A kamerázást eleddíg egyetlen alkalommal próbáltam meg koncerten - a fellépő zenekar engedélye nélkül -, de az sem volt semmi:
Ez a Roger Waters koncert volt (..még valamikor tavaly előtt talán...?) a kisstadionban, ahova olyan forgós szerkentyűn kersztül lehetett bejutni.
Én szépen ügyesen a farmerdzsekim belső zsebébe raktam a kamerát egy nejlonzacsiba csomagolva és a kezembe fogtam úgy, hogy ne láccon ki.
Persze azt csak én hittem, hogy nem látszik semmi, mert rögtön kiszúrta a biztonsági őr, hogy valamit be akarok vinni.
Meg is kérdezte, hogy "Mi van a zacskóban; ugye nem alkohol?" Én meg mondtam, hogy ááá dehogyis; mire Ő: "Hát, akkor mi üdítő?"
Mondom erre, hogy "Persze üdítő"; de nem lehettem túl meggyőző, mert mindenképp meg akarta nézni a zacskó tartalmát, úgyhogy meg kellett mutatnom a kamerát benne a zacskóban.
A fazon belenéz, utána kikerekedett szemmel rám és megszólal:
"De hát ez nem üdítő!" Mire én: "Hát nem..."
Erre visszadta a zacskót a kamerával együtt és továbbengedett...
Persze mondanom se kell, hogy akkor még csak egy ősrégi VHS-C kamerám volt, aminek rohadtul nem működött már az új aksija sem, úgyhogy kb. 10perc (zavartalan) felvétel után be is mondta az unalmast...
Lehet a biztonsági szolgálat már tudta előre, hogy úgysem fog működni...?
...vagy az is lehet, hogy keresnem kellett volna valami konnektorfélét, ahova bedughattam volna a kamerát (esetleg a színpadon; mondjuk a Waters elektromosgitárja helyére... :-DDD ) és még az sem zavart volna senkit...?
Bocs, hogy ismét szóba hozom az általam korábban említett témát, csak úgy tűnt teljesen elsiklottatok felette:
Attila "hőskorbéli koncertreelnemjutásáról" és annak következményeiről tud-e valaki valami infóval szolgálni?
Mióta rákérdeztél, ezen kattogott az agyam, hogy hol is hallottuk, esetleg olvastuk a sztorit. Pár rádióinterjút is végigpörgettem, ahol rémlett, mert úgy emlékeztem, mintha Robi is benne lett volna ennek az elmesélésében... Épp ki akartam kapcsolni most a gépemet, amikor beugrott, hogy talán nem is rádióban volt ez, hanem a Rita által készített hosszú interjúban. Gyorsan megkerestem a neten, és lőn:
"- Tulajdonképpen az Erdész Robi az egyetlen tag, aki minden koncerten ott volt. Ezt Attila (Kollár Attila, fuvolista - szerk.) csak azért nem mondhatja el magáról, mert az egyik koncertet lekéste, pedig ő szervezte.
- Attila: Ez úgy volt, hogy cserébe azért, hogy az Egyetem biztosított próbatermet, időnként fel kellett lépnünk építőtáborokban. És én egy másik táborban voltam, ahonnan megpróbáltam átmenni, de lerobbant a busz és nem értem oda. A többiek meg próbálták pótolni a fuvola hiányát több-kevesebb sikerrel. Aztán egyszer a Robi is lekésett egy koncertet, de az már a Napoleon Boulevard időszakban volt.
z.i.: Hát én nem igazán tudnék elképzelni Solaris koncertet fuvola nélkül...
eloveszed a kameradat, bekapcsolod. a kereso folvillan . ha a foldszinten ultel akkor az elso emeleti biztonsagi ember aki lefele sasol leadta volna radion a koordinataidat. 1 perc mulva az or az egesz soron vegig ment volna is kikapcsoltatta volna a kamarat, jo esetben. rossz esetben az eloadas utan adta volna vissza.
ugyen ez all a fenykepezo gepre is. nagyon rajta van a teman a mupa.
solarison is legalabb 2x bementek a sor kozepere es majdnem nyakon vagták aki fenykepezni probalt (vaku nelkul).
nem ertek egyet a dologgal, mert szerintem semmilyen erteket nem kepvisel mamar egy zenekari foto. nem ugy mint mondjuk 20-30 eve. a neten masnap minden koncertrol ott vannak a fotok, de hat ez van.
Bocs, hogy ismét szóba hozom az általam korábban említett témát, csak úgy tűnt teljesen elsiklottatok felette:
Attila "hőskorbéli koncertreelnemjutásáról" és annak következményeiről tud-e valaki valami infóval szolgálni?
S, ha már a kalózfelvételeknél tartunk...:
A mostani koncertet - mint a helyszínen kiderült; símán fel lehetett (volna) venni - akár kintről hozott kamerával is... :-(((
(A kistáskámba épp bele is fért volna egy jó kis videókamera; amit nem néztek meg a bejáratnál...)
Persze ez csak abból a szempontból lett volna jó dolog, hogy hamarabb láthattuk és hallhattuk volna viszont a zenekart (...és magunkat). Arra viszont nem innék mérget, hogy ezt a húzásomat a zenekar is értékelte volna...
Egyébként - most néztem meg - a jegyen a kép- és hangfelvételre vonatkozólag a következő mondat áll:
"Az előadásról kép- és hangfelvétel készülhet, amelyen, mint látogató, Ön is feltűnhet, de semmilyen követeléssel nem léphet fel a rendezőkkel, a felvétel készítőivel, vagy más, annak jogos felhasználóival szemben."
Szóval annyira nem egyértelmű a megfogalmazás, hogy akár úgy is értelmezhető a mondat; hogy az előadásról kép- és hangfelvételt bárki - tehát akár mi is - készíthettünk volna; ráadásul nem állhatott volna senki elénk azzal a követeléssel, hogy: "márpedig semmisítsék meg a felvételt, mert az én orcám is látszik a videjó felvételen!" ? ;-)))
(Persze manapság, mikor már 2MP-es képet készítő mobiltelefonok, illetve 1cm vastag (!), optikai zoom-os, VGA, vagy akár annál jobb minőségű videót is rögzíteni képes kütyűk vannak forgalomban, vagy egy közel akkora (és rá nagyon hasonlító) 24bit/96kHz-en, tehát DVD hangminőségben rögzítő szerkentyűket árulnak megfizethető áron - már nagyon nehéz elérni azt, hogy ne kerüljön ki a koncertekről - akár - jóminőségű hang- és képanyag is a fellépő tudta nélkül...)
ha jol emlekszem elotte kb 2 könnyuzenei cd adott ki a hungaroton az istvan a kiralyt es az aktualis madonna lemezt. vagy legalabb is videkre ezek jutottak el...
Evvel szemben meg volt bátorsága 6 évig felvenni a zenekar fellépéseit ugy, hogy szerintem a zenekar erről nem tudott :)))
Hát... az elején biztos, hogy látták, legfeljebb nem szóltak...
Én elég "mezei" módon készítettem a felvételeket és azt a magnót nem lehetett eldugni, mert akkora volt. Égett is a fejem időnként, hogy alig feltűnő..., de mit tehettem ;o) Ideges is voltam néha, vártam, hogy mikor szólnak, hogy azért ezt nem kéne..., de nem szóltak :o)
Aztán '83 őszétől már egy kis riportermagnóval jóval egyszerűbb lett az életem, dehát annak meg villogott a kis piros ledje; annyi eszem meg nem volt, hogy azt leragasszam... (Egyszer a Petőfi Csarnokban el is vették tőlem a rendezők a kis magnómat, amikor egy Al di Meola koncertet akartam felvenni - koncert után szerencsére visszaadták.)
Úgyhogy... tudtak Ők arról... ;o) Írtam is róla február 18-án, hogy azután a koncert után Robi elkérte a kazettámat :o), majd egy hónap múlva az utolsó Postás-beli koncerten ezt mondta (ez március 18-ánál olvasható):
„És akkor játszanánk valamit, ami a Postás Klubnak köszönhető: hála Istennek, van egy Solaris-rajongónk, aki az összes lehető koncertet, amit eddig sikerült, fölvette és így sikerült hozzájutnunk egy kuriózum kazettához, amelyen meghallgattuk magunkat, amikor egy olyasmit játszunk, amit nem is ismerünk.”
Anno nem volt nagy probléma, ha felvettél egy koncertet... Mi úgy vettünk fel egy Első Emelet koncertet az Ifiparkban, hogy előtte megbeszéltük Tereh Öcsivel (elmentünk a lakására - nem ismertük előtte személyesen - és megkértük). Ennek eredményeképpen a keverőpultból! kaptunk jelet a Sony deck-ünkbe!!! Mondjuk végig szakadt az eső és mi tartottunk egy nylon-t a keverő pult fölött a barátommal ... Ja és ekkor még nem adtak ki hivatalos lemezt tőlük ...
en mindenkepp a ritkasagok koze sorolnam az 1 cds valtozatott mert szerintem anno keves keszult belole es nagyon regota mar a 2 cds valtozat van forgalomban.
furcsa is, hogy anno csak ugy kinyomtak egy solaris cdt akkor amikor a cd meg nem volt nagyon elterjedve itthon.
A harmadik kérdésre adott válaszra magyarázattal is szolgált Attila; nevezetesen, hogy miért nem volt jelen Ő is az összes koncerten - csak én már nem emlékszem a történetre pontosan....
Szóval nem tudom, hogy volt-e itt a fórumban már szó róla, de talán nem lenne baj az sem, ha ismét terítékre kerülne a téma... ;-P