E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
"Pl. ha egy gyermek azért nyomorék, mert az anyja drogos volt, akkor azért nem Isten okolható, hanem az anya.) "
es ha nem volt drogos? akkor miert lett nyomorek? mas nemletezo buneert? Mond el nekem ezt, jo? Nyilvan lehet mondvacsinalt okokat talalni, velt bunoket stb. de miert egy csecsemot buntet az Istened mas buneert? Miert vettek ki a csecsemot az anyjabol 65dekasan (toxemia) es elt 28napot? Ha ezt megmagyarazod nekem... Ez az Isten akarata?
Szia bejuma! 2410-es hsz. >> "Isten tiszteletben tartja döntési szabadságunkat, de döntéseink* nem csak a saját életünkre vannak befolyással..." Hitem szerint...
Én a 2. halálról írtam, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ember az önző életformában megkeményedve alkalmatlanná teszi saját magát a szereteten alapuló örök életre.
"Mi bünt követtek el ezek az ártatlan gyerekek?"
Az ártatlan gyerekek nem azért szenvednek, mert Isten ebben leli az örömét, hanem azért, mert a többi ember tettének ez a következménye. (Pl. ha egy gyermek azért nyomorék, mert az anyja drogos volt, akkor azért nem Isten okolható, hanem az anya.) Isten tiszteletben tartja döntési szabadságunkat, de döntéseik nem csak a saját életünkre vannak befolyással...
"Persze, ha jól belegondolunk, ki örzi a mennyország kapuját?"
Hol lehet a Bibliában arról olvasni, hogy "ki örzi a mennyország kapuját"? Merthogy ebben a topikban a Biblia lenne a téma... Javaslom, hogy olvasd el a topikleírást. Arra kérlek, hogy amely hozzászólásod nem igazodik a topikleíráshoz, azt az arra alkalmas topikba rakd, és ne ide.
Istennek ebben annyi a szerepe, hogy bár könnyedén jóra fordíthatná a "bűnös" tett következményét az elkövető életében, ám ezt csak akkor teszi, ha kap rá felhatalmazást...
Ez meglehetosen furcsa. Ott vannak Jozsef testverei, akik majd megoltek ot. Vegul is Isten jot hozott ki belole, dehogy ezt azert tette volna, mert pl. Juda ezt kerte....? Te olvastal ilyet?
A "bűnös" tett büntetése az, hogy az elkövetője megtapasztalja "bűnös" tettének következményét. De ezt nem Isten munkálja ki,/
Szegeny zsidok, mintha sok gonosztevo kozuluk azert halt volna meg, mert a lelkiismeretuk gyotorte oket halalra. Talan ez volt a helyzet pl. Korahekkal vagy Ananias es Safira eseteben? O nem, maga Isten buntette meg igy (es nem csak) oket.
Az ószövetségi istenkép több helyen is valóban a haragvó képet mutatja Istenről. Ez volt a kor-nézet
Na acsi! Az Oszovetseg nem egy 'kor-nezet', hanem Istennek eppen ugyanolyan kijelentese, mint az Ujszovetseg. Ha pedig egy profeta Isten haragjarol v. a haragvo Istenrol ir, akkor elhiheted, hogy az nem egy kor nezet, ha nem a nagy harci helyzet.
Azért, mert úgy gondolja az ember, hogy Isten nem szereti őt,
Igazold az Irasbol, hogy Jezus aldozata az ember kiengesztelesere tortent.
ezért meg is tapasztalják "bűnös" tetteik következményét. (E következmények közül a legsúlyosabb a halál.) Szerintem ez az Isten igazságossága.
A kórházakban az a sok beteg, rákos, haldokló gyerek + naponta ötvenezer éhenhal. Ök is megtapasztalják milyen jó az Isten. Mi bünt követtek el ezek az ártatlan gyerekek?
Sztálin 73 évet élt, és egy-pár gyilkoló, mérgezö Pápa szintén nem gyerekként halt meg. (sajnos)
Persze, ha jól belegondolunk, ki örzi a mennyország kapuját?
Egy gyáva gazember, "a köszikla", akire az egyház épült. Olyan is lett!!!
A "bűnös" tett büntetése az, hogy az elkövetője megtapasztalja "bűnös" tettének következményét. De ezt nem Isten munkálja ki, hanem az ember, hiszen csak a saját tettének "gyümölcsét aratja"... Istennek ebben annyi a szerepe, hogy bár könnyedén jóra fordíthatná a "bűnös" tett következményét az elkövető életében, ám ezt csak akkor teszi, ha kap rá felhatalmazást... De mivel általában elutasítják az emberek Isten segítségét (általában torz istenképük miatt), ezért meg is tapasztalják "bűnös" tetteik következményét. (E következmények közül a legsúlyosabb a halál.) Szerintem ez az Isten igazságossága.
"Ha a 'haragvo Isten' ismeretlen elotted, akkor lapozz csak az Oszovetsegbe."
Az ószövetségi istenkép több helyen is valóban a haragvó képet mutatja Istenről. Ez volt a kor-nézet (bár sajnos még ma is igen elterjedt)... Ezért is kellett Jézusnak bemutatnia az Atya valódi jellemét, ami gyakorlatilag a tiszta (harag és önzés nélküli) szeretet. És hogy mindig is ilyen volt az Atya jelleme, arról a Biblia is tanúskodik: "Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka." (Jk. 1:17)
"Miert kene az embert kienegesztelni?"
Azért, mert úgy gondolja az ember, hogy Isten nem szereti őt, hanem csak játékszernek tekinti (vagy még annak sem), és ezért megharagszik Istenre... Ezért kell az embert kiengesztelni... hogy végre megismerje a valódi Istent.
azért nem, mert szegényeknek a félelem megbénítja az agyukat. Ez az Istennek nevezett valami, a gondolkodó ember számára egy szörnyeteg, ha létezne bíróság elé kéne állítani, és halálra kellene ítélni.
Ha van egy téren és időn kívüli lény, végtelen és örök, és ez létrehoz teremtményeket, akiknek meg kell öregedniük, tönkre kell menniük, meg kell halniuk – ennél gonoszabb dolgot nehezen tudok elképzelni. Talán bűntudatból időnként ő is végigéli a teremtményeinek a sorsát.
Popper P.: Az önmagába térő ösvény
Nem csodálkozom rajta, hogy a négerek vakító fehérnek festik az ördögöt és szénfeketének isteneiket; hogy némelyik nép Vénuszának egészen a csípőjéig lóg a keble; végül, hogy a bálványimádók mindig emberformában ábrázolják isteneiket, és minden hajlamukat beléjük helyezik. Jól mondják: ha a háromszögek istneket alkotnának maguknak, három oldalúisteneik lennének.Montesquieu: Perzsa levelek LIX.(a teheneknek meg tehénfejü istenük)
Isten vagy meg akarja akadályozni a rosszat, de nem tudja,
vagy tudja, de nem akarja,
vagy sem nem tudja, sem nem akarja,
vagy akarja is, tudja is.
Ha akarja, de nem tudja, tehetetlen;
ha tudja, de nem akarja, romlott;
ha sem nem tudja, sem nem akarja, tehetetlen és romlott;
ha akarja és tudja, miért nem teszi?
EPIKUROSZ
Bizonyitek eppen eleg van. Lehet, hogy neked ez felfoghatatlan, nekem meg inkabb az, hogy te nem gondolod mindezt vegig, hanem csak egy helyben topogva hajtogatod, hogy mese, mese. Erre mondtam en azt, ok, majd meglatjuk a vegen, melyikunknek volt igaza.
Ha a 'haragvo Isten' ismeretlen elotted, akkor lapozz csak az Oszovetsegbe. Bar en inkabb mondom ot haragvo helyett (noha ez is teljesen rendben van) igazsagosnak. Isten igazsagossaga ugyanis a bun bunteteset vonja maga utan. Vagy talan buntetes nelkul hagyja Isten a bunt? Nem.
az eltorzult istenképű embert engesztelheti ki
Miert kene az embert kienegesztelni? Mivel/mennyiben adosa az embernek Isten/Jezus?
Amelyik ember (élve az Istentől kapott szabad választás lehetőségével) az önpusztító önzés útját választja,
Vegul is.... Bar azt azert erdemes hozzatenni, hogy az ember onmagatol egyaltalan nem kepes az 'onzo pusztitas' utjan kivul mast valasztani.
Nekem aztan hajtogathatod, hogy szerinted mese, egeszsegedre. Most csak annyit mondok, majd a vegen kiderul. Most nevetsz rajtam, de majd akkor sirni fogsz onmagad miatt.
"O azt mondta, en kifizetem a bunosok adossagat..."
Kinek fizet Jézus? Talán a haragvó istennek? Szerintem ilyen isten csak az emberek képzeletében létezik... "Mert maga az Atya szeret titeket..." (Jn. 16:27)
Nézetem szerint Jézus halála az eltorzult istenképű embert engesztelheti ki, ha meglátja Jézus áldozatvállalásában az Atya szeretetét...
"... az ember bunos, es ezert meg kell halnia, orokre, ezt koveteli Isten igazsagossaga..."
Biztos, hogy "Isten igazsagossaga" követeli ezt? Szerintem a helyzet más. Amelyik ember (élve az Istentől kapott szabad választás lehetőségével) az önpusztító önzés útját választja, annak Isten nem segíthet megmenekülni, hiszen tiszteletben tartja az ember döntését. Bár, ha ezt nevezed "Isten igazsagossaga"-nak, akkor ebben egyetértünk...