyőzni, szerencsére nem vagyunk egyformák.
Grape dugványt még én sem nagyon láttam. Magoncom van, de az ugye alany célból. De pl. az nem érné meg, hogy veszel egy kisebb oltványt (Tátraikertnél lehet rendelni, vagy most állítólag jön megint szállítmány a Növényshophoz), és majd arról dugványozol, vagy oltasz magadnak tovább?
Igen, ezeket olvastam, de nem csak ott akar mindenki ilyet.
Az ehetőség relatív, (bár nem a cédrátokról, csak kifejezetten a Buddháról írtam) én biztosan lusta lennék nekiállni kandírozni, többször elhatároztam, aztán mégsem. A dzsem meg... Hát, ha nem olyan, mint a keserű narancsból készült, akkor oké, de az nem jött be. A citrom pedig tuti finomabb. :)
Szóval aki szeretne, persze tartsa a Buddhát, de nálam egyelőre a hagyományosabbak lesznek. Én először pl. a mandarin, ill. narancs fajtákat, hibrideket szeretném végig kóstolni, mondjuk egy Ugli-t nem utasítanék vissza.
A Füvészkert által használt alany izgalmasnak hangzik. Vannak más citrusok is, aminél csodás hatást lehetne elérni vele, ha másra is úgy hat, mint a Pursha-ra.
Nem tudod megérdeklődni, mi volt az alany? Vagy mit csináltak vele?
Alanyfüggő is, nálam sima Lunario citromon van, és kisebb a termése, Füvészkertbe vittem ebből, nem tudom mire oltották, de nem ismertem meg, mert öklömnyi nagy volt és egész jó ízű.
Illetve ha sokat hagyom a fám, akkor megnő mandarinméretűre, van egy 2 éves gyümim a fán, 1 év után még kicsi:)
Ha a gépi fordításból jól hámoztam ki, a fákat a tulajok vagyontárgyként kezelik, és a fákra akár 10 milliós (100000 Ft-os) ajánlatokat is kapnak, legalábbis interjúkban ezt mondták.
Az árakat érdemes annak fényében nézni, hogy Thaiföldön a GDP 5907 dollár/fő, Magyarországon 12665 dollár/ fő. Ezek a fák nem feltétlenül azonos fajták az itthoniakkal. Eddig a neten max 1 kg-os termésről olvastam, de az alább berakott fotókon ettől nagyobb termések vannak.
Nem lehet tőlük gyümölcsfát hozni, az itthoniakból kell kihozni, amit lehet.
Szerintem te lehetsz a kivétel. Azért kell mindenkinek mert olyan különleges. Persze nekem sem kell belőle sok, pont azért amit mondtál. De egy, csak egyetlenegy az mindenképpen kell..:o)
Én graperfuit dugányt keresek mióta, de nem találok itthoni eladót. Inkább hobbi termesztőtől vennék, azok szerintem jobban megmaradnak.
A Buddha keze a kínaiak és más Távol-keletiek között nem egy gyümölcs, hanem a buddhista vallás része, ahogy az Etrog-nak is kitüntetett szerepe van a Sukkoth nevű zsidó vallási ünnepen. Az Etrog-ról is olvasni, hogy a karácsony előtti időszakban 100 dollárt is elkérnek egy-egy db cédrátért.
Az ebay-en árulnak kínaiak szárított Buddha keze cédrátot, lehet venni. A távol-keletiek szerint szerencsét hoz a házra.
Szerinted melyik cédrát nem ehető? A Buddha kezére gondolsz? Dzsemet lehet csinálni belőle, meg kandírozni lehet. Az óriás meg a kínai cédrátot már kandíroztam, hihetetlen illatos-ízes dolog lesz belőlük, bármilyen gyümölcskenyér vagy orosz krémtorta egy nagyságrenddel finomabb lesz tőle.
A Korzikai cédrátból pl. parfűmot és egyéb illatszereket gyártanak, és Korzika fő idegenforgalmi attrakciója a Korzikai cédrátból gyártott dzsem és citronát. (Évi 45000 tonna a termésük belőle.)
Valahogy sosem értettem a Buddha keze imádatot. :) Értem én, hogy különleges, na de ekkora nagy hype, ami van körülötte... Megnézem én is ha valami baromi nagy termést látok képen, de egy nagy pomeló jobban izgat. :)
Biztosan a helyhiányom, de nekem ami nem ehető, inkább dísz, az nem akkora hűha (ja, persze azért van chinottom, meg kalamondinom, naná... :)). Persze ahol megterem szabadban, ott más a helyzet, de kizárt, hogy valaha harminc vagy százezret adjak egy termésért. :)
Hát erre nehéz válaszolni. És szerintem tudományos válasz nem is nagyon van (de kicsit sem).
Hat fajtát oltottam erre a közel 15 éves citromfára és végül csak kettő maradt meg (plusz természetesen a nemes citrom alany).
A többi miért nem tudni, de behalt. De a megmaradt kettő egy húron pendül, egyik sem maradt le.
Én úgy látom az nagyon nem mindegy a oltványok a fa mely részére kerültek. Szerintem a fa alsóbb részére oltott erősebb és valószínűbb a megmaradása, mint a felsőbb ágakra oltottnál. Én oltottam a törzsre és az ágakra. Amik eltűntek, az ágakra oltottak.
Sikerült véletlenül vietnami fotókba belefutnom, sajnos a szöveget csak gépi fordítás.
Egy-egy szép példány átmérője akár 40 cm is lehet, több szinttel, a normál ára 200-300 000 dong (2-3000 Ft), de az extra példányok ára elérheti a 3-10 millió dongot, ami 30-100 ezer Ft.
De jó ez a vegyes fa! Majd én is szeretnék ilyesmit oltogatni magamnak. Viszont egy kérdés: nem veszi el a tápanyagot az erősebb oltvány a gyengébb növekedésűtől, ami aztán lassan elsorvad és elhal? Gyümölcsfáknál hallottam ilyesmit, nem tudom citrusoknál mennyire van így.
Igen, a meyer (az előzőleg hibásan mayernak írtam)színe sokkal haragosabb zöld, mint a pursha levélzete. Én tapasztalatom a pursha gyümölcsével kapcsolatban, hogy kisebb mandarin méretnél nem nagyobb és jóval kisebb a meyer citromnál.
Mindenesetre még nem volt citrus fám, amin ennyi gyümi lett volna.
Szép a színe a fának. Érdekes, mennyire eltérő a Pursha levélzete a Meyertől.
A Pursha termése mekkorára szokott megnőni? Az én növényem már pár éve nincs meg, azon elég aprók voltak a termések. Egyszer itt a topikon volt szó róla, valaki állította, hogy nagy méretű a gyümölcse, de én még nem láttam olyat.
Mélyen tisztelt bombababa!!!!!!!Annyi felkiáltó jelet használok amennyi tetszik!!!!(Nem tiltja a magyar helyesírási szótár)!!Érzelemkifejezésre is használhatod!!!!!!!!!!!!!Nem minden hobbikertész botanikus: gondolom te se vagy az csak azért vagy itt ezen a fórumon hogy kötekedjél????????Vannak olyan emberek a földön akik csupán a növények szeretetéért tartanak több fájtát én is ebbe a csoportba tartozom. Akkor legyen kiírva hogy csak végzett kertészmérnököknek javasoljuk!Azt meg hogy minél több félét szeretnék az nem bűn ne te tudjad már!!!!!Köszönöm!
Nagyon ügyes vagy. Nagyon helyes a kis dugvány! Hogyan szoktál dugványozni? Én annyi videót megnéztem már interneten, de nekem még egyszer sem sikerült:o(